Лето.Збор од 4 букви и две самогласки. Планината ја облекла својата зелено-жолта руба. Јас летниот распуст го поминав многу убаво. Цело лето читав лектири и слободни книги за сега да имам доволно богат речник и развиена имагинација за да напишам состав на тема како го поминав летниот распуст што е еквивалентно на опис за работата на една нуклеарна централа. Животот е непредвидлив,а јас ветувам дека ќе читам книги за да не прашувам за состав на една банална и општа тема на која пишуваме 8 години со ред. Или во превод Воведен дел-општо за летото, како со нетрпение си чекала летен распуст, што е летото за тебе,како го доживуваш. Главен дел-доживувања од летото, случки, одмори, колку лектири си прочитала и зошто не Завршен дел- Сумирање на се што си напишала, како жалиш што завршило летото и како со нетрпение го чекаш наредното,но сепак ти недостигало и училиштето и наставничката по македонски јазик(или учителката)
Ми треба состав на тема "Моето идеално училиште" ,не треба да е којзнае какво , за братучедот ми е.Ако ви се наоѓа такво нешто пратете ми. Фала ви однапред (очекувам што побрз одговор)
"Модерна Република Македонија е мојот предизвик". Не ми е потребно некој да ми го напише составот,туку само онака да ми каже што одприлика да напишам,само малку да ми даде инспирација. Благодарам однапред.
devojki..treba da napisam sostav na tema модерна република македонија е мојот предизвик samo pola strana treba da bide...ve molam pomognete neso..napisete ili dajte inspiracija ...:/
Лелл, значи за утре ми треба есеј (Од 100 збора нагоре) на тема: ,,Да живееш значи да бидеш информиран" (WTF??) ... ВЕ моламм за помошш..(и побргу ми треба, до еечер до 12-1 часот да е готово
"Животот носи многу искушенија" Животот е мал збор,но сепак има големо значење.Животот вреди да се живее,бидејќи е најголем подарок од Господ. Кај нас младите животот е пред нас,со тек на времето ќе се сетнеме со многу пробелми и ќе направиме многу грешки.Животот е како лавирнит.Со секој нов ден се сренуваме со нешто ново,со некое ново искушение.Секој нов ден е нова надеж. Најголемите искушенија,пороци во животот се:цигарите,алхохолот,дрогата,проституцијата.... Ние младите сме најмногу љубопитни кон овие пороци.Ќе посакаме да пробаме се,да искусиме,да доживееме,но не сме свесни дека после ќе се каеме. Има луѓе на кои животот не им е мил,па ќе се обидат се да направат само да не живеат.Кај тие луѓе се раѓа голема љубов кон алхохолот и дрогата.Почнуваат да мислат дека тоа ќе ги напави сеќни и посигуни во себе,но се лажат. Кога ќе почнат да користат дрога и алхохол,од едно пробување ќе им се допадне и ќе станат зависни од тоа.Тие не се свесни за тоа,но бидејќи пробале мислат дека е убаво и здраво и сакаат да продолжат со тоа.Но,за таквите повеќе нема надеж,кога веќе го избрале тој пат нема враќање назад. Проблеми се јавуваат уште во тинејџерските години.ТОгаш сме и самите ние во безсознание,не знаеме што сакаме,сакаме се да пробаме. Проблем се јавува и кај девојчињата на воздраст од шеснаесет- седумнаесет години.Има некои кои не се толку многу паметни,па би наседнале на секаква глупост,пример ако некој дечко и понуди добри пари таа би се согласила и би ја поминала ноќта со него,но не дека таа го сака него,туку сако поради паите. После некое веме ќе и биде жал што го направила,но тогаш ќе биде доцна. Сите ние како луѓе се соочуваме со многу проблеми за кои самите треба да се обидеме и да најдеме решение,а не да побуваме да се убиваме.Треба еден ден да се покаеме за сите грешки кои сме ги направиле и сме свесни за тоа,бидејќи сите ние треба да знаеме дека животот е еден и дека нема реприза. Анна- Банана Еве една моја писмена работа која е работев во прва година средно.Се надевам дека му послужит на некого.Не е нешто нај,нај но може да помине.
Ако може помош.. „Развитокот на словенската писменост од Кирил и Методиј до Јоаким Крчовски и Кирил Пејчиновиќ“. Есеј од 250-300 збора... што е можно побрзо. Благодарам однапред
Ми треба по неколку мисли за неколку теми ,за утре ми е . Цел ден ми беше пре преукопиран па не успеав да барам нешто и да смислам. Ако можете помогнете ми малце. Темите гласат вака: Врската помеѓу доброто и злото; Врската помеѓу љубовта и омразата; За пријателството ..
Здраво девојки Имам да пишувам состав на тема смислата и разбирањето на животот. Па затоа може малце да ми помогнете доколку сакате. Како вие го сваќате животот,неговата смисла и како го разбирате ? Кога вие би пишувале,што од прилика би содржел тој состав?! Малце поттик,како да започнам и сето тоа.. се надевам дека добар состав ќе напишам пошо има доста за пишување на темава. Поздрав
Животот е премиера, нема реприза. Тој е премногу краток, заминува в миг, затоа живеј го својот живот и бори се за своите цели. Животот нè учи на грешките, да не тагуваме по изгубеното, да не жалиме за спомените. Животот е еден и единствен. Понекогаш е суров и тежок, полн со предизвици и искушенија. Непредвидени ситуации во кои сме учесници, неми сведоци или обични смртници. Животот е како прочитан роман, но со голема разлика, во романот можеш да се вратиш на најубавата страница, а во животот не можеш да се вратиш на најубавиот ден.Животот нè учи да го сакаме она што го имаме, а не она по кое мечтаеме. Да живееме реално и вистинито, да ја откриеме смислата на животот низ среќа и радост... таа е целта на секој човек. Животот е убав со убави доживувања, со искрени другарувања со радост и смеа. Треба да се радуваме на животот и на новото изгрејсонце. За некој смислата на животот е вечна борба меѓу доброто и злото, војната и мирот, болеста и здравјето, радоста и несреќата. За мене смислата на животот е да бидеме секогаш гордо исправени пред секоја препрека, насмеани и полни со љубов. Да се живее, значи да се постои. Да се радуваш на успесите, да не тагуваш многу по несреќите и да бидеш оптимист. Живејќи треба да им помагаме на блиските, да делиме љубов и добрина и да очекуваме таа да ни биде возвратена.Да се бориш за своите идеали, да имаш своја цел во животот – таа е смислата на животот. Со сета своја сила треба да се бориме за животот да ни биде убав. Не треба да се препуштаме на судбината и да се помириме со неуспесите.Треба да бидеме трпеливи и упорни. Верувам во судбинското, но сакам да ја изменам судбината кон подобар и посреќен живот. Во ваквата борба е мојата смислата на животот. Животот е премногу краток за да бидеш сит, искористи го секој миг, годините се само бројки. Не сонувај го животот, живеј го својот сон .
Браво M-lady ,прексрасно кажано. Ти благодарам што ме поттикна да пишувам,ќе искористам нешто и од твоето , а и ќе дополнам да биде повеќе .
Имам за задача да пишувам краток есеј на тема :,,Дали учам во здрава животна средина''? Ве молам за помош ,колку онака да ме поттикнете во пишувањето.Позз
Ми треба состав, за утре ми е на тема "Јазикот некогаш и денес како средство за комуникација" однапрев благодарам
Ми треба состав, за утре ми е на тема "Јазикот некогаш и денес како средство за комуникација" однапреd благодарам
Ве молам за помош! Ми треба за утре состав, на тема Јазикот некогаш и денес како средство на комуникација. Ве молам помогнете ми, за оценка ми е
Е аман значи не отепаа со есеите.За утре ми треба есеј на тема: Неразбраниот збор од народот прилега на запечатен извор од кој никој не може да се напие. Уфф, ве молам кажете нешто, инаку составот треба некаде 150-200 збора да биде може и нагоре