Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.723
    ако пишат Фербер, паника ќе ги фати луѓево.

Треба подолго време за да ги спои денските циклуси на спиење. За да му помогнеш на бебето во тоа, пробај на 30татс минута да го земеш во раце, поддржи го 10 мин да врзе втор циклус и врати го да спие. Јас правев вака на син ми и на 7 месеци почна дс спие по саат ипол/два. Инаку, кога ќе се среди денското спиење, ќе спие подобро и ноќе.

На Cherry333, Scorpio87 и Spidy им се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    7.387
    Мајки, кога бебињата плачат во сон, или не знам што е тоа, како липање без пуштање звук, ги будите или не? Таман ќе се успие некогаш и почнува така да липа ваљда сонува нешто и не знам што да правам.
    @KuklickaSk пола саат за твоето бебе конкретно или такво некое правило има? Мојов да спои пола саат среќна сум. Најчесто одма се буди па после неколку презаспивања ќе спои 40тин минути па после пак се буди и пак неколку презаспивања и спие околу саат ипол вкупно. А јас нормално не можам да мрднам во тоа време, со страв во вц одам

3. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    И моето бебе нон стоп спие на меше ја вртам но џабе,некои викаат дека не е убаво да спие нон стоп на меше но јас ја оставам како и е нејзе убаво така да спие. Не сме биле единствени

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.723
    1 циклус на денско спиење на бебе е од 30 до 45 минути и затоа многу од бебињата се будат после ова време зошто не знаат како да го поврзат циклусот и да спијат 2/3 циклуси. Ако спие со презаспивање твоето дете до саат ипол, ќе почне и само да ги врзува циклусите само треба време.

Ако приплаче во сон, не го буди, остави го 1/2 минути, дај му можност да презаспие. Ако ептен плаче земи го.

На Bella*, kukla21, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.941
    Допаѓања:
    48.129
    Само што ќе го ставам в креветче заспано, со брзина на светлината се тутка во клопче и се врти на меше :|

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Од кога почна да се врти само??

7. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    дали употребувате white noise sound machine и каде да се набави вакво нешто кај нас?

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.941
    Допаѓања:
    48.129
    Мислиш на овие бели звуци што ги викаат? Му пуштам јас на јутуб, за секунда кома е :)

9. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    548
    @KuklickaSk јас сакам нешто повеќе да те прашам околу презаспивањево.

Дневните дремки ни се како што кажа еден циклус, некогаш 30мин некогаш 45 мин, ако земам да го презаспијам тој ми се смее си мисли дека го играм и пробувам и со игнорирање и се ама некако џабе ми изгледа дека е, да напоменам дека сме 5++.

Прашањето ми е да очекувам промени од самото бебе или да преземам мерки дур е време?

10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.766
    Допаѓања:
    11.388
    Мислите дека успева тренинг за спиење кај мали бебиња (од 5-6 месеци)?
    Дневни дремки не се проблем и помали ете нека се. Иако кога мојов спие долго преку ден, како вчера кога спиеше 4 сати втората дремка, потоа ноќта заспа во 21 ч. и во 12 на полноќ се разбуди за цицање, мислев ќе продолжи со спиење, ама се доразбуди, се вртеше на меше и мораше да се презаспива.
    Поарно денски да е побуден а навечер нека спие. Ама не знам како би тренирала бебе да спие повеќе? Има потреба да згасне жед, да се осеќа сигурно, што знам, ич не ми штима. Ако сам почне долго да спие, супер, ама ако се буди навечер за цицање, греота е да го игнорирам, штом има потреба, барем до 1 година.

На firequeenn, Bebac, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    да, не знам дали се продава некаде кај нас или онлајн со време да си нарачам. не би можела од мобилен да пуштам затоа што планирам нон-стоп да биде тоа уклучено додека спие (не само што успива, туку и блокира звуци од други простории).

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.723
    Па би требало само да почне да врзува подолго спиење после 6 месеци секако, ама услов за тоа е и да заспива без никаков sleeping prop. Значи без цицање, без нишкање итн. Е сега некои бебиња спијат природно подолго и кога ќе заспијат на шише или на цицање, ама тоа е поретко.
    Ако не можеш да го презаспиеш, можеш да пробаш друг пристап на nap training а тоа е да го оставиш 1 саат во креветче, без разлика кога станал. Ова има повеќе плачки, ама вака побрзо учат да спијат подолго.
    Исто така, треба и собата да е затемнета, затоа што преку ден не се лачи мелатонин и секако потешко се заспива и потешко се одржува сон.

Не е рано 6 месеци, ако си спремна на тоа.
    Инаку тука е проблем што денски спиело детето 4 часа одеднаш. Максимум дневна дремка треба да е 2 саата. По тие 2 саата го будиш. На 6 месеци треба бебето да спие 3 пати, 2 пати по саат ипол/два и последното денско спиење да е максимум 45мин.
    Исто така мора да внимаваш на wake window,односно на 6 месечно бебе да нема поминато повеќе, ни помалку од 2 часа пред спиење.

На mal.ecka, Spidy, Panovic и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    548
    Јас ќе го оставам сам да диктира, преку ден заспиваме со песнички пеење ама во раце е кај мене,јас си седам на кревет и во раце го држам. А навечер со доење заспива ама легнато на кревет, и првото будење му е на 4ри сати а после тоа на 2 до 2,5 сати и кај 6-30 веќе сме будни.

Ај да се надевам дека кај 6м. ќе се промени нешто :))

На Филотеа, KuklickaSk и elenaklasik им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.723
    Како сакаш ти и како ти е убаво, така прави. :)

На Spidy и Panovic им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.766
    Допаѓања:
    11.388
    @KuklickaSk фала на советите! Ќе споделиш како правиш ти со ритуалите за заспивање?.:)

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.723
    Млеко, бањање, лосион, песничка и кревет :) И во моментов зошто е во скок, му стојам над глава и го галам по газе додека заспие.

На Bebac, Panovic и elenaklasik им се допаѓа ова.
  17. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    221
    Пред недела почна да патка со наша помош друго ново нема... Незнам навистина, се сомневам дека се забите но сепак незнам, првите две ги извади без проблем, а сега е многу нервозен ништо друго не прави освен што по цел ден е на града и залепен за мене постојано кенка... Веќе немам нерви :(

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.090
    Допаѓања:
    26.723
    separation anxiety мајка. Еве куцам од такси маж ми ми се јави, излегов после 6 месеци со другарки и не може да го смири па трчам да се вратам. Ќе помине.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Arijana22

Arijana22 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    30
    Мамички, дали бебињата ги будите ноќе за цицање или ги оставате сами да се разбудат?

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Зависи во кој месец. До месец ипол ако спиеше подолго го будев, после не. На 2-3 саати гледав да биде на почетокот, ма да сам се будеше.