Добар е спермограмот целокупната слика се гледа. Коцентрацијата и подвижноста се одлични. Ти за тебе кои испитувања ги имаш направено? Следиш овулација? Може да одиш кај матичната за да следите како растат фоликулите дали се со нормална големина и кога ќе биде овулација да бидете активни. Репродуктивните хормони како ти се? Тироидните хормони? Ако се обидувате повеќе од 10 месеци може и хсг да направиш за да се види проодност на матката и дали е се во ред
Пробуваме веќе 8 месеци. Кај мене хормоните се во ред и генералната слика, редовни циклуси,никакви проблеми. За следење на овалуација ми преорачаа пријателки но мојата матична е баш недостапна има премногу пациенти и скроз е незаинтересирана, па решив да ја сменам. Утре имам закажано кај друг гинеколог па се надевам на поголема посветеност и насоки за следни испитувања. Фала секако на мислењето малку читав за морфологијата па ме фати паника.
Овулација можеш да следиш и со температура и тестови дома, освен ако немаш ПЦОС. 8 месеци не се многу, зависи и по колку години сте, ама и спермограмот не е нов, на секои 3 месеци се обновуваат и јајце клетките и сперматозоидите.
За овулација може микроскоп да си купиш околу 1200ден е, мене ми идеше скапо со тестови за овулација. Кај нас спермограмот беше со морфологоја и подвижност на граница и коцентрација помала од вашата па си бидна природно. Позитивно ќе биде 8 месеци не се долг период
Немам и Немам правено и докторката како следен чекор ми го спомна но прво да направиме брисеви повторно и торч. Препорака за хсг каде да се изведе и кој е најдобар период читам велат неколку дена после циклус?
Јас правев кај Толовски 5.000 ден. Обично закажуваат од 7-12 ти ден од циклус, треба чисти брисеви и седиментација под 12, кај Толовски толерираат и под 15. Кога ќе добиеш циклус ќе се јавиш и ќе ти кажат кога.
За таму не знам, а во поликлиника Железничар (во центар кај Рамстор мол), без упат, без закажување, само со лична карта, за 300 ден. резултати добивате истиот ден. Сакав да ја потенцирам и оваа опција.
За таму ли имаш упат? Железничар кај Беко може без упат, само со л. карта, резултати за саат ипол-два.
Мм правеше на клиника во институт за јавно здравје, резултати за 2-3 дена. Јас во Железничар кај Беко без упат, само со л. карта, резултати за саат ипол-два.
Zdravo moze li da mi kazete imal li nekoj iskustvo so profertil kapsulite? Dijagnosticirano e astenozoospermija, dali so ovaa dijagnoza nekoj ima iskustvo da spodeli? i dali e samo dovolno profertil da se pie?
Ние имаме позитивно искуство, односно со истата дијагноза, мм ги пиеше месец ипол и останав трудна. Искрено не можам да гарантирам дали 100% било до апчињата (иако ние така сметаме затоа што 2 години пробувавме) или така се погодил тајмингот затоа што мм не го понови тестот да кажам дека се подобрила состојбата, но пробавме 3 различни апчиња вклучувајќи го и Профертилот и со нив имавме резултат. Така што доколку веќе мм ќе пие нешто препорачувам да бидат тие. (п.с. ти пишав приватна порака на форумот, види ја)
Од блиски пријатели препорака од Ремедика докторка Спрегинн форте кесички по две дневно па после по едно..како поефтина верзија а убав состав. За еден месец остана бремена пријателката. Намалени беа прогресивните.
Ако ме бива за математика и по тоа што гледам на нет, 1 ќеса Спрегин излага околу 120 ден, додека едно апче Профертил е 90 ден. Ако и двете се пијат по 2 на ден, значи Профертилот е сепак поефтин. Чисто правам математика, не дека го преферирам или нешто А тешко се наоѓа да, јас го порачав од Аптека24, а пред 2 години кога прв пат го барав и го немаше.