@marta993 женска колкаво ти е бебето? Улетувам вака ама само да ти кажам дека не грешиш никаде. Моето е сега две години, од раѓање не спие значи пробано е буквално се веке не знам шо не пробавме и не бива. Не врзува повеке од два часа преку ноќ ни како бебе ни сега се буди, кенка, прета, станува зборува... Ниту денските дремки беа како шо треба сега веке па да не кажувам пола саат до 40мин преспива без разлика дали е дома или во градинка. Две години не сме спиени буквално но детето расте и се развива перфектно друго не е битно. Далеку од лесно е да имаш дете не спијач но немаш избор се навикнуваш со тек на време на таков ритам.
Ќе се вмешам неповикана оти истиов ‘проблем’ го имам ко Марта. Моево е 3 месеци и е преактивно преку ден, цело време или прета со нозе/раце ко ќе лежи или се превртува на подлога, па се мести на меше, се крева, се турка со нозе и газот нагоре пробува да се придвижи да не речам лази. И џабе, спиење преку ден јок, ем тешко заспива ем кратко спие, повеќе од 30-40 мин не памтам кога му била дремка последно. Тој да сака да си игра океј, може ќе форсирам спиење некој период па ќе видам дека стварно не му се спие и ќе го оставам. Ама тој почнува да кенка за во раце или ќе почне да цица и по два саати никако да заспие. Штом ќе заспие се буди за кратко и пак е нервозен, ненаспан. А ако успее да поспие макар и 30-40 мин. е супер дете, така да некогаш се молам и за такви дремки, не подолги. Сѐ буквално имам пробано, ми остана уште да пробам максимална темница преку ден во соба, ако и то не успее веќе не знам .
Те имам читано за неспиењево, и можам да кажам дека влеговме и ние во тој круг. Точно два месеци наназад се буди навечер на секој саат. Нема што не пробавме. Баш како што пиша (болдираното) се навикнуваш, до толку што пред некој ден сврза 2 часа и се штрекнав да видам дали е добар. Веќе и биоритамот ми се прилагоди на (не)спиењево.
Мами и моето беше така првиот месец, уште не разликуваат ден и ноќ тие, барем јас со тоа се тешев. Еве си помина време сега си спие и кога ќе се разбуди цица мижејќи и продолжува. Мене понекогаш ми помагаа бели звуци одкако ќе цицаше кога ја кревав да ждригне и пуштав и тие ја успиваа. Сега веќе не ја кревам навечер, издржи уште малку ќе се среди.
Потполно те разбирам, низ истото поминав. Верувајте дека ќе сменат. Имам внука ни лазеше ни па нешто активна беше, а спиеше по 2,3ч. Се чудеа со моево како може да не спие. Ама имаше подобрување кога подпорасна. Сакам да ве утешам дека не сте сами, има и други мами што минале низ истото. Само трпеливост и ќе помине.
@haruki за една недела 4 месеци. Бунтовничка мала Исто како @Autumn Love тешко заспива и кратко спие, секој саат нишкање, пеење, цицање и плачење Полека се навикнувам, да не ја заречам убаво спие навечер, по 2-3 станувања што е нормално за нејзина возраст, па си одмарам навечер. Ќе пројде, еднаш се бебиња.. Ама многу е интересно што сама со себе се бори, очи и се затвараат и одеднаш се сецнува како на електрична столица и готово станува да разгледува
Фала ти за утехата мами , многу значи ко ќе чуеш мислење дека не си сам зошто постојано мислиш дека негде нешто грешиш. Верувам дека со @marta993 ќе фрламе огномети во темава кога ќе ги средиме дремките на палавковците , да се живи и здрави само.
Малку на бебуш му е сплескано главчето назад, од што лежи само на грб. Никако не успеавме на страна да спие, и перници и положби менував, вртев, не и не. Одма се будеше, веќе е 5+. Денес педијатаров рече ако сакам перниче да земам, со дупка тоа, па совет колку сте задоволни и дали вреди, сепак моево подостаре јас додека му купам перница знам додека се мали 2,3 мес може, а сега дали има резон да го ставам на такво, дај кажете ми
И ние спиеме само на грб т.е на тилот. Земав перниче со дупка и денски ја ставив неколку пати да си лежи ама не се покажа практично барем кај нас. Лево десно не може убаво да го врти главчето кога е на неа. Не знам дали е до перничето или до нашето главче. Инаку ептен ни е рамно главчето позади.
Ja mislam utnata rabota ti e pernics na 5mes. Toa kaj i da e ke pocne na site strani da se vrti. Mojata u son nasekade e,koa ke ja ostaime na spalna se cudime od kade do kade stignuva. Zagradena e sea od site strani posto padna ednas
Имам да, ама на двете не ни е згодно, како мачење ми е. Не е до толку работата но ко што вика @Pacient srna стварно нема резон на 5 мес перница со дупка да и земам, ќе и се оформи, башка женско е ако има сплескана глава со коса нека си ја крие
Majki nie nemame problem so spienjeto voopsto, megutoa spie samo na desna strana, a toa ne zagrizuva site. Dodeka sum budna ja mestam glavata, no pak se vraka na desno. Od koga pocnavte da vnimavate na vrtenjeto na glavata?
Премногу е мало за да ја врти главата на двете страни. Како му е полесно така си спие. Остави го да си спие, малечко е, ќе си се врти понатаму на двете страни.
Ќерка ми исто. Во стомак беше на десно, од кога се роди се на десно. Уште од одма ја вртев јас, едно спиење на лево, едно на десно. Успешно до кај 40 дена. После тоа инат дете, вриштеше кога ја вртев на лево, нејќеше да спие. Сега на 3 месеци поочна да се врти и на лево ама више ја сплеска малку главата. Се тешам дека ќе има бујна коса ко мојата, па нема да и се приметува
@Candyyy до кај 2 месеци јас и ја местев главата, ама тогаш паѓаше у транс дур спиеше. Од тогаш навака спие само на грб со тилот. И никако да ја наместам. Јас ќе ја наместам со перници ама за некоја минутка се буди се врти пак на тил...ни лево ни десно. Денски спие како зајак по 15 минутки, така да немам ни време кога да ја местам.