Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    7.387
    Здраво мајки. Моето бебе е малку проблематично со спиењето, се буди неколку пати додека заспие конечно. Тоа најверојатно го фрустрира и плаче кога ќе се подразбуди. Ретко, неколку пати до сега се има случено (само што се случи) да почне да рика, да заоѓа. Цел се вцрвува и се дере неконтролирано, грлото си го дере. Пробувам секако да го смирам, успева само кога ќе го подразбудам малку, полека. После пак си заспива. Кога ќе се разбуди како ништо да не било. Јас многу се секирам, звучи како бебето да е во страшна болка. Знам дека ништо не го боли, но не ми е јасно што е ова. Дали сонува нешто? Дали некоја има слично искуство? Страв ми е да не е ова зачеток на проблеми со спиењето како поголем, кошмари не дај боже. Инаку 6 месеци е

На bibe82 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. macence994

macence994 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    353

Мене на неколку пати така од спиење станување рикање колку што го држи глас ,дури и коа го држам се гледа дека уште не е скроз разбуден ама или му пуштам некоја музика за да му одвлечам внимание оти инаку не престанува ,па пак го заспивам и после е така како ништо да не било дури и се смее . Јас мислам дека сонуваат неш и се плашат или пак нешто дента се има исплашено секако несакајки од Нешто па во сонот го преживува денот

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.724
    Регресија на спиење во 8 месец е до сега најлошата регресија што ни се случила :x(facepalm):doh:
    Од бебе што спие 10+ саата, имам дете што се буди често, одбива да спие во креветче и се дере како да го коле некој ако не го земам одма во раце.

Не знам како издржувате вие што ова го правите од како се родени, ама јас не можам.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    I nie izgleda minuvame niz taa faza sama zaspiva a cesto se budi i mnogu place vo son 7++ sme ... Kako se spravuvate

5. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    221
    Здраво мами.
    Малиот (11+) деновиве се буди многу често навечер, на секој 2ч. Климата цел ден е вклучена, спие на боди со рамки, сам со соба. Од 8м го научив да заспива сам, 20:30ч се бања и 21ч најкасно е во креветче, си заспива сам и се буди во 4:30 (а може и покасно) за цицање и презаспива до кај 8ч, но деновиве ми станува по 4-5 пати, незнам што му е, како да му помогнам, многу сум загрижена :( Инаку има две запчиња долу. Се плашам да не прерасне ова во навика зашто до 7м вака се будеше и едвај заспиваше, но со многу труд успеав да го научам да заспива сам и ми беше многу полесно бев одморена, а и тој беше многу среќен... Што мислите дека е? Дали ќе помине? :(

На Mucenceto и bibe82 им се допаѓа ова.
  6. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.876
    Допаѓања:
    10.391
    Какo гo учеше да заспива сам акo мoжеш да спoделиш :D?

На bibe82, Butterfly1107 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  7. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    221
    На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.190
    Допаѓања:
    12.934
    А нашиве што сеуште цицаат и заспиваат цицајќи навечер?!
    Јас како Љубица од линкот сум среќна мајка чие бебе од првиот ден ја преспива ноќта со едно станување( и се разбира со некои ноќи кога се буди и на 1 час кои можат да се набројат на рака)
    Лесно заспива, само што ќе ја избањам, сама лазејќи оди во спална и со втората голтка млеко е заспана.
    И преку ден лесно заспива и не секогаш со цицка.
    Сега и ние сме 11+ па имавме еден период околу 10-15 дена како вас се будеше многу често. Спиеше и лудуваше, стануваше, па некое време седеше будна, тешко презаспиваше.
    Еве сега полека се враќа во нормала. Мислам период им е и многу е жешко.
    Ние живееме во место каде ноќите се посвежи ( сега во овој пекол ноќе максималната тем надвор е 18-19 степени) и пак бебе се буни.
    Но издржи, продолжи со истата рутина ќе се врати, исто како за скоковите што се нормализираат.
    Јас после убави 15 дена ноќно мачење ноќеска отспав добро, прво будење од 21:00 и беше во 5:00.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    13.957
    Не знам која е српскава книга, ама ова е методот на Фербер за тренинг на спиење, кога веќе напишале ваква статија, требало да кажат и кој е основачот.

На KuklickaSk, drugarka, Presrekna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    221
    Се надевам ќе се среди, благодарам за поддршката :)

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И нам ни се случуваше ова и баш како штп опиша не е ни разбудена ке запеам ке ја залажам некако да се подразбуди па одма е друга насмеана и после ке се заспие.... Ама во секој случај ко ке вресне од памет ме вади како да ја коле некој

На macence994 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. milica30

milica30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    20
    Добар ден
    Мамички дали вашите бебиња имаат омилена страна.
    Ние како сме дојдени дома бебето се се врти на десна страна и кога спие и кога е будна.Педијатарот ми рече дека најверојатно во стомакот така била наместена и затоа и е омилена страна.Кога спие ја местам на лево ама по кусо време се врака на десна страна.Да споделите искуство до кога вака и дали нешто сте преземале.Ми рекоа со време ќе се среди.

На Bella* и babyboy1 им се допаѓа ова.
  13. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Со првото детенце го имавме овој "проблем"
    Баш така омилена страна имаше и во бременост спиев цело време на таа страна, и на педијатар истото ми го рекоа
    Затоа се вртела на таа страна дека во стомак била се на таа.

Цело време ја вртевме ама џабе таа сама пак по нејзино,и така со месеци и се направи таа страна како сплескана.
    Се плашев многу,купував перничиња потпирачи што се не ама џабе.
    Ја однесов на ортопед специјално за ова
    И ми рече да не се плашам дека до 18месеци ќе се среди скроз
    И навистина...сега има 19м и скроз и е заоблена како што треба
    И си спие на двете страни
    Се среди со тек на време самото
    Не се плаши

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    И моево спие само на една страна со главчето и како и да го местам пак ќе си се сврти..пробав и со перница зад него и пак се врти и се откажав..е сега главчето му е на таа страна како посплескано ама ми рекоја дека само ќе се врати во нормала дури и ми се насмеа педијатарот кај си видела човек со сплескана глава..

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    7.387
    Син ми на лево цело време. Кога ќе го видам на десно знам дека наскоро ќе се преврти. Не знам зошто така, јас исто на лево спиев кога бев трудна. Не сум приметила нешто нерамномерност на главата.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Баш скоро и пишав на една членка за ова. Ако ти спиеш од таа страна се врти по тебе и така и останало. Менувај ги страните, секоја ноќ спиј наизменично од двете страни.

На Mucenceto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Здраво мајки. Незнам колку е добро спиењето на меше. Последната недела дење ноќе само на меше спие. Го оставам на грб оно се врти. Често и во сон го вртам на грб ама џабе, за 5 секунди он се свртува пак на меше.

На Mucenceto му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    2.018
    Моето бебе спие на лева страна. Го вртам на десна, но не вреди. Повторно сам ќе се намести на лева страна. Додека бев бремена спиев само на лева страна. Можеби е поради тоа?
    Неколку пати бебе вриснува во сон и почнува да плаче. И вчера се случи така. Дали е исплашено незнам. Но, кога се разбуди синко се црвенеше, испушташе гасови, се мачеше и на крај се покака. Можеби го боли во сон и почнува да плаче.

19. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    319
    Значи пишувам колку да прашам дали има уште некој со вакво бебе или само моето е? Сериозно нерви ни сила немам веќе.
    Бебушов ми е 5 месеци скоро шест. Веројатно има скок во развој. Навечер се буди, се помирив со тоа. Ама денски е катастрофа, дремките му траат по пола саат максимум 40 минути и бара да го заспиваш на секој саат. Вришти. По 5-6 пати на ден го заспивам со нишкање и толку се кратки дремките, за ништо не ми останува време. Очајна сум, ќе биде ли подобро?

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.724
    Има некој поголем milestone постигнато? Да почне да оди или да зборува повеќе? Секогаш кога има напредок во некоја вештина има регресија во спиење. Има регресија и на 12 месеци, може во таа фаза сте.
    Доколку се држиш до рутината и не и ствараш нови навики, ќе помине и пак ќе спие цела ноќ.