Мајки, што може да биде причината три годишно дете да плаче и да се дере во сон? Ни гушкање, ни обиди да го разбудам, ни лице миење ништо не го смирува. Втор пат го прави ова, буквално се дере. Го прашувам дали го боли нешто, не ми одговара. Само плаче и се дере. Не знам како да го смирам, не ми е јасно зошто вака прави?! Што може да биде причината? Загрижена сум!
Јагода, истото го доживувавме и ние летоска. Среде ноќ ќе станеше син ми и плачеше, рикаше со саати. Тешко и долго време го будев и дури и откако ќе се разбудеше продолжуваше да плаче. Се случуваше дури и да стане и да трча по кревтот спиејќи. Се консултирав со педијатри и читав на нет дека е нормална појава кај деца на оваа возраст. Како почнуваат да разбираат се повеќе, така и нивната фантазија, а со тоа и стравот се зголемуваат. Детето се плаши во сон. Ми препорачаа што помалку трлевизија, цртани и такви работи. Син ми и сега зборува во сон, отвора очи и зборува понекогаш, мислиш буден е. Ама откако ќе си каже што мисли (сонува), продолжува да спие како ништо да не било.
Потполно исто @zuto Синојка неколку пати се разбуди во плачење и обидот да го смирам траеше цел саат, за мене цела вечност. Најлошо е што не отвара очи да ме погледне. Како во бунило е. Палам светло и ми се чини бетер почнува да вика. Толку силно што гласот му зарипнува. Ни вода сака, ни лице миење помага, ни зборување, гушкање, ништо. Денеска мислев дека заради грлото, од дерењето збор нема да може да изусти, а камоли да јаде. Среќа добар е. Проверив уста, на се мислам. Грло да не е, афти, заб расипан, се си е во ред. Пипкам уши, жлезди, нема реакција. Значи сепак станува збор за скок во развој на оваа возраст?! Барем да знам дека е тоа, да не се грижам толку. Ќе го пребродиме. За него ноќна мора, за мене огромен стрес. Не знам како да се справам, но тоа е што е. Ти благодарам за одговорот @zuto
Јагода не се секирај. И ние имавме такви бурни ноќи и тоа почесто се случуваа кога беше помала. Сега да не ја подречам се поретко и поретко се случува. На почеток и јас бев премногу исплашена но како што викаш, сабајлето дете среќно весело, јаде пие игра, па така си увидов дека е се во ред и дека може сепак се плаши нешто во спиење. Може сонуваат. Светло палење не знам колку е паметно. Јас искрено не палев светло, ќе уклучам лабма или вратата ќе ја отворам од ходниг влага светло, доволно е. На почеток и јас нудев вода зборев но видов дека не помага. Најважно е да бидеш смирена, да не паничиш. Да го галиш, да му збориш со смирен глас,.. Иако не сака да се гушка сепак обидувај се.. Пробај да го однесеш во друга соба, салон.. Само не укучувај светла насекаде.. Се надевам ќе ја поминете оваа фаза побрзо...
Не знам дали е баш скок во развој. Кај нас траеше 2-3 месеци, а ми рекоа дека се случува на возраст од 2-7 години и дека траењето е индивидуално. Инаку и јас бев во ситуација како тебе со 3-4 месечно бебе, плус сама дење-ноќе. Па ми ја будеше малата и не знаев кое попрво да го смирам. Цели ноќи дежурав оти откако ќе го смирев му беше страв да заспие пак и седеше така до разденување. Да не спомнувам дека спремав три испити наеднаш тогаш кои ми беа дополнителен стрес. Не знам како да ти помогнам, што совет да ти дадам. И мене тешко ми успеваше. Дај Боже што побрзо да ви мине фазата.
@Jagoda123 ноќен терор е тоа, ништо страшно и не е невообичаено за деца на таа возраст. Мислам дека има тема на форумов баш за тоа. Не го буди детето, само гушкај го и тивко зборувај му. Ќе се смири и ќе заспие пак. Едит: тука во темава сме пишувале, читни од почеток.
така и моето дете се плаши. Плаче во сон. Сум забележила кога е мирно преку ден мирно спие и ноќта. А кога плаче преку ден и лудува се дере е тогаш имаме лоша ноќ
Sonuval najverojatno nesto. A nw se smiruva bidejki e vo bunilo nerasontet. Sin mi isto dokaj 2-3g a i podocna znaese taka da go fakaat maltene histerii noke, nekogas da bara nekoja igracka konkretno ili ednostavno da ne mozes da sfatis zosto place. Ne sum.mu palela nikogas svetlo, imame malo nokno lambice vo steker i den denes, strav mu e vo skroz temno da spie. Samo sedi do nego ke se isplace ke se smiri. Sin mi sega ima 7g i pred nekoj den se razbudi so tivko placenje samo sto on e golem poosvesten e koga taka ke stane mi raskaza deka nesto mn strasno sonuval i se stutka do mene i mu trebase saat i pol da prezaspie. Ne znam sto da prevzemam malovo da pocne nekako da spie pomirno noke . Kako rasste kako poloso da spie. Duri sum na um dali e ok b-complex da i davam pred spienje. Daval nekoj?
Има некој сируп, Калма Б се вика, може и со тоа да пробаш, или со Б6, Б-комплекс не мора. Не знам дали би имало ефект, ама ништо не те чини да пробаш. Вака изгледа сирупот Има и за бебиња, види од која возраст може овој да се дава.
Незнам дали е соодветна темата но неможев друга да најдам... Да се пофалам, од петок навака, на барање на малата (2 ипол години)почна да спие во друга соба. И направивме децка соба, и купивме нов кревет и кога го виде се заљуби Прво преспиваше денски 2-3 дена. Потоа навечер кога дојде време за спиење си влезе во децка и си легна на креветот. Јас шокирана и викам “тука ќе спиеш“, ми вика “да“ Веќе 4 ноќи спие сама во соба. Но се буди по 2-3 пати, зависи кога како и тука е тешкото, што морам да станувам од кревет и да одам кај нејзе во соба и да чекам да презаспие. До душа и мм оди но знае некогаш да плаче по мене. Морам јас да станам пак. Но не ми е тешко, среќна сум што гледам дека моето бебе порасна во разумно девојче и дека се осамостојува. Ми беше тешко првата вечер да го гледам бебешкото креветче празно до мене. Сега веќе се навикнувам.. Не ни сонував дека волку лесно ќе биде Се надевам дека не и е фаза и дека ќе си продолжи да спие и понатака... Од пелени не успеавме да се одвикнеме но сум среќна и горда што сама изјави желба да спие во друга соба
Браво @chocolade , браво и за умната твоја ќеркичка... Среќница си, ептен лесно сте го направиле првиот чекор од самостојно спиење во соба. Ние за жал далеку сме од тоа, малата си спие во бебешкото креветче споено со спалната, па дури и кога ќе се разбуди околу 5-6 саатот си се префрла до мене. Ете ја три години веќе, па отсекогаш така спие. Немам никаква надеж дека ќе ја научам сама да спие во својата детска соба, не дава таа никаков знак а и јас воопшто не сум се потрудила да ја научам на тоа. Можеби дека собата која ја викаме детска и не е баш уредена како детска соба, можеби треба да поработам на разубавување на таа соба...што знам. Инаку засега само си игра таму со играчките, а за спиење сме во спална.
И ние така спиевме бебешкото споено до спалната. Но јас скоро никогаш не ја зимав на спална, со исклучоци кога беше болна итн. Надеж немав ни јас, немаше никакви знаци и она. Немав децка воопшто. Собата ја користевме за гости. Но сега ја средив, ставив тапет, тепих шарен, креветче интересно, завеса со мини, на ѕидот лепевме од Јамбо некои лепенки, играчките и ги префрлив сите, и ставив мало столче со мала маса... Ептен се воодушеви. Немој да губиж надеж, кога тогаш ќе почне да спие во своја соба ако имаш намера, преуреди ја собата малку и почни да ја успиваш денски, да створи навика колку толку.. па потоа постепено ќе почне да спреспива и навечер
Исто и ние направивме уште лани во април детската од магсцин се уреди во шарено катче за него.. Ние дури и кревети на кат направивме, зошто си сакавме уште едбо детенце.. Рачињата од фиоките се животинчиња, теписонот е со зебри и лав... Се што има за играње ставив таму..најголем дел од денот поминуваше таму.. Не го форсирав ич.. Му купив постелнина со Спајдермен и му ја наместив и си чекав... Додуша исто како чоколад, тој спиеше во иста соба со нас но секогаш во своето креветче.. Еден ден, крајот на јуни(2год и 6месеци -) само рече јас сум голем и ќе си спијам во мојата соба.. Си велев фаза му е зошто пред тоа пред два месеци и нешто се одбивме од доење а во мај ги оставивме пелените.. И си реков нема шанси во толку краток период и ова да го поминиме... Креветчето си стоеште празно уште месец дена во спалната за да не му текне да се врати.. Секој ден тоа си викав, леле ми порасна детето... Од толку многу зависен од мене сега... Ама длабоко во душава си сум горд родител што толку "зрело" ги поднесе сите тие фази.. Генерално спие мирно цела ноќ, знае некогаш да викне, ќе појдам ќе го погалам и продолжува... Зимото јас сама станував по неколку пати да го проверам дали е покриен, зошто знаеше многу пати да се отскрива... Ама и тоа го решивме со вреќичка... Си спие инпреку ден без проблем, дури кога оди да спие ми вели затвори ми ја вратата Мм беше на пат недела дена, му велам ајде спијај со мене на спална, а тој сериозно :ама мамо си имам јас свој кревет..
Браво и за вас мило ми е што сподели искуство. На иста возраст и вие како нас значи . Се согласувам дека не треба да се форсира, и кај за ништо не форсирам. Затоа уште сме со пелена за разлика од вас Очекувам гости следната недела на спиење, штом заминат они вадиме пелена а и креветчето го демонтирам А за врекичка добро ми даде идеа но тоа тешко кај нас ке помине. Еднаш пробав кога беше помала пола нок не спиеше па морав да и ја вадам
Штом лесно сте поминале со спиењето, песна ќе ви биде и одвикнувањето на пелената.. Јас за секој случај ставам под чаршавчето од оние подлогите од бекутан.. Нема згрешено, но навечер последно миеме заби и нема ништо пиење цела ноќ.. Јас не го ни будев за во тоалет.. Сабајле штом стане одма во вц.. Нокширлето ни е рипнато, одма на шоља сакаше.. Јас инаку трета година купував вреќа, и годинава орв пат да ја ставиме.. И признавам беше дел со нагодување.. Ако ја облечеш ќе добиеш/купиме и така некако.. Иналу несака да ја смисли.. Кога беше беблак, му ја облекував откако ќе го заспијам и првото доење кога ќе станеше ќе видеше и пискотници беа Мене сега ме плаши да не се почувствува отфрлен, зошто јас и мм и бебето ќе спиеме во спална а тој сам... Секој момент треба да ањ породам, зборувам дека големите само имаат вака соби, бебињата не.. Ама ќе видиме.. Ви посакуваме со лесно да ги фрлите пелените, таа мала умница да ја надмине и таа фаза
Пред се ти посакувам лесен пораѓај, да си го дочекаш денот да си се гушнеш со бебенцето . Вие веќе 1 година спиете сами, не би требало да се почувствува отфрлен или да прави било какви проблеми. Доколку дојде до тоа, мој совет ти е да си стоиш на твоето и да бидеш упорна дека тој ќе спие во своја соба. Децата (на оваа возраст ) ако ја осетат нашата слабост одма манипулираат Ќе промрчи неколку дена после ќе го прифати тоа. Барем кај нас е така И јас така си ги замислував работите, да ја одвикнам од спиење со нас, па после здравје второ Врекичка ни е неизбежна, ноќеска 4-5 пати станав да ја покријам. Жива ненаспана сум Се прашувам кога ќе почне да ја преспива цела ноќ без да се разбуди??
Ти благодарам за желбите за убав пораѓај.. Искрено сњ надевам добро да поминиме.. Само дедо боже да стави рака и кај вас да давс здраво право второ детенце... Кога ќе се разбуди бара нешто, пример млеко, чајче, вода или како навика и е? Моево, иако беше на доење 2год и 3 месеци скоро, ноќе не ми стануваше за млеко од 13-14месеци...сега ѓу се случува да викне ама ако е убаво и цврсто заспан може и да продолжи без да појдам или само кратко да го погалам.. А ако не сака вреќичка, бар на вака потопло време јас правев друга финта го ставав во дупло чаршафче за јорган.. Буквално да ја пикнеш во него.. И бидејќи ке има и под неа материјал нема да се отскрива, нема да може за вас
Ке биде се како што треба, само со добри мисли На 19 месеци и го прекинав млекото затоа што се будеше на секои 30 мин и пиеше по една две голтки. Сега се буди зависи од 1 до 3-4 пати навечер и не пие ништо. Само бара да ме види или пак ке седне на кревет и плаче едно 5-10 мин ништо не ја смирува додека не се исплаче. После ке легне ке заспие а јас лежам расонета и гледам у сид Имаше еден период кога почна да ја преспива ноќта само со едно будење накај 23 часот, затао и решивме да ја одвоиме во своја соба. Кратко траеше тој период 1-2 месеци. Свекрва ми вика мм бил таков, се будел до 4 години. Такво си е детето валда, се помирив веќе
Срцка мала таа битно ќе си надополни, ќе си отспие, а ти ќе си памтиш за кога ќе замине на студии.. Па тогаш ќе одмориш Штом има генче за така да прави, издржи уште малку.. За неколку месеци ќе направи 4