Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спермограм

Дискусија во 'Бременост' започната од stevemila, 15 септември 2011.

1. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    669
    Ние имавме слична ситуација, (земајки у предвид стрес првпат дава примерок во болница) Пиеше профертил после 3ипол месеци контрола имаше бајаги подобрување на подвижноста и малку во бројот. Мед со ореви секое сабајле, додатно цинк и селен и здравје се спремаме за Ицс.
    Има надеж за се има решение само трпение (fingers)

На VirgoStar и qubat323 им се допаѓа ова.
  2. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    probajte i so maka vo prav vo smutinja kaj nas posle 3 meseci imase podobruvanje, sekakao toa kako dodatok samo plus na apcinja i ishrana i med >)

На qubat323 и Shekjer им се допаѓа ова.
  3. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Мислам дека може да влијае на морфологијата, но и да има подобрување откако ќе ја излечи. Само мислам дека ентерококите знаат да се прилично резистентни на антибиотици, нека направи контролен пак. Немој да ме сфатиш лошо, не дека нема да се излечи, ама убаво е да се направи контролен за да се види дали е негативен брисот и ако не е да се препише некој друг антибиотик.

Последна измена: 25 јуни 2021
  4. MarijaMi90

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Јас колку што знам прогресивните треба да се над 32%. Заедно со подвижни во место треба да се над 50%. Во овој спермограм нема таква класификација, туку само прогресивно подвижни и неподвижни. И не ми е јасно како може прогресивно подвижни да се 30%, а др 80%, заедно 110%. И не знам зошто пишале со елементи на терато кога има 30% правилна морфологија, а според WHO (Светска Здрав. Организација) доволно е да има 5% правилна морфологија. Е сега што пишале незрели форми, веројатно мислат дека ги има во тие 70% што се неправилна форма. Ако и овие 30% се со незрели форми тоа е друго.

Башка волуменот и концентрацијата се одлични, така да 30% тука не е исто како кај некој со помал волумен и конц. @skokotlivka83 јас би побарала и второ мислење. Мене не ми изгледа лош слермограмот. Фали малку брзина, но тоа мислам дека со витамини може да се коригира, кога е за малку. Плус треба да си знаете дали подвижните во место ги сметаат во прогресивно подвижни или во неподвижни.

Пх е малку покачено, може треба спермокултура да направите. Или да не пиел алкохол нешто пред тоа. :)

Последна измена: 25 јуни 2021
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MarijaMi90

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Синче, супер е спермограмов, но нели не треба да има аглутенација? Може не е тоа некој посебен проблем во вашиот случај, зошто гледам дека дијагнозата е Нормозооспермија, но ти спомнаа нешто за тоа или?

6. MarijaMi90

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Сивче* хахаха, тастатурава сама си менува :D

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    284
    Спремокултурата е во ред. Дали матичните одма одат на тоа ај инсеминација со причина дека сум 38 па ајде најлесно. Некако како шок ми дојде . Веднаш инсеминација. Ама си реков ајде доктори се па да ги почитувам насоките кои ќе ми ги кажат.

8. MarijaMi90

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Абе ти консултирај си се со специјалист подобро, барем јас така би постапила. Инаку нема ништо лошо во инсеминацијата, само ако те стимулираат со кломифен може подобро да си испиташ амх или барем прави ја следена од специјалист.

9. skokotlivka83

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    284
    Пијам кломифен веќе 3 ти ден. Во вторник сум на контрола.

10. skokotlivka83

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    284
    . Што е амх, прости, но на почеток на борбата сум?
    Гинекологот дава упат?

11. MarijaMi90

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Анти Молериов Хормон служи за одредување на резервата на јајце клетки кај жените. Се препорачува пред кломифен зошто тој ги стимулира јајниците да работат поактивно. Но, ако веќе си почнала со кломифен, батали тоа сега, ти посакувам успех и се надевам нема да имаш потреба да испитуваш. :)

На skokotlivka83 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. skokotlivka83

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    284
    ❤❤❤

13. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    девојки има ли некоја да сподели искуство каква била анализа на спермограм после вакцинација..

На Carpe Diem New и BellaBibi им се допаѓа ова.
  14. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    49
    Zdravo devojki, dali moze ve molam mislenje za spermogramov, pisuva normozoospermia, megutoa na prv pogled mene mi lici na dosta los , progresivni podvizni 10 i normalni samo 8. Pravese i spermokultura vo red e , ama se mislam deka za nekoja ureoplazma se raboti.Ve molam za mislenje

Прикачени фајлови:

15. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Направете ХПВ типизација и Урепласма, ама со молекуларни методи. Исто може да проверете Y-microdeletions. Пиши ми ЛП за повеќе инфо :)

На Lucky1312 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Не се разбирам многу, ама го споредувам со нашиот, имавме 56% подвижни од кои 10% прогресивни подвижни и останав природно бремена истиот месец.
    Со среќа !

На LittleObe1, Lucky1312 и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  17. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    154
    Здраво сакам да ве прашам колку чини спермограм во Систина,прочитав тука на почетокот некоја пишала дека бил 2000ден па ме интересира дали знае некоја точно дали е поскапено или останата му е истата цена, фала многу

На Bibce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    49
    Сопругот правеше минатата недела 3300 ден

На chokova93 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MarijaMi90

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Морфологија доволно е да биде над 5%. Добро, може бактерија да влијае на нејзе, ама мислам дека и порано да имало некоја бактерија која сега е исчистена може да дава таков резултат. Важно е над 5%. Да, мн бактерии не се опфатени во спермокултурата, па може да испитате за секој случај.
    Прогресивно подвижни (брзи) на мн спермограми нема како ставка, има само прогресивно подвижни (заедно брзи и бавни) и толку знаат дали имаат над 25% брзи. Малку морген, мислам дека ретко каде е над 25. Ама вкупно прогресивно подвижни треба да се над 32%, кај вас се 30%. Волуменот е на граница или мал, зависи некаде е 2, некаде 1,5 границата. Затоа па концентрацијата ви е одлична.

Сума сумарум сметам дека не е идеален, на др место може да имавте некоја др оцена, не Нормозооспермија. Ама сметам и дека не е нешто лош и дека може со витамини да има подобрување. Најубаво, направете за некои 3 месеци пак проверка.

А се консултиравте со доктор, специјалист за фертилитет или уролог? Што ви велат? Има потреба од дополнителни испитувања?

@Ygritte зошто да испитува ХПВ типизација? Ако кај жената е чист папот има ли потреба од тоа?

На Ygritte, Lucky1312 и VirgoStar им се допаѓа ова.
  20. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    49
    Blagodaram mnogu, mi dava nadez ova deka sepak ima uste sansi za prirodno, inaku zakazavme za 20ti kaj aleksandar mickovski vo remedika ama ne mozam da izdrzam tolku da cekam pa morav da spodelam

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.