1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Состави

Дискусија во 'Образование' започната од Blabla16, 7 септември 2011.

1. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.577
    Лето.Збор од 4 букви и две самогласки. Планината ја облекла својата зелено-жолта руба.
    Јас летниот распуст го поминав многу убаво. Цело лето читав лектири и слободни книги за сега да имам доволно богат речник и развиена имагинација за да напишам состав на тема како го поминав летниот распуст што е еквивалентно на опис за работата на една нуклеарна централа.
    Животот е непредвидлив,а јас ветувам дека ќе читам книги за да не прашувам за состав на една банална и општа тема на која пишуваме 8 години со ред.

Или во превод
    Воведен дел-општо за летото, како со нетрпение си чекала летен распуст, што е летото за тебе,како го доживуваш.
    Главен дел-доживувања од летото, случки, одмори, колку лектири си прочитала и зошто не
    Завршен дел- Сумирање на се што си напишала, како жалиш што завршило летото и како со нетрпение го чекаш наредното,но сепак ти недостигало и училиштето и наставничката по македонски јазик(или учителката)

На LittlePinky и Li0ness им се допаѓа ова.
  2. machka1

machka1 Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.349
    Ми треба состав на тема "Моето идеално училиште" ,не треба да е којзнае какво , за братучедот ми е.Ако ви се наоѓа такво нешто пратете ми. Фала ви однапред (очекувам што побрз одговор)

3. Abby

Abby Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    92
    "Модерна Република Македонија е мојот предизвик".
    Не ми е потребно некој да ми го напише составот,туку само онака да ми каже што одприлика да напишам,само малку да ми даде инспирација. :(
    Благодарам однапред. :* :*

4. Girl-love

Girl-love Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    18
    devojki..treba da napisam sostav na tema модерна република македонија е мојот предизвик :) samo pola strana treba da bide...ve molam pomognete neso..napisete ili dajte inspiracija ...:/

5. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    3.821
    Лелл, значи за утре ми треба есеј (Од 100 збора нагоре) на тема: ,,Да живееш значи да бидеш информиран" (WTF??) ... :( :( :( ВЕ моламм за помошш..(и побргу ми треба, до еечер до 12-1 часот да е готово ;)

6. kathy-style

kathy-style Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2012
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    191
    И мене истооо аман знаци не отепааа :D

На Witchy-style му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    "Животот носи многу искушенија"

Животот е мал збор,но сепак има големо значење.Животот вреди да се живее,бидејќи е најголем подарок од Господ.
    Кај нас младите животот е пред нас,со тек на времето ќе се сетнеме со многу пробелми и ќе направиме многу грешки.Животот е како лавирнит.Со секој нов ден се сренуваме со нешто ново,со некое ново искушение.Секој нов ден е нова надеж.
    Најголемите искушенија,пороци во животот се:цигарите,алхохолот,дрогата,проституцијата....
    Ние младите сме најмногу љубопитни кон овие пороци.Ќе посакаме да пробаме се,да искусиме,да доживееме,но не сме свесни дека после ќе се каеме.
    Има луѓе на кои животот не им е мил,па ќе се обидат се да направат само да не живеат.Кај тие луѓе се раѓа голема љубов кон алхохолот и дрогата.Почнуваат да мислат дека тоа ќе ги напави сеќни и посигуни во себе,но се лажат.
    Кога ќе почнат да користат дрога и алхохол,од едно пробување ќе им се допадне и ќе станат зависни од тоа.Тие не се свесни за тоа,но бидејќи пробале мислат дека е убаво и здраво и сакаат да продолжат со тоа.Но,за таквите повеќе нема надеж,кога веќе го избрале тој пат нема враќање назад.
    Проблеми се јавуваат уште во тинејџерските години.ТОгаш сме и самите ние во безсознание,не знаеме што сакаме,сакаме се да пробаме.
    Проблем се јавува и кај девојчињата на воздраст од шеснаесет- седумнаесет години.Има некои кои не се толку многу паметни,па би наседнале на секаква глупост,пример ако некој дечко и понуди добри пари таа би се согласила и би ја поминала ноќта со него,но не дека таа го сака него,туку сако поради паите.
    После некое веме ќе и биде жал што го направила,но тогаш ќе биде доцна.
    Сите ние како луѓе се соочуваме со многу проблеми за кои самите треба да се обидеме и да најдеме решение,а не да побуваме да се убиваме.Треба еден ден да се покаеме за сите грешки кои сме ги направиле и сме свесни за тоа,бидејќи сите ние треба да знаеме дека животот е еден и дека нема реприза.

Анна- Банана

Еве една моја писмена работа која е работев во прва година средно.Се надевам дека му послужит на некого.Не е нешто нај,нај но може да помине. :lol:

8. pink.girl

pink.girl Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ако може помош.. „Развитокот на словенската писменост од Кирил и Методиј до Јоаким Крчовски и Кирил Пејчиновиќ“. Есеј од 250-300 збора... што е можно побрзо. Благодарам однапред

9. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15
    Ми треба по неколку мисли за неколку теми ,за утре ми е .
    Цел ден ми беше пре преукопиран па не успеав да барам нешто и да смислам. :worried:
    Ако можете помогнете ми малце.
    Темите гласат вака:
    Врската помеѓу доброто и злото;
    Врската помеѓу љубовта и омразата;
    За пријателството ..

10. tea94

tea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки :)
    Имам да пишувам состав на тема смислата и разбирањето на животот.
    Па затоа може малце да ми помогнете доколку сакате. :)
    Како вие го сваќате животот,неговата смисла и како го разбирате ?

Кога вие би пишувале,што од прилика би содржел тој состав?!

Малце поттик,како да започнам и сето тоа.. се надевам дека добар состав ќе напишам пошо има доста за пишување на темава. :$ :)
    Поздрав :*

11. M-lady

M-lady Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    6
    Животот е премиера, нема реприза. Тој е премногу краток, заминува в миг, затоа живеј го својот живот и бори се за своите цели. Животот нè учи на грешките, да не тагуваме по изгубеното, да не жалиме за спомените. Животот е еден и единствен. Понекогаш е суров и тежок, полн со предизвици и искушенија. Непредвидени ситуации во кои сме учесници, неми сведоци или обични смртници. Животот е како прочитан роман, но со голема разлика, во романот можеш да се вратиш на најубавата страница, а во животот не можеш да се вратиш на најубавиот ден.Животот нè учи да го сакаме она што го имаме, а не она по кое мечтаеме. Да живееме реално и вистинито, да ја откриеме смислата на животот низ среќа и радост... таа е целта на секој човек.
    Животот е убав со убави доживувања, со искрени другарувања со радост и смеа. Треба да се радуваме на животот и на новото изгрејсонце. За некој смислата на животот е вечна борба меѓу доброто и злото, војната и мирот, болеста и здравјето, радоста и несреќата. За мене смислата на животот е да бидеме секогаш гордо исправени пред секоја препрека, насмеани и полни со љубов. Да се живее, значи да се постои. Да се радуваш на успесите, да не тагуваш многу по несреќите и да бидеш оптимист. Живејќи треба да им помагаме на блиските, да делиме љубов и добрина и да очекуваме таа да ни биде возвратена.Да се бориш за своите идеали, да имаш своја цел во животот – таа е смислата на животот.
    Со сета своја сила треба да се бориме за животот да ни биде убав. Не треба да се препуштаме на судбината и да се помириме со неуспесите.Треба да бидеме трпеливи и упорни. Верувам во судбинското, но сакам да ја изменам судбината кон подобар и посреќен живот. Во ваквата борба е мојата смислата на животот. Животот е премногу краток за да бидеш сит, искористи го секој миг, годините се само бројки. Не сонувај го животот, живеј го својот сон .

На Zoltka-007 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tea94

tea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    0
    Браво M-lady ,прексрасно кажано. :clap: :clap:
    Ти благодарам што ме поттикна да пишувам,ќе искористам нешто и од твоето , а и ќе дополнам да биде повеќе . :) :*

13. curlygirl

curlygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    521
    Имам за задача да пишувам краток есеј на тема :,,Дали учам во здрава животна средина''?
    Ве молам за помош ,колку онака да ме поттикнете во пишувањето.Позз :*

14. Tamaris

Tamaris Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ми треба состав, за утре ми е на тема "Јазикот некогаш и денес како средство за комуникација" однапрев благодарам :*

15. Tamaris

Tamaris Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ми треба состав, за утре ми е на тема "Јазикот некогаш и денес како средство за комуникација" однапреd благодарам :*

16. Tamaris

Tamaris Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ве молам за помош! Ми треба за утре состав, на тема Јазикот некогаш и денес како средство на комуникација. Ве молам помогнете ми, за оценка ми е :( :*

17. stefi18-1994

stefi18-1994 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Ми треба есеј на тема..Дали и како филозофијата може да ми помогне....поомош :D ?

18. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    3.821
    Е аман значи не отепаа со есеите.За утре ми треба есеј на тема: Неразбраниот збор од народот прилега на запечатен извор од кој никој не може да се напие. Уфф, ве молам кажете нешто, инаку составот треба некаде 150-200 збора да биде може и нагоре :?: :o :tmi:

На kathy-style му/ѝ се допаѓа ова.
  19. demilovato4ever

demilovato4ever Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    220
    mozhe esej za tema '' koga jas bi imal vlast '' fala od napred..vo najbrz rok plss :/

20. Tamaris

Tamaris Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ми треба состав на тема: " Книга што сакам да ја имам за лектира " ако може малку помош ве молам :)

На igor.klopce му/ѝ се допаѓа ова.