Дали во овие 3 месеци качил на килажа? Дали бил под голем стрес или депресија? Дали пие алкохол/пуши цигари повеќе од нормално? И дали направивте спермокултура? Дека на првиот спермограм pH му е 8 како што гледам. Толку му беше на маж ми па му дадоа да пие антибиотик. Сѐ може да влијае на спермограмот, да знаеш. Ама не е страшно, спермата секогаш се обновува, може да се подобри со добар уролог, препорака Мицковски во Систина.
Нема промени во килажа и стрес, не е пушач, пие ретко, така да не верувам дека од ова има некое влијание. После првиот спермограм направи спермокултура и брисеви и се испадна чисто. Сепак гинекологот ни даде терапија со антибиотик, а вториот спермограм е направен после 2 недели по завршување на терапијата. Единствено што мене ми паѓа на памет е влијание од алергија, бидејќи неколку дена пред испитувањето имаше пролетна алергија, пиеше и даселта. Не знам дали може ова да е причината за толкава разлика.
Ti blagodaram, a bidejki imame upat i za spermoram i za spermokultura dali mora da bidat izlezsni rezultatite od spermokulturata za da se pravi spermogramot ili moze dodeka se cekaat od speemokulturata da se napravi spermogram?
Мм прво правеше спермограм, па спермокултура. Не мора да бидат готови резултатите за да прави спермограм, треба апстенција од 3-5 дена за спермограм, за спермокултура не треба.
Може материјалот од дома, па не ми текнува до колку примаат, мм одеше сабајле пред работа со материјал од дома. Мислам дека до 11-12 примаат, ама не сум сигурна. За спермограм е со термин и материјал таму остава.
Мед и ореви - наутро и навечер по 1 лажица, витамини или таблети за подобрување на подвижноста, мака во прав може да пие, помалку стрес и повеќе физичка активност.
На мм му препишаа Профертил, и јадеше мед со јаткасти плодови, од Профертилот за 3 месеци имаше иста дијагноза, па потоа и ивф докторот му препиша и да не пуши му кажа, сега нема проверено, кај и да е за втор ваучер кога ќе собирам документи.
Исто и ние сме на профертил, оваа му е прва доза , треба уште 1 месец да ја допие па да провериме пак спремограм, инаку сме со варикоцела, најверојатно ќе мора операција. Инаку ова мед со ореви си покажа минимално подобрување, така да го препорачувам на сите.
Ние имаме веќе едно дете, и тогаш беше борба за бременост и резултатите беа слични. Не се сеќавам како беа точно апчињата, ги зимавме во систина и по само еден ипол месец останав бремена. Јас сум редовно на еутирокс. Не знам искрено дали таа тогаш терапија помогна и до што е. Иако беше и на уролог и ништо тогаш не му препиша. Цела терапија ни беше дадена во ремедика.
Кај може на приватно во Скопје да се направи спермограм ? Маж ми тука , кај што живееме праша во Авицена, но не правеле повеќе.
Инфективен скрининг ни бараа на Клиника, во Генеа не побараа. Ама нека си направи, Железничар кај Беко е 300 ден. без упат, само со лична карта, резултати за саат-два.
Девојки каде е подобро за проверка на спермограм на гинекологија или институт на медицинска хистологија и ембриологија