Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спермограм

Дискусија во 'Бременост' започната од stevemila, 15 септември 2011.

1. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    34.460
    Женски, некоја да ми сподели искуство со азоспермија и варикочела од 3 степен.
    Гледам на нет, викаа дека доста од тој степен предизвикува како намалрна подвижност на сперматозоиди, или пак азоспермија.
    Дали стварно предизвикува скроз да нема сперма или?
    Главава ми е полна прашалници ....

2. livethelife

livethelife Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    149
    Podviznost ne e bitna ako pravis invitro

3. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    34.460
    Најдоја нешто, ама не созреваат во целост. Правеше само обична тесе метода. Успатно му открија и варикочела од 3 степен.
    Затоа и напоменав азоспермија, освен подвижноста.

4. Mimics

Mimics Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    26
    Дали ако на мм му е чиста спермокултурата значи дека и кај мене нема никаква инфекција?

5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    8.243
    Не, за тебе ќе си пуштиш брисеви.

6. medinilla

medinilla Нов член

Се зачлени на:
    12 март 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки,
    Мое мислење е дека на Институтот за хистологија и ембриологија имаат повеќе референтни вредности и земаат анамнеза пред анализата. Затоа мислам дека е подобра опција.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. babymaybe123

babymaybe123 Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    40
    Ке ве молам за мислење колку е лошо?Докторката е болна а мене не ме држи место.

Прикачени фајлови:

8. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    265
    Slicen spermogram ima soprugot. Vkupniot broj e vo red, no motilnosta i morfologijata se namaleni. Osobeno morfologijata e niska. Ako ne bil na urolog, neka odi za da se iskluci moznost da ima varikocela pa zatoa da e vakov naodot.
    Najcesto davaat suplemetacija, jatkasti plodovi i menuvanje na zivotni naviki. Se ova moze da mu pomogne za da se podobri spermogramot.
    Na maz mi prviot spermogram mu bese so samo 3 % normalna morfologija, togas ni preporacaa samo invitro. No ne mora da znaci deka i kaj vas taka kje bide. Nie probavme i inseminacii i ivf no seuste sme bez uspeh za zal.

На babymaybe123 и Hope IT им се допаѓа ова.
  9. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    258
    @babymaybe123
    Врз основа на резултатите:
    ### Вкупен број на сперматозоиди
    - **198,4 милиони по ејакулат** (нормален опсег: ≥ 39 милиони по ејакулат)
    ### Мотилитет
    - **36% подвижна сперма** (нормален опсег: ≥ 40% подвижна сперма)
    - **а (брзо прогресивно)**: 10% (нормален опсег: ≥ 32%)
    - **б (бавно прогресивно)**: 26%
    - **c (непрогресивен)**: 64% неподвижен
    ### Морфологија (Кругерови критериуми)
    - **Нормални форми: 5%** (нормален опсег: > 4%)
    - **Дефекти на главата: 40%**
    - **Дефекти на вратот/средината: 51%**
    - **Дефекти на опашката: 4%**

### Дијагноза
    - **Астенозооспермија**: Ова се однесува на намалена подвижност на сперматозоидите. Мотилитетот на спермата е под нормалниот праг (36% наспроти ≥ 40%), со низок процент на брза прогресивна подвижност (10% наспроти ≥ 32%).
    Накратко, концентрацијата на спермата и вкупниот број на сперматозоиди се во нормални граници. Волуменот, pH вредноста и морфологијата се исто така во прифатливи граници. Сепак, подвижноста е под нормалата, што е основа за дијагноза на астенозоспермија. Оваа состојба може да влијае на плодноста, бидејќи подвижноста на спермата е клучна за спермата да се движи низ женскиот репродуктивен тракт за да ја оплоди јајце клетката.

Јас мислам дека подобро е детална анализа да со направите. Така ќе знаете во побрзо период кои се опциите за вас.

1. Спермокултура
    -Помага за да се идентификуваат бактериски или вирусни инфекции.
    - Доколку се откриеат инфекции преку спермокултура може да се третираат за да се подобри плодноста.

https://ivfmonbebe.mk/product/spermokultura/

2. ДНА фрагментација
    - Го мери интегритетот на ДНК на спермата.
    - Високата фрагментација на ДНК може да доведе до слаби стапки на оплодување и проблеми со развојот на ембрионот.

https://www.facebook.com/share/p/3Zaf8K2EBtGsk6xg/?mibextid=oFDknk

3. Спермо Уреаплазмана
    - Тестови за присуство на Уреаплазма, вид на бактерија.
    - Уреаплазма инфекциите може да влијаат на подвижноста и плодноста на спермата.

https://www.zivotizdravje.com/sto-e-ureoplazma/

4.Ехо на тестиси
    - Да се проверат дали има абнормалности, варикоцела или други проблеми кои можат да влијаат на производството на сперма.
    https://medx.mk/eho-na-testisi/

5. Androflor Screen анализа ао помош на PCR метода
    - проценува присуство на микроорганизми во машкиот урогенитален тракт.
    - помага во откривање на бактериски инфекции кои можат да ја нарушат функцијата на спермата.
    https://plodnost.com.mk/mk/androflor-screen/

6. Оксидативен стрес тест (OST
    - Ги мери нивоата на оксидативен стрес во спермата.
    - Високиот оксидативен стрес може да ја оштети ДНК на спермата, намалувајќи ја подвижноста и одржливоста.

Последна измена: 17 јули 2024
    На Mila0000, Nikol29 и babymaybe123 им се допаѓа ова.
  10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    1.139
    Kocentracijata e dosta golema toa e dobro, probajte so inseminacija. Napravete spermokultura i probajte da go podobrite so jatki, vitamini, fizicka aktivnost, bez alkohol,cigari. Ne e los spermogramot spored mene i nie imavme slicen pa ostanav bremena samo podolgo vreme probuvavme. Zavisi kaj sekogo razlicno

На babymaybe123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. babymaybe123

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    40
    Ви благодарам на одговорите ❤️

На Hope IT му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ^E^

^E^ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите, ова е резултатот на маж ми од спермограм. Од терапија зема профертил и природно мед со јаткасти плодови семиња и суво овошје. Некој да сподели искуство дали после 3 месеци имал подобрување. И секој совет е добредојден

Прикачени фајлови:

• IMG_3611.jpeg
      IMG_3611.jpeg
      Големина на фајлот:
      474 KB
      Прегледи:
      64
    На DiniBreez му/ѝ се допаѓа ова.
  13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.886
    Допаѓања:
    33.342
    Здраво мила :l:
    Маж ми на првиот спермограм имаше дијагноза лесна oligospermia, значи малку под граница му беше концентрацијата и pH му испадна 8, што имаше индикација и за бактерија. Одлучивме да пие Профертил и секој ден јадеше по една лажица мед со секаков вид на јатки. Му ги сомелив и ги ставив во медот и навистина беше и многу вкусно за јадење. За бактеријата пиеше и антибиотици.
    За 5 месеци спермограмот му беше супер, веднаш направивме инсеминација и се фати од прва. Можеби и без инсеминација ќе биднеше дека веќе еднаш бев бремена ама не ми се чекаше и сакав да ја убрзам работата, па еве ме терам 10та недела веќе :l:

Кај некои Профертилот нема многу ефект, ама ете кај нас имаше. Не е лошо да ги пие. Многу се скапи да, ама вреди да ги пробате.

На ^E^ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.717
    Ако ти значи нешто..Мм има варикочела и 3 деца :)

Бевме кај двајца уролози.Едниот инсистираше на хитна операција и буквално не преплаши тогаш со дијагнозата(иако веќе имавме едно дете).Другиот уролог(од Тетово)..само слатко се изнасмеа на стравот околу дијагнозата.Не врати дома буквално со зборовите…јадите,пијте и водите љубов деца…ич да не се грижите за ништо :D.

Еве сум 13 години потоа со 3 деца.Ни операција правеше ни ништо.

15. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    258
    Мила,
    Дали е ова прв спермограм? Со оглед дека и ние сме со машки фактор(намалена подвижност и прогресивност), мое мислење е дека е важно да се направи детална анализа за да се провери бактерии, уреа плазма, инфекции итн. Погоре пишував за тестови кои сметам дека се важни за машки фактор.
    Накратко, кај вас е ниска подвижноста (астенозооспермија) и низок процент на нормално обликувани сперматозоиди (морфологија). Морфологијата е 2%, а од онаа што читав ФЗО одобрува ИВФ без инсеминации доколку морфологијата е под 5%.
    Јас верувам дека секоја анализа на сите нас може само да ни заштеди време и да ни помогне да ја избереме најдобрата опција за нас....
    Доколку се работи за бактерија, вируси антибиотици сигурно може да помогнат.
    Со среќа! :l:

Прикачени фајлови:

Последна измена: 18 јули 2024
  16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.796
    Допаѓања:
    34.514
    Нека си направи и спермокултура, нека јаде јаткасти плодови со мед.
    Мм имаше ваква дијагноза, му препишаа Профертил.

17. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    34.460
    Испадна дека по грешка е напишано варикочела, дека нема воопшто.
    Бар имав надеж дека е од тоа, ама тука лекарите според тоа што најдоа рекоја 99% нема шанси ништо да се подобри и ќе мора да се оди со Б варијанта.
    Сега кога ќе дојдеме во мк , сакаме да закажеме кај Мицкоски во систина па ќе видиме дали има 1% за подобрување со некоја терапија или не.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. babymaybe123

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    40
    Му пишаа друга терапија а и мене ми најдоа хемофилија и генетски мутации па ке си бидеме 3 месеци на терапија па понатака како ке кажат

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Frida13

Frida13 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Здраво, јас сум нова на форумот и ги прочитав вашите искуства, ќе ве замолам за мислење за спермограмот. Од Њу Борн кажаа дека бил супер иако нема доволно густина.

Прикачени фајлови:

• IMG_1602.jpeg
      IMG_1602.jpeg
      Големина на фајлот:
      231,7 KB
      Прегледи:
      52
  20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.453
    Допаѓања:
    16.824
    Њу Борн се постручни од нас. Штом ви рекле дека е супер, следете следни насоки

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.