Сосови за месо, тестенини, салати....

Дискусија во 'Рецепти' започната од bile991, 13 октомври 2010.

  1. Saraa

    Saraa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    6.559
    Пол:
    Женски
    Еве го мојот последен сос, беше експеримент но одлично успеа, тие што го пробаа ептен го испофалија и кусо ни дојде.

    2 главици кромид
    2средно големи моркови
    1 паковање кечап во кесичка ( не малото од околу 10 ден големото од 20и нешто)
    2 мали лажички мед
    1 чаша за млеко јогурт
    2 мали лажички сенф
    300 грама маринирани печурки
    зачини по вкус, јас ставив сол, кари, буковска и магдонос, бибер.

    Се сецка ситно кромидот, морковот го изрендав на крупното на рендето, го запржив кратко на маслиново масло па додаов од око од водата во која се вареа тестените. Се пропржува додека омекнат кромидот и морковот, потоа ги додадов печурките, кратко пропржив па додаов јогурт, додав сол и по неколку минути мед и кечап - може и свежи домати но јас во моментот немав свежи домати. Пред самиот крај додадов 2 лажички сенф, кари, буковска сол, магдонос и бибер. Пропржив колку да се растопат и готово беше.

    Овој сосо е за некаде 300 гр тестенини.
    Подготовката не трае долго, од прилика колку што им треба на тестенините да се сварат.

    Преубаво за мој вкус, кој сака нека проба па нека пише.
     
    На joy1 и Bebulleee им се допаѓа ова.
  2. Quincy

    Quincy Популарен член

    Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    3.455
    Јас имам пробано со јогурт. Во моментот немав крем за готвење. И супер излезе сосот. Мислев нема да згусни, ама со текот на варењето се направи супер.
     
  3. Tan4ence

    Tan4ence Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    3.219
    Допаѓања:
    21.236
    Кажете ми идеално како да направам сос од сенф и мед. Или испаѓа многу благ или горчлив. Зачини нешто ова она?:?:
     
  4. VoodooGirl

    VoodooGirl Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    4.105
    Пол:
    Женски
    Можеш да додадеш малку кари и сок од портокал или да додадеш соја сос, лимонов сок и маслиново масло.
     
    На Bebulleee и Tan4ence им се допаѓа ова.
  5. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    20.622
    Пол:
    Женски
    Kazete proveren recept za pesto sos.
     
  6. moon1

    moon1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    2.257
    Пол:
    Женски
    Никогаш не сум била некој голем обожавател на тестенини ама после овој рецепт на братучетка ми почнав со задоволство да ги јадам.

    Потребно:
    - Макарони (јас користам Дивела);
    -Павлака за готвење (народски кажано-неутрална хопла);
    -Свежи печурки;
    -Чадено месо по избор (врат, печеница и сл.) Или варен стек искинат на парчиња;
    -Спанаќ (една рака);
    -Кромид.

    Количините се прозиволни, зависи од вкусот, нема одредена мера, ако сакате да ви биде повеќе на месо ставете повеќе месо, ако сакате повеќе печурки ставете повеќе од нив, ако сакате да биде потечно ставајте повеќе хопла...
    Јас го правам со едно парче стек, 400 грама печурки и половина литар хопла.

    Се лупат печурките и се сецкаат. Се пропржуваат со кромид, сол и црн пипер. Откако ќе се пропржат се додава исецканото чадено месо (или искинатиот обарен стек). Сето тоа убаво се пропжува додека да испари водата што ја испуштаат печурките. При крај на пржењето се додава исецкан спанаќ. Откако спанаќот ќе омекни се додава хоплата. Се крчка сето тоа уште 5 минути и сосот е готов.
    Макароните се приготвуваат на стадарден начин. Можете целиот сос да го истурите во тенџерето со макарони, а можете и на секоја порција да им ставате на макароните од сосот одозгора. Тоа е ваш избор. А дека е превкусно - гарантирам.
    Мажот ми го фатив кај што срка од сосот од што му беше преубав.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Damata so marama

    Damata so marama Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 декември 2015
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    277
    Пол:
    Женски
    Женски ај ве молам за помош. Бел сос како се подготвува, што производи ми требаат?
    Сакам да правам пилешко во бел сос.
    Ви благодарам
     
  8. Ordinary

    Ordinary Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    53.826
    Земи си крем за готвење,наједноставна варијанта
     
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    62.801
    Пол:
    Женски
    Бешамел сос се прави на следниов начин: на загреано масло пропржуваш 2 лажици брашно и кога ќе се запржи, додаваш чаша млеко додека континуирано мешаш со маталка да се згусне и да не се направат грутки. Мешањето ти е клучно. Зачинуваш со сол, бибер и готово. Ако е за со пилешко, можеш и сенф да додадеш, вкусно е.
    Количинава можеш да ја дуплираш ако сакаш повеќе сос.

    Попроста варијанта ти е хопла, во која исто можеш малку сенф да додадеш. Сенфот супер оди со пилешко.
     
    На Dust, Damata so marama и Doozy им се допаѓа ова.
  10. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    7.265
    Пол:
    Женски
    Имам јас една цела рецепта за пилешко во кремав сос и испаѓа таков бел сос.
    Се загреваат 2 големи лажици маргарин во тава и се става пилешкото се пржи од сите страни и во меѓувреме се додава сол и бибер и зачини по желба на пилешкото по 5 мин. Се вади и се покрива со фолија.
    200гр. Шампињони ги пржиш на истата тава со маснотија, се вадат и се тргаат настрана па пак во истата тава се пржи 1 лажица маргарин и иситнет лук се става додаваш и 1 лажица брашно и 75мл. бело вино. Потоа додаваш 150мл. павлака, 50гр. пармезан и 100гр. спанаќ се вади и врз таа тава одозгора се додав пилешкото заедно со печурките. Ако сакаш и во посебна тава можеш. И одозгора се става магдонос.

    Ете оваа рецепта вклучува пилешко, ама сосот можеш да го направиш и со било какво друго месо или слично.:)
     
    На joy1, Annath и Damata so marama им се допаѓа ова.
  11. Lisandra

    Lisandra Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    221
    Пол:
    Женски
    Сос за шпагети.
    Шпагетите ги ставаме да се варат во вода со сол и масло.
    Во тавче за пржење ставаме масло да се загрее. Додаваме ситно сецкано лукче и се пропржува на ниска температура без да ни изгоре. Додаваме пршута посушена, исецкана( можете да пробате со секој вид салама чајна, врат, сланина но најубаво е со пршут)
    Во филчанче со ладна вода ставаме лажица брашно и мешаме.
    Настана рендаме мешано сирење.
    Во прженото ставаме куркума, рузмарин ,бибер.
    Додаваме една црпалка вода од шпагетите, динстаме малце, па го додаваме брашното со водата. Се добива убав сос.
    Шпагетите се цедат и се додава сосот и сирењето да се измеша.Се јаде топло и многу е вкусно.
     
    Последна измена: 10 април 2020