Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Состави

Дискусија во 'Образование' започната од Blabla16, 7 септември 2011.

1. g.o.c.a

g.o.c.a Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    36
    Ајј ако може некој да ми помогне за состав на тема Една моја авантура..

2. Minaj

Minaj Активен член

Се зачлени на:
    28 септември 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    ми требаа состав за една моја авантура за утре ми е ако има некој?

3. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.357
    Една моја авантура
    (се надевам ќе ви биди ова од помош :$ )
    Нешто од мене ... лично пишувано за моите погледи врз младоста , а мислам и на повеќето млади луѓе ...
    Младост.Најпрекрасна, најлуда, највесела, најкратка, најпосакувано доба од животот. Вака повозрасните ни ја опишуваат младоста. Ах, тоа прекрасно, лудо и весело време кое за миг помина, воздивнуваат нашите родители.
    Младоста неосетливо навлегува во нашиот живот. За миг ни престанува детството со детските игри и палавштини и доаѓа младоста. Со својот неодолив шарм навлегува во нашите срца. Не исполнува до уши. Ни ја разгорува страста и фантазиите, ни го распламтува срцето, ни го крева адреналинот. Ни ја донесува љубовта. Можеби не е веќе онаа прва, слатка љубов но веќе е посериозна, постраствена, повистинита.
    Во младешкиот и кревок живот често пати ни се испречуваат разни искушенија како што се криминалот и пороците. Со лудите години и адреналинот во врелите вени лесно им се препуштаме на дрогата, алкохолот ...
    Авантурите се дел од секојдневието. Сакаме да патуваме, сакаме постојано да се движиме. Едноставно се случува бура во нас. Се за сметка на нашиот превртлив разум, размислувања и сфаќања.
    Ова можете да го искористите како вовед и да почните со некоја авантура така да си раскажувате..Еве мене шо ми текна:
    1.Возење со ролери и одеднаш се појавува мистериозен човек и со другарка ми се одлучивме да го следиме-младешка љубопитност
    2.По грешка влегувам во погрешен автобус и слегувам на најблиската станица,а со мене носев торби од продавница,зад мене куче и сакаше да ми ги гризни кесите и така си се бркавме
    3.Ни умре повреденото врапче и го погребуваме и така згаснав на нешто тврдо и гледам стар како позлатен клуч и се решивме да истражуваме од каде никна
    а и еве тука има нешто :http://odgovori.mk/q10419

4. xchocolatex

xchocolatex Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    Може вовед на темата „Времето е неподмитлив судија“ ? :?:
    Во врска со промена на литературата..Само неколку реченици колку да почнам, доволно ми е тоа..ИТНО :)

5. Insatiable13

Insatiable13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    367
    Па сигурно нема некој да седне и да пишува состав |(

6. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    A колку време ти е потребно за да прочиташ 170 страни? Мене помалку од 3 часа. Место да читате, вие тоа време го трошите на фемина со надеж дека некој друг ќе чита и пишува место вас. :x

На Insatiable13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. natasha7

natasha7 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Ајде некој ако сака нека напише нешто за „Големата вода“-Живко Чинго (роман од детска перспектива; моментот кога Кејтеновиот син го покажува резбаното дрво пред татенцето);
    За „Пиреј“ - Петре М. Андреевски (огромниот товар врз плеќите на Велика);
    и за „Пустина“- Ѓорги Абаџиев (спротиставувањето на двата лика во романот). Ајде, ве молам за утре ми е , некоја ако знае нека напишее :worried:

8. igor.klopce

igor.klopce Нов член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ми треба есеј за следните теми
    1.Детското срце не знае за разочарување
    2.Ми се чини дека родителите не можат да ме сватат
    3.Дружењето го прави живото полесен и поубав
    ЗА утре ми е
    ОдНАПРЕД БЛАГОДАРМ

9. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    5.915
    Ми треба состав за писмена по македноски на следниве теми:
    -Опис на ликот на Гилгамеж
    -Опис на иковите на Ахил и Хектор
    -Ликот на Цар Едип
    -Ликот на Рафаел

10. igor.klopce

igor.klopce Нов член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    :D

11. ivana27

ivana27 Нов член

Се зачлени на:
    4 март 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Ќе може некој состав на тема ...Преобразување на човековиот дух преку катарза. ми треба за утре ..ви благодарам однапред

12. BlondeGirl8

BlondeGirl8 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    115
    девојки ве молам доколку некој има состави или нешто што и да е поврзано со лектирите :
    -Странствувањето на Чарјлд Харолд и
    -Евгениј Онегин
    ве молам пратетеми во лп за утре ми е плс :))))))))

13. ivana27

ivana27 Нов член

Се зачлени на:
    4 март 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Може помош за овие теми..ве молам... за утре ми се :( ..ви благодарам однапред
    Владиката Данило олицетворение на хероизмот на црногорскиот народ.
    Критички реализам во делата на Гогољ.
    Дали со злосторот Раскољников создава подобар и поубав свет?

14. Marija9992

Marija9992 Нов член

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Utre pravam pismena po makedonski i temata e edno moe avanturisticko dozivuvanje..ako moze da mi dadete nekoja ideja za sto bi mozela da pisuvam..fala mnogu:)

15. tiph24

tiph24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2014
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    177
    Некој расположен во лп да ми пише,ми треба мала инспирација,мала помош,утре правам писмена..
    Фала однапред :D

16. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.392
    ^ Која е темата? :)

17. girl.09

girl.09 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    54
    девојки мала инспирација за Книгата го осветлува патот кон мојата иднина би ве замолила имам нешто ама би додала уште нешто али малку help фала однапред :))

18. lasvegas

lasvegas Нов член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ахил е син на Пелеј (крал на Мирмидонците, славно племе од Македонија) и Тетида (морска божица). Мајка му се обидувала да го направи бесмртен па затоа ноќе го печела на оган. Еднаш наишол Пелеј и таа за да го скрие го брцнала во реката Стиг, но заборавила на петата за која го држела. Така таа останала негово ранливо место. (Ахилова пета означува нечија слаба точка).
    Одисеј учествува во Тројанската војна и го смислува тројанскиот коњ. По десет години исцрпувачка војна, Одисеј смислува начин како Данајските племиња да влезат во силно утврдената Троја. Данајците се преправаат дека се поразени и како знак на примирје им подаруваат на Тројанците огромен дрвен коњ. Но, во неговиот шуплив стомак се скриле најхрабрите данајски војници. Ноќта, кога по големата веселба и пијанчење Тројанците заспале, Данајците излегле од коњот, ги отвориле портите од градот, ги нападнале неподготвените Тројанци и го запалиле и целосно го уништиле градот.
    Затоа, денес изреката „тројански коњ“ симболизира измама.
    Патешествијата на Одисеј не завршуваат со завршувањето на Тројанската војна. Тој уште десет години талка барајќи го својот дом - Итака и доживува најразлични случки. По 20 години отсуство го дочекуваат неговата верна жена Пенелопа и синот Телемах.

На The Drifter му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yeste

Yeste Нов член

Се зачлени на:
    20 март 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Разговор со облакот
    Седам во топлата соба и гледам низ прозорецот.Еден жолт лист се откинува од високата гранка на веќе ожолтеното дрво.Дождот ја кваси земјата.Се е толку тивко,мирно и убаво,а јас гледам во облакот кој навистина беше прекрасен.Одеднаж забележав некое чудо кај облакот.Се насмеа и беше толку среќен.Но сепак не.Ми се причини.Тивко е насекаден,а сепак еден глас извикна во тој момент.-Стани од столчето покрај прозорецот и излези надвор-се слушна некаков глас.Не обрнав внимание и замислено гледав кон облакот.Стани од столчето покрај прозорецот и излези надвор.-Со Со тивок и нежен глас проговори некој.Е овој пат решив да излезам надвор.Излегов.Се беше жолто и пусто.Немаше никој да помине до улиицата покрај куќата.Облакот беше таму и се смееше.Гладаше кон мене и ми рече:-Здраво,јас сум Кумулус се надевам дека си добро-рече облакот.-Здраво,јас сум добро,благодарам.Сакам да те прашам нешто но незнам дали тоа ќе биде во ред-реков јас.-Прашај се што сакаш ќе добиеш одговор на секое твое прашање.-Зошто секое утро гледаш и си свртен накај прозорецот?-го прашав јас,срамежливо и зачудено.-Секое утро те гледам како размислуваш и весело ги гледаш луѓето што минуваат по улицата.Очите ти се полни со среќа кога ги гледаш луѓето.-облакот љубопитно раскажуваше.-Луѓето кои минуваат по улицата се луѓе кои минуваат среќно и се чуствуваат убаво,ако се тие среќни среќна сум и јас.-среќно разговарав со облакот.-Навистина чудно,сега морам да одам,а се надевам дека ќе се видиме повторно-рече облакот и замина.После сето ова бев зачудена.Влегов дома и видов дека сето ова било вистина.Жолтите листови беа сведоци за сето ова...

На IvaIvi и raka им се допаѓа ова.
  20. DelRey

DelRey Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    533
    Има ли некој кој може да ме насочи за тема ''Последниот круг на надежта'' како да започнам само :?: