Јас година дена немам врзано 3h сон. Максимум 2.5h. Такво е детево и тоа е. Се навикнав на ова темпо и на работа и дома и секаде! Се тешам дека ќе почне и моето да ја преспива ноќта, ќе видиме. Туку како што е уште без запчиња, тешка работа дека ќе да е за брзо! Ај да се здрави и живи.
@BirMelek видов дека си ја купила таа книгата за бебиња..успеа ли да ја разгледаш? Добра е? Посебно ме интересира, видов има поглавје за спиењето, има некои интересни и применливи совети? Ако е добра да ја купам.. Си имаме голем проблем со спиењето..никако да фатиме некој ред..пред 2 часот наутро не сме заспале, а последните неколку дена и до 4..неколку дена ја будам порано, со надеж дека вечерта ќе легнеме порано, но она си го зема сонот преку ден..неможам да ја држам будна кога и се спие, си ги трие очите, лом се прави.. Некој совет? Како успеавте да ставите ред кај вашите малечки и кога? Ние сме 3 ипол месеци..рано е уште за ред или само јас неуспевам?
Конкретно има за бебињата што денот го замениле со ноќќ и обратно. Се советува на детето да му се покаже што е ден, а што ноќ со тоа што дење ќе биде светло и гужва, а кога се наближува ноќта, постепено да станува тивко и темно. Ако ја доиш во тоа време давај да цица за да сфати дека доењето во темно е вовед во спиење. Преку ден да се крати постепено од спиењето со тоа што ќе го занимаваш на разни начини. Со занимација природно се поместува времето за спиење. Сепак, внимавај да не стане претерано нервозна и раздразлива. Последново не знам колку ќе ти успее оти е прилично мала, па не може долго да се занимава. Мојата е 4 и пол месеци, ред воспостави точно на 4 месец и горе- долу го одржува засега. Дење нр спие повеќе 8д пола саат, а ноќта фала богу најчесто ја преспива.
По колку ви спијат бебушите мајки, си се вкуоно денскоти спиење, моето е десет ипол месеци вкуоно му се собира околу 12- 13 часа
Мајки малата навечер ми заспива 8-9 преку сила, си знае ја капам и на спиење. Е сега летно време ми изгледа рано, ке се излегува почесто и тн., чим дојде 7 саат сака да спие. Ако не сме дома нема шанси да заспие, само во кревет со цице (цуцла ни шише не сакаме). Кога заспиваат вашите и што правите доколку сте излезени тоа време а бебе сака да спие? Не сакам да и го расипувам редот, ама ете сега ке има и такви ситуации.
И ние мака со спиењето имаме дај кажете чаре порабо заспиваше во 19ч а стануваше во 6-6:30ч ај божем и ние да го понестине за подоцна да заспива сега заспива во 20-20:30 ама ни се буди секој ден во 5:30 точно. Пробав со млекце да не е гладен пак се ококорува, икога не му давам исто се буди. Утешете ме дека ќе смени иначе нема да има коректор што ќе ми ги покрие подочњациве Иначе ние сме научени во релаксатор само да заспиваме и нормално неможам да го влечам со мене така да ќе биде интересно летово
Периоди. Јас сепак мислам тие сами ствараат ред. Имаше период и мојава беше заспана пред осум, помести после во 9,па во 11 и сега околу 10е заспана. И јас пробував ама кога не сака не сака и толку, само ние ќе се нервираме. Мој совет кога сака тогаш нека легне, само си кажува.
Не знам колкави сте. Ние сме 4. Кога ќе стане или почне да се размрдува го земам до мене го ставам, чат пат цуцла чат пат не и веднаш заспива. Тоа ми упалува секое сабајле и ноќ. Си гледа некоја минута и сам заспива ама до мене да е. Инаку зборував овде дека бебе спиеше на страна до 2 месеци како рипче се туткаше со газето само напред газето назад главата. Е сега веќе не. Спие на грб со глава на страна и другчие не сака.
Мој бебуш спиеше од 8 до кај 8 со цицање измеѓу ама веќе три недели како се буди цело време со плачки. Се надевам дека е скок во развој и чекам да помине.
Mami na bebinja 4+ kako vi izgleda denot, po kolku pati spie, po kolku vreme? Mislite li deka na tas vozrast treba da imaat nekoj red vo spienjeto odnosno sekoj den da prespivaat vo priblizno isto vreme? Nas uste ni e sekoj den razlicen nemam red na spienje... i uste nesto, kako da ja oducam da ne ja zaspivam niskajki, duri noke se budi i dodeka ne ja niskam ne zaspiva, probav da ne ja zemam da lezi i da cica i da zaspie nesaka se buni place
Мојава е тука некаде. Сабајле станува кај 06 за млекце и после цел ден си дремнува си спие. Тешко да кажам по колку спие оти си лежи мирна, па не ни знам кога задремала кога само си лежи. Би рекла околу 4-5 пати по еден час преку ден плус ноќта. И да, исти термини отприлика спие. Навечер заспива кај 20.00, во сон и давам да пие пред да си легнам и тоа ја држи до сабајле, не се буди. Во однос на заспивањево...јас ниту поголемата ниту малово ги немам нишкано. Сум ги ставала во креветче и толку. Претпоставувам дека е до децата, они го диктираат редот па ние најчесто се прилагодуваме на нив и пробуваме многу работи додека барем една е е она вистинското.
На муабетот од погоре, 100% е до децата начинот на заспивање. Сите ми викаат не го учи вака, не го учи така. Не го учам, тој мене ми диктира како. Сто пати сум пробала да заспие сам, го оставам во креветче и не и не. Си игра со рачињата, си гледа нагоре надолу, и кога ептен ќе му се соспие плаче. И ај не го земи. Нема шанси. Заспива едино со цице, а ако е најаден, со нишкање. Не сакам да мислам што ќе биде кога ќе престане да цица, или кога ќе имаме 10 кг.
Ние да не ни се уроци си имаме некој ред. И да, обично дремките се во исто време. Сабајле во 6 веќе е станат. Околу 9 веќе го фаќа дремка, само го легнувам на спална, легнувам и јас до него се галиме и заспиваме и двајцата, 2-3 саати отспиваме заедно. Ако станам и го оставам сам веднаш се буди, затоа решив подобро и јас ќе си се наспијам, зашто вака ниту работа завршена, ниту јас одморена. Потоа наредните дремки му со по пола саат, околу 15часот, па околу 17 часот и накај 20 часот веќе се успиваме. Ние се успивавме до пред некое време со нишкање и со песни и да ти кажам од една страна тоа е добра практика. Можеше да го успие и мм и мајка ми. Сега го навикнав само го гушкам до мене, го галам и бакнувам, а тој ме фаќа за уво или за нос и така заспива. Затоа сега само мене ме бара, друг не може да го успие. Едит: сам да заспие нема шанси, ко што кажа Кикин, го оставам во креветче си глетка, си претка и кога ќе му здосади почнува да плаче.
Околу спиењето исто,долго време се учиме за во креветче да си заспива ама ништо. Ноќе си спие а дење ќе игра ќе се тркала и кога ќему се приспие плаче. Кај нас е 26° и вчера скоро цел ден го поминавме само по боди на долги ракави.
Isti sme i nie samo so cice i koga ke pusti cice so niskanje, probuvav sekako nesaka uste poveke se razigruva i nema sansi da zaspie
И ние сме 4 месеци. Имаме ред. Да така можам да кажам. Се трудев многу на почеток и се надевам дека така и ќе остане ако не смени секако. Заспиваме крај 10 ипол ние 11 вечерта се до сабајле до 6 часот претходно стануваше и ноќе еднаш ама веќе не. Во 6 ќе си испие млеко и пак автоматски сам си заспива го оставам и спиеме до 10, 11 часот. Преку ден не спие, само дремки мали најмногу од пола час.