Редовно употребувам соја и тоа во облик на соја трошки во ќофте на пример Соја шницлите ги поховам и еднаш месечно ни се ставени на мени Дали е здраво или не, незнам со сигурност да кажам. Едно време се форсираше сојата како здрава храна, сега слушам советуваат да се избегнува
Порано јадев многу соја , и нагло ми пораснаја градите и ја замразив !!! Тој естрогенот во сојата може да ви го поремети телото !!! Исфрлете ја од исхраната !
Не знам колку е здрава, ја употрбувам чат-пат. Шницлите ги правам поховани по барање на мм, трошките ги ставам во сарма, сос итн.
Sekoj den pijam kafe so soja mleko omileno mi e, od cocos I bademi imam probuvano so kafe mnogu jak miris ima a soja cappuccino e super ☺️A od zivotinsko Poteklo Ne upotrebuvam poveke
Здрава или не, не ме занима многу затоа што и онака не ја користам во исхраната. Долги години не сум јадела соја, ниту па сакам.
Мислам дека не е здрава, па дали сум во право не знам. Не сум јадела долги години соја, а и не ми се допаѓа.
Здрава или нездрава небитно за мене, вкусна ми е..туку растат градите од тоа? Да знам дали да искочам да си купам
хахахаха ех ме насмеа мноогу Како може да има естроген во растение? За што би им бил потребен естрогенот на растенијата? хахахаха многу е погрешно тоа што мислат луѓето дека сојата содржи хормони.Хормони содржат месото и млечните производи посебно пилешкото и млекото од крава а не растение како сојата. Сојата напротив мене лично ми помогна во дисбаланс на хормоните кога имав и сојата и хумусот. Тие содржат фитоестрогени кои и помагаат на жената посебно во превенција на рак на дојка и оваријални проблеми и на мажите за проблеми со хормоните и простатата. Има многу научни истражувања од светски институции едуцирајте се малку дечки http://www.novalek.mk/dali-fitoestrogenite-vo-sojata-se-stetni
Не се фитоестрогените голем проблем, проблем е што сојата е ГМО. Скоро целокупното производство на соја на глобално ниво е од ГМО семе. Затоа не е пожелна во исхраната.