Овие три песни кои се надоврзуваат една со друга се нарекуваат триптихон. Тоа е важно да го спомнеш, претпоставувам четврта година средно си, можеби ќе го имаш на матура ова прашање за овој циклус песни од Матевски. Е сега, изброј колку стихови, колку строфи имаат песните. Дали имаат ритам и рима, каква е римата (вкрстена на пример). Дали во песните користел стилски изразни средства, кој е мотивот за таа песна, која е пораката што сака да ја пренесе авторот, доколку има стилски изразни средства од типот на метафора, тогаш со што се поистоветуваат тие. Авторот пример во песнава се поврзува себеси со природата, своето почивалиште и вечност ја бара во нејзе. Оди по овој терц: Дека песната е триптихон. Дека е циклус песни посветен на природата. Потоа строфите, стиховите анализирај ги, потоа стилските изразни средства, мотивот, пораката која сака да ја пренесе. И прочитај ги песните неколку пати, нејверојатно ќе сфатиш дека не е така тешко колку што изгледа. Вежбај, ќе ти треба за матура. Не е ни малку наивна.
ako ima nekoj sostav za ova neka pomogne fala odnapred Специфичните белези на средновековната литература
POmosSh ako ima nekoj sostav za ova neka pomogne fala odnapred Специфичните белези на средновековната литература
Ми треба кратка содржина за лектирата Ана Каренина ... Голема е и ме мрза да ја читем МРАЗАМ ДА ЧИТАМ
„Злосторство и казна“ од Достоевски za pismena -Borbata megju racionalniot i psihickiot plan prikazana vo likot na Raskoljnikov. Se' se slucuva so pricina. Zad sekoj covek koj storil nesto sto ima mozebi golemo znacenje, stoi nekakov pottik.Nepromislenite odluki mozat da imaat golemi posledici koi psihicki gi macat lugjeto, no samo onie lugje koi cuvstvuvaat vina i znaat da se pokaat. Sekoja nasa greska e edna luzna za koja ponekogas e potrebno podolgo vreme za da se navikneme da ziveeme so nea. Nekoi lugje se naviknuvaat, i ednostavno prodolzuvaat, no nekoi sekoj nov den go zapocnuvaat so pogled kon taa luzna. Tokmu romanot "Zlostorstvo i kazna" e ogledalo a storeno zlostorstvo i pretrpena kazna koja go gori storitelot odvnatre. Vo ova delo ima kriminalisticki, socijalni i filozofski elementi. Centralniot lik vo ova delo e Raskoljnikov - licnost so pozitivni i negativni osobini.Toj e student koj pagja na iskusenijata ponesen od idejata za "Golemite lugje" i socijalnata pravda. Raskoljnikov se trudi da ne bide otkrien za zlostorstvoto koe go storil, borejki se so svoite cuvstva na otugjenost i kosmarite. Dodeka se obiduva da se postavi nad zakonite i da bide kako Napoleon, toj se otugjuva od samiot sebe. Podnesuva mnogu raboti, no nemoze da zivee so zlostorstvoto zad sebe, poradi sto se predav na vlastite blagodarejkji na Sonja koa ke go vrazumi. Negovata najsilna karakteristika e tokmu gordosta, poradi koja cela godina nema da ja pogledne Sonja bidejki i se ispovedal. No koga ke sfati deka edinstveniot spas se ljubovta kon nea i nejzinata verba vo Bog, toj ke se sooci so gordosta. Ovoj roman belezi dve vremenski ramki - devet dena pred zlostorstvoto i devet godini po zlostorstvoto. Raskoljnikov ima svoj pogled kon lugjeto , i nivnata podelba ja karakterizira na obicini voshki i neobicni Napoleonovi lugje. Obicni se onie koi gi pocituvaat zakonite i se odnesuvaat moralno, a neobicni se onie za koi zakonite se nevidlivi i pravat sto sakaat, bez razlika so koe sredstvo pritoa ke se posluzat. Vo tekot na deloto buntot e promenet so stradanje, sttrasta so smirenost, a amoralnosta so moralnost. Iako Raskoljnikov postapil dosta nerazumno vo negovoto minato, Sonja go spasila, go naterala da se predade, pa zatoa sedumte godini koi gi odlezal vo zatvor mu se cinele kako da se sedum dena. No toa e druga prikazna... Celta na Dostoevski bila preobrazuvanje na covekoviot duh, odnosno deka niz stradanjata covekot moze da dojde do sopstveno precistuvanje. Negoviot zivot bil filozofija za verba vo spasot na covekot preku kazna od bilo kakov vid, preku pokajuvanje i samounistuvane, pa makar toj pat da vodi do misticni sferi. Ova sekako ne e edinstveno delo na Dostoevski, vsusnost toj zad sebe ostavil dela sto go vozbudile svetot, vo koi poznavanjeto na covekovata dusa naogja najsilen odraz.
ako ima nekoj sostav za ova neka pomogne fala odnapred Специфичните белези на средновековната литература
ХЕХЕХЕХЕХЕХЕХЕХ, МОЕБИ КЕ ЕВИ БИДЕ МАЛКУ СМЕШНО АМА НЕМА ВРСКА.МЕ ИНТЕРАСИРА ДАЛИ НЕКОЈ ИМА ИЛИ ЗНАЕ СОСТАВ ЗА РЕАЛ МАДРИД АКО МИ КАЖЕТЕ КЕ МИ ПОМОГНЕТЕ МНОГУ,ВЕ МОЛАМ.БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД
Реал Мадрид Фудбалот беше запознаен со Мадрид преку професорите и студентите од Факултетот Либре де Енсењанза и неколку апсолвенти од Оксфорд. Тие го основаат клубот Фудбал Скај во 1895 година играјќи саботата наутро во Монклоа.Фудбалскиот клуб Реал Мадрид беше создаден во 1902 год.После неговото создавање во 1902 година во првите години тимот се преселуваше помешу повеќе мали игралишта сè додека не се пресели на Кампо ди О’Донел. Ова стадион беше домашен стадио за Реал дури 11 години. После ова Реал Мадрид домашните натпревари ги играше на Стадионот Чамартин, започнувајќи на 17 мај 1923 со натпреварот против Њукасл. Со тек на времето Тимот на Реал Мадрид доби илјадници фанови и стана еден од најпознатите фудбалски клубови. Првиот грб на Реал Мадрид бил со едноставен дизајн. То се состоеше од декоративно поставените три иницијали од Мадрид Фудбалски клуб со темно плава боја на бел дрес. Првата измена во грбот беше направена во 1908, кога на буквите им е дадена повеќе аеродиманичност и биле ставени во круг.После три години од основањето, во 1905, Реал Мадрид ја освои својата прва титула во Естадио Чамартин. Тимот ја освои првата од четирите последователни Копа дел Реј титули. Во 1912 година, тимот се сели во Кампо де Одонел после преселувањето на повеќе мали стадиони.Во 1920 година името на тимот се менува во ФК Реал Мадрид, откако Кралот му ја дава на тимот Титулата Реал.Сега Реал Мадрид се наоѓа меѓу првите најдобари фудбалски клубови во светот .. ...... Е Никола мислам дека ова ке ти помогне сама го напишав.. се надевам дека ке добиеш добра оценка за составотт... позз
Дечки треба ми кратка содржина за лектирата " Калеш Анѓа ".. ќе ја обработуваме овие деновии.. МИ ТРЕБА ПОМОШШ !!
nemam opcija za mak.tastatura,..i zatoa vi pisam latinica,,...i da ne ja tupam mnogu mene mi treba pesna ,ne mene na kerka mi aj ve molam dali nekoj moze da mi pomogne ,, naslovot e EZERSKA SLIKA ...kerka mi e sesto odd,..neznam kako da zapocnam ,pls
Здраво дечки!! Итно ми треба краток есеј на тема „Се одрековме од паганството, а се зарековме за негово чествување“. Може и да ви дадам краток осис.. Значи бидејќи сум од Струмица и во училиште ни дадоа да пишуваме нешто за паганството и за претстоечкиот карневал.. така да паганството можете да го поврзете нешто и со паганските обичаи за карневалите.. Итно ми треба за утре.. Фала однапред..!!