Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Состави

Дискусија во 'Образование' започната од Blabla16, 7 септември 2011.

1. Kiikiicka

Kiikiicka Нов член

Се зачлени на:
    16 ноември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ми треба нешто за темата " Јазикот коски нема, ама коски крши " :^)
    Ве молам за утре ми е :|
    Фалааа :inlove:

2. Laliii15

Laliii15 Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    може ли некој да ми каже нешто за составот „Семејството и училиштето во моето воспитување“ и „Колку младите се познаваат себеси“
    btw : погоре имаше за „Јазикот коски нема,ама коски крши“

3. dancheto9

dancheto9 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Девојки ако може да ми помогнете.
    ми треба состави на тема:
    другарството е најголемо богатство
    доброто однесување вреди повеќе од се.
    благодарам однапред... :)

4. pametna555

pametna555 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    1
    Ќе може ли некој да напише нешто за КУЛТУРАТА НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО НА ЕДЕН НАРОД
    нмогу ќе ви бидам благодарна

5. A.J

A.J Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Mи треба есеј со тема "со парите се купува се,ни не и среќата" ви благодарам однапред :)

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.867
    Допаѓања:
    171.056
    Вечер ќе можам да ти напишам ако сакаш, ако ти е за утре, оти сега се спремам и ќе тргам за на училиште и немам време, ако ти е за денес, нема да можам. ;)

7. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    Јас ова го најдов -

*ДОБРОТО ОДНЕСУВАЊЕ ВРЕДИ ПОВЕЌЕ ОД СЕ*
    Каде е единствениот човек кој е задоволен од себе? Сите нешто бараат, на сите нешто им недостига, сите за нешто се борат и бараат начин да си ги решат сопствените проблеми. И честопати многу луѓе забораваат на она што човекот го прави човек, по што се разликува од другите живи суштества на земјава, забораваат на тоа како треба да се однесуваат. Доброто однесување е голема доблест за оние што го поседуваат, и тоа на човекот може да му значи во животот повеќе и од што може да замисли. Треба добро да се однесуваме кон се што не опкружува, но прво место со целиот наш живот треба да покажуваме почит кон нашите родители, кон постарите и кон целата фамилија. За еден човек да има добро однесување во себе треба да има хуманост, почит и добро да биде воспитан. Доброто однесување секогаш не води напред кон поубавото и подоброто во животот. Затоа што овој живот може да биде најголема благодет, најубав подарок на оној што знае да размислува, сака да живее и добро да се однесува, а најголема казна за оној што не знае да живее и има лошо однесување. Бидејќи доброто однесување е слика на нашето минато, но клуч на нашата иднина. :)

На The Drifter му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SweetTea256

SweetTea256 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здр дечки утре правам писмена работа..Ни дадија 2 теми
    1.Патот до успехот со убави зборови
    2.Желбата и љубовта се крилја за големи дела..
    Ај ако можете помогнете ми..Фала однапред :*

9. Nasevski

Nasevski Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Затоа што нема машки форум ќе прашам тука.. Состав на тема Македонските народни балади наспроти македонските народни романси ?? итно ми треба :wasntme:

10. baby114

baby114 Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Девојки итно ми треба песна за утре на тема:Љубовта во срцето мое
    Доколку можете да ми помогнете ви благодарам од напред

11. Avenged

Avenged Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    679
    Допаѓања:
    1.598
    Барав и на интернет најдов нешто али ако може да ми помогнете уште со неколку реченици еве ги темите..
    - Желбата и Љубовта се крилја големи
    -Симболиката на црвениот и црниот конец во песната Везилка.
    -Песната "Тешкото" симбол на страдањето на македонскиот народ или истава тема со ваков наслов-Пискот на зурлите и тапаните се симбол на тешкото.
    Темиве ми се за у петок така да имам време :)

12. Alegriaa

Alegriaa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    260
    девојки ми треба состав за ,, Љубовта во срцето мое,, ќе ве молам ако нешто знаете пишувајте за утер ми е а незнаам да пишувам состави.

13. clock.pot

clock.pot Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    335
    Има ли некој од Вас состав за писмена работа на тема „Дрога“ или „Омраза“? :^) Не е ни за мене, ама ајде, да побарам! :D Пишите во лп или тука, ако сакате

14. king

king Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    барав нешто на интернет ама не најдов еве ги темите:
    љубовта кон јазикот и татковината е чест и гордост на секој македонец
    Детството мост на младоста :) помош ако може :D

15. Lifeisbeauty

Lifeisbeauty Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Ми треба состав за „Теорија на литературата“ ако знаете нешто на оваа тема пишете овде. Ви благодарам! :?: :*

16. antonieta30

antonieta30 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    1
    Данте Алигиери

ВЕ МОЛАММ МИ ТРЕБа СОСТАВ ЗА ДАНТЕЕ АКО ИМА НЕКОЈ НЕКА ПИШЕ ЗА УТРЕ МИ Е

17. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Данте Алигиери

Данте Алигиери (италијански: Dante Alighieri) (1265 — 13/14 септември 1321) е италијански поет, и еден од најголемите фигури во светската литература, кој беше обожаван за неговите длабоки верски видувања и достиг на неговата интелектуалност. Неговото најголемо дело „Божествена комедија“ е најзначајната литературна изјава на средновековниот период и основа на современиот италијански јазик.
    Данте Алигиери е роден во Фиренца во јуни 1265 година,од старо аристократско семејство.Неговата мајка умре во неговото детство,а татко му умре кога Данте имаше 18 години. Најбитниот настан од неговата младост беше среќавањето на неговата сакана Беатриче во 1274 година,кој восхитен од неа ја опејува во својата книга La vita nuova (Новиот живот) а подоцна и во неговото најголемо дело La divina commedia (Божествена комедија).

Малку се знае за образованието на Данте,неговите дела објавуваа нечитаност.Тој бил многу потпивнат од делата на Фиренцискиот философ и реторичар Брунето Латини (Brunetto Latini),кој претставува важна фигура во делото Божествена комедија.

Познато е дека Данте во Болоња отприлика во 1285 година,и тој таму можеби студирал на унверзитет. За време на политичките битки во Италија во тоа време тој отпрвин ги подржувал Гвелфовите и се борел против Гибелините.

Го интересирало сликарството, музиката, но најголемо значење ѝ придавал на поезијата. Ја читал латинската поезија со посебен интерес, најмногу Вергилиј кого го сметал за свој учител.

Се знае дека учествувал на забави, ловови, свечености, и во таквиот монденски живот на тогашната Фиренца се родила и се развила неговата љубов кон една фирентинска девојка која ќе биде одредница на неговите дела и животниот пат. Беатриче, како што ја нарекувал Данте, се омажила млада, но според сфаќањата од средниот век, бракот не бил препрека за чистата љубов кон друг човек.

Важно дело на Данте Алигиери е La vita nuova (Нов живот), која ја напишал непосредно по смртта на Беатриче. Компонирана е од сонети и канцони (љубовни поеми) проткаен заедно со прозни објаснувања. Делото ја раскажува љубовта на Данте кон Беатриче, неговото претчувство за смртта на Беатриче, нејзината вистинска смрт. La vita nuova јасно ја искажува моќта на љубовната поезија.

Делото La vita nuova (Нов живот) е едно од најголемите и најубавите поезии во европската литература

Со политички живот Данте почнал да се занимава многу рано. Тој бил „Гвелф“ (тоа се приврзници на римскиот папа) и се борел против Гибелините. Извесно време бил во градскиот совет, а на дваесет и пет годишна возраст бил избран за член на колекиумот од шест члена, кој управувал со Фиренца. Кога партијата на Гвелфовите се поделила на „бели“ и „црни“ тој им пристапил на белите кои се бореле против папската курија. Во судирот меѓу овие две фракции победиле белите и ја презеле власта во Фиренца. Римскиот папа Бонифациј VIII се замешал во тој судир и со помош на францускиот принц Шарл Валоа влегол во Фиренца и тогаш власта над Фиренца ја презеле ``црните`` а ``белите`` биле протерувани од Фиренца.Тоа го доживеал и Данте.Тој бил принуден да ја напушти Фиренца и да живее во прогонство се до крајот на животот.Потоа тој бил молен да се врати во Фиренца,но не се вратил.

Во раните години од прогонството тој напишал две важни дела на латински јазик. De Vulgari Eloquentia (За народниот говор 1304- 1305).Во ова дело тој го дефинира домашниот јазик како литературен медиум и се обидува да воведе критериум за користење на пишуван италијански јазик и италијанска поезија. Незаврашеното дело Convivio (Гозба 1304-1307) било наменето да биде приказ, во 15 книги, на целото знаење во тоа време. Од ова дело биле завршени само првите 4 книги. Политичките надежи на Данте биле силно разбудени од доаѓањето во Италија на Хенри VII,кралот наГерманија и римски император. Намерата на Хенри VII била да ја одведе Италија во независна држава и да ги обедини италијанските градови. По пет годишно залагање Хенри VII не успеал да ги отргне од власт ``црните``Гвелфи и данте никогаш не се вратил во родниот град-Фиренца.Смртта на Хенри VII во Сиена во 1313 година надежите на Данте завршија многу брзо.Латинскиот трактат De Monarchia (За монархијата) е напишана за време на присуството на Хенри VII во Италија. Таму Данте ги изложил своите политички погледи дури и потребата на религиозена римска империја и одвојување од црквата и државата.

Од Википедија. Што мислиш дека е неважно, не го пишувај. Ова е се што пишува на Википедија.

На The Drifter му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rak1

rak1 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    45
    Феминки ми требаат податоци за нечто како состав потошно за power point презентација на тема Младите и медиумите помош нешто околу оваа тема?

19. lukaaaa

lukaaaa Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Ве молама ми треба за утре ми е по македонски јазик
    Бели мугри и аналиаз на песната т ‘г за југ уште ови две ми се за др најдов ама за Бели мугри незнам што да напишам

20. g.o.c.a

g.o.c.a Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    36
    ве молам ми треба состав за утре ќе правиме писмена по македонски на тема „Љубовта во срцето мое“