Сос за шпагети

Discussion in 'Рецепти' started by milena-21, Nov 25, 2009.

1. sesilija

sesilija Популарен член

Џули, официјално изјавувам дека се предавам :!: :tmi:

Го направив сосот за инает, го правев и си викав “ма што и е на таа Џули, се пржеле краставици, е ај да видам жити се што ќе испадне, кај се видело да се мешаат пржени краставици и домати- како ќе и пишам на темата дека не е убаво :devil: “, ама не испадна така :)

Ги ставив тенко насецканите парчиња краставица, додадов рендан домат и така пржев одреден период па додадов кечап а потоа ставив зачини (црн бибер, малку зачин со лукче, босилек, чубрица и по грешка оригано, додека да сфатам дека не е босилек :lol: )

Мене ми беше превкусно, нешто ново и поинакво- а и татко ми го бендиса :emo:
    Мајка ми и брат ми не го ни пробаа, грозно им изгледало- ама они се друга приказна :D .

Дефинитивно ќе го направам пак :*

2. Sm.real

Sm.real Истакнат член

Јас го направив со патлиџан место кечап и не ми се допаѓа така,можда со кечап би било поубаво . ;)

3. maja8

maja8 Популарен член

Бидејќи сите гледам дека сосовите ги правите со запржување на кромид, на една кулинарска емисија дознав дека ако сакате да не ви изгори кромидот, треба да го посолите. Јас не го знаев ова, па може има и други кои не го знаат, па да споделам :)

FBI likes this.
  4. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Вчера првпат го направив сосот со мелено месо и морам да признаам: се надминав себе си! :clap: :clap:
    Кромидот ситно се сечка (колку поситно толку поубаво- а јас за таа сметка го сечкам на блендер)
    Малку се пропржува, и после се става меленото месо. Ставаме црн пипер, вегета, сол и кари и оставаме месото да се испржи. По 5 минути ставаме маринирани шампињони и доматен сос, јас ставам домашен, бидејќи свекрва ми како го прави....мммхмхмх прсти да излижеш, и така се остава да се крчка на тивко. Во меѓувреме си ги ставаме шпагетите да се варат и така за некои 20- тина минути имаме прекрасен оброк. На крај одозгора малце пармезанче...и лелелеее пак ми се пријаде :D :D :D
    Бон апетит!

5. Phyramide

Phyramide Популарен член

Џули бе! Пржена краставица ај некако, ама кечап во сосот? КЕЧАП? Ова да го кажам на моиве Италијани ќе ме обесат на сред Верона :D

Мислам кечап и сос за шпагети најголема грешка која може да се направи. Да не мислеше пасато а? :?:

И? Ја пржевте краставицата? Не можам да замислам, ова ќе да е некој локален рецепт. Чисто некад ако се досадувам ќе го пробам, ама не би да расипувам нешто што е свето италијанско со локални варијации. Извини Џулс :angel:
    Ама не викам дека не ти давам шанса, ќе пробам ;)

6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се согласувам за кечапот. Јас на тестенини ставам или патлиџани пржени или доматно пире. Кечап само на брза храна.

7. sesilija

sesilija Популарен член

Кечапот беше во минимална количина, чисто да даде густина- а инаку ставив 4 рендани домати :)

MistichnA28, julie77 and nena2010 like this.
  8. julie77

julie77 Форумски идол

Ете така. Нена и Пирамид, што сакате ставајте јас си ставам кечап ама многу густ сличен на доматен сос. Додека после во ладни периоди го заменувам со домашен сос. Ви кажа Сесилија зошто се додава.
    И не не е локален рецепт. Туку од ван граници.
    Ако ви е чудно не пробувајте

MistichnA28 and marama like this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Денес за ручек-шпагети со следниов сос: :)
    Се пропржува лукче на маслиново,се пропржува и сусам-само на тивко да не загори,се додаваат ситно исечкани маслинки(и печурки-јас оти не јадам не ставив),се додаваат зачини-вегета,црн и црвен пипер,потоа се додава една конзерва туна.Откако ќе се запржи малку,се додаваат ситно исечкани малечки доматчиња-шери мислам се викаа,и на тивка убаво да крчка.Се додаваат шпагетите ,се мешаат со сосот оставете ги неколку минути со сосот на оган.
    Бон апетит!Прсти излижавме :mm: :mm: :mm:

10. Arogantna

Arogantna Истакнат член

Ми ја погодивте темата значи в крај :D Обожавам шпагети !!!!!!!
    Јас имам малце поинаква рецепта значи место мелено му клавам соја она ситната шо е и супер ми е :D
    другото е иста процедура :P И така ми се јадат шпагети ама пошто никој не ми прај ќе треба јас да се напрегам :D Ама зато сама ќе си јадам па :rofl: Па пробајте ова со сојата и кажете дали ве бендиса или (евентуално :devil: ) не :geek: :lol: :rofl: :*

11. jarec6

jarec6 Популарен член

Пред неколку саати вечерав макарони со ваков сос.
    Ставив во тавче 2 домати(значи нема мерка јас ова дека само за мене доволно ми беа)претходно изрендани,за да не чекате мн да се пржат.
    Додавате малку масло,босилек,оригано и сол,го пржите некое време ќе видите ќе згусне малку,па тргнете го.
    Едноставен а превкусен е!ЈАс над него си додадов и сирнце и се беше ептен вкусно.

barcagirl.999, FBI and eli25 like this.
  12. Mayyya

Mayyya Популарен член

Еве еден едноставен рецепт за шпагети, пред неколку месеци го пробав и ми стана омилен.

Се пропржува лукче и дробено сирење, тоа се истура врз шпагетите. Се мешаат шпагетите со многу кари зачин. Се јаде со загреан доматен сос (Томатело) зачинето со оригано.
    И бело вино разбира се. Пробајте, многу е добро. :)

eli25 and MistichnA28 like this.
  13. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Meленото месо го прзам малку со кромид и морков ситно исецкани и му ставам сол, вагета, бибер откако ќе се испржи месото ставам Томатело и го оставам така 3-4 минути да прокрчка... готовиот сос го ставам на варените шпагети и си јадам :D њам њам :inlove:

14. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Ај и јас да ви го пишам мојот рецепт за болоњезе, велам мој зошто еднаш во недостаток на оној од кесичка експериментирав во кујна и на моиве дома многу им се допадна.
    Рецептот е следен, прво се пропржува кромид, најчесто една поголема лажица и две чешниња лукче, претходно ситно исецкани во блендер.
    Следно е мелено месо,најчесто пола кило, и се мешаат заедно, потоа додавам еден излупен и испасиран во блендер домат и зачини, сол, вегета, малце сушен лук, морско оревче, сушен магдонос и малце рузмарин.
    Се остава да се крчка некое време а потоа му додавам смеса од (една лажица брашно, и две лажици црвен пипер со млака вода-измешани на страна, ама добро измешани да нема грутчиња).
    Откако ова брашново и црвениов пипер се додаваат се остава уште некои 10-20 минути да се згусне и потоа следи една-две лажици доматен сос/доматело или кечап.

Лукот му дава некој посебен шмек, и затоа ставам првин свеж и потоа и сушен.

Пробајте нема да зажалите.

FBI and eli25 like this.
  15. agirl17

agirl17 Истакнат член

Во отсуство на омилениот сос болоњезе, сакав да направам сос од она што го имам дома, што било, само да има нешто да ставам над шпагетите ( или макарони ) :D .
    Малку брашно се става во тава на оган да се загрее, се додава ептен малку млеко колку да не загори, е сега главниот вкус го дава јогуртот, значи се става јогурт, количина по желба, јас ставам повеќе за да има покиселкаст вкус, се додава зачини шта год хочеш :D јас додавам вегета, кари, чили, понекогаш оригано, а најубав излезе и кога му додадов од зачините маги за пилешко со вкус на пиперка, тогаш беше .. :drunk:
    Само внимавајте на густината, да не ви биде премногу течен, ако претерате со јогуртот, додајте уште малку брашно и убаво промешајте.
    Ако сакате да има потежок вкус, додадете малку рендан кашкавал и промешајте додека се растопи. Верувајте, сосот е превкусен, пробајте го, па ќе пишите впечатоци :)

16. MistichnA28

MistichnA28 Истакнат член

Е аман де, и јас ставам КЕЧАП за густина не знам шо е толку чудно тоа ... :roll:

И јас вака си ги правам и многу се вкусни , а и повеќе ги сакам црвените сосови (тие кои содржат домат во нив) одколку белите сосови за макарони и шпагети . :clap:

julie77 likes this.
  17. slavica999

slavica999 Популарен член

Последна измишљотина за сос за шпагети од тоа што имав по дома е -
    На маслиново масло се пропржат 2-3 чешњина лук и се додаде ситно сецкана сланина. Сето тоа убаво се пропржи. На сварени шпагети се наренда кашкавал и одозгора се истури испржената сланина (од маслото врело се стопи кашкавалот и е фантастичен шмек) и најпосле ситно сецкан босилек.
    Што убаво кој си е по мрсначко :$

sesilija likes this.
  18. MySkin

MySkin Истакнат член

Јас секогаш си го правам истиот сос :)
    На загреано маслиново масло ставам свежи печурки (исечени секако) да се пржат малце и во тоа ставам доматен сос (Томатело)..после ставам зеленчук,обично златна мешавина тие што се замрзнати,претходно сварени нормално..на крај ставам оригано,кари и магдонос..немате поима колку е вкусно :D

19. Special.Someone

Special.Someone Истакнат член

мене најубав ми е сосот од печурки го има во ес п маркет е сеа за спремање тоа незнам мајка ми е по тоа :D

20. Valerin

Valerin Популарен член

Денес ќе правам еден сос за шпагети кој и порано го имам правено, па денес повторно се сетив на него и си реков да го направам. :)

Се става тавче на оган и во него се пржи пилешкото месо на потенки мали парчиња. Откако ќе се испржи се додава солена хопла и се меша, а во меѓувреме се додава и кари зачин (јас препорачувам повеќе од овој зачин бидејки е повкусно). Настрана, во тенџере се вари мешавина од грашок, пченка и морков (оваа мешавина можете да ја најдете во маркетите).
    Откако ќе се свари во тавчето се додава и од мешавината и така се меша од прилика две минути. Доколку сакате можете да додадете и повеќе зачини во тавчето...На пример вегета, или нане...Меѓутоа овие зачини комплетно би го промениле вкусот на јадењето па не би ви ги препорачала, со исклучок на вегетата секако. :!: Шпагетите ги додавате во тавчето, и се заедно уште малку варите на оган со цел да се соедини. Превкусно е, а и не е многу тешко па можете да пробате.
    Добар аптетит! ;)

LaChiquita likes this.