Женски, некоја да ми сподели искуство со азоспермија и варикочела од 3 степен. Гледам на нет, викаа дека доста од тој степен предизвикува како намалрна подвижност на сперматозоиди, или пак азоспермија. Дали стварно предизвикува скроз да нема сперма или? Главава ми е полна прашалници ....
Најдоја нешто, ама не созреваат во целост. Правеше само обична тесе метода. Успатно му открија и варикочела од 3 степен. Затоа и напоменав азоспермија, освен подвижноста.
Здраво девојки, Мое мислење е дека на Институтот за хистологија и ембриологија имаат повеќе референтни вредности и земаат анамнеза пред анализата. Затоа мислам дека е подобра опција.
Slicen spermogram ima soprugot. Vkupniot broj e vo red, no motilnosta i morfologijata se namaleni. Osobeno morfologijata e niska. Ako ne bil na urolog, neka odi za da se iskluci moznost da ima varikocela pa zatoa da e vakov naodot. Najcesto davaat suplemetacija, jatkasti plodovi i menuvanje na zivotni naviki. Se ova moze da mu pomogne za da se podobri spermogramot. Na maz mi prviot spermogram mu bese so samo 3 % normalna morfologija, togas ni preporacaa samo invitro. No ne mora da znaci deka i kaj vas taka kje bide. Nie probavme i inseminacii i ivf no seuste sme bez uspeh za zal.
@babymaybe123 Врз основа на резултатите: ### Вкупен број на сперматозоиди - **198,4 милиони по ејакулат** (нормален опсег: ≥ 39 милиони по ејакулат) ### Мотилитет - **36% подвижна сперма** (нормален опсег: ≥ 40% подвижна сперма) - **а (брзо прогресивно)**: 10% (нормален опсег: ≥ 32%) - **б (бавно прогресивно)**: 26% - **c (непрогресивен)**: 64% неподвижен ### Морфологија (Кругерови критериуми) - **Нормални форми: 5%** (нормален опсег: > 4%) - **Дефекти на главата: 40%** - **Дефекти на вратот/средината: 51%** - **Дефекти на опашката: 4%** ### Дијагноза - **Астенозооспермија**: Ова се однесува на намалена подвижност на сперматозоидите. Мотилитетот на спермата е под нормалниот праг (36% наспроти ≥ 40%), со низок процент на брза прогресивна подвижност (10% наспроти ≥ 32%). Накратко, концентрацијата на спермата и вкупниот број на сперматозоиди се во нормални граници. Волуменот, pH вредноста и морфологијата се исто така во прифатливи граници. Сепак, подвижноста е под нормалата, што е основа за дијагноза на астенозоспермија. Оваа состојба може да влијае на плодноста, бидејќи подвижноста на спермата е клучна за спермата да се движи низ женскиот репродуктивен тракт за да ја оплоди јајце клетката. Јас мислам дека подобро е детална анализа да со направите. Така ќе знаете во побрзо период кои се опциите за вас. 1. Спермокултура -Помага за да се идентификуваат бактериски или вирусни инфекции. - Доколку се откриеат инфекции преку спермокултура може да се третираат за да се подобри плодноста. https://ivfmonbebe.mk/product/spermokultura/ 2. ДНА фрагментација - Го мери интегритетот на ДНК на спермата. - Високата фрагментација на ДНК може да доведе до слаби стапки на оплодување и проблеми со развојот на ембрионот. https://www.facebook.com/share/p/3Zaf8K2EBtGsk6xg/?mibextid=oFDknk 3. Спермо Уреаплазмана - Тестови за присуство на Уреаплазма, вид на бактерија. - Уреаплазма инфекциите може да влијаат на подвижноста и плодноста на спермата. https://www.zivotizdravje.com/sto-e-ureoplazma/ 4.Ехо на тестиси - Да се проверат дали има абнормалности, варикоцела или други проблеми кои можат да влијаат на производството на сперма. https://medx.mk/eho-na-testisi/ 5. Androflor Screen анализа ао помош на PCR метода - проценува присуство на микроорганизми во машкиот урогенитален тракт. - помага во откривање на бактериски инфекции кои можат да ја нарушат функцијата на спермата. https://plodnost.com.mk/mk/androflor-screen/ 6. Оксидативен стрес тест (OST - Ги мери нивоата на оксидативен стрес во спермата. - Високиот оксидативен стрес може да ја оштети ДНК на спермата, намалувајќи ја подвижноста и одржливоста.
Kocentracijata e dosta golema toa e dobro, probajte so inseminacija. Napravete spermokultura i probajte da go podobrite so jatki, vitamini, fizicka aktivnost, bez alkohol,cigari. Ne e los spermogramot spored mene i nie imavme slicen pa ostanav bremena samo podolgo vreme probuvavme. Zavisi kaj sekogo razlicno
Здраво на сите, ова е резултатот на маж ми од спермограм. Од терапија зема профертил и природно мед со јаткасти плодови семиња и суво овошје. Некој да сподели искуство дали после 3 месеци имал подобрување. И секој совет е добредојден
Здраво мила Маж ми на првиот спермограм имаше дијагноза лесна oligospermia, значи малку под граница му беше концентрацијата и pH му испадна 8, што имаше индикација и за бактерија. Одлучивме да пие Профертил и секој ден јадеше по една лажица мед со секаков вид на јатки. Му ги сомелив и ги ставив во медот и навистина беше и многу вкусно за јадење. За бактеријата пиеше и антибиотици. За 5 месеци спермограмот му беше супер, веднаш направивме инсеминација и се фати од прва. Можеби и без инсеминација ќе биднеше дека веќе еднаш бев бремена ама не ми се чекаше и сакав да ја убрзам работата, па еве ме терам 10та недела веќе Кај некои Профертилот нема многу ефект, ама ете кај нас имаше. Не е лошо да ги пие. Многу се скапи да, ама вреди да ги пробате.
Ако ти значи нешто..Мм има варикочела и 3 деца Бевме кај двајца уролози.Едниот инсистираше на хитна операција и буквално не преплаши тогаш со дијагнозата(иако веќе имавме едно дете).Другиот уролог(од Тетово)..само слатко се изнасмеа на стравот околу дијагнозата.Не врати дома буквално со зборовите…јадите,пијте и водите љубов деца…ич да не се грижите за ништо . Еве сум 13 години потоа со 3 деца.Ни операција правеше ни ништо.
Мила, Дали е ова прв спермограм? Со оглед дека и ние сме со машки фактор(намалена подвижност и прогресивност), мое мислење е дека е важно да се направи детална анализа за да се провери бактерии, уреа плазма, инфекции итн. Погоре пишував за тестови кои сметам дека се важни за машки фактор. Накратко, кај вас е ниска подвижноста (астенозооспермија) и низок процент на нормално обликувани сперматозоиди (морфологија). Морфологијата е 2%, а од онаа што читав ФЗО одобрува ИВФ без инсеминации доколку морфологијата е под 5%. Јас верувам дека секоја анализа на сите нас може само да ни заштеди време и да ни помогне да ја избереме најдобрата опција за нас.... Доколку се работи за бактерија, вируси антибиотици сигурно може да помогнат. Со среќа!
Нека си направи и спермокултура, нека јаде јаткасти плодови со мед. Мм имаше ваква дијагноза, му препишаа Профертил.
Испадна дека по грешка е напишано варикочела, дека нема воопшто. Бар имав надеж дека е од тоа, ама тука лекарите според тоа што најдоа рекоја 99% нема шанси ништо да се подобри и ќе мора да се оди со Б варијанта. Сега кога ќе дојдеме во мк , сакаме да закажеме кај Мицкоски во систина па ќе видиме дали има 1% за подобрување со некоја терапија или не.
Му пишаа друга терапија а и мене ми најдоа хемофилија и генетски мутации па ке си бидеме 3 месеци на терапија па понатака како ке кажат
Здраво, јас сум нова на форумот и ги прочитав вашите искуства, ќе ве замолам за мислење за спермограмот. Од Њу Борн кажаа дека бил супер иако нема доволно густина.