Мојава обратно цела на татко и само во неспиење на мене Ајде не се жалам и јас еден ден ќе пораснат па нема да сакаат повеќе да спијат со нас
Кога почнувате да ги оставате сами да заспиваат бебињата и дали имате успех? Читам од 4-5 месеци може да научат сами да се смират и заспијат... А што е со предвреме родените, да рачунам од раѓање или корегирана возраст.
Моето од раѓање само заспива…дали такво си е детето или подолго лежеше на болница па немаше друг избор освен да се научи сам да заспива незнам…еве вечерва го зедов го однесов во спална, му стадов цуцла, се преврти на страна и инстантно заспа Некогаш потешко оди па му пеам или најчесто му уклучувам бели звуци ама јас незнам што е нишкање и лулање и држење во раце…дури и ми е страв да кажам на глас да не ми се смени детето…само кога беше многу мало до месец го имаме нишано да се смири ама за заспивање не…не сака заспивање во раце…сака само да си заспие ама цуцлата обавезно во уста му е иначе плаче…таа го смирува
Изгледа дека од самото раѓање и фатив некој ритам на бањање,заспивање па да не си ја урочам веќе 2 месеци сме и сама си заспива. 10.30 имаме бањање, после цицаме, 11.30 се гасат ламбите, ја ставам во креветчето цуцлата во уста и за 15мин е кома. Пробај неколку дена во исто време бањање, цицање и ставање во креветчето можеби ќе успееш
Aj i tuka da prasam, sovet ve molam, oti vaka ne se izdrzuva; bebush vo sreda ke pravi 1 mesec, poslednava nedela nikako cvrsto ne zaspiva, samo vo race mi zaspiva so cicanje, a ja ostavam na krevet odma so racete se plasi kako da leta i se budi. znaci 3 veceri so red ja drzam vo race i “spijam” vo sedecka polozba. Aj vikam denski da pospija, ama ne. Shtom se trgni od cicka odma se rasplakuva ako ne e zaspana, a cim osetam deka cvrsto mi spie na gradi, poleka ja stavam na krevet i odma se buni. Sto da pravam? Polni po 8-10 peleni, samo na doenje e. Bevme minatata nedela na pedijatar,’ok e se. Vaka kaj mozam, kako shteker sum. Aj ne mi e za mene deka nespiena, ama dvete prepoteni sme, i zosto sonot si go krsi nasekoe. Probav i so white sounds, i niskanje, peenje, do nejze da lezam zalepena, gushnatam- ama ne i ne. Nekoja iskustvo so vakvo bebe?
Не некоја, сите го имаат искусено ова. Период е, ќе помине, ќе менува. До душа мојата 5 месеци е, па уште спиењето и е катастрофа. Ставај меѓу вас нешто, еве јас седам цел ден на пижама на долги, топло ми е вријам, ама за да не ни се допира кожа со кожа.
Исти се сите бебиња Моето некој ноќи поизразено мрдаше некој вечери беше посмирен, оние ноќи кога нема да може да заспие го повивав со тетра Можеш да си земеш има специјални прекривки како врекички што им ги држат рачињата Ќе помине после 3/4 месец
Мајка до прва ке ја држеш во раце и нема да спиеш. Организмот не ти е навикнат на не спиење ама со тек на време се навикнуваш и функционираш. Бебето е премало освен во раце и на цице каде на друго место да биде? Не може ред да има за спиење многу е мало, како расти така ке менува скокови, регресии заби... Може ке имаш среќа да смени и да спие може не, тоа е тоа. Има деца шо спијат има деца шо не спијат и сето тоа е нормално. Сите сме поминале и минеме низ тоа, мајки
Моево во почеток до кај 2 месеци во раце беше и дење и ноќе, после 2 навечер почна да спие помирно ама и го повивав рацете зашто исто се плашеше и се будеше. За навечер научи ама преку ден еве 4 месеци уште истото постојано ми е на нозе ја нишкам инаку се буди за секунда ако ја оставам на кревет.
Кога ќе заспие и ќе ја легнеш во крдветче пуштај и white noise додека не заспие цврсто, а можеш и да го оставаш подолго на тивко.
Повиј ја. Пример стави ја на града, кога ќе треба да мениш града или на сред подој повиј ја, повиена да поцица и да заспие. има и да си купиш такви за повивање специјални, а можеш и со тетра на ова жешко време. Се штрекаат сите бебиња така ама кога се стуткани убаво се чувствуваат посигурно.
Синко така ми правеше од третата недела, само во раце спиеше и многу се штрекаше. На неколку пати го повив и му помогна ама ми беше мака постојано да го повивам и да не може да крева раце во вис, па и нарачав на мајка ми да ми направи перница како гнездо што продаваат по продавнициве. Ми помогна полесно да спие и да не се буди постојано, но се уште има денови и периоди кога си бара во раце да отспие некоја тура
@Lili4e ти ги следам постовите и ова како јас да го пишував... Моето во четврток ќе направи 1 месец, значи само еден ден се разлика бебки. Јас мислам дека се работи за скок во развој. Иако апликацијата за моето покажува дека треба да биде на 11 јули мислам дека една недела порано е. Сега очекувам да дојде тој датум и ако ништо поригорозно не се дешава дефинитивно скоковите ќе ми бидат порано од предвиденото (со првото дете така ми беше ама доцна открив). Не знам дали ја имаш симнато и што ти покажува но не е лошо да се има. И во овој момент го чекам да се разбуди, само што го успав и оставив во креветче... Само да не е нешто што ќе потрае, ако е скок ќе го издржиме...
Ние еве станавме, цица па да ја пресоблечам. Пиши ми ја апликацијата и кажи ми дали го пријави со книшката за вакцинација? Ми спомна педијатарот такво нешто @Magde20 како ти ја направи мајка ти? Мислиш помага, да купам и јас ако не
Соши навлака од памучен материјал за постелина и ја наполни со внатрешност од други перници, доли стави врвки за врзување. Долу нема постава, само перницата е. И пратив слики од купечките за мостра. Пробај обиколи го бебче со перници што ти се наоѓаат низ дома, пробај неколку пати да видиш дали ќе помогне и јас не знаев дели ќе помогне па така експериментирав, не ми се даваа пари за гнездо купечко и така нема да може долго да го користи. Секако додека спие со перници под надзор само, да не и се преврти на лице некоја, јас и оваа перница само преку ден ја користам и да можам да го гледам да не се залепи ептен во неа.
Само да издржиш, да има кој да те смени да одмориш... Кај нас постепено помина таа фаза. Цврсто спиеше во кревет само од полноќ до 3 ... Ќе помине
5ипол е, и нема шанси сама да заспие. И мислам дека е мала да се научи сега да се смири и да заспие сама. Едвај ја успивам јас. Ама ова за моето, секоњ бебче е различно, пробај си може ќе ти успее