Ние имавме слична ситуација, (земајки у предвид стрес првпат дава примерок во болница) Пиеше профертил после 3ипол месеци контрола имаше бајаги подобрување на подвижноста и малку во бројот. Мед со ореви секое сабајле, додатно цинк и селен и здравје се спремаме за Ицс. Има надеж за се има решение само трпение
probajte i so maka vo prav vo smutinja kaj nas posle 3 meseci imase podobruvanje, sekakao toa kako dodatok samo plus na apcinja i ishrana i med >)
Мислам дека може да влијае на морфологијата, но и да има подобрување откако ќе ја излечи. Само мислам дека ентерококите знаат да се прилично резистентни на антибиотици, нека направи контролен пак. Немој да ме сфатиш лошо, не дека нема да се излечи, ама убаво е да се направи контролен за да се види дали е негативен брисот и ако не е да се препише некој друг антибиотик.
Јас колку што знам прогресивните треба да се над 32%. Заедно со подвижни во место треба да се над 50%. Во овој спермограм нема таква класификација, туку само прогресивно подвижни и неподвижни. И не ми е јасно како може прогресивно подвижни да се 30%, а др 80%, заедно 110%. И не знам зошто пишале со елементи на терато кога има 30% правилна морфологија, а според WHO (Светска Здрав. Организација) доволно е да има 5% правилна морфологија. Е сега што пишале незрели форми, веројатно мислат дека ги има во тие 70% што се неправилна форма. Ако и овие 30% се со незрели форми тоа е друго. Башка волуменот и концентрацијата се одлични, така да 30% тука не е исто како кај некој со помал волумен и конц. @skokotlivka83 јас би побарала и второ мислење. Мене не ми изгледа лош слермограмот. Фали малку брзина, но тоа мислам дека со витамини може да се коригира, кога е за малку. Плус треба да си знаете дали подвижните во место ги сметаат во прогресивно подвижни или во неподвижни. Пх е малку покачено, може треба спермокултура да направите. Или да не пиел алкохол нешто пред тоа.
Синче, супер е спермограмов, но нели не треба да има аглутенација? Може не е тоа некој посебен проблем во вашиот случај, зошто гледам дека дијагнозата е Нормозооспермија, но ти спомнаа нешто за тоа или?
Спремокултурата е во ред. Дали матичните одма одат на тоа ај инсеминација со причина дека сум 38 па ајде најлесно. Некако како шок ми дојде . Веднаш инсеминација. Ама си реков ајде доктори се па да ги почитувам насоките кои ќе ми ги кажат.
Абе ти консултирај си се со специјалист подобро, барем јас така би постапила. Инаку нема ништо лошо во инсеминацијата, само ако те стимулираат со кломифен може подобро да си испиташ амх или барем прави ја следена од специјалист.
Анти Молериов Хормон служи за одредување на резервата на јајце клетки кај жените. Се препорачува пред кломифен зошто тој ги стимулира јајниците да работат поактивно. Но, ако веќе си почнала со кломифен, батали тоа сега, ти посакувам успех и се надевам нема да имаш потреба да испитуваш.
Zdravo devojki, dali moze ve molam mislenje za spermogramov, pisuva normozoospermia, megutoa na prv pogled mene mi lici na dosta los , progresivni podvizni 10 i normalni samo 8. Pravese i spermokultura vo red e , ama se mislam deka za nekoja ureoplazma se raboti.Ve molam za mislenje
Направете ХПВ типизација и Урепласма, ама со молекуларни методи. Исто може да проверете Y-microdeletions. Пиши ми ЛП за повеќе инфо
Не се разбирам многу, ама го споредувам со нашиот, имавме 56% подвижни од кои 10% прогресивни подвижни и останав природно бремена истиот месец. Со среќа !
Здраво сакам да ве прашам колку чини спермограм во Систина,прочитав тука на почетокот некоја пишала дека бил 2000ден па ме интересира дали знае некоја точно дали е поскапено или останата му е истата цена, фала многу
Морфологија доволно е да биде над 5%. Добро, може бактерија да влијае на нејзе, ама мислам дека и порано да имало некоја бактерија која сега е исчистена може да дава таков резултат. Важно е над 5%. Да, мн бактерии не се опфатени во спермокултурата, па може да испитате за секој случај. Прогресивно подвижни (брзи) на мн спермограми нема како ставка, има само прогресивно подвижни (заедно брзи и бавни) и толку знаат дали имаат над 25% брзи. Малку морген, мислам дека ретко каде е над 25. Ама вкупно прогресивно подвижни треба да се над 32%, кај вас се 30%. Волуменот е на граница или мал, зависи некаде е 2, некаде 1,5 границата. Затоа па концентрацијата ви е одлична. Сума сумарум сметам дека не е идеален, на др место може да имавте некоја др оцена, не Нормозооспермија. Ама сметам и дека не е нешто лош и дека може со витамини да има подобрување. Најубаво, направете за некои 3 месеци пак проверка. А се консултиравте со доктор, специјалист за фертилитет или уролог? Што ви велат? Има потреба од дополнителни испитувања? @Ygritte зошто да испитува ХПВ типизација? Ако кај жената е чист папот има ли потреба од тоа?
Blagodaram mnogu, mi dava nadez ova deka sepak ima uste sansi za prirodno, inaku zakazavme za 20ti kaj aleksandar mickovski vo remedika ama ne mozam da izdrzam tolku da cekam pa morav da spodelam