Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.329
    За преспивање ноќ не очекував а ниту сега очекувам, иако со месеците сме поблиску до година.
    Ама пак не очекував ни дека бебе не може со цицање да продолжи да спие. Тука многу се нервирав, што ем цица, ништо не му помага да продолжи со спиење, а немаше знаци на болка и други моменти. Активно бебе кое е преку ден на нога и турбо учи, му треба сон навечер.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Кај 3-4 би требало да се највисоки нивоата и од тој момент почнува да опаѓа.

На WonderGuurl и elenaklasik им се допаѓа ова.
  3. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Исто и мојот сака некој да го занимава а по цел ден е со мене само му се здосадува за спиење ни со татко му нејќе претходно заспиваше кај него на рамо сега вреска како сакаш врти го а му се спие му се плаче. А дојде време за спиење мислам хоророт почнува(facepalm) Ако е 1 недела добро е истеравме ние веќе 5 дена мене ми е цел скок 4 недели да не ми прави вака ќе обелам:whew:

На Izzy_0504, Milkiway, BeLLaDona23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Абе заспива ама со плачки, од секој, сака со мене а мене кичма ми откажува веќе:wasntme:
    Се надевам и јас дека нема да е вака цели 4 недели:)

Со лесно и на вас, ние само што почнавме со скокот:whew:

На Izzy_0504, Thallia, Milkiway и 2 други им се допаѓа ова.
  5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Кога плачките траат 15 мин ми стана премија, синојка се успивавме точно 1 саат со плачки тегнење и се со ред за на крај сам да заспие на пресоблекувална :^)

На firequeenn, Осе, Milkiway и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Исто, само што заспа меѓу нас на спална, па ја префрлив во креветче. И цела вечер си се будеше и презаспиваше на кратко:|

На Milkiway и ni.na им се допаѓа ова.
  7. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    2.291
    Одлично што сте си го фатиле редот, си го научила детето како се однесува и си се обидела да му помогнеш.
    Исто и мене ми е најзначаен сонот на бебе, од него буквално целиот ден потоа зависи. Што велиш, порасположен е, полесно совладува вештини и сл.

Моментално кај нас се пак заби на тапет, ама имам прифатено дека мора да се помине низ тоа, јас сочувствувам со него, тоа се огромни болки што ги претрпуваат. Па давам мала жртва за убаво да поспива, дали в раце ќе биде, исправен заради затнато носе, сеедно.
    Секако на долга стаза не е решение, но и ова поминува.

Убаво е кога се трудиме да дознаеме што им е потребно и како реагираат на одредени промени, дразби..
    И мојов е преактивен, нема секунда да се смири или да легне да одмори. Тв не му пуштам, можеби тоа ќе му задржи внимание ама не мора сеуште.

Пред спиење задолжително малку галење, масажа, тивка приспивна, за да се смири, оти тогаш најмногу се размрдува :D исто и кај нас тајмингот не смее да се пречекори

На Осе и elenaklasik им се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Со будењето навечер три недели ме мрдна збори во сон се врти нервозен е и затоа го префрлив во креветче од кога го префрлив заспивањето ние кога ќе му поцрвенат очите малце за спиење и во две секунди заспива и во креветче спие по 2 саати навечер врзува цел аноќ и мирно спие

На Izzy_0504, BeLLaDona23 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  9. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Ноќеска пак не ме остави да спијам, кенкав, се буди нон стоп, плаче... Ама затоа сега ги сврза неверојатни 5 часа и уште спие. Просто да не ти се верува!

На Izzy_0504, BeLLaDona23, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Само трпение 5 недели ништо друго :rofl: тоа им е мааната нон стоп се будат и плачат навечер кенкаат да плаче ќе сватиш ќе со мириш али кенкањето со саати душата ти ја вади зошто ни со нишкање не се смирува ама позитивна работа е што многу нови работи прават и се исплатат и најбитно од се премногу се смеат :D нашиов почна на нашето смеење да се смее

На Осе, ni.na, Izzy_0504 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Да, златни се кога ќе се насмеат, се друго забораваш:inlove:

На Осе, ni.na, Izzy_0504 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Emmmma78

Emmmma78 Нов член

Се зачлени на:
    13 јануари 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Zdravo lepoticii
    Jas eve veke 10 meseca ke napolni ne sum svrzala 3h navecer spienje
    Ne znam sto e problemot celo vreme se bude saka da se niska kinka place
    Veke navecer ne i davam mleko cel mesec e na caj navecer samo i pak si ima navika i si stanuva sekoj 2 saati pa ke se rasoni pa ke pocne da guka mi se ide da se tresnam od zemja premorena sum veke ne znam sto da pravam dali postoi nesto sto moze da ja smiri da ne e volku voznemirena navecer preku den ne spie mn samo 2-3 casa ne znam zosto mi pravi uste vaka navecer kako da imam 2 mesecno bebe ne 10...

13. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.186
    Истиов проблем го имав и го имам,а решение немам 8)
    Имав читано дека има сируп Калма Б мислам дека се викаше за бебиња и дека помагал за спиење кај деца,имаше и искуства од мајки тука низ форумов,прочепкај низ мислењата, јас некако свесно или несвесно не превземав ништо конкретно за да си помогнам.
    Дали е ефикасен не знам,читав дека е наменет за бебиња, на природна база,и баш помагал за да се смират.
    Едноставно има деца кои спијат и кои не спијат. Кај некои неспиењето и будењето трае само периодично,а за жал некои се будат по цели ноќи.

На Emmmma78 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.329
    Моќта на креветчето. Моето бебувче до пред месец спиеше во дневна на креветот и еден од нас со него заедно. Тоа во аголот на г-то, маж ми на останатиот дел. Како што почна да спие немирно околу 8ми месец, скок не скок, регресии чуда почекав да помине, ако беше до тоа :!:, па најдов начин, побарав помош за префрлање во креветче. Многу се плашев од отпор, ама еве сега веќе си го прифати и навистина многу подобро спијат бебињата во креветче!

Ниту сред родителите, ниту нишкање, секако во вонредни ситуации, ниту цицање до бесвест и подвраќање. Точно, плачот треба да следи, тој дава знак дали го боли нешто, дали е гладно или пак сака да спие. А многу подобро е кога и самото ќе си најде положба згодна, откако ќе му ги намери мајката сите потреби, па самото да си заспие. Ем подолго спие ем поквалитетно.

На Spidy, Филотеа, Autumn_ и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Исто сме со немирно спиење. Како го префрливте во креветче? Дали престана немирното спиење тогаш?

16. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.329
    Пред да се преземе нешто ново, секогаш се разгледуваат повеќе фактори. Откако ќе се исклучат неколку најважни, се следи дали има промена или исто е.
    Ти благодарам на разбирањето. :*

За моето бебе, можам да кажам дека сака да спие, впрочем а кое не? И освен надворешни фактори кои влијаат на сонот на неговиот квалитет, исто така влијае и начинот на заспивање, местото на спиење, рутината...
    За во раце нишкање самиот ми покажа дека нејќе, сменив начин. За прекинување на сонот, самиот ми покажа дека треба нешто да се преземе, па се потрудив и не погрешив. Преку ден си играме, се смееме, самиот се насочува кон нешто, има желба да оди итн. И за сето ова е далеку поважен сонот, дури и ода јадењето. Бебето може еднаш во денот да изеде оброк и тоа да му е доволно, а според нас малку. Но, каква што е храна за мозокот сонот, ништо друго.
    И тие плачки од два часа, две три ноќи што ги поминавме, вредеа.
    Зашто претходно и повеќе начини ќе пробав, и со нишкање, и тапкање и цицање, пелена одамна не менував ноќе и на крај пак нервозен и плачењето продолжуваше. Забите траат неколку ноќи, не секоја ноќ.

Да, се согласувам, наше е да пробаме повеќе нешта за да дојдеме до решение. И среќни родители, среќни деца. :)

17. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.329
    Имам кажувано и претходно, пробав со нов начин на заспивање, го ставаш внатре, сѐ подмирено, изгушкано, рутина спореведена, нацицано, полу-зашеметено и го чекаш да си заспие. Прво малку го тапкаш, доколку сака така, ама земање во раце не, зашто пак се учи на тоа, значи му помагаш со тапкање, и следни ноќи намалуваш допир, за да си најде самото позиција. Ова за некои е сурово, според мене е комбиниран начин. Ти си тука, го допираш ама сепак тоа ќе си заспие самото во креветчето. Ако многу плаче вриска, ако си вознемирена а и тоа, секако ќе го кренеш, нема да го оставиш, и откако ќе го кренеш па се смири, ќе ги вратиш внатре. Можно е пак да има плачки, ама затоа е важно да му се саатите таман меѓу последна дремка и ноќното.
    Секако ова не важи за мали бебиња, зашто за нов допирот гушкањето се битни преку целиот ден. За поголемки бебиња, дечиња, според мене е прифатливо, кога веќе спиењето е доста неопходно а сепак се гледа дека има неквалитетен сон. Мајката е тука, шшка го тапка, а тоа сепак да знае дека си заспало во свое место, самото. За мене ова се покажа ефикасно за недела дена.

На Spidy, Филотеа, Brpbrp и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    супер. Важен е сонот особено квалитетен сон.
    не знам дали да почнам, моето е 3 месеци и некако ми е рано

19. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.329
    Мое мислење е дека е рано на 3 месеци. Сепак не се свесни за околината на таа возраст, им треба многу гушкање, ноќни подои или пиење млекце, а после некој месец, следејќи го бебето, може некој ред да се направи. Мое мислење и мое искуство досега. :)

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Да, и јас го делам тоа мислење. Секско ќе чекам до 5ти, зависи од неа. Не ми е воопшто тешко, свесна сум колку е мала и дека и треба утеха, само заради тоа што почна да не сака да спие за дремки. Се што правевме порано, не пали повеќе. Сменив неколку работи, но сеуште со тешка мака заспива за дремки. Ова се случува 3 дена за секоја дремка и затоа мислев дека ќе и биде поудобно сама да заспива, може затоа не сака повеќе во мене.. но ја оставам во креветче така со тапкање и слично, не заспива сама ]:)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.