Денски кога се дремките, оставај го на денска светлина. Ноќе да е затемнето сѐ, за да се навикне на ден и ноќ. Исто преку ден шетај го повеќе, надвор на воздух на разни звуци, па потоа дома пробај заспиј го. Со тек на време ќе му се регулира денското спиење а со тоа и ноќното. Пробај истите работи во скоро исто време да ги правиш, засега е мало па не можеш да вметнеш многу работи во рутината, ама капење цицање или пиење млеко, заспивање пробај во исто време. До кај 4 5 месеци можеш на било кој начин да го заспиваш, нишкање цицање...потоа се воспоставува ред ако е навикнат на некоја работа и му пречи во спиењето...
Девојки ве молам за помош бебето ми е 6 дена од вчера сме дома, воопшто не спие преку ден, вчера вечерта и јас незнам како заспа од 10:30 до сабајле до 9 меѓувремено го будев да сменам пелена и да дадам јадење. Ме мачи денското спиење око нема склопено додека јаде ќе дремне а фатам да го преместам во креветче станува инаку уште не ми е надојдено млеко и немам брадавици па несака да фати цице и се одмолзувам денес стигнав до 40мл и додадов 20 ад. Како да го заспивам малиот и да не се буди?!
Пробај во количка успивај го и не го префрлај во креветче. Вози го низ дома и пуштај му бели звуци. Ја го ставам во креветче кога не спие и со усисивач ем чистам ем заспива. Или му палам фен успат си се фризирам а он си заспива. Да не го мачат грчеви? Прави вежби за стомаче и ќе почне да спие
Тој нејке ни во количка Можно е да има грчеви толку мал? Избезумена сум незнам што да правам, цел ден плачам
Се стега ли, плаче, ги крева ноџињата се вцрвенува? Генерално тоа се знаци за грчеви. Да да може колку што памтам @ni.na имаа одма кога дојдоа од болница ако не се лажам? Пробај со техникава ќе се успие
А ако не спие плаче? Чудно за толку мало да не спие؛ А ако не сака да фати града подобро земи силиконски него да се измолзуваш؛ Ем дете ќе се учи па со време ќе цица и без брадави ем ќе стимулираш лактација؛ Мајка без гриза, почеетокот е тезок ама само трпение؛ Исплачи се, ќе ти олесни инаку ќе експлодираш
Некое време не плаче, само си седи, ако ептен е гладен почнува со плачки ќе јаде и толку си седи, око не склопува. Стварно незнам веќе што да правам. Дали ќе треба да одам утре на педијатар да го прегледаат или да чекам да помине некој ден да видам дали би имало промена?
Можно е, син ми имаше мака уште во болница давај му капки за грчеви и пробиотик. Ако гледаш дека стега ноџиња се вцрвенува и напнува тогаш тоа му е, ако нема такво нешто може уште нема ред мало е потежок е периодот на почеток те сфаќам ама не плачи ќе помине на сите ни било така повеќе или помалку. Син ми до 4 навечер врескаше без престан до 1 месец ама ете полека се средува само биди ти смирена
Смири се мајка, знам како ти е. Бебето е мало, гушкај го да те осети, и нему му е ново сѐ. Дури се прилагоди, можно е така да варира, да не му се знае ден ноќ. Ќе си фати ритам, само трпение. Вади го на дневна светлина, навечер во потемно заспивај го, така се препорачува до кај 3 4 месец, за да разграничат ден со ноќ. И само полека трпение, ќе си биде сѐ таман. Сега си под емоции, ќе ти надојде млеко, само пиј повеќе течности, колку можеш одморај, релаксирај се психички. Првиве денови се постресни, не знаеш кај тераш. Гледај што повеќе на града да е бебето, за да дојде млекото, да се стимулира создавање, а ти опушти се за да протече, за да де отпуштат каналите. Треба со масажи, со топол туш да ги поминиш. За бебето исто провери да не му е топло, ладно, не го преоблекувај многу, ако дома ви е топло, околу 23 степени. .. Ако треба пиши ми порака за совет поддршка.
@Krofna* гали го гушкај го, нишкај го во раце, пеј му. И зборувај му како да те разбира. Добро те советувале погоре. И немој да се нервираш, се си осеќа. Ново му е, ќе си се навикни. Мене ми кажаа дека секој ден различно ќе е во првите месец-два и стварно. Некој ден многу спие, некој ден е будна подолго. Некогаш ноќе врзува по 3-4 саати, некогаш никако не заспива. Некогаш цица 30 минути, некогаш само 10. Ќе си фатат ред, мали се.
Немам зборови колку ми е тешко... Грчи ножиња, се вцрвенува прднува и се смирува, и најчесто е така кога го фаќа дремка и таман да заспие почнува со грчење. Цело време се јавувам во Систина за совети, додека бев таму ниту еден совет недобив Да знаев дека се толку непрофесионални никад немаше да се породам таму.
Не да незнам кај терам ужас сум... денски седиме во дневна заради светлината навечер во спална со пригушено светло. Го гушкам цело време и само со мене е мирен и ми заспива во раце, трпение имам и те какво ама дома сум со свекрва ми незнае полека ништо да прави силно зворува и него му зборува, тропа, надглава ми седи кога пробувам да дојам, и коментари од типон не не ти се полни брадавка дека јас со силиконски џабе го мачиш, и мене толку ми фали, сега ставав топли пешкири и малце масажи после пумпање колку да опушти ама левава уште ми е камен. Ќе ти пишам лп за помош
Znam majka deka se ti e novo i deka od se se plasis no kaj tolku malku bebe red tesko deka mozes da vospostavis.Ima bebinja sto obozavaat da spijat drugi ne nekoi se placlivi nekoi pomirni.Ke ima denovi po cel den ke spie a na noke ke pisti i obratno.Razbrkaj se okolu tebe sto ti stvara nemir, zatopli prostorija goli eden na drug za da te pocustvuva, malku so nozinjata vezbicki stavaj ja tvojata raka na stomaceto.Ti pij tecnosti, sok od jabolko stimuliraj doenje .
Полека смири се ќе помине. И јас си плачев кога врескаше до 3 4 навечер и не спиеше но ете полека пројде. Период е некој помалку некој повеќе но сите поминавме низ тоа. Давај му капки за грчеви на син ми ништо не помогна ама тука ги фалат колиеф колипрев... Само трпение ќе помине. За доењето на катанеа пиши на форумов за совети најдобро ќе ти каже мене ми помогна премногу
Малото Од 4 месеци спие по цела вечер, без будење за јадење. Е сеа ме загрижува многу немирно спие навечер, цифка, бара цуцла. И станувам по 4-5 навечер само за цуцлата да му ја дадам. Е сега, незнам дали да го измачам некој ден за да му ја тргнам цуцлата дур е помало. 6 ипол месеци е.
Подобро сега да се одвикне додека е мал, барање цуцла додека спие не е страшно. Ќе го полулаш и ќе си заспие поцврсто, па ако треба и неколку пати. Според мене подобро тоа отколку цуцла. Камо и кај нас да беше така, имаме love-hate relationship со цуцлата. Синко сака заспивање со неа, ама ја плука потоа, прави фаца ко да му е згадено а ја бара пак. Ние сме 4++.
E де. Истото го праи. Хаха Мора да пробам. Ама па ме нервира многу рацетр ги пика во уста и ги џвака... А најаден !
Исто, исто. Тоа е таа орална фаза. Јас му зедов генгигел за да му олеснува барем малку со чешкањето на непцата. Двете раце ги бута, ќе го расчепи устето.