Дали некогаш сте правеле салата со урда, сирење и цвекло? Има специфична темно розева-виолетова боја. Ја имам гледано во Рамстор мислам да се продава. Ме интересира како поточно се прави, колку е мерката и слично. На интернет барав ама никаде нема со конзервирано цвекло, сите рецепти се со печено и слично а кога ја имав пробано одамна имаше карактеристичен вкус како цвеклото од тегла.
400 г домати исечени на коцкички * 120 г кромид * 6 ситно сечкани чили пиперчиња * 2 лажици ситно сечкан магдонос * 1 чешне лук * 3 лажици маслиново масло * 2 лажици сок од лимон * сол Приготвување: измешајте ги доматите со ситно сечканите кромид, чили пиперчиња и магдонос. Додајте ги истолчениот лук, маслиновото масло, сокот од лимон и солта, па добро измешајте го сето тоа. Оставете го сосот да отстои еден час, а потоа послужете го. А со кисела павлака сакаш ли.Јас во сосовите со хопла,место тоа ставам павлака. Исто можеш и само мед и сенф да измешаш со пропржен кромид.
Печурките ситно ги сецкаш ги пропржуваш,додаваш корнишоно ситно сецкани,и сланинка исто сецкана,се пржи заедно.Потоа истураш или павлака или хопла,посолуваш,по желва црн бибер .
A ova prasokot so 4ri vida sirenje pisuva da se prigotve so krem i voda.. krem a i hopla nemam momentalno.. dali moze so kisela pavlka i kako ?
Многу ќе биде кисело, имам пробано и не е убаво со кисела павлака. Кога се загрева станува како урда и не се соединува убаво со прашокот. Плус вкусот мене ич не ми се допаѓа, ептен е чуден. Со неутрална павлака е многу поубаво.
Јас нон стоп правам од оваа кесичка, преубаво испаѓа. Неутрална павлака само и тоа со поголема масленост, а вода ставам ептен малце, повише на павлака идам. Можеш да додадеш се што сакаш во сосот опционално, пример јас ставам плус кашкавал ако имам, пеќурки, зденки. Ми даде идеја за ручек, thank you :3
Овие "готовиве" сосови се сѐ само не сосови. Немаат никаков вкус, и штом бараат одредена состојка за да го до-подготвиш боље направи си сам. Конкретно овој белиот сос со вкус на сирење, поевтина и поедноставна варијанта за подготовка дома е млеко+брашно да се згусне малце, и на крај додаваш рендан кашкавал/сирење каков што сакаш, и зачини по желба.
За бешамел сос збориш мислам. Не се лоши и така ама посебен вкус имаат со сосов некако, различно е не е исто како со бешамелот.
Јас за тестенини правам сос од печурки со домати. Најпрво во длабоко тавче(тенџере) ставам маслиново масло да се загрее, потоа додавам една главица ситно сецкан кромид, три-четири ситно сецкани чешниња лук и многу малку ситно сецкан или рендан морков. Сето тоа се пржи додека не се стопи и потоа ги додавам ситно сецканите печурки. Печурките пожелно е да се свежи, бидејќи од тегла се или многу кисели, или без вкус од мое искуство, но доколку ви се допаѓаат некои маринирани, може и со нив да одите. Се пропржува сето тоа и на крај се додаваат околу два поголеми блендирани домати. Оставате да прокрчка додека доматниот не се свари. Се зачинува со сол, јас не јадам многу сол, но доколку сакате да ви биде солен сосот, ќе треба доста да ставите поради состојките кои се прилично благи. Сол се става и додека се пржи кромидот. Другите зачини ви се по желба. Јас сакам да ставам зачини ко сув магдонос, оригано, босилек... Во истиов сос знам да додадам некогаш и ситно сецкана пиперка со кроомидот.
Mu staviv pavlka zas nemav nis doma u kasno vreme i ispadna bljak sos hahahha ko so kaza kiselacka nevidena.. pa.i tie njokite od kompir us pogadni... znaci katasttofa vecera hahha ne gi sakam njokite ama mm gi saka i aj
Moze pomos... na onaa kesickata magi so 4 vida sirenje.. pise 100ml neutralna hopla i 300 ml voda... Hoplatq mi e od 500ml. Taa sig neka da stoe ke se rasipe ako ja otvoram. Da staam 400 ml od hoplata i ic voda ke bide ubava.. kolku odprilika ispaga od sosot nikad ne aum pravela.... kako da ja podgotvak kesickata da bide ubava sakam so spqgeti
Јас ја ставам целата од 500мл и ептен малце вода. Сосот испаѓа таман за цела кеса макарони/шпагети. Свари ги тестенините, во друг сад, почни со припрема на сосот. Истури ја павлаката и кесичката во неа, и достави вода. Опционално што сакаш можеш да дотуриш, јас доставам пеќурки и кашкавал во самата смеса. Можеш и без ништо, пак ќе испадне убаво. Мешаш се додека не ти се постигне посакуваната густина. После со сосот прелиј ги шпагетите, 1 минута на тивок оган да се продинстаат заедно со сосот и на здравје.
Sosot go isturas vo testeninite i se zaedno mesas.. ili posebno stavas vrz porcijata vo tanjir... neam predstava kolku sos ke ispadne haha