Девојки здраво, дали имате искуство со испитување на спермограм во Индус Медика и како сте задоволни??
Zdravo devojki dali znae nekoj na drzavno do kolku mozat rezultati da se zemat do kolku rabotat faala
Zdravo zenski denes maz mi zema od drzavno astenozospermija a pred eden mesec od indus medika normalen dali e mozno tolku da se razlikyva dali ima nekoj iskustvoo
Moze poveke raboti da vlijaat stres, hrana, apstinencija kolku vreme. Kaj soprugot vo remedika i,leze astenozospermia ama mu kazaa deka e vo red posto kocentracijata i volumenot bea golemi. Posle nekoj mesec vo sistina izleze normozoospermia ama pa kocentracijata i volumenot bea pomali. Se gleda celokupniot rezultat i zavisi skalata kako im e definirana
Со спермограмот се гледа квалитетот на спермата, брзина на сперматозоиди, волумен, опашка и слично, а спермокултура е бактериолошкиот дел. Ако има некоја бактерија се гледа само преку спермокултура.
Дали некој има познавање од различните методи за обработка на сперма на различни места еве на клиника, Систина, New Born...? Има ли разлика? Мене лани ми беше чудно и прашував а пред некое време со една од членките исто споредувавме и се чудевме. Еве го нашиот пример: на клиника и во Систина 20мил прочистена сперма, а во New Born 143 милиони, мислам како е тоа можно? Инаку нормален е секогаш спермограмот. Членката со која се допишував, имаше пример со двапати по 2 милиони по обработка на ГАК а во New Born 20 милиони. Прашањето ми е во насока дали NewBorn имаат некоја подобра техника, метода...?
Имам едно прашање и ме интересира дали некој имал до сега искуство, од минатата година се обидувавме за бебе ама неможев да останам трудна, маж ми направи спермограм и нормални сперматозоиди имаше само 15% гинекологот ни кажа уште тогаш дека тоа е многу малку и дека не е ок, бевме и на уролог тој па вика дека е во ред бројката, во меѓувреме јас останав трудна ама во втори месец имав миссед, е сега ми се врти муабетот во глава од гинекологот дека 15%нормални сперматозоиди не е добра, дали може и тоа да биде причина за миссед? Што мислите вие?
Јас уште лани испитав само хормони, ама ми беа ок и гинекологот тогаш ни кажа ајде и спермограм да испитаме Сега после миссед гинекологот ми рече да помине некое време па ќе ме прати на испитување мене не ми кажа на што, ама тој вика три месеци да поминат па после ама јас сакам порано Еве и совет кажете јас што да испитам од што може да настане миссед