Сосови за месо, тестенини, салати....

Discussion in 'Рецепти' started by bile991, Oct 13, 2010.

  1. Melek05

    Melek05 Активен член

    Joined:
    Jan 8, 2013
    Messages:
    11
    Likes Received:
    2
    Дали некој знае да го прави Цезар сосот?
    Многу ми е вкусен посебно во Боними, ама незз како се прави...
    Плис хелп :D
     
  2. Maya3112

    Maya3112 Популарен член

    Joined:
    Oct 3, 2012
    Messages:
    479
    Likes Received:
    480
    Јас дома прво го пржам пилешкото на поситни и потенки парчиња.
    Потоа во друго тавче ставам неутрална хопла и чекам малку да се згусне за да го додадам веќе прженото пилешко.На не многу јак оган се остава така да се згусне и се додава околу 2 -3 лажички кари зачин,сол и бибер.Овој начин мене ми е најлесен за правење а и премногу е вкусен.Ние дома го јадеме или со рижото од ориз или со компири некои комбинации.Поздрав
     
  3. livingluxury

    livingluxury Активен член

    Joined:
    Feb 9, 2013
    Messages:
    18
    Likes Received:
    9
    Макарони

    Дали знаете некој вкусен сос за шпагети? Но, да биде без лук.. :lol:
     
  4. StylishGirl135

    StylishGirl135 Активен член

    Joined:
    Feb 7, 2013
    Messages:
    91
    Likes Received:
    16
    Да прашам нешто...!?

    Сакам да прашам- дали знаете рецепт за оној сосот со печурки кој се става одозгора на месо. Најчесто тоа го даваат на свадбите. Ааа? :^)
     

    Attached Files:

  5. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Мислам дека е нешто како бешамел сос со печурки, ама не сум сигурна да не те лажам. Рецепти имаш на нет, еве и од фемина http://www.femina.mk/%D1%80%D0%B5%D1%86 ... 0%BE%D1%81
     
  6. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159

    Јас нешто слично добивам на следниов начин.

    Го ставам месото да се пржи на масло (јас го правам со стек сецкан на коцки). Откако ќе се запржи месото сипувам малку топла вода, ставам 2-3 лажици брашно, промешувам и оставам така околу 10-15 минути да крчка. При крај додавам варен морков и грашок (можеш и печурки). Кога ќе испари водата се добива убаво сосче . Добар апетит
     
  7. Pocahontas.93

    Pocahontas.93 Истакнат член

    Joined:
    Jun 19, 2012
    Messages:
    395
    Likes Received:
    641
    Како да направам томатело сосот да ми биде малку погуст?
     
  8. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Томатело се згуснува со кратко варење.
     
    Pocahontas.93 likes this.
  9. SnowWhite91

    SnowWhite91 Популарен член

    Joined:
    Sep 15, 2012
    Messages:
    1,153
    Likes Received:
    1,399
    Морам да се пофалам со една рецепта за сос за тестенини што денес ја измислив и одма ја направив и прекрасно ми испадна и сите дома ме пофалија :$

    Во едно тенџере исецкав на многу мали коцки 2 помали парчиња пилешки стек. Откако зарумени стекот му додадов свежи печурки сецкани на ленти (така повеќе-зависник од печурки сум :lol: ). Кога тие омекнаа додадов 750мл вода и содржината од 1 ќесе кашеста супа (конкретно јас ставив супа од карфиол и брокула и тие 750мл беа затоа што во толку пишуваше на ќесето дека треба да се вари супата). Целата смеса вриеше некои си 7-8мин. додека да се згусне. Му додадов на крај малку сол и вегета за мирис.

    Го сервирав со макарони, оние вртени, како федери (или како и да се викаат :lol: ).

    Пријатно јадење!
     
  10. imorena

    imorena Популарен член

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Messages:
    452
    Likes Received:
    3,650
    Gender:
    Female
    Јас ви ги препорачувам готовите сосови од maggi, само што си направив пилешки стек со сосот - 4 вида сирење.
    Многу е лесно за подготовка, ви треба 400гр. пилешки гради и една хопла.
    Сосот се меша со хоплата и со неа се прелива исечканиот стек. Се печи на 200 степени, 30 мнути.
    Мене ми е многу вкусен, месото дури и не го пробав, се најадов со лебчето натопено во сосот.
     
  11. Miss.Ricci

    Miss.Ricci Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2011
    Messages:
    945
    Likes Received:
    5,744
    Gender:
    Female
    Има еден сос за стек, со хопла за кување нешто беше и со печурки. Еднаш сум го пробала одамна, не знам ни како се вика, ако може некоја да го напише доколку знаете за што зборувам :)
     
  12. Edie.S

    Edie.S Истакнат член

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    320
    Likes Received:
    395
    Gender:
    Female
    ^Мис јас пилешкото во кари го правам вака :) незнам дали на тој сос мислиш...
    Инаку се сецка стекот на ситни парчиња, се пржи, па се додаваат печурките и откако ќе се испржат и двете се става хоплата и една лажичка кари (јас си ставам и оригано :lol: ).
    Вака се остава неколку минути на исклучен шпорет колку да се згусне целата смеса..

    Јас најчесто го јадам со златна мешавина и превкусно е!
     
    Mishela, MandyLane and Miss.Ricci like this.
  13. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female

    Тоа е кари сос, стекот се посолува, се премачкува со сенф и се посипува со кари зачин и откако ке е скрос готов врз него се истура неутрелна павлака за готвење (хопла, халта, мегле... било каква) и се остава додека да се згусти сосот. Најважна состојка е кари зачинот, од него многу убаво мириса и добива жолта боја.... мммммм, прекрасно е!!!
     
    Miss.Ricci likes this.
  14. baby-star

    baby-star Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    2,478
    Likes Received:
    10,927
    Јас мислам дека зборуваш за пилешко со бел сос,односно тоа е бешамел сос со печурки.Навистина е многу вкусно.
     
    Miss.Ricci likes this.
  15. Miss.Ricci

    Miss.Ricci Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2011
    Messages:
    945
    Likes Received:
    5,744
    Gender:
    Female
    Да, баш на ова мислев. По вкусно нешто нема, може викендов ќе спремам. Значи можам засекогаш да го јадам ова чудо :D :)
     
    Edie.S likes this.
  16. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Јас преливот го правам со јогурт,посен мајонез и пармезан(понекогаш ставам и многу малку сенф).По рестораните додаваат и малку оцет,но јас млеко и оцет не мешам. Наместо јогурт може да се стави и павлака ,но ние не користиме дома ,па затоа јогуртот ми е одлична замена.
     
  17. Aschenputtel

    Aschenputtel Популарен член

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    2,217
    Likes Received:
    9,074
    Gender:
    Female
    Пробав минатата недела да го направам бешамел сосот, ама нешто не ми се погоди па ај тука да си прашам :)
    какво треба да биде млекото- топло, ладно, млако и како го ставате? Дали ја тргате тавата настрана па се сипува млекото или додека е на рингла се додава и меша? Јас го направив со топло млеко и не тргнав, ама ми се направија грутки. Ајде помош молам
     
  18. Boleyn.7

    Boleyn.7 Популарен член

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    375
    Likes Received:
    425
  19. Aschenputtel

    Aschenputtel Популарен член

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    2,217
    Likes Received:
    9,074
    Gender:
    Female
     
  20. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,860
    Likes Received:
    32,475
    Gender:
    Female
    Сос од сенф

    Потребно :
    150гр сенф
    600мл слатка павлака
    мелен црн пипер и сол
    сок од лимон

    Приготвување: Сенфот се става во еден сад, се додаваат сол, црн пипер и сокот од лимон и полека внимателно се додава слатката павлака