Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    Само на моето ноќно спиење му почнува околу полноќ?
    1 месец е.
    Секако пробавме и со капење наутро и со капење навечер во исто време (околу 21ч, така тераме сега) и со легнување во креветче и со нас на спална и в дневна и со порано станување (пак врзува повеќе саати до кај 11-12ч)...се пред тоа му е дремка, спие саат-саат и пол и си се буди. Дури и понервозен е ако пробувам тогаш да го заспијам.
    И на крај ми се чини дека тој нас не адаптира како шо му одговара, не ние него.

Дали и колку лошо може да влијае врз него?

Инаку јас сум цел живот со пореметен биоритам и многу сакам тој да не е таков. Ама уште дури бев бремена, најактивен беше ноќе, а денски нигде го немаше.

2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    2.899
    Бели звуци не пуштај преку ден, најди музика која ќе му одговара додека спие. На пр. на мојот му одговараше акустичен рок до 5м. Сега сме на Mozart. Најди кој жарн му се допаѓа и тоа пуштај му го во дневните дремки. За ноќното спиење белиот звук кој му одговара, кај мојот е фен. Ако вака практикуваш за брзо ќе се научи дневна дремка од ноќно спиење. Прозорецот на будност е најбитен, ќе прикачам слика да видиш како треба да биде ориентационо. Ако спие помалку од 45 мин. веднаш кога ќе се разбуди земи го и не му збори, нишкај го или пак сврти го странично и тапкај го по газето нежно. Зависи што му одговара и ќе си презаспие. Ако ти се разбуди за брзо следен пат легни го до тебе да те осеќа, ќе го фати мир. Нема да е вечно, додека да направиш ред, после сам ќе си тера. Кај моето до 3м. беше хаос, не спијач преку ден, ама пробував работи и ете ова функционираше. Најмногу успеа тоа што го ставав до мене и почна да врзува убаво дремки.
    6d9c1afd02748ce36630c706061eb226.jpg

Последна измена: 14 јуни 2021
    На Turna и thelittle17 им се допаѓа ова.
  3. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Сосема си во право надвор уште е дење кига заспива мојот во 8 незнаеш колку ми се шета дека бев и на патолошка од дома немам искочено ама ете што да правам ќе го преседам изгледа летово на тераса :)

Може после регресијата во 4ти да смени плус ќе биде пораснат ќе му треба повеќе одмор, све добро си правиш, прозор на будност мислам 1ипол треба да му биде

Малечко е многу докај 3ти месец не се знае ни ден ни ноќ ти битно терај ја истата рутина
    Инаку за ова никој не не спрема а сите низ истото поминѕваат само што викаат моите блиски брзо се заборава дека така хаотично било и така е

Последна измена од модератор: 14 јуни 2021
    На IRBBB, thelittle17 и Estella им се допаѓа ова.
  4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.966
    Допаѓања:
    4.846
    Моево дете си имаше убав ред и солидно спиеше еве како влезе во 7ми скок хаос е , плачки пред спиење никако не сака да заспие ништо не успева. Навечер плаче дали и од забите што го мачат дали е само скокот не знам ама не се издржува

5. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.671
    @IRBBB И кај нас уште од прв ден си почна да заспива околу 19 часот еве веќе 3+ сме истата рутина ја тера. Неколку дена сега пробувам да поместам околу 20, 20:30 часот ми успева, ќе видам за понатака. Поентата ми беше дека и кај нас самото бебе си направи ваква рутина, само среќа е порано не полноќ како кај вас. Ама сега за лето многу ми е рано уште во 19 часот да заспива, ама мислам дека ќе успеам да и поместам за од 20:30. Инаку пробај барем по половина час да поместуваш на неколку дена, недела. И со тек на време да стигнете до некое време околу 21, 22 часот.

@thelittle17 Мајка незнам како да ти помогнам, издржи, се надевам како расте ќе биде подобро. :hug:Јас немам таков проблем, пупу, убаво си сврзува 10 11 саати малава, е со мене спие лепенка е, ама не ми смета баш ми е убаво си се гушкаме.:inlove: Да пробаш така до тебе да те осеќа.

Инаку кај нас функционира прозорот на будност. Наутро станува и првата дремка и е на пократко време, за еден час до час ипол, и натака веќе гледам помеѓу 2 до 2 ипол часа будна максимум да ја успијам. 15 недела ја тераме инаку.

Едит: @IRBBB За да почне и порано да ти заспива мислам дека ќе мораш и порано да го будиш, многу е тоа до 11, 12 дење да спие, затоа и касно навечер заспива. Кај мене насабајле се буди во период од 7 до 8 часот наутро. Ама ај оди разбуди ги така кога се успани :wasntme:

На Ava.84, ivance.., IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    964
    Малечко е уште, барем да наполни 2 месеци. Бебињата ја сакаат рутината, па така мора секоја вечер да има иста рутина пред спиење, пр. затемнета просторија, пушташ иста мелодија, исто светло, отприлика во исто време одите да се успивате. Може да потрае ама ова се препорачува како начин да се научи на некој ред.

Инаку многу е погрешно да го оставаш бебето дење намерно будно или да го будиш за да спие ноќе. Бебето кое не спие (убаво) дење, нема да може да спие и ноќе, зошто е изморено и не може да се "опушти" и да заспие вечерта.

На mamaJana, mila89, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Edno vreme se nervirav zosto bebevo mnogu kratko dreme preku den ama pa se preracunav deka zaspiva navecer vo 22 casot. Cicanje nokno i e poluzaspano za pola saat max e nacicana i pak vo krevetce zaspana, sabajle se budi kaj 7-8 ja presoblakam togas e malce poveke budna eve da receme saat i pak cvrsto spie dokaj 11-12....taa veke otspala 12 saati i ostanatie dremki i se po pola saat-50tina minuti, ako setame nadvor moze i saat i kusur da vrze. A vo 22 casto ko programirana na kopce da e kolku i da kenka paga u koma:D

На mila89 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Вака теоретски кога некој ти кажува како треба да биде, многу е полесно. Ама во пракса е друго. Само родители на бебиња неспијачи можат да разберат. На девер ми детето ни ноќе спиеше ни дење, со плачки навечер заспиваше, се будеше безброј пати. После 6,7 месеци почна повеќе да спие преку ден, да сврзува по 2-2 и пол часа и навечер не се буди толку често иако уште со плачки заспива најчесто. Ќе се помиреш, тоа е. Не се сите деца исти и не спијат сите по "правила"

На marta993, Love86, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Ќе пробам така, колку треба да му траат дневните дремки? Саат-два?

И колку да е разлика од последната дневна дремка до ноќното спиење?

10. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Некој да има искуство со др.Гуднајт? Ќе ја тагнам @elenaklasik ако не тука, може да ми пишеш порака, да кажеш искуства.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    @Krofna* фала мама, ми дојде душата на место. Само да нема последици по него, инаку кога сака нека заспива/се буди. Навечер убаво си врзува, 3 пати само станува, така да, јас одморена сум, грев е да се жалам.

@CareTee многу ми е рано 19ч. Ние кај 18ч го изнесувам за шетање, некогаш не сме ни прибрани до 19ч (ова ко беше топло, сега не го шетаме долго, по 15тина минути низ маало или во двор).
    Инаку не можам да го будам, си спие убаво. Ама на пример го преместувам в дневна, каде што има светлина, пуштен тв (нема луѓе, сама сум со него до 15ч) и тој пак си врзува, си спие до кај 11-12ч. После тоа се молиме да заспие.
    Дневни дремки само в раце и никако поинаку. Максимум 1ч.

@*katja* мама имаме рутина. Имаме пробано да ја поместиме таа рутина порано, ама џабе, пак пред 23:30-00ч не е заспан убаво.
    За будењето си во право, не сакам да го мачам. Еднаш само го имам разбудено, оти имавме закажано за на преглед. После тоа 2 дена само спиеше, стануваше за цицање и тоа буквално 3-4 минути колку да не е гладен и заспиваше на града (никогаш инаку не заспива на града).

Штом нема сериозен проблем што заспива толку касно, нека тера како што му одговара него. Само да спие навечер. :)

На *katja* и CareTee им се допаѓа ова.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Па нема правило ама ако спие помалку од 1 час пробај да го презаспиеш. Ако не сака-не бива со сила ќе спие повеќе следна дремка и побрзо ќе му дојде. Само прати го да не се премори. Обично првата дремка на сабајле најбрзо доаѓа, после саат, саат и пол може да му се приспие, а пред спиење навечер прозорот на будност е најголем, може и 2 и пол часа да е.

На firequeenn, Nane26 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  13. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.671
    @thelittle17 Мислам некој спомна дека Др.Гуднајт работат со бебенца од 6 месеци, вака имам разбрано јас. Инаку и мене баш ме интересира да сподели некој искуство со нив.

@IRBBB Немој да го будиш, продолжи си со рутината, мало е сеуште, после 3, 4 месец мислам дека ќе се среди. Инаку не дека е премногу лошо заспивањето во 12, важно убаво си сврзува барем 9 10 часа добар сон. Со тек на време ќе поместите за порано.

На thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    @thelittle17 истиот проблем со заспивање го имам и јас.Од ко е родена откако и почнаа грчевите редот го тера,никако да смени.Најизразени грчеви имаше од кај 10-11ч па се до 1-2 ч по полноќ.Само плачеше и ќе заспиеш накај 12ч ќе цицаше,ќе се искакаше тогаш и олеснуваше,ќе сменам памперс ја презаспивам и не наоѓаше 1-2ч.
    Сега почнувам порано да ја заспивам 9-10чно она си го тера како дремка,и пак е будна до 12ч.Никогаш еве веќе е 6+ ми нема заспано пред 12ч.
    Сум пробала да ја разбудам сабајле порано...но контра ефект.Нон стоп плаче,кенка,еве сега не сака да јаде кашички од сабајле оти е недоспиена,нон стоп трле очи нос.Буквално бебето ми е без ред

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Не сака да презаспие, си се буди за пола саат наспан, и јас пробувам да го нишкам, или да го тапкам за да заспие, не сака. А дремки на саат ипол два тера денски сигурно. Само прозорот на будност со вечерното спиење ни е зафркнат, и баш како што вика @Love86 тој си го рачуна како дремка до 23:30ч, и си се буди на пола саат, после тоа 2 часа ќе сврзе и пак оопп буден, па пак 2 часа му се цица, некогаш и на 1 час др буди. Нема правила ео ова мое дете, како сака така си прави, ако не му е нешто погодено одма вришти и пишти.
    @CareTee и пишав, имаат и од 4 месеци тренинзи, од 6000 до 12.000 ден. се движат цените.

На Love86 и CareTee им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Drugarka ja angazirase, nejzinoto bebe ic ne spiese poise od 2-3 saati ne vrzuvase a veke 5 meseci naprai. I dade programa se ama nemase nekoj efekt na kraj i rece toa e toa hiperaktivno ti e bebeto. A sum cula deka ima dosta i zadovolni od nea. Na drugarka mi bebeto sea.e 10 meseci i ok si e si ima red. Rece posle 6tiot mesec nekako pocnale da se sreduvaat rabotite sami od sebe

На thelittle17 и Nane26 им се допаѓа ова.
  17. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Нема да има никаков проблем
    Моево кога ми правеше вака докторката ми рече него нема ништо да му биде тој си ги спие саатите што му се потребни, рутината и правилото на заспивање мајката треба да ја направи, ми викаше и да спие ќе го разбудиш па заспиј го за саат пак и тоа неколку дена додека да дојдете до терминот што треба и така правев може 10тина дена и се среди сеа заспива околу 20ч и станува 7 сабајле плус минус, денски дремки имаме проблем кратки се по еден циклус од 45 мин што све неправев ама толку спие и се помирив

На CareTee, kanella и IRBBB им се допаѓа ова.
  18. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    До 4 и пол месеци и на нас тоа не ни беше средено, навечер во 7 ја бањавме ја легнував и ќе се разбудеше во 22 часот и на крај на полноќ заспиваше ама спиеше до сабајле. Ќе се смени нема да биде секогаш така. Ти важно терај си рутина пред спиење не му ја менувај. Ќе си се научи со тек на време кога е време за ноќно заспивање. Јас на пример во спална ја заспивам и за денските дремки и за навечер, ама навечер кога ја носам имам едно мече-лампа што свири и тоа го пуштам додека ја дојам ама само навечер, па после пуштам бели звуци ако не заспие и ја нишкам. Имаме неколку неуспешни обиди додека ја легнам во креветче. Има некои вечери ќе се разбуди кон 1 и до 4-5 не заспива. Не плаче ништо не прави едноставно не може да заспие. Тоа е, бебиња се, мозокот 100 на саат им се развива и секој ден се менуваат во нешто. Важно да не палиш светло да не му зборуваш ноќе кога ќе се разбуди. Денски и ние немаме некој којзнае каков ред, едноставно пратам знаци и одма ја носам во спална кога ќе и се приспие. Е сега колку ќе спие при дремките не знам затоа секој ден различно е.

На LivingGlam, CareTee, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Ако ти е за утеха,и мојот син е дневен неспијач, а има 3 месеци. Кога дојдовме дома од болница првите две недели само ми спиеше преку ден ко што треба и толку беше. Што не пробував, нишкање, шшкање, бели звуци, релаксатор, и презаспивање, и не го легнував на дневните дремки во креветче, на креветот каде што спијам јас, као ајде да разчикува дневно и ноќно спиење, само да спие преку ден, со оглед на тоа дека дневните дремки му се по 30 мин макс 50, и џабе е се, опседната бев со тоа дека детето треба да ми спие по 16 до 18 саати, се нервирав, се уништив, паднав психички и се помирив дека е неспијач и тоа е тоа. На него вкупните саати спиење му се 13-14. Сега веќе се научив кога му се спие преку ден, некогаш сам си заспива од што ќе се умори од играње, многу го сака пијаното играчката и не застанува кога е на неа, и во релаксаторот си игра и со вртелешката од креветчето, а кога ќе го приметам дека му се спие, цуцлата му ја ставам и за пет мин спие. Сума сумарум, сите деца се различни и се приказна за себе, се додека ти е весело детето и си игра, според мене немаш потреба за грижа.

На thelittle17, forumce, LivingGlam и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    I ja se nervirav dur ne gi prebroiv saatite ubavo....13-14 saato si e sasvim ok super ti e deteto

На thelittle17, Nane26 и Krofna* им се допаѓа ова.