Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спермограм

Дискусија во 'Бременост' започната од stevemila, 15 септември 2011.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Значи мора да е со упат?

2. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    На државно, да. На приватно, не

На Anomis11 и IRBBB им се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.564
    На државно да на приватно не но мора хив тест претходно да иМа

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Ви благодарам многу.

5. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    714
    Како може на спермограмот да покаже присуство на бактерија, а по неколку дена спермокултурата и уринокултура уредни, без бактерија? Спермограмот правен приватно, спермокултурата државно. Еден резултат по логика не е точен, јас се надевам дека спермограмот не е точен, зошто баш ни беше лош :)

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Вчера мм правеше спермограм и спермокултура. на спермограмот испадна олигозооспермија. Резултат за спермокултурата в понеделник и тогаш ќе одиме на консултација.
    Дотогаш ве молам за мислење.
    Нормален е волуменот 3мл, 18м сперматозоиди на 1 мл сперма, вкупно 54м.
    85% живи сперматозоиди, од кои 15% подвижни, 20% лесно подвижни и 65% неподвижни.

7. Mi_napatenka.

Mi_napatenka. Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2019
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    32
    Ne e los spermogramot ne se sekirajte

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    A дијагнозата?
    Според референтните вредности намален е бројот на сперматозоиди во мл и многу мал процент на подвижни сперматозоиди има.

9. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Женски,добивме резултат: oligoasthenoteratozoospermia.Дали има надеж за резултатов бидејќи иако не си разбирам баш ,ми стои многу лош.Во Германија сме и тука не ни објаснија баш ништо,ќе прикачам и слика ако можете да разберете.Незнам ни што ни како понатака...

Прикачени фајлови:

Последна измена: 30 октомври 2019
  10. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    714
    И ние сме со иста дијагноза.Препишана ни е терапија околу 3 месеци, која кошта одприлика по 200 евра за месец. Но овде во вашиов спермограм единствено шо гледам е дека имаат проценти напишано за подвижноста, за морфологијата изостануваат бројките, и на другите рсботи немаат напишано резултат само празни црти, незнам зошто. А за подвижноста кај вас спрема процентите е лоша, 95%неподвижни,5%подвижни во место, а подвижни сперматозоиди во правец пишува 0%. Обавезно прашајте доктор, на спермограмов јас не гледам резултати, само празни црти

11. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.979
    Здраво. Имам пишано во темата поддршка за спермограмот на маж ми. Но,мислев можеби тука некој има слично искуство.
    Правевме спермограм и испадна дека има тератозооспермија со 1% нормални сперматозоиди.
    Двапати имам останато бремена и завршено со спонтан. Докторката вели дури со оваа дијагноза тешко по природен пат се останува бремена. Да напоменам дека и јас имам генетски мутации, терапија ми е препишана исто и на маж ми витамини PROfertil.
    Ни рекоа да почнеме пак со обиди, за мојата ситуација знам дека може да предизивика спонтани ама се тешам дека ќе бидам покриена со терапиј. А оваа ситуација на маж ми дали може пак да доведе до спонтан!? Сега баш неможеме да го повториме спермограмот надвор од државата сме. Искрено ммогу сум збунета и исплашена.

12. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Да и мене тоа не ми е јасно,докторот ми кажа само дека не давал он ни терапија и за се друго да се обратиме во клиника за инфертилитет.Ние на своја рака зедовме orthomol plus,maca, zink и мед со семки итн.После 3 месеци пак ќе повториме спермограм и се надевам дека ќе е подобар.Каква терапија примате вие ако не е тајна?Фала ти на одговорот

На Shekjer му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Исто и јас имав два спонтани во рана бременост но ги препишував на мојот проблем со тироидната.Сега маж ми има баш лош спермограм и не знам дали е можно да е исто причина за спонтаните...

14. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    714
    Јас исто имав спонтан. Гинекологот ми рече дека се сомнева во спермата, со оглед дека јас редовно правам пап, брисеви и секогаш сум чиста. Ми забрани да останувам бремена пак, се додека не се провери спермата.Се сомневаше дека е можно да сум останата бремена од неправилен сперматоид. И навистина спермограмот ни беше тератозооспермија, со 90% неправилна морфологија. Јас лично мислам дека спонтаниот е поради тоа, ако јајце клетката е оплодена од ненормален сперматозоид, тоа логично не би се развил плодот.

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    714
    Зошто да е тајна, камо да помогне :) Ние не сме почнати уште со терапија, пред неколку дена ни е препишана.

Прикачени фајлови:

На tina2018 и Macido им се допаѓа ова.
  16. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    И ние имаме иста дијагноза. Здравје другата недела ќе поднесеме документи за ин витро.. (fingers)
    Ако сте во можност повторете го спермограмот за месец два.. :hug:

На Macido и Anomis11 им се допаѓа ова.
  17. matilda258

matilda258 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    584
    Ќе сака некој да ми го пише рецептот со мед и имдиски ореви што се става?

18. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Фала ти, и јас ќе му воведам вит. Д и вит.Е па после два месеци ќе пишам резултати...се надевам подобри :):)

19. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Па да ја заврши терапијата и ќе го повториме спермограмот детално.Во овој ама баш ништо не е испитано,освен подвижноста и морфологијата.Нема други информации. Ви посакувам се најдобро и полно меше уште пред инвитро :):hug:

20. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    Ајдее ќе биде кај сите еве @0ли повлече нога се наполнија есенски мешиња, ќе не влечат и нас накај труднички :$ :inlove::inlove:

На Thallia и 0ли им се допаѓа ова.