Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    И секое дете точно дека е различно мојов е јадач невиден мува да прелета ќе ја лапне :D али многу е хиперактивен страшно нешто можеби и затоа така правеше али блазеси ви на тие што доите и ја преспиваат вечерта мирно :D

На thelittle17, Leksikon, Milkiway и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.432
    Допаѓања:
    4.058
    Затоа ги пишав грчевите и сум преблагодарна што немаше.. ви симнувам капа на сите што сте ги поминале и што сте останале стабилни во тој период.. :hug:
    не знам каков ќе беше распоредот на бебе ако имаше грчеви, ама сигурна сум дека немаше да е вака..
    Исто :)
    На почеток првите 2 недели дома го будев на 3 саати пошто паѓаше во килажа. Кога почна да качува, престанав да го будам, ама сам се будеше во тоа време кога сум го будела.. вака беше 7-8 дена, па некако го поместуваше будењето сѐ покасно се додека не престана да се буди туку да си спие..
    А и јас сум голема спанка, па може од мене си ‘наследил’ (во наводници пошто не се наследува спиењето :D)

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Не сум за бебе да се остави да плаче и да се остави само да презаспива.
    На бебињата цел свет им се родителите и кога тие не реагираат на плачот, им се дава сигнал дека светот е страшен.
    Последици психолошки може да има долготрајни.
    Ако го оставаме да плаче и тоа е во ред, која е смислата на плачењето, тоа е единствена комуникација на бебето со нас.
    Ако плаче значи има потреба од нас и треба да му се задоволи затоа што бебето е сто проценти зависно од нас.
    Има бебиња што на 3 месеци врзуваат ноќ.
    Има бебиња што на 1 год два пати стануваат.
    Ама тоа да го одреди бебето.
    А оставање да се изнаплаче и од умор да заспие е сурово.

На thelittle17, Leksikon, merina.93 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Пак зависи од бебе до бебе има некои бебиња плачат цел ден цела ноќ дури и во раце,а не дај боже да го спуштиш ќе зајде од плачење од некоја икс причина, а има некои бебиња што се смеат по цел ден и да го оставиш да завршиш нешто да не кажам како да нрмаш бебе по дома. Има захтевни и незахтевни бебиња,грчеви. Јас имам приметено на моето а имаме гости одма во раце го земаат а бебе ни плаче ни ништо не ја сваќам потребата и стално се љутам за тоа зошто еден ден да е така после наредни три дена плаче само за во раце не сака да си игра.

На Leksikon, Snowflake97, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Ама тоа сакам да кажам, ако плачат има причина, и нив не им е убаво да плачат ама ете некои се такви, можеби им треба повеќе гушкање, можеби имаат грчеви.
    Како што сме ко возрасни различни, така и бебињата се различни, затоа викам бебето да го одреди тоа, а не ние, затоа што бебињата најдобро знаат кои им се потребите, не можат да лажат, не можат да скријат, не плачат без причина, плачот не можат да го изглумат, им е намерен туку со потреба, затоа кога ќе плаче треба да му се обрне внимание.

На Leksikon и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Многу читав на темава со првата ќерка. Да, се учи се што напиша.
    Ако беше врзано со возраста, ќе имаше временска рамка од до кога бебињата почнуваат да преспиваат цела ноќ. Не може некое на месец да спие, а друго на 3год да се буди.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.137
    Допаѓања:
    67.281
    Нормално дека не може сите исто, секое во свое време. И ние луѓето никогаш не сме биле исти, некој заспива одма, некој не, некој станува ноќе, некој спие како труп. А мали бебиња ќе учиме да спијат цела ноќ, глупости.

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    За тебе може е глупост, ама мн истражувања има за темава.

Немам намера да се убедувам

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Јас сум за да се учи да ја преспива вечерта но секако пак зависи од дете и од родител некои родители се океј со тоа да им се буди навечер. Јас кога пробував да го натерам да спие навечер не ми идеше дојде трети месец сам си направи распоред ама тоа е он.Некои деца се такви ни милом ни силом не може да ги натера да спијат. Али против сум за тие што пари прават од "тренинг" ккао Др. Гуднајт што е сертификат имаат за тоа жива глупост

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Не знам што е со бебето ,како да се плаши да заспие. Цица цица и ко ќе примети заспива почнува да вришти... Или ако задреме чим ја спуштам вришти... Не беше ваква.
    4 скок е поминат,за 5 ти е рано.
    Евентуално забчиња...ама не и се набабрени долните непца..
    Вчера дури во 1:40 заспа:whew:. Денес еве од 17ч. Нема заспано:worried:

11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Така ми прај за денските дремки деновиве ама ја препишувам на заби
    Како што го спуштам во креветче цел се виткам и стојам со рацете под него добри 3 4 минути додека цврсто не заспие и на уво му пеам или правам шшшш и полека се тргам. Ништо нагло не правам кичма веќе немам :D

На Izzy_0504, Snowflake97 и Осе им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Може и времево им влијае па затоа се такви :)

На Mantub и Осе им се допаѓа ова.
  13. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Абе ни споро ,ни нагло ,ни шшшкање ни па пеење помага ,спие само на цицка во лулка поза и тоа едвај,ако не се сети. Инаку вришти. Ако запеам почнува да Гуга :rofl::drunk:

На thelittle17 и Milkiway им се допаѓа ова.
  14. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.020
    Допаѓања:
    5.534
    Ни јас не сум за никакви тренинзи, дури многу сум против тоа. Редот сам ќе си го направи детето зошто сите деца се различни. Ако не знае сам да се облече,го облакаш, раниш, бањаш зошто тогаш за спиењето да го "тренираше толку мало, и тоа е потреба исто како и другиве.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.331
    Еден ортопед велеше "кај нас плачот се смета за грев". Вистина така се доживува плачењето на бебето, без разлика на возраста.

На почетокот на раѓањето, не сме ни свесни колку понатака се променува плачот, звукот и знаците негови.
    Како новороденчиња во првите месеци, ги нишкаме, гушкаме, тие цело време се на дојка (секако, има многу причини за тоа), плачат од секакви причини и потреби и како родители на секаков начин им помагаме и им даваме љубов за полесно да се навикнат на средината. Од другите секогаш доаѓаат коментари - немој, лоша навика е - што стварно е нонсенс, предизвикува револт и збунетост кај тазе мајки по првпат.

Подоцна, како што бебињата се очовечуваат и стануваат сѐ поагилни, сето она што сме го правеле на почеток, преминува веќе во навика. И нишкањето станува мачно, доење по многу пати ноќта (ко она што се велеше cluster breastfeeding), на сат сат ипол, возикање во количка итн. Сѐ ќе направиме, тоа е сигурно, за да им обезбедиме топлина. Што кога веќе ни така не им се помага? - Оп! Ете ја лошата навика. ]:)Мислам на возраст од 8 9 10 месеци и нагоре, кога се посвесни за себеси.
    На овие месеци, јас верувам дека им е потребен сон во поголема количина отколку што пијат млеко да речам, а сето она на кое свикнале и го поврзуваат со спиење, им го одзема. Е тука веќе настапува родителот да го научи да спие. Низ месеците, научуваме кој плач што сака да каже. Плус ако плачот е од болка, не дај боже, нема да се смирува или непцата или нервозни цревца или што и да е.
    Затоа треба да се пратат некое време, што им предизвикува плач, дали од болка или неможност да си заспие само. Е ако е ова второто, тогаш немам проблем да издржам неколку ноќи плачки, за да му го овозможам сонот. А верувам дека сами можат да заспиваат, барем во убави денови.:)

На thelittle17, ni.na, Kolache na mama и 3 други им се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не знам како го замислувате тренингот :) Пример, циклусот трае 45 мин. Некаде 10-15 мин пред да заврши циклусот малку ќе го чепнеш колку да мрдне, а да не се разбуди. Со тоа влегува во друг циклус од 45мин.

Какви заби, повеќе разбира веќе. Нормално е да одбива да спие. Колку повеќе разбираат, помалку спијат. Затоа во 4ти има регресија.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Тоа го приметувам ноќе се буди почесто тешко презаспива од 3 сабајле
    Педијатаров рече му се оформувале набабрени му се непцата и ги гледам забите горе доле не ми дава да го пипнам и ги држи глодалките се чеша затоа се сомневам ама ајде ќе видиме се надевам не се собрало се во едно :sweat:

18. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Ако ти е за утеха и кај нас е исто година и пол, се буди повеќе пати и Само цицка бара, некогаш ни со цицка не заспива само се лигави скока преку мене, па на едната на друга, малтретирање.. Жива ненаспана сум. Едно време заспиваше со мм, ќе го гушне и како да го хипнотизира, одма заспива, а кај мене збеснува по цицките. Последниве вечери неќе ни кај него да иде, закачен само на цицка.. Немам храброст и јас да го одбијам, иако веќе ми се смачува.. :|

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А кога ќе ја кренеш усната, ги гледаш забите? Само така се гледаат. Мене сите ми викаа за првата ќерка ете ги забите, а првото на 8+ излезе.
    Бебе е, ќе се буди. И мојава потешко презаспива сега.

20. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Да кога ќе ја кренам горната уста непцата се набабрену и тврдо е и гледам бели заби на местата кај двете тројки под непцата не ми дава да го чепкам не можам ни да сликам
    Баш со братучедка споредував 5ипол мес бебе има кај неа вакво нешто немало ниту кај цимеркава од болница
    Не значи сега дека ќе избијат ама валда рано почнале да се оформуваат и сегде кадњ што читав стои од 3ти месец дека почнуваат
    Може ноќе не го мачат тие толку колку регресијата, ама дење е пренервозен веќе 2 недели е така пика раце вришти се црвенее цел е лигав... не е до скок овие 2 недели сигурно.
    Ќе видиме дали ќе се смири не може нон стоп да е во скок