Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.762
    Допаѓања:
    11.372
    @Bubish26 ќерка ти е таа на сличето? :)

Многу слатко е :inlove:, а то ѕверуле ти забушава...:D

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    24.948
    Ќерка ми е, фала многу :l: кога ќе ја видиш мислиш нежна мирна, уствари страшно лошо бебе хахах

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    26.717
    Никој не збори за новороденчиња, туку за бебиња од 9/10 месеци. Секако дека на новороденче ќе му даваш да цица кога сака, а и спиењето на новороденчето е секако поинакво од спиењето на бебе од 10 месеци.

4. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    548
    @KuklickaSk дали важи и за бебе од 5 и пол месеци?
    Баш сношти приметив,легнавме во 8 па до 1 си спиеше супер,па бараше да цица и баш осетив дека навистина е гладен, ама не верувам дека после 2сати пак огладнал.
    Прашањето ми е дали е време да се проба некоја од методите?

5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Ве читам за спиењево и заспивањево и не знам дали јас сум имала среќа или па вие немате :D се шалам..
    Малиов од 2 месеци сам си направи ред и сам заспива не покасно од 21ч..сега почна не покасно од 20ч и спие до сабајле најкасно до 7 со едно или две размрдувања за млеко..Никогаш не сум правела тренинг или да го оставам да плачи па да заспие..До 2 мес.додека имаше грчеви заспиваше со нишкање само и често се будеше..после почна да плачи ако му сс спие а го нишкам па почнав да го оставам во креветче му давав цуцла и сам заспива еве до ден денес..Преку ден преспива 3-4 пати...
    првата дремка му е околу 8-9 зависи дали станал во 6 или 7..спие еден саат па два е буден наредна дремка трае 2-3 саати па пак два е буден и после или има 2 дремки по пола саат или една од 1 саат..Во скок знае да зафркава некогаш ама кратко трае пред некој ден баш се пожалав ама два дена и се врати на исто пак...
    Се надевам нема да смени оти баш си се навикнав вака :D

На Flyfly90 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    26.717
    Зависи како расте, како крева килажа, што вика педијатарот. Пожелно е да се чека до после 6 месеци за тренинг, ама луѓе правеле и порано.
    Јас лично на 6 ипол месеци скроз му тргнав ноќно цицање, ама не одеднаш, 2 недели намалував подој секоја вечер.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    548
    Уште сме на ексклузивно доење, мали е 8кг и супер си напредува,педијатарот ми препорача на 6месеци да почнам со воведување на оброк.

Имаме ние околу 3-4подои на вечер, и тоа би значело наместо цице да пробам на некаков друг начин да го заспијам??

Те напнам извини ама гледам имаш огтомно познавање во однос на спиењево :$

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    26.717
    м
    Евњ линк. Имаш неколку начини објаснети. Јас го правев намалување на времето на доење, додека не дојдов до 1 мин кога не му дадов да цица, туку го земав во раце и заспа одма.
    https://pedijatar.mk/prim-d-r-lilan...piva-bebeto-za-da-ne-go-mirisa-vasheto-mleko/

На Cherry333 и Panovic им се допаѓа ова.
  9. Sjmsas

Sjmsas Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2019
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    6
    Како знаевте кога треба да намали со дневните преспивања. Има скоро 11 месеци и сеуште спие 3 пати по 1 час преку ден. Ама последниве неколку недели не сака никако да заспива, штом дојде време за спиење вришти и никако не сака да заспие а му се спие.сите начини пробани за заспивање ништо не успеа.

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    24.948
    Еве конкретно на 7 и пол месечно бебе, кое не се дели од градиве мој колку и да јадело предходно, уште сме на захтев, бебе кое лази, се фаќа на креветче и се дига веќе, пошо не знам која членка точно спомна да не се навраќам на назад, едната од 5 недели ред вовела, другата од 4 месеци. Ред на бебе кое очекува од мајка си да му даде топлина и сигурност.. не би имала срце да ја слушам како вришти и подсинува од плачење, а јас да пијам кафе. Не дека не размислував и јас за методи ама се осеќам како да ќе ја издадам довербата што ја има во мене и ќе и го одземам мирот кога ќе ме гушне и заспива одма затоа што знае дека сум ја спасила од плачење. Не знам можеби во мене е проблемот или пак вие не сте имале пискотници и такви реакции од бебе, па сега "се фалите" дека уствари ред сте фатиле, а вие мирни бебиња имате. Нели ви лазат бебињата, се фаќаат на креветче и пробуваат секакви акробации, не ве фаќа страв?

На mal.ecka, Sofi.ja, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    26.717
    Леле Бубиш, а кој пие кафе додека му посинува бебето од плачење?

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    24.948
    Имат и такви, нели една од методите е да гледаш на саат кога да влезешво соба и да покушаш да го смириш со зборување.. а кога ќе излезиш, да се правиш дека не слушаш пошо нели 3-4 минути мора да поминат до следно влегување.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    7.387
    A @Bubish26 зошто мислиш дека некои бебиња не плачат при заспивање дури и кај мајката во раце? Тие плачат од што се изморени, а не знаат како да заспијат. Мајката само пробува да ги смири, а да знаат сами како да го направат тоа, многу поубаво ќе им биде и на самите бебиња. Јас да бев сама дома, би пробала тренинг за спиење. Можеби ќе има ден-два малку плачки, ама не е дека тие плачки се нешто повеќе од плачките што може бебе да ги приреди кога нема да знае како да си заспие и да се смири само. А може и на средина ќе се откажев, не знам.

На haruki, WonderGuurl и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    24.948
    Не реков дека нема бебиња кои плачат на заспивање и кај мајката во раце, пишав коментар и поставив прашања кои се однесуваат конкретно за мојов случај, напишав дека лично јас не можам да ја оставам да се тресе за да ја смирам кога знам дека кај мене одма заспива, да се прам на три и пол или да чукам глава од ѕид додека поминат тие минути јас не можам, па макар и раце ми одпаднале од нишање. Јас има чувство дека тој поглед го изневерувам, и да плаче во раце кај мене барем знам дека сум се потрудила да ја смирам, а вака да ја оставам сама не ми падвит уште еднаш на памет. Имам пријателка која буквално за се го остава бебето со солзи да липа и она не реагира, јака и душа. Мое мислење е дека не е во ред, секој за своето како што мисли нека си прави.
    Секогаш че е твое дете ама само година дена е бебе и на тоа бебе му треба сигурност, па макар не заспивало и со тебе лесно ,уште малце ти остана да го думкаш , поминаа 8 месеци, шо се уште 4?

На Tiki123456, elimkd и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    7.387
    Хаха ништо, јас не го ни думкам многу многу веќе, а го земам во раце заспан е, го легнувам се буди и така неколку пати. Поголем проблем е тоа што некои вечери премногу често и лесно се буди и чека да го земам, не знае сам да си заспие во никој случај. Сакам да се научи да (пре)заспива сам и да спие поцврсто, не знам колку е убаво и за него да се мачи така со често будење. Јас што викаш и се навикнав веќе, ама и бебето си сака мирен и убав сон, кога не е убаво наспан нервозен е, исто како и ние.

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    26.717
    Бубиш како прво во коментарот погоре со пиењето кафе осудуваш. На сите мајки им е тешко, и сите прават најдобро што знаат и умеат за детето и треба да се поддржиме, а не да се осудуваме.

Ако ти не сакаш да го научиш бебето да спие, во ред е,тоа е твоја одлука, и тоа не значи дека ти повеќе го сакаш детето од некој што решава да прави тренинг за спиење. А правење на тренинг за спиење не подразбира занемарување на детето, туку напротив, како резултат на тој тренинг детето ќе спие поцврсто и подолго. Ако ти си уморна со 4 пати станување ноќе, кажи ми што мислиш, колку уморно се чувствува тоа бебе на кое му треба 14/15 сон дневно? Значи и да има плачки во тек на 3 дена (а има и нежни методи без плачење само траат подолго), 'заштедуваш' плачење од секое ноќно будење.

И да, деца кои немаат рутина и се будат повеќе пати во текот на ноќта, најчесто тпа го прават мноооогу подолго од 1 година. На пример, имам познаничка која ќерката ја заспива во количка на 3 години. Детето се буди секои 45миниту ноќе, мајката ја враќа во количка и ја нишка пак, и така цела вечер. Ама малата не плаче!?!
    Детето нема квалитетен сон, а мајката е на раб на нервен слом заради недостаток на сон. Важно малата нр плаче, а сите што се несреќни сите (и татко и мајка и поголема сестра) не е битно.

На haruki, Cherry333 и Spidy им се допаѓа ова.
  17. FemmeFatale

FemmeFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    141
    Јас сум за тренинг за спиење, подобро би го слушала бебчо тие 3-4(лупам) дена да плаче, отколку навечер да не спие и после цеееел ден да е кенкав и ништо да не му е погодено. Знам колку е тешко станувањето по цела ноќ на саат ипол или два. Ми се идело да се фрлам од тераса некогаш:D, и сега кога почна да ја преспива ноќта, јас пак станувам да го проверувам(facepalm). Разбрав за тренингот за спиење од кога почна да преспива цела ноќ, да разберев порано сигурно ќе пробав.

На Cherry333, haruki и Spidy им се допаѓа ова.
  18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.145
    Допаѓања:
    67.344
    Би се цитирала од поназад за тренингот за спиење, гледам почна да се зборува дека бил добар за бебињата. Одлуката е секако на родителите, само добро е да е направена имајќи ги сите информации. Плус, ако инстинктот ви вели да го утешите бебето додека плаче немојте никогаш да го игнорирате.
    https://raisedgood.com/cave-babies-cry-it-out-and-ruffling-feathers/
    Еве и една одлична статија поткрепена со истражувања за спиењето на бебињата и тренингот.
    THE NEGATIVE EFFECTS OF CRY IT OUT
    CIO causes stress. And here’s why:

• Ignored crying increases blood pressure in the brain, raises stress hormones, obstructs blood from draining from the brain, and decreases oxygenation to the brain.
    • Excessive crying results in an oversensitive stress system. Later in life this can lead to a fear of being alone, separation anxiety, panic attacks and addictions.
    • In babies, chronic stress can lead to an over-active adrenal system, and increased aggression, impulsivity, and violence.
    • One study showed persistent crying episodes in infancy is linked with a 10 times greater chance of the child having ADHD, resulting in poor school performance and antisocial behaviour.
    Our interactions with babies, whether positive or negative, affect the way the brain grows. Neuroscientists have documented that loving interactions can increase the number of connections between nerve cells.
    Прочитајте ја статијата доколку се двоумите околу тренингот и не знаете дали е за вас, ќе ви одговори многу прашања.

На dunika, Sexybaby86, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Ако може совет или утеха од некој што се соочил со вакво нешто.
    Бебето мое спие навечер за тоа не се жалам, не е идеално ама океј е.
    Проблем се дневните дремки. Не знам како може бебе од 11 недели да не спие преку ден. Спие преку сила два пати по 30мин. И за да спие тие 30мин мора мојата града да му биде во уста. Чим му падне одма станува. Цуцла лажливка не прифаќа, ги купив сите, џабе. Ги плука, а ако малце погрубо му ја бутнам почнува да се дави.
    Единствен начин да поспие повеќе е ако и јас спијам со него. Не знам како осеќа дека не спијам. Сум пробала и да лежам до него додека спие ама не, пак се буди. Му се спие, зева ама никако да заспие...
    Жал ми е што не спие, плус јас не можам ништо да фатам низ дома.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Истото е и кај мене, само што не спие по 30 минути, туку може и повеќе ако лежам до него. Окапав лежејќи за да спие. Откако ќе стане, па до 13 часот е така секој ден. До 13 бидејќи тогаш пие ад и заспива на цицка, но успевам да се извлечам и да отспие 2, 2,5 или 3 саати без мене.
    Си реков мора да пробам нешто за да не сум закоена во кревет и вчера првпат го направив следново. Му дадов да цица и не му дозволив да заспие. Го будев додека и од двете не исцица, го почекав да примижува и го кренав како за ждригање. Малку се бунеше со ноџињата, мрдаше, ждригна и се смири. Го оставив така со главчето на рамо да ми лежи и го тапкав лесно по газето. За чудо заспа, почекав малку за да заспие цврсто и на меше го легнав. Цело време го набљудував, не го оставив сам на меше. Прво закенка, но продолжив малку да го тапкам на газе и призаспа. Си поспа 1 час, јас славев вчера од радост. За да не му дојде наеднаш, не му го повторив ова за сите дремки. Денес пак за една дремка му го направив тоа и пак 1 час спиеше без мене, не ми се веруваше. Полека ќе го учам на тој начин да не спие на цицка.
    Инаку кенка, се врти, негодува, ептен му се спие, но шанси нема да заспие без мене. Ноќе заспива на цицка, но можам да се оддалечам без проблем.

На WonderGuurl и Butterfly1107 им се допаѓа ова.