И јас да се пожалам Има скоро месец дена каде што преку ден мака мачиме со преспивање..и се спие али не легнува..пробав да не преспива ден/два али немаше подобрување за навечер (пр.порано да легне) заспиваше накај 23ч. Еве сега и една недела има не сака да легни порано,со бркање низ дома нејќам и нејќам . 2 и пол год има, до сега супер беше 21ч таа веќе беше заспана (со една дремка преку ден) не знам што е и стана овие 4-5 недели Кажете некој совет исто и за станувањето .. Таман ќе ја легнам пола сат и станува. Треба да одам да ја земам и одма кома пак ова навика и е знам али како да се одвикниме. *со мене инаку заспива др не сака да навиди
Зомби станав веќе и од мака и на бајачка ке го однесам детево... Ова веќе не се трпи, од мака преместив и кревети во друга соба.. Да не не била океј таа соба за спиење, ама не е тоа. Едвај заспива навечер со 300 маки и шетање од соба во соба, качи се и симни се од кревет едно 10 пати и пак ке заспие во 11,12. Зборам за ќеркичката која е 2г и скоро 2м. И ај што ке заспие тогаш, ноќеска вришти уште најмалку 2 пати (од 2 до 4 пати). Еве оваа ноќ стана 3 пати и од кој во 4 плачеше за млеко и станав и направив мислиш новороденче имам дома... (а вечера во 7, млеко пие во 9,10, не е гладна). Сабајлево нормално едвај ја станав за во градинка и ја однесов нервозна, плачеше уште по пат, а таму кога стигнавме ја крена градинката во вис. Јас неможам да функционирам нормално, толку многу сум изгубена што неможам да разговарам асално. Па уште се чудам што ми е, како што ми е кога може и ич не спијам, 200 кошмари имав ноќеска дека спиев на штрек. Што да направам? Смеам на 2г дете б6 бедоксин да давам? Иначе ова трае веќе 1год.
Константин така почна пред 3 да рипа во сон и да вришти. Дека тргнав да го носам на логопед, па ми спомна дефектологот нешто такозвано НЕУРОФИДБЕК и реков ај да пробаме. Прво неурофидбекот (мозочни бранови ) прави целосна проверка на двете хемисфери на мозокот. Кога го седна дефектологот Константин прво што виде е намалена концентрација и огромна траума пропратена со несоници. Бидејќи дома ништо не се десило трауматично, верувам дека е од градинка. На првиот неурофидбек Константин заспа, но пак стануваше, веќе на вториот почна помирно да спие, веќе од трет неурофидбек топ! До сега има поминато 6 сеанси (кажи ги како сакаш) кои траат по половина час , три пати неделно и Константин скоро и стравови нема. Ми кажаа дека мора да му ги средат прво стравовите па да работат после на концентрацијата. Се друго е у ред. Може не е лошо да ја однесеш да ја проверат , многу му помогна на Константин и тоа брзо резултати има, мислам дека нема утка. Или бар една консултација да направиш дека е помала од мојов, за него ми се нафатија. Второ, ме искара логопедот што сеуште му давам шише , па со борби од 3 дена го исклучивме веќе. Ама и кога беше колку твојата он плачеше ја се правев на Тошо можеби една недела и почна цела ноќ да сврзува. Јас така направив, може звучи грубо, но мене ми успеа. Дете на две што веќе јаде се и не е гладно нема зашто да му давам млеко навечер.
Грубо или не, ова функционира. Благодарение на sleep training, мојата ќерка спие повеќе од 10 часа ноќе од 3ипол месеца, и од тогаш нема добиено млеко ноќе (со исклучок кога била болна, па цицала за утеха, се случило 2-3 пати). Дури и кога плачела, не било повеќе од 45 минути, и од следниот ден пак си спие цела ноќ. Имам пишувано и претходно на некоја од темите, дете кое има оброци од цврста храна, јаде количински доволно во текот на денот, нема потреба од млеко ноќе. И ако мајката е сигурна дека е здраво, најадено (напредува добро) и пресоблечено, може да се остави да плаче. Не знам дали тоа е правилно за 3 годишно дете, методот по кој јас се водам мислам дека се препорачува до 15 месеца, после тоа мислам дека треба друг пристап, сепак повеќе разбираат на 2 и 3 години во споредба со првата година.
Ај пиши ми на фб повеќе за ова и каде одиш. Мене и ме загрижува што не зборува, има зборови ама не е доволно. Команди кога како, ама често не ме слуша... на колку години имаш? Не одговара, ретко ако и текне вика ПЕТ. А како се викаш не знае да каже или исто не сака. Зборови да повторува по мене нема шанса, воопшто не е заинтересирана и одма ми бега. Во градинка оди од Сетп, а уште плаче на оставање. Имаа приредба и после приредбата јас бетер се загрижив... сите играа, само она стоеше и плачеше, ништо не направи. Ке ги распрашам и во градинка како се однесува, дали игра со другите деца, дали таму нешто зборува... Плус игра сама со себе пантомима од скоро, ќути гледа во една точка и мрда со раце, си прави фаци (ова кај други деца немам видено), ама така вешто со рацете манипулира мислиш стварно држи нешто (како божем отвара вентил, зима пешкир се брише, како божем пишува на табла, како да држи чаша и пие нешто итн.)... А ноќите немирно спие и шета низ цела спална, а кога плаче тоа е со затворени очи и често е препотена, а откриена спие...
@mariz да се надоврзам само за бедоксинот. Смееш да даваш, мојава имаше еден период со вриштење и трауми од градинка, па по препорака на матичната дробев пола таблета Б6 во млекото пред спиење и стварно делуваше, се смируваше дете и помирно спиеше. За цела таблета не знам, мене матичнава по половинка ми рече. За другово, мислам дека не е лошо да ја однесеш на логопед да го пробаш методов на @LadyC . Како и да е, ќе биде добро
Мислам дека си правиш филм, преплашена си многу. И јас го поминав тој период, однеси ја на ова, пиши ми на фб кога можеш и ќе ти објаснам се. Мислам дека не треба да се крати детската фантазија поготово кога сами се занимаваат на било кој начин.ова ми е кажано од куќна пријателка што е дефектолог во златен сремац кај деца со посебни потреби. И Константин сам знае да си игра, тоа е нивна замислена игра и е нормална. Говорот ми го отвори на 2 и 8/9 месеци. Мене ако ме прашаш пре ка сно! Затоа тргнавме на логопед, ем сврзува по 5/6 зборови, одговара на се, ми помага за се, разбира команди, и еве не сака и ден денес да каже како се вика. Ретко ќе каже Коки. И ретко кажува дека има 3. Сега е у фаза на 5 дека другарка му вика дека има 5 ( три ипол е она) . Мислам дека мн се секираш, ама неурофидбекот навистина ќе помогне и за говор и концентрација и сон ( сон со две терапии ти кажав) .
Абе не се секирам толку за тоа незборење, зашто гледам дека е многу итра. Знам што е играње сам, и син ми сам игра и си фантазира, ама ова нејзиното ми е whole new level. Може е и некој гениј дете Повеќе ме мачи неспиењето, живи ненаспани сме сите... нервозни, концентрација нула.
Pomosh majki malva ima 18 mesec znaci stanuva 8ipol vaisi 8 nekogas legnuva 12 stanuva 1 potoa pak bo 5 zaspiva i spie 1 sat i navecer 11 zaspiva ama sega ne zaspiva nikako vo 5 sayoto vristi placi sinoka samo spiela vvcera 40 min vo 12 na rucek i posle vo 5 ne zaspaaa vristi ja legnav bo 22 zaspa i se razbudi od 3 ipol zamisli nznznz i dali prespa 1 sat du 8 sabajle denesi stana nz sto d apravam dali da smena 1 da legnuva na den ili
На 18 месеци доволна е една дремка на ден ако видиш дека повеќе и смета на спиењето. Ќе ја заиграш тој период околу 5 ако ја фати дремка, после ќе си легне порано односно на време. Ваљда ова праша.
Majki ve molam za pomos i sovet dokolku nekoj moze da go objasni nasiot problem. Tocno sme 2 god. i do pred 2 meseci spievme super (se dodeka da se odbieme od cicanje). Zaspievase okolu 21:30 i si spiese do sabajleto do 9 ,10h. Sega ne mozam kakov problem imame,ajde vikam moze zabcinja. Ke mu tekne vo sred nok budenje i odenje vo dnevna,igranje i zaspivanje so crtani. Loso e sto zaspiva vo 12-1 h edvaj,porano ne saka. Nokeska ajde vikam ke spieme vo dnevna no ist problem Dali e samo period sto ke mine ili.... Problem mi e sto sum bremena i ne mozam vaka normalno da funkcioniram Sekoj sovet e dobredojden Razmisluvam i za Mr.Goodnight
Мојава стана шетач и преку ден.. Еве вчера спиеше, стана дојде до кујна и рече јас сакам да правиме колачиња(дека се договаравме пред да заспие). Ја гушнав продолжи да спие,ја легнав,пак стана по некое време ми вика мене кој ме стави тука, пак ја гушнав пак заспа, па пак стана сврте круг вика кај да седнам јас сега? И се спушти на колена покрај тросед,се потпре со дланката на брада и продолжи да спие... Јас се изнасмеав, ама не ми е за смеење ми е страв и ноќе да не почне така да шета(сега за сега само станува и трга некаде да оди ама ја осеќам). Месечарење ли е? Совети? Ама ептен смешно изгледаше од страна, со отворени очи, оди ме бара.. вика јас те бајав, да правиме колачи сакам Ахх ова спиење....
Мајки малата ми е 2 годики и 2 месеца, навечер мн честобсе буди за цицање и врискс, плаче како исплашено е дали нешто сонува вика во сонот не сакам не не сакам...2 недели е вака веќе од коа е родена само 5 пати дали има преспиено цела ноќ...Не сакам да ја одбијам а секој друг совет е добродојден
Има ли некое спанко како моето? Преку ден мора да отспие добри 3 саати. Навечер во 21.30 е во кревет. Сам си бара. Е станува околу 7ч. Максимум што спиел е до 8ч 3 годинки е ,инаку Од бебе си го тера истиот ред
Алал да ти е. Ти љубоморам. Големиот 4 год е најкасно 9 е легнат, станува пред 7, а преку ден не спие, голем бил. Малиот 2 год. истиот ред само преку ден што преспива околу 2 саати.
Мојава е иста, 2 години и 9 месеци. 3 саати дневна дремка, во 21.00 е веќе заспана и спие до 7-8 сабајле. Од бебе си беше спанка и си остана Во градинка ми кажуваат дека сите дечиња се буделе после саат, саат ипол, неа не можеле да ја разбудат