@Someonespecial Би рекла дека главните доктрини на Democritus го опфаќале концептот дека атомите и вакуумот биле почетокот на универзумот, и дека се останато постоело само во мислење, односно дека првите принципи на универзумот се атоми и празен простор; се останато самостојно се мисли дека постои. Тој го предложил механистичкиот универзум кој ги следел основните закони, а оваа суштина на атомистите подоцна станала фундаментално начело на науката, а епистемологијата и метафизиката што произлегуваат од него се широко прифатени. Ама Democritus бил во грешка за механизмите. Она што ние го нарекуваме "атоми", воопшто не е атомски ("невозможно да се исече"). И подслоевитите парчиња не многу личат на атомите кои Democritus ги претпоставувал: they act on each other at a distance, they defy the notion of "empty space", всушност , тие целосно му пркосат на поимот "простор" независно од набљудувачите. Но, интуицијата на Democritus, како и метафизиката што произлегува од неа, биле клучни чекори. Тој сфатил дека предметите може да се објаснат целосно во однос на основните својства, дури и ако тој не знаел што се овие својства. И делот од цитатот кој гласи "everything else is opinion" всушност не му се припишува на Democritus бидејќи во неговата метафизика не постои ништо друго, мислење или поинаку. Мислењето произлегува од структурата на атомите и празнината на универзумот, како што се манифестира преку нашите физички суштества. Сепак, имам голема почит за неговото мислење, со оглед на тоа што тој не би можел да знаел ништо за под-атомскиот свет, освен за своето мислење (теорија) дека работите се направени од атоми. Всушност, сега знаеме дека дури и атомите се> 99,99% празен простор ! Сепак, модерната верзија на цитатот би бил: Nothing exists except spacetime and sub-atomic particles, the rest is chemistry and physics.
Си ме насмеала еј Не го давам и НЕЕЕ, мое си е. Кој ке оргира после кај Реин за нов ник Аман-думан не ме давајте со имево Позз од патротот до патриотот
СП@Rama да можам десет пати ќе ти го лајкнам постот во Скриеното катче..Како си ми ја доловила мислата,чувството..Толку вистинито.. @Doozy храбра девојко ти ја посакувам цела среќа на овој светСе ќе биде во ред,
@Annath, @sanjaeva ,@DVAANGELA и до @Biodevojka ,(се надевам оти ќе се оправам со кремата против флеки на лицето) Поздрав
сп дооо @buba4e89 ♡BuBaLe♡ @macka91 @Yowannty @prominent @baba Rada @Rama @referentka @Someonespecial @Rebecca_R @Doozy @Ginger^ @CameliaMiller @crimson @marama @Antolinaa @k.frosina @Lianna Anna @Kukla994 и така натаму и поопширно и до другите Хев а најс викенд
@Elissa, ти благодарам, имај пријатен и опуштен викенд Поздрав до @JollyGirl , @Doozy, @Stephen Amell, @Mrs.Brain, @sofijanoka, @k.frosina. @Rebecca_R, @Dream-Girl, @Yowannty, @macka91, @Someonespecial, @Blessed ♥, @SeaMermaid, @srhsejbsk Уживајте во викендот И се извинувам ако заборавив некого од ќошето, ќе надокнадам
Сп до девојките од фмќ. Имајте најубав викенд @JollyGirl , @Rebecca_R , @Elissa , @Doozy , @Someonespecial , @prominent , @Mishela , @crimson , @marama , @Dream-Girl , @Stephen Amell , @theowndemon , @YoungandBeautiful , @Mrs.Brain , @k.frosina и останатите...