1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сопствен бизнис

Дискусија во 'Барање работа' започната од fairy, 17 февруари 2010.

1. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    404
    А Дооел после кога ќе сакам да затворам полесно ли се затвара од Тп. Да не има многу процедури или...

2. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    3.251
    не се затвараат на исти начин.
    Поедноставно и побрзо се затвара дооел и главно тоа го прави адвокат. Први понесува барање за подмирени јавни давачки и потоа објавува повик за пријава на сите кои имаат некакви побарување од фирмата. За една недела две (не сум сигурна колку беше приодот. Само знам дека не е долго) и на крајот се доставува барање за бришење од централниот регистар.

Додека за тп процедурата е друга и оди преку занаетчиската комора. Прво поднесуваш барање до нив потоа чекаш подолг период можеби и месец/два. Натаму незнам.
    Како и да е не си го комплицирај животот со тп.
    Можеби има некои бенефити ама тие се ситни и невреди за ризикот од друга страна. Сите што ги знам што има тп затворија и подоцна отворија дооел.

На Oxsana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.125
    Обратно е за ТП се брише за 3 дена буквално, а за ДООЕЛ оди побавно, за ТП не е задолжително да се поднесе доказ за завршна сметка, а за ДООЕЛ без доказ за завршна сметка не се затвара ДООЕЛ, за ТП само се поднесува пријава за бришење преку адвокат - регистрационен агент, а за ДООЕЛ ливидација се прави во 2 фази, првата фаза трае 30 дена се објавува во службен весник, итн., да не објаснувам постапка, а за ТП нема такви работи, ако знаете некој да сака да брише ТП пишете ми во порака да ви дадам мој контакт, за 3 дена ќе му го избришам ТП, искрено некогаш за да се отвори ТП/ДООЕЛ поминува 5 работни дена, а за бришење на ТП е 3 дена, понекогаш и за 2 дена :)

На Milobebence, Sielo❤️ и Oxsana им се допаѓа ова.
  4. Shy&Glam

Shy&Glam Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2018
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    42
    Здраво на сите.
    Почнав да правам рачни изработки од смола, реалтивно сум нова и си направив профили на социјалните мрежи - Epoxy Marvels by V. Е сега јас допрва ќе се разработувам, а вработена сум на полно работно време во фирма. Сакам да прашам дали некако би можела да ја направам и таа работа легална во случај некој да ме пријави иако уште не сум почнала да заработувам и немам услови за да отварам фирма и да плаќам самостојно придонеси.
    Благодарам

5. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.489
    Допаѓања:
    10.535
    Здраво дечки, ај едно прашање ако знае некој ве молам одговорете.
    Како оди со грантовите од влада што се даваат за приватен бизнис?

6. Raven22

Raven22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    Пиши ми порака имам искуство со онлајн страни ќе ти кажам инфлуенсерки

7. Raven22

Raven22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    Дали некоја знае каде може да стапам во контакт со пеодавниците во Грција кој што имаат по пристапна цена на алишта за онлајн бутик. Некое време се обидувам да најдам но без успешно .
    Знам дека комуникацијата ја водат претежно на whatsapp или ма телеграм каде што испраќаат слики од моделите а воедно и слики во живо. Исто така знам дека немора да биде серија туку даваат са си одбираш колку парчиња ти требаат од моделите

8. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    754
    Што и како треба да се отвори бизнис со достава на пратки како карго?

9. Петунија

Петунија Нов член

Се зачлени на:
    1 април 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    4
    Каде можам да набавам маици и дуксери на големо? Во една боја

10. Wiking

Wiking Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво, сакам да започнам бизнис со FastFood имам убав план и визија но сакам нешто да дознам од вас како мотив и лично искуство за денешнава ситоација, што ми е потребно за да отворам фирма кои се процедурите и како оди тоа , може и некој совет плус би ми било од корист, ви благодарам

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  11. dejanadejana777

dejanadejana777 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    424
    За да отвориш фирма е прилично едноставна процедура, одиш кај адвокат или регистрационен агент во ЦРМ и потпишуваш документација, си плаќаш и тоа е тоа.
    Е сега поконкретни детали секако е различно од случај до случај, зависи од дејноста, објект дали имаш, услови и слично.

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  12. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.643
    Веројатно би можело од конфекција.

На Петунија му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    17
    Здраво
    Може ли некој поупатен да ми каже како се регистрира онлине продавница мене искрено ми треба за да си докупам стаж ми фали доколку би можело така

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Baby2022

Baby2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    207
    Zdravo na site. Jas imam edna luda ideja vo glava ama neznam dali ke se ostvari. Rabotam so beli peciva od doma veke 7-8g imam prilično odlična zarabotka i plus rabotam. Sakam da pocnam samo so beli peciva da se bavam no sakam da probam da prodavam na patarina?? Znam moze e luda idejata no sakam da se obidam. Zborot mi e dali moram odma firma da otvoram ili na crno da pocnam za pocetok. Mi e strav od inspekcii iskreno. Imam hasap položeno imam diploma. Sanitarna se toa imam od predhodnata firma kaj so rabotev. Kaj da se obratam da prasam koj bi mi voopsto dozvolil. Ako nekoj znae da me upati vi blagodaram odnapred.

15. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    4.642
    Здраво, и јас имам идеја за нешто вака храна од дома, кажи ми за ова што го имаш до сега работено, треба фирма нешто или?
    Иначе идејава за патарина не е луда баш напротив

На Baby2022 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby2022

Baby2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    207
    Imam krug na luge so veke me naucija i si poracuvat se od mene za slavi rodendeni svadbi bukvalno se od beli peciva. Sakam da probam na patarina da prodavam od moite proizvodi no mi e strav od inspekcija nemam firma no imam hasap i sanitarna znači gledam se da e po Standart pa do sega Fala na gospod se e bilo vo red bez problem. Neznam kade da prasam kako odi ova dali ke imam problem so inspekciji zatoa baram sovet ;);)

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.835
    Допаѓања:
    173.257
    Хасап немаш, имаш само обука за хасап која што ако е од оние онлајн обуките - не важи.
    Санитарната се обновува нон стоп..
    Само од македонска сертифицирана установа ти важи.

Ти треба објект опремен по стандарди, регистриран во АХВ..

Нормално дека можеш да имаш проблеми, продаваш храна која што на жешко време може да предизвика и труење..

На naturally, eliesaab, Baby2022 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    17.053
    Без фирмиче си на тешко ризиче, зато ако си сериозна отварај се легално да не те затворат уште неотворена, пак лудава идеја да ти се одбие од глава :!:

На Baby2022, eliesaab и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  19. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    348
    Ајде и тука во оваа тема да прашам дали некоја член/ка има аплицирано за Самовработување со грант од државата оној со неповратни средства... Да ми објасни се како функционира...сакам изработка на сапуни домашно производство да си започнам невработена сум...

20. catgirl00.

catgirl00. Нов член

Се зачлени на:
    25 мај 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Здраво женски ја следам темава деновиве па се регистррирав за да добијам некои се надевам, корисни совети и идеи.
    Со околу 6-8000 евра што би било добра инвестиција?
    искрено иако звучи смешно на памет ми паѓаат неколку работи:
    - Семкарница (како мини тобако) што веројатно бара помалку пари за почеток
    - Сервис за чистење со веројатно 2,3 вработени за старт и
    - Месење лепињи за кафани сендвичари (иако овде веројатно конкуренцијата е голема)
    Пишете совети