Спиењето на вашето бебе

Discussion in 'Бебе' started by captivating, Oct 2, 2013.

1. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Кажи совет како ти успеа? :) И ние сме веќе 4 м, сум пишувала и порано, на спиењето никако неможеме да ставиме ред..Едно е што заспива многу касно, сега поново, последната недела ми станува на саат, саат ипол за цицање. Порано откако ќе заспиеше, на првото спиење знаеше да врзи 4, 5, поретко 6 часа..Можеби е скок во развој 18-20 недела..незнам, ама со спиењето ептен се фрустрирам што не успевам да воспоставам ред..

2. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

И ние имавме ред со спиење ама отиде. Исто почна на саат да станува со плачки. Скоро месец трае ова. Само што наполниме 4 месеци. Има скок во развој сега ама не знам дали толку долго трае. Некаде прочитав од 2 до 5 недели можел да трае. Ајде да видиме дали ќе помине за една недела. Хахах

3. svami

svami Истакнат член

Исто и кај нас, син ми е 8м и кога беше помал врзуваше минимум 4 часа сон и спиеше во креветче. Потоа почна да се буди на пола час, час со плачење и еве веќе неколку месеци си спие со мене на спална, а најмногу што врзал е 2ч сон. Јас сум веќе зомби, таман ќе задремам еве го тој буден и без цицање нема шанси да продолжи. Порано станувавме околу 10 наутро, сега 7, 7:30. Во меѓувреме извади 2 запчиња па веројатно од тоа му се поремети и спиењето. Се надевам дека ќе се смени на подобро оти за брзо ќе тргнам на работа :)

4. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Neznam prasanjeto dali e za ovdeka, no sakam da prasan dali e normalno bebe koga spie navecer da se poti samo na glavce, carsafot e celiot mokar. Se poti i koga spie preku den, no navcer toa e premnogu. Tenko i pamucno e obleceno, so tenko pamucno kebence pokrieno, vo sobata e prijatna temperaturata no glavata mu e utop mokra za vreme na nokjnoto spienje?

5. friendy

friendy Форумски идол

Секој дел од телото/кожата не губи подеднакво топлина. Некои делови губат топлина побргу и повеќе. Тоа се вика терморегулација. На тој начин телото се лади кога е прегреано. Во тие делови циркулацијата е зголемена и таа крв е многу блиску до кожата која е многу потенка. Најчесто на главата, препоните, пазувите и стопалата.
    Оставај го да спие без чорапчиња.
    Јас имам приметено дека на почеток кога легнува ако го покријам со ќебе пр. со кое би спиел преку цела ноќ ќе се испоти и затоа го покривам со потенко. Кога ќе му се излади телото го покривам со друго ќебе подебело.

mama31 likes this.
  6. jovana03

jovana03 Популарен член

Мајки, Молам за совет. Беба е веќе 6 месеци и 10 дена, а на вечер станува на 1 саат. Не е гладна, многу е кенкава, плачлива... Знаци за запчиња уште нема, од навика ли е што ли е не знам. И обавезно си испушта гасови, па си мислам да не има уште грчеви? (Ова се случува и на вечер и преку ден, многу гасови да испушти)
    Има ли некоја со вакво искуство?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Што јаде обично преку ден?

8. jovana03

jovana03 Популарен член

Кашички од банана, јаболче, круша, праска, кајсија, морков, компир, ориз и другиве намирници што се за 6 месеци. Уште брокула не и имам дадено.

9. pravnik90

pravnik90 Истакнат член

Исти сме и ние. 6 месеци и 12 дена. Од 4 месец станува на секој час, си кенка. Други знаци за заби немавме, но еве пред три дена само се појавија долните кецови. Пак си кенка ноќе ама дај боже да се горните заби, инаку сум како зомби

10. joy1

joy1 Форумски идол

Може некој продукт не му одговара и создава грчеви.Крушата на пример може проблем да прави.Мојата после јадење круша плачеше мн од грчеви

jovana03 and LBC like this.
  11. jovana03

jovana03 Популарен член

Ретко и давам круша баш заради тоа. Преку ден ретко знае да се случи да има грчеви. Навечер е опасното :(

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ве читам ви спијат на стомак бебенцата. Ние сме 2 месеци ама се уште се нема свртено така од грб на стомак. И некако чудно ми е на стомак на спие... Има ли простор за паника

Poppins likes this.
  13. Poppins

Poppins Популарен член

и мене ми беше мн страв не се мрднував од неа првите пати коа спиеше така ама се опуштив малце и гледам дека така нај сака нај си се месте нив нели и меше ги маче до 3/4 месец и удобно им е така кај мене па на грб е мн мн малце спана странично и на меше се сме дури посл вечери абе ја на страна ќе а легнам таа ми се превртува сама на меше .. они си се местат сами со тек на време како си сакат

gjoker4e likes this.
  14. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

И моето има 2.5 месеци, и не спие т.е нема ни пробано да спие на стомак. Не знам ни јас дали сега за сега е ок, може ќе почне да спие на стомак малку подоцна...

gjoker4e and Poppins like this.
  15. simona_baby

simona_baby Популарен член

Самото ќе почне да си спие на стомак син ми почна на 9 10 месеци да си се врти сам на меше и да спие и подобро е кога сами од себе ќе почнат да се вртат зошто тогаш си се спремни ќе можат да си се свртат недајбоже при гушење

gjoker4e, Poppins and Lady*Bug like this.
  16. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Моево ич нејќе на стомак да седи, не пак да спие.
    Си спир на грб.
    Првиот месец го вртев на страна, па го потпирав за да седи, а сега веќе ништо не помага, сам се врти на грб да спие.
    Мислам од 4-5 месеци ќе почнат сами да се вртат да спијат на стомак или на страна.

gjoker4e likes this.
  17. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Мојата заспива околу 22-23 часот и станува дури сабајле околу 6-7 часот, ама пак преку ден многу малце спие. Ќе заспие и за пола час се буди така 2-3 пати во текот на денот, инаку на први сега полниме 4 месеци

gjoker4e likes this.
  18. bella24

bella24 Истакнат член

мајкички јас упте има проблем со спиењето на ќерка ми и тоа се поголем и поголем, станува кај 9.30 10 преспива најмногу 2 часа од 2 до 4, си легнува во 10.30 и се преку ден е супер ниту плаче ниту кенка занимации еден куп, прошетки редовни оброци овошје за ужинка, водичка редовно, бањање секој ден пред спиење супер ред! 14 месеци е. лесно заспива со јогуртче или млекце 210 до 240 мл спие 3 часа и почнува плачењето кенкањето вртењето (со мене спие, во креветче нема шанси се исправа и се расонува скрос) давам водичка не сака, или млеко или јогурт и тоа пие од 120 до 180мл продолжува да спие но се буди на 45 до 60 мин со плачење со кенкање и не продолжува да спие ако не и дадам млеко и така до сабајле,
    јас на работа неможам да функционирам а таа цела вечер си станува по кило млеко пие. кажете некое чаре пробав и да не идавам да ја нишкам но нема шанси ќе се расони па седеме до 5 сабајле и на крај пак со млеко ќе заспие... не знам што да сменам ова не се издржува од 8 месеци е ваква.

19. joy1

joy1 Форумски идол

какво млеко и даваш?
    можно е да и прави тегоби и затоа се буди.

20. bella24

bella24 Истакнат член

@joy1 давав аптамил 2 после годината почнав аптамил 3 пиеше 2 недели само и не го сакае се вратив на 2ка и тоа не го сакаше имаше период само јогурт пиеше, сега и давам кравјо ама со 2.8 масленост не го прифати 3.2 имаше тегоби. педијатарот ми рече дека не е проблем ради масленоста дека јаде се друго. ако и е тешко мислам дека нема да пие а таа не одбива пие ли пие...