Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Мајки како да го смирам бебево да спие помирно ја легнувам во креветче, едната страна е извадена и креветчето е залепено до спалната, по пола саат стасува до мене,па се врти, надоле, нагоре, паѓа, сега околу цела спална перници на земја,кога ќе закенка не можам да ја најдам, цела ноќ шета по спалната. 7 мес има, не сум спиена со денови од страв да не се пикне негде во јорганот, триста мисли цела ноќ

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.984
    А нели можеш таа извадена страна да ја вратиш и да пробаш да ја учиш во креветче да спие.Пробај да ја навикнеш некако таа пак нека ти е до кревет ама решетката врати ја

На dromka, Mila987 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.970
    Допаѓања:
    4.857
    Зошто не ја ставиш страницата на креветчето немс даможе да шета.

На Mila987 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    И така пробав,цела ноќ се бутка со главата во решетките и плаче,бетер беше

6. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    А да ставиш од тие оградиците меки на решетките

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    И со тие,пред да ја извадам страната се пробав ,цела ноќ бутка, плаче,сака да шета ,крајот не и се знае

8. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Се мислам дали да ја ставам во голем кревет ,во детска со брат и, рано да не е ,тој е заграден кревет и комотно веројатно ќе и биде

9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Не, мало е уште за да спие со некого.
    Не знам што би ти рекла, да не е во некој скок, заби да не му излегуваат па е нервозно, ама не го ставај со друг во кревет.

10. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Лошо се изразив мислев со него во соба,не во ист кревет,спремен и е таму голем кревет, мислевме да ја префрлиме после година,ама може вреди да пробам

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Do koga.spijat vo vreka bebinjava? I vrekite imaat velicini?

12. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Се препорачува да нема ќебиња и јоргани или се што е “loose” до една година. Значи да се користи вреќа до тогаш ама тука во мк ретко прават така
    Имаат секакви различни величини 0-3м 3-6м 6-12м

На dromka и Pacient srna им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Se mislev deka taa e one size:D

14. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Може има и такви

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.911
    Допаѓања:
    40.929
    Ако го навикнеш бебето од почеток може до две години да спие во вреќичка.
    Во вреќичката е најсигурно да спијат ама ретко се користи во Мк.
    Има големина од 56ка до 110. Ако не и повеќе.
    После се големи за да можат да бидат покриени со нормално ќебенце. Ама и тоа не е сигурно, може да се одкриваат.
    Со вреќа раат си, знаеш спастрена е?

На thelittle17, enaena, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Si naracav sea edna 56ka epten mi se bendisa valjda mesec dva ok ke e:)

На thelittle17 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  17. Cakicka

Cakicka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    50
    So prvoto bebe nemav problem ololu spienjeto,super red,banjanje,cicanje,spienje.
    1 mesec sme
    E sega ne mozam da definiram sto e problemot,dali grcevi ama nema mn vitkanje,placenje.poveke mislam navika za vo race. Ok e,znam ima potreba od blizina,od gushkanje ama denski da pospiva a koga dojde red za legnuvanje navecer budna do 1, 2 h.
    Mn mi e cudno sto ke zaspie i za 5 min otvora oci,sveza
    Probuvam niskanje,vo kolicka,vo krevetce so muzika,nisto nema rezultat.
    Sinoke zaspa pred 2 h,za 10 min stanuvanje,ja stavam na spalna do mene i mirno spienje cela nokj.
    ne sakam taka da se navikne,brat i taka spie,samo sega so tatko mu se premesteni vo dnevna
    Znam deka ke menuva,mala e ama ima li nekoj so slicno iskustvo i da mi dade nekoj sovet.

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Silvi00

Silvi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    30
    Мајки, ако може ваше искуство за спиење на 6 месечно бебе.
    26 недела сме, за неколку дена полниме 6месеци. Веќе неколку дена се буди цела вечер премногу често, јас не спијам по цели вечери, презаспива со млеко или цуцла, некогаш и плаче многу, додека да заспие повторно.
    Дали е ова само некој период и колку трае, ве молам за ваше искуство.

19. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Можеби ќе вади запче, често будење ноќе може да укажува на тоа... Кај нас овој период трае скоро месец, на непцата нема видлив знак, но ги чешка многу со што ќе најде и се лигави, но бидејќи нема скок овој период се сомневам на запче, еве кај моја беба за жал тешко пробива, 7м е

20. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    11.329
    Ќе бидам контрадикторна и ќе го оставам овој текст на д-р Митов, во 5 часот утринава. :D Тоа е, ми се разбуди бебето за цицање сега во 5 првпат, тоа си продолжи, јас не можам да продолжам со спиење. :|
    Зборот ми е, во текстот е дадена важноста на сонот за сите возрасти. Исто така и кај др. Гуднајт на Инстаграм имав видено еден графикон за развој на сонот и колку е препорачано да спие еден човек од раѓање па до старост.
    А, корисните работи од сонот се многубројни и од огромно значење за нашиот организам.
    И затоа, во последно време сѐ почесто си велам - зошто никој не спомнува спиење? :^) Зошто го преќутуваме тој момент, мислејќи дека така треба, лишени од нормален здрав сон со години?
    Една советничка за доење - хардкор советничка |(, во една емисија на прашањето за намалување на ноќни подои, возврати "зошто, зошто да се намалуваат подоите, ако бебето сака да цица", ова важеше за после годината. И додаде "реалноста е дека како расте бебето, сѐ почесто ќе се буди, а не обратно" :o Е браво, нѐ утеши и сега сите мајки нѐ стави во мисла.
    Е зошто сѐ почесто се будат? Па треба да се лигават на цицка на секој час, дури нас нѝ паѓа главата? Се будат зашто стануваат сѐ посвесни за себе и опкружувањето, доживуваат многу развојни фази, а :!: не научиле правилно да спијат. Затоа реков еднаш дека бебињата и децата не знаат како треба, не се свесни. Ние им покажуваме рутина и ред, им даваме навики и на хигиена лична, здравствена, на спиење итн. Пр. едно двегодишно дете ако го оставиш пред Тв, можда ќе гледа цел ден и цела ноќ, и ќе се заборави да спие. Како што растат, не покажуваат директно дека сакаат да спијат, туку наша задача е да ги легнеме во одредено време.

Ќе се вратам на советничката. Во тој разговор, никаде ама никаде не спомна сон - спиење - одмор. Зошто мора дете на година и пол да цица како новороденче, да се буди по 6 7 пати и тоа да е ок??
    Ете го моето се буди само еднаш во текот на ноќта, тоа едно цицање е доволно од хранлив аспект, зашто нели ноќното млеко е со поинаков состав од денското; ниту лактацијата ми се намали ниту тој е гладен. Ако има други будења, не давам да цица, сфаќам дека има друга причина што се разбудил, го смирувам на друг начин.
    Бебињата можат да спијат повеќе без да се будат, само треба да научат, со константен ред и соодветни навики.
    Секако дека има вонредни ноќи, кога растат заби, се плашат, ноќни тремори итн, и тука сме за да ги погалиме смириме, ама други ноќи треба да си спијат.
    Според ставот на советничкава, испаѓа да шетаме како живи зомбиња, очите нека ни светат, можда ќе се поврземе преку очи со некоја друга димензија па ќе научиме ИЧ да не спиеме. 8-| Така може?
    (дур го допишав 6 дојде |-))

https://drmitov.mk/колку-е-значајно-спиењето-кај-деца-и-к-2/?fbclid=IwAR04s8vzCvq-AU6Ctmnfnplqfa1GbAZXkHMUmF-_BsDmGPsD_oY30_nMtDQ

На KayaLena, Inana123, Spidy и 10 други им се допаѓа ова.