Сос за шпагети

Discussion in 'Рецепти' started by milena-21, Nov 25, 2009.

1. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Стави го директно во тестенините и остави го малку нека се крчка со нив за да се згусне.

Adi888 likes this.
  2. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Па го ставаш заедно со другите состојки за сосот.не треба ништо друго претходно да му се прави :)

Adi888 likes this.
  3. mims-89

mims-89 Форумски идол

А после додека се врели додади изрендан пармезан и малку босилек, амммммм! :)

Summerlover and Adi888 like this.
  4. Adi888

Adi888 Форумски идол

Не да се фалам, ама многу беше вкусно :lol:

mims-89 likes this.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Омилен сос кој го приготвувам со додаток на томатело е овој.
    Ситно сечкам тиквичка, поголема така, за околу 4 цела цела тиквичка, пиперка зелена или црвена бабура, една главица кромид ситно сецкана и 2 чешниња лук, и еден мек олупен домат, ставам да се потпржува на масло, потоа додавам маринирани печурки или свежи, повеќе ми се допаѓа со свежи сецкани и оставам да се зарумени и омекне сето тоа.Потоа го додавам томателото најчесто чили оти сакам лута храна и оставам да прокрчка, зачинувам по желба, најчесто со оригано, сол, бибер и босилек на крај, ако е свеж го додавам кога ќе тргнам од оган.Го мешам сосот со предходно сварените шпагети и одозгора рендам некое посолено сирење, послатко ми е отколку со пармезан.Некогаш кога имам додавам и маслинки сецкани.
    Прсти да излижеш, ептен го сакам сосот, а тиквичката му дава посебен шмек.

Ketchup, Giovanna and Valerin like this.
  6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Мене кечапот ми е многу повкусен во сос за шпагети од томателото бидејќи е погуст.
    Инаку ме интересира за претходните рецепти (чинам за болоњезе сосот беше) лукчето го ставате прво да се пржи?
    Лукот нели секогаш се става на крај за да го задржи вкусот? А и нели многу побрзо се пржи за разлика од другите состојки? Не ви загорува?

Инаку јас си го правам стандардниот сос за шпагети со мелено месо, а овој период од годината му ставам и црвена пиперка (ајварка) превкусен е!
    Пропржувам кромид, додавам ситно сецкана пиперка, свежи или маринирани печурки и на крајот меленото месо.
    Откако сето тоа убаво ќе се испржи, додавам кечап, но внимавам да не ставам премногу бидејќи некогаш поголема количина на кечап знае да даде киселкаст вкус.
    Ставам еден филџан вода, вегета и оставам да проврие.
    На крајот ставам оригано и свеж магдонос!

7. TheSecret

TheSecret Популарен член

На тато рецептот :lol: :lol: :lol: :lol:

8. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Јас шпагетите ги обожавам со сосче од кечап (посебно ако е домашен) измешан со оригано. Одогзгора рендан млечен кашкавал и босилек. мх мх мх... ми се пријаде сега :angel:

Ketchup and Antolinaa like this.
  9. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Па тоа ми е чудно,зошто се мачите да правите сосови кога има кечап? :wasntme: Купечки сос :D Не знам,мене ми стои многу работа за џабе...ама не мора да значи :D

10. Calla

Calla Популарен член

Дали некој знае каде може да се купи слатко-кисел сос?

11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Сос за шпагети а може и за макарони :D

Се припржува младо лукче(поубаво е доколку ставите повеќе) се пржи со малку масло, убаво да ја смени бојата и да омекне.Додавате 200-300грама печурки маринирани па заедно се пржи на тивок оган околу 15-20 минути.Додавате ситно сецкани конзервирани домати и оставате да се крчка на тивок оган.Доколку сакате да ви биде потечно се додава томатело.
    Од зачини додавам сол,малку шеќер,рузмарин,нане...

zhap4e, Ketchup, joy1 and 1 other person like this.
  12. Valerin

Valerin Популарен член

Пред неколку месеци пробав еден одличен сос за шпагети, еден од најубавите според мене кој вреди да се проба.

Потребно ви е:

- Пакетче шпагети

- Пакетче fant bolognese

- Meшано мелено месо

- Кромид и лук (по желба)

- Сенф

- Павлака

- Мајонез

- Сол

Подготовка:

Прво го пржите кромидот. Откако ќе зарумени го додавате меленото месо кое оставате да се испржи. Додавате вода (соодветно упатството), сол, а потоа ја истурате и содржината од ќесичката. Сето тоа добро го промешувате притоа додавајќи лук (за шмек по желба), и оставате да се крчка 7-10 минути, за сосот да се згусне. На крајот го тргате од оган, и оставате малку да се олади. Откако малку ќе се олади додавате една мала лажичка сенф, и половина од малите пакетчиња павлака и мајонез. На крај сето тоа го мешате со шпагетите.

13. TheDarkestSun

TheDarkestSun Нов член

Се извинувам за офтопик ама темава не гласи кој ви е најомилен сос, туку наменета е за рецепти за сосови. И пред да го постирате истиот рецепт како и десет феминки уназад, проверете дали е пишан, ништо не ве чини.. 2мин работа, малку страни се. Се отепавме од читање на едни исти рецепти раскажани на илјада и еден начин.

14. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

За кој пост точно мислиш, зошто не прецизираш?
    Пријави и администраторите ќе си завршат работа, не е биг дил.
    Јас овој на Валерин (ако се однесува за него коментарот) прв пат го приметив во темава, обично сите варијации на сосови се со Томатело.
    И што има врска, секоја додава по нешто поразлично, битно да се крчка нешто вкусно *намиг*. :)

simoncelicius likes this.
  15. TheDarkestSun

TheDarkestSun Нов член

Не прецизирав намерно за да не излези дека сакам да се карам или напаѓам некој, затоа генерализирав без да наведам некој, ама еве пример доматниот сос со лук, оригано или босилек па да не претерам не знам колку пати го прочитав. Не замерувам, само совет давам да се подобри темава. Би пишала и јас рецепти кои ги правам ама ете пишани се веќе претходно. :)

16. Cka

Cka Форумски идол

Може досега сум го каѓала, ама ај пак, оти ми е омилен сос.

Се пропржува една пиперка. Се става ситно сецкан лук (2 чешниња), а после маринирани печурки. Отккао се ќе се пропржи, се ставаат 3 зденки, лажица кисела павлака и се пржи кратко. После се става хопла (онаа со макарони на неа ја користам). Се меша и се додава магдонос малку, оригано, црн бибер, вегета, сол. Кога ќе почне малце да згуснува, се истураат шпагетите или други тестенини се меша и се трга од оган. Рецептов си го измислив, настана еднаш случајно и сега редовно го користам.

Второрангираниот сос е со мелено месо, слично на погорните рецепти, со тоа што го правам малку лут.

Кога ме мрзи да правам домаќински сос, правам шпагети со сирење, кечап и мелена сол.

17. Lagoon

Lagoon Истакнат член

Брз, едноставен и многу вкусен сос. На загреано масло се пропржува ситно сечкана шунка и печурки, Откако ќе заруменат се додава кашкавал колку да се растопи и на крај се додава солена павлака и се промешува убаво. Зачини може да ставите по желба, а јас најчесто ставам вегета и оригано.

LollySky, zhap4e and Ketchup like this.
  18. tigarche1

tigarche1 Активен член

Ima gotov sos vo KAM preubav e, se przi meleno.meso stavam origano jas otkako ubavo ke se isprzi malku voda i prasokot.mislam sosot go istursm i preubavo e.... nemam zborovi a isto nekogas koga nemam sos gi varam spagetite vo obicna voda megjutoa dodavam od sosot vo vodata i fakticki na nekoj nacin se varat vo.sosot i se so vkus na bolonjeze :3

LollySky, zhap4e and VladeMila like this.
  19. maja8

maja8 Популарен член

Шпагети со сурими ракчиња

Шпагетите се варат , а во меѓувреме се подготвува сосот. Одмрзнатите сурими ракчиња се запржуваат 2-3 мин на масло а потоа се додава малку бело вино. Се пржи уште малку додека да испари виното.

Се прави бешамел сос и во него се ставаат испржените сурими. Во садот со сосот се ставаат шпагетите и се меша.

Мх мх мх!

LollySky likes this.
  20. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Devojki itno mi treba sos za spageti ama so stek