Здраво, имаме правено спермограм, спермокултура и уринокултура во февруари 2024, а во јануари 2025 прва инсеминација и е неуспешна па продолжуваме понатака.. ке ни бараат ли нови за сопругот да правиме ? Колку важат ? Поздрав
Девојки здраво, јас само да споделам за нашето искуство со спермограми во Скопје, се надевам ќе биде од помош. Во месец Ноември правевме за прв пат во NewBorn. Имаше многу спори и дијагноза Теratozoospermia, Hyperspermia. Мала паника, ајде одма суплементи, јаткасти. Во Јануари отидов на преглед кај Калчовски, ме прегледа му раскажав се, го виде спермограмот, сугерираше одма да се направи уште еден или два (на различни места), за да направиме споредба затоа што се почесто ги гледал овие резултати. Матичната одма предложи хистологија, ние по наш избор ги додадовме и Индус Медика. Во Петок направи во Индус Медика, резултатот беше подобар за разлика од тој во ноември, ама сепак имаше спори. (наодот вели: Нормален број на сперматозоиди но со намалена подвижност) - По препорака почна Спренгинн да пие. Вчера, направи на Хистологија, денес добиваме резултат одличен спермограм! Normoospermia. Докторката вели, резултатов е одличен, јас се потпирам на Хистологија до сега се покажале како нај веродостојни. Да продолжи со спрендинн и јаткасти и се што правиме, она верува дека се средило во меѓувреме, јас некако се чудам. Мислам не ме сфаќајте погрешно, се радувам на последниов резултат, ама дали е можно за толку краток период да сме го средиле? Суплементи, мака, ашваганди, сокови цедени, намалено алкохол на 1 чашка, и stress free од работа. Некако драстична промена ми е а се три месеци во прашање. Дали воопшто првиот спермограм бил релевантен е прашање кое ме мачи. Некој со слично искуство?
Најпрво, за спермограмот во NewBorn – и претходно имав читано овде како имале случаи со погрешни резултати... Не ме сфаќај погрешно, но мислам дека би било добро повторно да проверите. Постои можност првиот резултат да бил целосно грешка, бидејќи драстично подобрување за два-три месеци само од суплементи и промена на навики е малку веројатно.(мое мислење) Доколку имате можност, би ви препорачала да направите уште еден спермограм, на пример во Систина или Ремедика, за дополнителна сигурност дека се поклопува со Хистологија. Ние имаме правено во Плодност и Ремедика, и резултатите беа доста слични..
Немам искуство со овие институции, само сакав да ти кажам дека 3 месеци не се малце, тоа е циклусот на обнова на сперматозоидите. Постои голема шанса суплементите и целата промена на животен стил да довеле до резултат.
Soprugot do sega ima dva pati praveno vo New Born i dva pati na drzavno vo polilinika Bukuresht i rezz od dvete labaratorii beshe ist normoospermia. Iako mene povekje verni mi se drzavnite labaratorii, megjutoa do sega ne sme imale nikakov problem so new born a vekje nekolku godini sum nivni pacient.
Cysticare Здраво, Ние имавме направено смермограм во Систина, резултатот беше астенозооспермија, нормален број на сперматозоиди, мегутоа со намалена подвижност <18%.После една недела, отидовме во Генеа направивме спермограм + спермокултура + брис, таму добивме тотално во ред резултати и од двете испитувања - нормоспермија. Бидејки не знаевме на која лабараторија да веруваме, отидовме на државно во Букурешт болницата - таму се потврдија резултатите од Систина + зголемен број на леукоцити, докторката таму мисли дека намалената подвижност се должи на големиот број леукоцити. Конкретна терапија не му препиша - му кажа да купи Sexovit Forte и Cysticare. Тоа е се за сега што пие, му кажа контрола за 3 недели докторката, денеска повторно однесовме материјал за спермограм затоа што пројдоа 3 недели од тогаш, па ни кажа што толку рано сте дошле требало уште да чекате....
Здраво, се извинувам, можеби не е конкретно за овде темата за која барам информација, но би бил благодарен доколку некој има искуство. Се работи за Азоспермија, потребно е да правам микротесе. Во Систина бев, до сега прочитав само позитивни критики за Др. Мицевски. Но не интересира дали има некој искуство со клиника Жан Митрев. Од Њу Борн ми рекоа дека соработуваат и дека и таму го прават истото. Разликата во цена е драстично помала, затоа прашувам. Ви благодарам.
Зетот беше до иста дијагноза два месеца смени физ активност без кафе, благо, пиво и третиот месец пиење спердинн сестрами остана бремена. Во Санте правеше зетот два пати за споредба имаше мн промена за три месеци. Сопругот мој во ремедика, по препорака на Докторката ни рече само ремедика или систина. Инфективен панел правевме рамус беше поефтин исто она не насочи.
Здраво девојки, денес се јавувам во ремедика за спермограм и спермокултура и ми велат без инфективен скрининг тест кој опфаќал хепатит Б, Ц и ХИВ(3.500 денари) не правеле спермограм(3. 400 денари) и спермокултура( 1.800 денари) би сакала да ми препорачате каде на приватно да се направи спермограм и спермокултура без овој скрининг тест
Инфективен скрининг имаш во рамус 750ден е, истиот ден резултати , и со тој сопругот направи во Ремедика спермограм.
На мм исто, на институт правеше спермограм, и вториот контролен после 3 месеци терапија јаткасти и што ти не, испадна полош. Калчовски исто кажа, не го зимаме за релевантен овој. Не знам шо да кажам. Сега зема друго да пие, па ќе видиме. Да напоменам не е пушач, не пие. Се храни доволно здраво, зборам со обавезен внес на овошје зеленчук. Ама ете, така требало да биде.
Во Железничар 300 беше лани (сега читам членки 500 било), само со лична карта и резултати за саат-два.