За мерак, срцко меден. ❤️ Стварно не знам кај грешам за денските дремки, на прв знак се успиваме, ама како аларм да има во главчето, не спие подолго од 40 мин. И сум пробала да го презаспијам со цицање и да лежам до него и в раце да ми спие и насабајле да го разбудам порано, демек да му скратам ноќен сон за денски дремки-ефект никаков. А си мислам веќе "голем" е за да има 4 дремки.
Леле мачно многу. Јас не би можела да издржам така. Вака колку и да се уморам од држење во раце, дури спие можам да одморам. Од раѓање имаме исти навики за денско и ноќно спиење. Дење во затемнета малце просторија, ноќе во уште потемна. Во дневна нема шанси да го заспијам. Прво многу е светло и гледа наоколу, друго не можам да го легнам после. Вака легнати двајцата и си заспива. Има денови што заспива во раце со шетање ама најмногу заспива ако сме легнати. До кај 3 месеци некаде имаше една дремка што траеше 4 часа. Баш прашував тука дали да го будам. Цврсто како за ноќе се успиваше. Од бебе до бебе има разлика. Мартин мислам таков си е, спанко
Ние сме 3+ исти сме. Ноќе си сврзува и си спое. Ама преки ден тешко. Како зајак спие брзинскк. За 15 мин се буди. Е во раце може да си поспие и 1 час. Ама ај држи ја цел ден ден. А некогаш ама тоа ретко знае да врзе и 2 часа. Ама тоа се случува 1 во две недели. И јас не знам кај грешам.
Мајки никаде не грешиме! Не поминува ден да не помислам каде грешам, зошто не ми успева, успивај ја на прв знак успивање 30 мин, навечер успивање 1 час, нервози и оптеретеност со неспиење..Понекогаш ми е криво што не си дозволувам да уживам од ден за ден да ја гледам како си расте и се менува од тоа што мислам и собирам колку вкупно е спиена затоа што требала да спие 14 часа а не 12 како што вика табелата.. Такви се бебињата.. Не се сите исти од калап вадени... Правиме сѐ што можеме за нив, максимално се трудиме, но не секогаш е така како што сакаме.. Важно да се живи и здрави, да напредуваат, ние ќе има кога да одмориме
Каков ви е распоредот на спиење на 7 месечни бебиња, дневно и ноќно спиење? Од 6ти месец кога почна да вади заби се смени. Навечер спие може да кажам 10- 12часа,ама со две будења за млеко и многу немирен сон измеѓу. Заспива 19.30- 20ч. Последна дремка во 17ч се буди. Еден период после секое будење за млеко будна седеше по саат време. Сега па немирно спие, многу често кенка во сон и мора цуцла да и дадам, стануваше по еднаш за млеко, сега два пати.
Дали има некој скок во развој на 13месеци или детево полуде скрос? Легнува станува за 10 мин и почнува да рика да плаче, ни на цице,ни во раце незнае сам со себе што да прави. Жива ненаспана сум цела недела.
Ја нишкав ако е поспана, или ако беше расонета ја носев во дневна и си игравме, ова траеше една недела некаде, ама почнав да го правам кога ја приметив дека не се буди од глад туку од навика, друг беше плачот.
Koga ke ti prifali vrene vo denot za dremka 4 ili ke ti se buni epten na zaspivanje ke teras so 3. Jas use ne znam koja dremka ke e podolga ama edna obicno e saatipol vo denot.
Не прифалува време, некако ист тертип тера, горе-долу со мали измени. Мене не ми е мака, навечер сум наспана, одморена, преку ден е тука мм, кога е буден тој си се заигрува (толку колку шо можи да се заигра 5 месечно бебе). Единствено што јас за време на дремките негови можам само едно кафе набрзина да се напијам или да јадам, евентуално да се искапам. Чистење, готвење е научна фантастика за 30 минути. Мене најмногу ми е за тие табелите шо вика @marta993, да не му фали сон, да не не му е доволно. Ние премногу активности да не му правиме па да не можи да спие Затоа се плашам да не грешам некаде.
Dur bese mojata taka po 30-40min dremka na edna seckav se sto treba za rucek,na slednata stavav da se gotvi Soberi gi site saati spienje ke vidis ok si e
Чим си е он весел мислам дека не грешиш никаде. Имам читано дека има различни спијачи, на некои им треба саат ипол 2 на некои 30 минути и им е доволно.
Аха! Да не го вратиш за 2ч. Ќе ти ги дупни ушните тапанчиња да го слушниш како вреска сега. Пуштај ја Калинка кога сакаш, колку сакаш. ❤️
Дали има некој искуство со sleep trening и дали се покажал ефикасен во однос на елиминирање на ноќните будења.Се работи за 5месечно бебе кое навечер се буди на 40минути, најмногу 1 час, некогаш дури и на 15 минути, презаспива со доење или нишкање. Не сакам бебе да спие цела вечер, но ова пречесто будење некогаш и повеќе од 20пати на вечер не знам колку е здраво и за самото бебе. Преку ден супер функционира со 4 дремки.
I Jas vaka mislev,se nerviram ,kade gresam,zosto ne saka da spie bebe od skoro 2 meseca staro i na kraj resiv nitu da brojam dremki,nitu da gledam na saat kolku spiel nisto. Prestanav da mislam i da se nervirwm i ete go veke si e suoer si spie preku den ,vednas zaspiva posle cicanje a ne kako porano po 2 saati sum go setala po soba i dumkala, nokeska spiese celi 5 casa i ne go budev si go ostaviv sam da si stane. Ne mozam veke da mislam da se nervirwm koga tpj sekoj den menuva so dremki so uspivanje so cicanje nikako ne mozam tocno redot da mu fatam i zatoa vaka podobro.
Ќе си направи сам три дремки, полека ќе почне да си седи подолго буден. Следи го и ќе забележиш. Спонтано ќе почне и да продолжува една или две. Пишував и за мојов порано, пола сат беше огромен успех дење, и тоа само во раце. Сам се среди во дневните, сега уште ги тера три, едната е над 1 час, некогаш и 2 часа (со будење измеѓу за подој секако ) Мојов ноќе спие 9-10 часа вкупно (некогаш имаме и подолги прекини од сат-два сред ноќ), па утрото надоместува со подолга дремка. Ако си спие твојот убаво 12 часа ноќно, ќе има бар една од 1-1.5 час кога ќе почне со три. Кога ќе почне да седи 3 часа буден редовно, ќе намали дремка. Може да треба порано да го успиваш неколку дена ако е помалку буден, а сепак повеќе од порано. Така 4 дремки ќе му се многу, ќе се разбуди од последната екстра нервозен. Од искуство ова . И така, некогаш ќе се 4, некогаш 3, самото ќе си покаже колку му треба. Сега полека минува на две малово мое, вчера две направи. Завчера форсирав за трета, го заспав едвај (сакаше уште малку буден па да си заспие скроз веројатно). Се разбуди за 20 минути нервозен, па едвај го искапив и го облеков со плачки. Инаку пробај да го оставаш во хранилка и да те гледа додека готвиш. Јас со мојот така од два месеци правам, имав подвижно мало креветче и го носев, сега во хранилка. Ужива, му покажувам да чепне, да мирисне, му кажувам што правам. И секако по 100 пати ги фрла играчките и 101 пат му ги враќам. Ретко да не може да издржи па да прекинам сред сецкање.
Izgleda i mojata.preminuva na 2 dremki...zavcera tretata so teski maki se uspavme i posle se izmesti redot za spienje noke, vcera isto nejkese i nejkese treta i ja zaspav porano od obicno za nea i istera 12.5 saati nokno spienje so malku budenje. Samo vcera nekako mnogu mi dojde budna da e na kraj okolu 15 casot stana, od 17-17.30 se utepav ljuljajki da zaspie i posle kaj 19 ja zaspav ama bese nervozna. Izleze 4 saati budna. Denes ke probam kaj 18.30 veke da.pocneme rutina i 19 da e zaspana.