I na nas za toa ni trebase,denes bas pravevme... Inaku vo indus i spermokultura i spermogram zaedno so vaucer se 1500,genea mislam samo spermogramot e 1500
Devojki zdravo, posle godina dena obid za bremenost napravivme ispituvanja (jas hormoni, maz mi eho i spermogram) i izleze deka maz mi ima varikocela i spermogram so dijagnoza ASTHENOTERATOZOOSPERMIA. Mu dadoa terapija 3 meseci da pie Fertil Max, Spergin Forte, Selen i meticen mlec. Posle tri meseci eve denes pravese povtorno spermogram i ima nekoe podobruvanje (sega dijagnoza ASTHENOZOOSPERMIA) megjutoa pak ne se dobri. Odime na urolog vo sistina koj preporaca da se operira megjutoa rece deka ne e garancija deka ke se podobri. Nekoj so slicno iskustvo da spodeli kako se spravile so situacijata? Epten sum zagrizena ne znam sto da pravime ponatamu…
Zdravo devojki, dali na nekoj od vasite mazi so operiranje na prosirena vena (varikocela) im se sredi spermogramot?
Mislenje za spermogramov? Vekje 11 meseci se obiduvame m, cekame rezultati od spermokultura i brisevi za mene Inaky hormonite ispitani i ok mi bea.
Dobar e spermogramot, normozoospermia e. Sledi ovulacija na eho so testovi ili kaj maticnata mozes da odis sekoj vtor den okolu plodni denovi da vidite i dali rastat folikulite so dovolna golemina.
Ne mi e jasen samo ovoj del so leukocitite i eritrociti Dali mozebi se raboti za nekoja infekcija? Sekako odime na urolog so rezultati dokolku izleze nesto na spermokultura
Da mozno e da ima bakterija zatoa ke se vidi vo spermokulturata i urolog ke vi kaze posle dali treba da se prima terapija
Направете ги испитувањата што ви ги пишале во препорака, така ќе утврдите дали има присуство на бактерии, инфекција итн...
Слични резултати како ние при првиот спермограм=олигоастенозооспермија (проблем со концентрација, подвижност и прогресија на сперматозоидите).. Докторот како ги гледаше резултатитен ни кажа дека сме добри кандидати за ин витро, но сепак препорача да пробаме најпрво до три инсеминации. Па на првата инсеминација дознавме дека не ги исполнивме условите – по обработка имавме 7 милиони подвижни сперматозоиди по милилитар, а колку што читав на нет за подобри шанси при инсеминација потребно е најмалку 9 милиони. Мое мислење е да направите дополнителни испитувања како: Спермокултура ДНА фрагментација Androflor screen анализа со Real-Time PCR метод Ехо на тестиси. Исто така, прашајте да започнете со суплементи. Нам ни беа препорачани Fertil Max, не веќе не ги увезуваат..
Ве молам за совет, сопругот правеше зимата спермограм беше се добро освен што бројот на нормални сперматозоиди беше 14, ама бевме на уролог и рече тогаш дека е ок, сега правеше повторно бројот е многу намален и пишува Astenozospermia незнам дали го пишав добро. Ве молам за совет дали ова има шанси да се подобри и колку е лошо, навистина се разочаравме кога видовме. Дали може со ова да се прави инсеминација?
Дали се работи само за намален бројна нормални сперматозоиди или пак на нивната мобилност, затоа што Astenozoospermia се однесува на намалена мобилност на сперматозоидите, а не на намален број на сперматозоиди
Bevme na lekar, i da osven namalen broj na normalni spermatozoidi imase i mala podviznost i ubavo ni objasnija sto kako da pravime i za tri meseci kontrola pa ke vidime..
Прашувам затоа што маж ми имаше Oligospermia, односно намален број на сперматозоиди кога бевме пред 2 години. Уште тогаш докторот ни ги препорача PROFERTIL но не можевме да ги најдеме и пробувавме со други, но безуспешно. Во март повторно проверив и ги најдов кај нас во 24 часа аптека (онлајн). Во април/мај останав трудна, еве сум сега во 7ми месец Во секој случај, ви посакувам и на вас убави вести што поскоро
Се извинувам што се вклучувам. Штом има намален број на нормални сперматозоиди (морфолошки) и намалена подвижност, дијагнозата се нарекува астенотератозооспермија (повеќе абнормални форми) и астенозооспермија (намалена подвижност). Од страна на суплементите сигурно ви препиша докторот (сопругот примаше Fertil Max - но веќе не се увезуваат). Најдобронамерно ви препорачувам да размислите и за тест за ДНА фрагментација на сперматозоидите, се разбира ако веќе не сте го направиле...
Здраво девојки Сопругот пред некој месец правеше спермограм каде резултатите беа во ред освен морфологијата која е послаба. Докторката која ги читаше резултатите кажа дека не треба да претставува проблем при зачнување и да зголеми само физичка активност и повеќе движење. Поминаа неколку месеци а сеуште немаме позитивен тест па се навративме на размислување за спермограмот. Дајте препорака за добар уролог кој би можел да даде соодветно мислење и терапија доколку е потребно.