Мислам дека не. Колку што знам тоа е бактерија треба антибиотик да се пие и ти исто да се провериш обично ако ја има едниот партнер ја има другиот. Е сега доколку пробувате за бебенце мислам дека најдобро прво да имате чист резултат да немате бактерија. Ама најдобро со лекар да се консултирате, сепак тука лаици сме.
Дадено е антибиотик, јас правев брисеви пред некој ден, чисти се. Како и да е сепак на уролог ќе појдеме. Ти благодарам.
Секоја бактерија во сперма, може да влијае врз резултатите од спермограмот. Ќе се среди со антибиотска терапија.
Поискусни help, на кој начин се прави спермограм? Пробуваме за бебче па сакаме да ги направиме сите можни испитувања и да сме сигурни дека се е во ред. Дали уште нешто треба сопругот да испита? И ако има некоја членка од Битола да ми каже каде може да се направи и колку чини со упат од матичен.
Во Битола само во плодност. Јави се телефонски, ќе ти кажат цена. На државно со упат мислам дека моментално само на ГАК и здравствен дом Букурешт, ако воопшто најдеш термин. Инаку, партнерот оди во просториите на установата, му даваат чашка за оставање на материјал. Со мастурбација остава примерок од сперма. Претходно треба да има апстиненција од ејакулација 3-5 денови, бидејќи подолго/пократко апстинирање може да влијае врз резултатите од спермограмот. Исто пред да прави спермограм треба да не консумира алкохол, терапија (освен хронична) и да немал акутна болест во скоро време. Во некои лабаратории може да се однесе примерок од дома, меѓутоа може да даде нерелевантни резултати, бидејќи сперматозоидите се многу осетливи на промена на температура и може да угинат при транспортот.
Навистина ти благодарам од срце Ми треба за во Битола за државно ако може, ќе се распрашаме и ќе видиме.. Други некои испитувања или спермограм е доволно?
На државно освен во ск, нема никаде на друго место, за жал. И искрено мислам ако успеете да фатите термин, поисплатливо ви е да патувате до ск за да правите на државно, отколку на приватно, оти мислам дека околу 7000 ден го направија спермограм+спермокултура+днк фрагментација во плодност. Се тоа е убаво да се испита, ама реално и многу пари се во прашање. Инаку, спермограм и спермокултура е доволно.
За која дијагноза се препорачува кломифен? Сум читала по странски форуми дека им даваат да пијат ама кај нас не сум прочитала ниту слушнала да дадат кломифен на маж..
Не знам само дали по дијагноза одат, инаку е астенотератозооспермија, но направивме повеќе испитувања, и ехо и повеќе хормони, па после сите заедно, заклучокот беше тој.. Но сакам да видам дали уште некој така пиел, многу ми се виде 3 месеца треба а знам ние (жените што пијат за стимулација) е неколку дена па затоа.. би сакала искуства ако некој исто пиел.. фала.
И ние сме со дијагноза олигоастеноспермија и до сега ме му спомнале на сопругот да зема кломифен, а уште што друго не пробавме...
па да ти кажам право, се' самоиницијативно, ајде ова да испитаме, се виде нешто не штима, ама пред да пиеме било што или да правиме промена сакам да сме сигурни, па бевме кај Мицковски, тој нарача плус испитувања да биде сигурен, па тек тогаш.. да си проверите со специјалист за машка неплодност ако мислиш дека таму лежи зајакот или заедно си лежат со твој некој проблем хахаха кога веќе сешто испитавме, па сега зошто да не до крај и за мажите
Нас Мицковски само Профертил и Конденсил ни даде и толку. После тоа Лазаревски ( кај него ќе правиме 2 ивф) му даде Фостимон и Choriomon и го боцкав 2 месеци и нема некој ефект од ништо до сега. Па незнам...
Kaj nas drasticno se podobri spermogramot od profertilot no na nas pred desetina god profertil ni gi donesea od avstrija
Здраво женски, јас со добри вести денес да споделам )Конечно имаме подобрување на спермограмот и од Asthenoteratoozoospermia сега е Teratozoospermia и концентрацијата на сперматозоидите е многу поголема очигледно Трибестанот почна да делуваа.