4ти скок до сега јако не дрма.... Станува ноќеска во ниедно време околу 4 и со часови не презаспива, еве 6 е уште се журкаме... Онака нон стоп заплачува се буди постојано сака нишкање. Не можам веќе да издржам. Bo текот на денот е се нешто непогодено, а за некој ден и вакцина ќе прими ќе биде интересно. Доењето е отежнато, помалку фати да качува од вообичаено... Ооо цел реферат имам за овој скок... Пуштен на најјако... Тоа да пишам додека очи ми паѓаат а бебе абер нема за спиење. Ајде уште 3 недели има до крајот на скокот ќе останам ваљда "целосна". Има некои како мене???
Има, има. Утре ни е громчето. Аууу тоа нецицање Цел ден не бара, ја ставам да цица или вриснува и не фаќа или спие на града. Навечер повторно почна касно да заспива, а осмех по цел ден. Многу е среќна, а гладна Уште 19 дена и ќе заврши скокот.
Исто, станува навечер на саат ипол два може и порано и бара или да цица или да ја нишкам мене главата ми паѓа а преку ден ништо не и е погодено шо и да правам само ќенка и ако може цело време во раце, ако ја легнам почнува да плаче ама некако се издржува не е многу страшно, ќе видиме наредниве денови
Мајки, 4та недела ми е бебето и ќе се пореметат, ред не знам да ставам и имам проблем, малиот ми е на ад млеко и продолжив како од болница и дома да му давам на 3 саати-3,6,9..и се ќе беше супер ако заспиваше одма после млекото но тој кенка наредни два саати, па ќе писпие само еден и го будам после одма за млеко да го запазам редот.Вчера не заспа од 14.40 до 20.00 или 21 веќе не знам, се пореметивме со сопругот, на крај не знам како заспа. Сестра ми ме караше, ми вика му рушам сон, но од страв да има 7 ад млека подои така го будев. Еве од синоќа го оставив да спие подолго, сега во моментов ми спие 4 и пол саати, нормално ли е тоа, нема ли да му се скрати оброк. Полудевме, на педијатар не сум отишла поради вирусов. За грчеви не знам дали има, мнг е кенкав, или што го будам или од грчеви, си кака нормално, но мнг прди, чај не сака бекутан, купив хип, не сме го пробале се уште. Помош ве молам, беспомошна сум, бдеам врз него и само бројам на, саати колку би јадел ако спие толку и толку
Капки за грчеви даваш? Можеби после млекото има мака и затоа се мачи да заспие. Колку мл пие од оброк? Како напредува?
Ако напредува добро не го буди јас навечер ниеднаш го немам раџбудено еднаш го имав така првиот месец цела ноќ и наредниот цел ден без спиење остана и он и јас мамето ми го расплака и не ми текна уште еднаш.Јас го оставав бидејќи добро напредуваше бебе што е гладно нема да спие ќе се разбуди само за јадење. Те прашала и Оли веќе колку мл пие на оброк и временски на колку му даваш. Знај дека ова не е робот и дека мора точно во минута да јаде исто како и тебе некои денови ти се јаде повеќе некои помалце исто и тоа а ред за спиење и јадење тек после два месеци можеш до негде да му воведеш. Од грчеви обично ги виткаат ноџињата и ептен вриштат се вцрвенуваат а некогаш и зајдуваат од вриштење, ако кенка после оброк можеби му е тешко ако му е голем оброкот
Ima 4 kila i 20 gr vekje dve nedeli, se ispaniciv deka ne mi kacuva(nz ni dali treba da kaci za tolku kratko vreme), mojov gi kreva nozete, kenka i prdnuva, si jaka normalno. Kapku ne sum zela. Roden e 3670,ispusten so 3520,na d-r meren 3860,a kaj mene na bebeska vaga 4.2kg, no ne e mrdnat, rekov, dve nedeli.90 ml mu davam na 3 saati, no rekov naredni dva ne mi spie, kenka i sledniot ako zaspie, jas go budam naredni ot saat za ad mleko, vcera 7 ili 8 saati ne spiese, se poremetivme. Davam i malku cice od toa mleko sto imam. Nemam mng, posto od stres od bolnica go izgubiv mlekoto i moram na ad.
Дали кога ќе го испие уште шмука т.е во празно од шишето? Ако ги крева нозете има грчеви.Месечно треба да качи најмалце 600грама
Vcera taka smuknuvase, no obicno ne, duri i ostava malku. Gi kreva nozete, da. Od sto bi imal grcevi, velat majkite da pazat sto jadat, jas epten pazam, mng malku jadam i pijam caj za doilki. Ako ne, da kupam kapki, valjda ke ima efekt. Pred malku zaspa na mene, posle dva saati od stanuvanje i jadenje, po staro sega ke go budev za jadenje, neli posle 3 saati za ad mleko, sega nz sto da pravam, ako spie mng, da ne mu kratam obrok?? Mng sum izgubena, 36 g imam, ubavo mi velea, ragjaj deca pomlada,a ne sega vaka. Socetnici eden kup, a jas, sto bi rekle Srbi, nesnadjena... Strav mi e i na krevet da go premestam da ne se razbudi pa da mu skratam son.
Исто и мојата гладува. Деновиве неколку пати ја измерив, тешко оди со покачување на гр. ама весела е, на сред ноќ кога се буди оклештена е, многу среќно делува Кај нас громчето помина, не затресе, се осети... За спиење заспива накај 10 ама многу често се буди и морам да сум до неа да и бутнам цице, така одма продолжува. Пробај да ја заспиваш без да ја нишкаш во раце. Легнете двете на спална, така легната нека цица. Гласај да и направиш ред, миење, пижами, светло гасење и легнување. Неколку вечери по ред може и ќе смени. Ако не сакаш да спие до тебе потоа заспие на префрли ја во креветче. Не мора да практикуваш ништо од тоа, кажав само бидејќи знам дека се мачиш со доцните седенки на малата па ако може некако да се помогне зошто исти бевме, сега го тераме овој ред, до кога ќе видиме.
Сите го проаѓаме истото нема спас од грчеви кај некој повеќе некој помалце издржи и давај капки колиеф колипрев... нејои од тие
Офф, се зачленив набрзина прееска од мака, со надеж некој ќе ме просветли, не сакам на педијатар поради коронава, барем не до 40 дена, но изгледа ќе морам. Во живот потешко не ми било и не сум се осеќала помизерно од што немам одговори на некои прашања...
Jas vikav pediatar doma da dojde da gi vidi...dva pati dovagase vo tie 40 dena i gi merese...ne sum od Skopje..
Извини ги почитувам одлуките на луѓето но ако се работи за здравјето на моето бебе не гледам ни 10/15 ни 40. Ако така гледаме до3 месеци имунолошкиот систем не им е баш развиен па да ги чуваме дома без разлика на се. Плус можеш да сејавиш д акажеш дека станува збор за мало здраво бебенце и ќе ти закажат прв термин пред да почнат со рсбота со други пациенти безбедно ќе е . Што и да е побрзо нека се среди и смирено не плаши се се ќе биде во ред. На крај пдообро е и ако треба само да се јабиш ќе објасниш на доктор/ката па ќе ти кажат дали да го однесеш или не.
Нормално ти си одлучуваш за свое дете но еве јас да сум не чекам ни пет минути, има начин како безбедно да помине прегледот. Прво си многу исплашена шо е нормално такви бевме сите и таму кај што немаше проблем го наоѓавме, со тек на време ке се стабилизирате и ке биде полесно Знаеш како милион совети да ти дадеме ние тука пак нема да бидеш мирна, јави се на педијатар барем ако ти е толку многу страв да одиш.
Значи вака ма доктпр Смири се, вака сега за доктор ќе си го носиш, нема веза 40 дена. Јас моето го шетав на убаво време уште кога беше недела дена, ама ако си го почитуваш она 40те дена- не го поврзувај со докторски посети дека знам за нас беше 3 дена после испис на преглед па после 1 недела итн. кога ќе јади, нека ждригне за да му е полесно, смени пелена, малце збори му и успиј го после 45-60мин откако станало бебето. Ова се брои заедно и со времето додека јаде, толку од прилика издржуваат будни без да се преморат на рас возраст. Преморено бебе значи уште потешко за успивање и потешко презаспива. Навечер само нарани го и успиј го без да му збпруваш и нека е тивко и темно за да знае да си презаспие. Ако имаш мака со успивање, повиј го, уклучи некои бели звуци, нишкај додека не заспие и остави го. Нека ти биде исто успивањето секој ден за да знае што следи. Значи напрајте рутина за денско спиење која ќе е кратка, пример смени пелена, некоја песничка повивање и нишкање. Навечер бањање, песна, повивање, нишкање ако сакаш. 4 недели е многу мало, навикнато е уште на топлина и мрак од утробата. грчеви немаат веза со тоа што јадеш штом пие и Ад. Ад е тешко млеко, ама и бебиња на мајчино имаат грчеви. Ти можеш да пазиш и да одбегнуваш зелени салати, грав итн за да не му отежнуваш ама не очекувај дека ќе престанат. Нормално е. нас ни помогна сируп нурс харвеј и ко лактаза(се става по 4 капки во шише Ад) еспумисан Л исто ни помогна ама не ги користев сите во исто време. Консултирај педијатар. Инаку бекутан чај е полн шеќери, твое е ако одлучиш да го користиш Не ни мораш да даваш чај - грчеви се нормална појава Кај нас исчезнаа после вториот месец ама уште се мачи со гасови некогаш. Додека да им се навикнат цревцата со храна така ќе биде
Колку би требало да спие три месечно бебе денски? Да напоменам дека навечер кога ќе заспие во 9 се буди во 6 некогаш во 5 или 4