Спермограм

Дискусија во 'Бременост' започната од stevemila, 15 септември 2011.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Значи мора да е со упат?

2. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    На државно, да. На приватно, не

На Anomis11 и IRBBB им се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.983
    Допаѓања:
    34.649
    На државно да на приватно не но мора хив тест претходно да иМа

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Ви благодарам многу.

5. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    715
    Како може на спермограмот да покаже присуство на бактерија, а по неколку дена спермокултурата и уринокултура уредни, без бактерија? Спермограмот правен приватно, спермокултурата државно. Еден резултат по логика не е точен, јас се надевам дека спермограмот не е точен, зошто баш ни беше лош :)

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Вчера мм правеше спермограм и спермокултура. на спермограмот испадна олигозооспермија. Резултат за спермокултурата в понеделник и тогаш ќе одиме на консултација.
    Дотогаш ве молам за мислење.
    Нормален е волуменот 3мл, 18м сперматозоиди на 1 мл сперма, вкупно 54м.
    85% живи сперматозоиди, од кои 15% подвижни, 20% лесно подвижни и 65% неподвижни.

7. Mi_napatenka.

Mi_napatenka. Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2019
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    32
    Ne e los spermogramot ne se sekirajte

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    A дијагнозата?
    Според референтните вредности намален е бројот на сперматозоиди во мл и многу мал процент на подвижни сперматозоиди има.

9. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Женски,добивме резултат: oligoasthenoteratozoospermia.Дали има надеж за резултатов бидејќи иако не си разбирам баш ,ми стои многу лош.Во Германија сме и тука не ни објаснија баш ништо,ќе прикачам и слика ако можете да разберете.Незнам ни што ни како понатака...

Прикачени фајлови:

Последна измена: 30 октомври 2019
  10. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    715
    И ние сме со иста дијагноза.Препишана ни е терапија околу 3 месеци, која кошта одприлика по 200 евра за месец. Но овде во вашиов спермограм единствено шо гледам е дека имаат проценти напишано за подвижноста, за морфологијата изостануваат бројките, и на другите рсботи немаат напишано резултат само празни црти, незнам зошто. А за подвижноста кај вас спрема процентите е лоша, 95%неподвижни,5%подвижни во место, а подвижни сперматозоиди во правец пишува 0%. Обавезно прашајте доктор, на спермограмов јас не гледам резултати, само празни црти

11. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Здраво. Имам пишано во темата поддршка за спермограмот на маж ми. Но,мислев можеби тука некој има слично искуство.
    Правевме спермограм и испадна дека има тератозооспермија со 1% нормални сперматозоиди.
    Двапати имам останато бремена и завршено со спонтан. Докторката вели дури со оваа дијагноза тешко по природен пат се останува бремена. Да напоменам дека и јас имам генетски мутации, терапија ми е препишана исто и на маж ми витамини PROfertil.
    Ни рекоа да почнеме пак со обиди, за мојата ситуација знам дека може да предизивика спонтани ама се тешам дека ќе бидам покриена со терапиј. А оваа ситуација на маж ми дали може пак да доведе до спонтан!? Сега баш неможеме да го повториме спермограмот надвор од државата сме. Искрено ммогу сум збунета и исплашена.

12. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Да и мене тоа не ми е јасно,докторот ми кажа само дека не давал он ни терапија и за се друго да се обратиме во клиника за инфертилитет.Ние на своја рака зедовме orthomol plus,maca, zink и мед со семки итн.После 3 месеци пак ќе повториме спермограм и се надевам дека ќе е подобар.Каква терапија примате вие ако не е тајна?Фала ти на одговорот

На Shekjer му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Исто и јас имав два спонтани во рана бременост но ги препишував на мојот проблем со тироидната.Сега маж ми има баш лош спермограм и не знам дали е можно да е исто причина за спонтаните...

14. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    715
    Јас исто имав спонтан. Гинекологот ми рече дека се сомнева во спермата, со оглед дека јас редовно правам пап, брисеви и секогаш сум чиста. Ми забрани да останувам бремена пак, се додека не се провери спермата.Се сомневаше дека е можно да сум останата бремена од неправилен сперматоид. И навистина спермограмот ни беше тератозооспермија, со 90% неправилна морфологија. Јас лично мислам дека спонтаниот е поради тоа, ако јајце клетката е оплодена од ненормален сперматозоид, тоа логично не би се развил плодот.

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    715
    Зошто да е тајна, камо да помогне :) Ние не сме почнати уште со терапија, пред неколку дена ни е препишана.

Прикачени фајлови:

На tina2018 и Macido им се допаѓа ова.
  16. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    И ние имаме иста дијагноза. Здравје другата недела ќе поднесеме документи за ин витро.. (fingers)
    Ако сте во можност повторете го спермограмот за месец два.. :hug:

На Macido и Anomis11 им се допаѓа ова.
  17. matilda258

matilda258 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    589
    Ќе сака некој да ми го пише рецептот со мед и имдиски ореви што се става?

18. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Фала ти, и јас ќе му воведам вит. Д и вит.Е па после два месеци ќе пишам резултати...се надевам подобри :):)

19. Macido

Macido Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    32
    Па да ја заврши терапијата и ќе го повториме спермограмот детално.Во овој ама баш ништо не е испитано,освен подвижноста и морфологијата.Нема други информации. Ви посакувам се најдобро и полно меше уште пред инвитро :):hug:

20. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    2.030
    Ајдее ќе биде кај сите еве @0ли повлече нога се наполнија есенски мешиња, ќе не влечат и нас накај труднички :$ :inlove::inlove:

На Thallia и 0ли им се допаѓа ова.