Дали некој знае да го прави Цезар сосот? Многу ми е вкусен посебно во Боними, ама незз како се прави... Плис хелп
Јас дома прво го пржам пилешкото на поситни и потенки парчиња. Потоа во друго тавче ставам неутрална хопла и чекам малку да се згусне за да го додадам веќе прженото пилешко.На не многу јак оган се остава така да се згусне и се додава околу 2 -3 лажички кари зачин,сол и бибер.Овој начин мене ми е најлесен за правење а и премногу е вкусен.Ние дома го јадеме или со рижото од ориз или со компири некои комбинации.Поздрав
Да прашам нешто...!? Сакам да прашам- дали знаете рецепт за оној сосот со печурки кој се става одозгора на месо. Најчесто тоа го даваат на свадбите. Ааа?
Мислам дека е нешто како бешамел сос со печурки, ама не сум сигурна да не те лажам. Рецепти имаш на нет, еве и од фемина http://www.femina.mk/%D1%80%D0%B5%D1%86 ... 0%BE%D1%81
Јас нешто слично добивам на следниов начин. Го ставам месото да се пржи на масло (јас го правам со стек сецкан на коцки). Откако ќе се запржи месото сипувам малку топла вода, ставам 2-3 лажици брашно, промешувам и оставам така околу 10-15 минути да крчка. При крај додавам варен морков и грашок (можеш и печурки). Кога ќе испари водата се добива убаво сосче . Добар апетит
Морам да се пофалам со една рецепта за сос за тестенини што денес ја измислив и одма ја направив и прекрасно ми испадна и сите дома ме пофалија Во едно тенџере исецкав на многу мали коцки 2 помали парчиња пилешки стек. Откако зарумени стекот му додадов свежи печурки сецкани на ленти (така повеќе-зависник од печурки сум ). Кога тие омекнаа додадов 750мл вода и содржината од 1 ќесе кашеста супа (конкретно јас ставив супа од карфиол и брокула и тие 750мл беа затоа што во толку пишуваше на ќесето дека треба да се вари супата). Целата смеса вриеше некои си 7-8мин. додека да се згусне. Му додадов на крај малку сол и вегета за мирис. Го сервирав со макарони, оние вртени, како федери (или како и да се викаат ). Пријатно јадење!
Јас ви ги препорачувам готовите сосови од maggi, само што си направив пилешки стек со сосот - 4 вида сирење. Многу е лесно за подготовка, ви треба 400гр. пилешки гради и една хопла. Сосот се меша со хоплата и со неа се прелива исечканиот стек. Се печи на 200 степени, 30 мнути. Мене ми е многу вкусен, месото дури и не го пробав, се најадов со лебчето натопено во сосот.
Има еден сос за стек, со хопла за кување нешто беше и со печурки. Еднаш сум го пробала одамна, не знам ни како се вика, ако може некоја да го напише доколку знаете за што зборувам
^Мис јас пилешкото во кари го правам вака незнам дали на тој сос мислиш... Инаку се сецка стекот на ситни парчиња, се пржи, па се додаваат печурките и откако ќе се испржат и двете се става хоплата и една лажичка кари (јас си ставам и оригано ). Вака се остава неколку минути на исклучен шпорет колку да се згусне целата смеса.. Јас најчесто го јадам со златна мешавина и превкусно е!
Тоа е кари сос, стекот се посолува, се премачкува со сенф и се посипува со кари зачин и откако ке е скрос готов врз него се истура неутрелна павлака за готвење (хопла, халта, мегле... било каква) и се остава додека да се згусти сосот. Најважна состојка е кари зачинот, од него многу убаво мириса и добива жолта боја.... мммммм, прекрасно е!!!
Јас мислам дека зборуваш за пилешко со бел сос,односно тоа е бешамел сос со печурки.Навистина е многу вкусно.
Да, баш на ова мислев. По вкусно нешто нема, може викендов ќе спремам. Значи можам засекогаш да го јадам ова чудо
Јас преливот го правам со јогурт,посен мајонез и пармезан(понекогаш ставам и многу малку сенф).По рестораните додаваат и малку оцет,но јас млеко и оцет не мешам. Наместо јогурт може да се стави и павлака ,но ние не користиме дома ,па затоа јогуртот ми е одлична замена.
Пробав минатата недела да го направам бешамел сосот, ама нешто не ми се погоди па ај тука да си прашам какво треба да биде млекото- топло, ладно, млако и како го ставате? Дали ја тргате тавата настрана па се сипува млекото или додека е на рингла се додава и меша? Јас го направив со топло млеко и не тргнав, ама ми се направија грутки. Ајде помош молам
Aschenputtel, еве ова го најдов од еден сајт, мислам дека ќе ти биде од корист http://receptizagurmani.blogspot.com/20 ... st_17.html
Сос од сенф Потребно : 150гр сенф 600мл слатка павлака мелен црн пипер и сол сок од лимон Приготвување: Сенфот се става во еден сад, се додаваат сол, црн пипер и сокот од лимон и полека внимателно се додава слатката павлака