1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    5.221
    Или следи прозори на будност во однос на саати или следи го детето...пример моето вчера од последната дремка стана во 18, и ако одев по прозор на будност тој требаше да е во 20 30 во кревет...и баш тогаш почна да трие очи...ама секоја вечер легнува во 9 со цел да има некој ред и пример го чував пола час плус, го занимавав, си игравме и кога дојде 9 го легнав...и вака тераме доста време...пред да почнам на работа легнување во 10, две недели пред да почнам на работа почнав да го тренирам и сега ми заспива во 9 зошто 10 ми беше многу касно, неможев ништо низ дома да средам..вака 9 се трпи некако

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  2. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.129
    Мајка, бебето не е преморено, туку спие повеќе од доволно. На 4месеци вкупно време сон заедно со дремки е 15-16 часа, пресметај колку спие твоето бебе и дали е блиску или над просекот.
    Мислам дека твојот проблем лежи во дневните дремки. Тој период обично голем дел од бебињата (и моето тука) кратат една дремка, од 4 на 3. За да видиш дали навистина е време за кратење дремка, ќе оставиш бебе само да покаже знаци на поспаност, со тоа што ќе зголемиш прозор на будност по 10тина или 15 минути. Многу мајки мислат дека треба да тераат со 4, а бебето е спремно за три дремки. И јас мака мачев со 30-40минутни дремки додека самото бебе не си ги намести на три дремки кои полека си дојдоа со одреден тајминг и должина.
    Последниот прозор на будност нека биде најдолг, за да бебе има довилно sleep pressure, и тоа е начинот да избегнеш false start. (fingers)

Само да те израдувам, периодот на транзиција од 4 на 3 дремки, некогаш трае и 2-3 недели. Но, после регресијата во 4ти месец, иако дневние дремки се местат конечно, ноќното спиење може скроз да се смени (и на подобро но и на полошо). :whew: Битно поминува! :wasntme:

На Babycool, Autumn Love, marta993 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    29.064
    Фала за споделеното мислење и искуство! Таа спие околу 13-14 часа во едно деноноќие, помалку од препораките затоа мислам дека ѝ е премалку сон. А можеби и неа не ѝ треба повеќе сон, затоа што е доста темпераментна но и од друга страна доста осетлива.
    Денес пробав да зголемам будни прозорци за 10-15 мин, втората дремка на мене ја спиеше ѝ отспа отприлика час и пол со будење кратко да види каде е и си продолжи. Ќе ја следам неделиве да видам што и како ќе биде дали крати на дремки или е регресијата :)

На Autumn Love и starfish им се допаѓа ова.
  4. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Еве еден совет и од мене за периодот кога кратат дремки и да се направи преминот.
    Кога многу порано е изморено и ја бара таа последна дремка пред вечерното спиење, заспијте го дури и да го држите во раце или во количка и таа дремка да трае околу 10-15мин макс. дремкава треба да заврши најмалку 1 саат пред вечерното спиење, power nap се вика. Така ќе добие малку енергија за вечерта, а нема многу да избегате од дневната рутина и да го расипе вечерното спиење.
    Ваква дремка во тек на денот и за возрасни е голем бенефит :)
    Секако најважно е да го следите бебето, како и за се друго :)

За оние со порано родени бебиња следете прозори на будност според корегирана возраст, зошто сонот и спиењето созреваат според развојот на мозочето.

На Change., Babycool, Slonce91 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.348
    Допаѓања:
    28.383
    @marta993 ела да си те гушнам :hug:
    И мојов е ист.Скарани сме со спиењето.В креветче да го легнам нема шанси си седи за ново :@
    Дневните дремки ни се од 15 мин до 45 макс.Со што се не пробав и нема шанси да поспие повеќе.Сабајле се буди крај 8 и првата дремка му е крај 10 саат,потоа крај 12-1,па крај 3 и крај 5-6 има уште една.Отприлика ни е вака секој ден само што некогаш има 4 некогаш 5 дремки.Навечер стануваше по 3 пати отприлика а сега моментално е хаос.Станува по 356 пати само да го понишкам,дури му нудам и да цица не сака.Вака весел е преку ден не плаче мн ќе чекаме ден да почнат да спијат повеќе (fingers)

На Babycool и marta993 им се допаѓа ова.
  6. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    29.064
    :hug:
    Мислам дека на неа не ѝ треба повеќе сон... Вчера преку ден спиеше скоро 4-5 часа, и ноќта се будеше 3 пати со тоа што беше будна од 3-5 лупаше со нозе и раце :D
    Денес ја оставив колку сака да спие... Ќе видиме каква ќе биде ноќта :)
    Фала на поддршка! Убава вечер (fingers)

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    29.064
    На Емина1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Bebeto mi e 3 meseci i veke mesec dena retko stanuva za cicanje. Skoro sekoja vecer ja spie cela nok. Dali treba da ja budam? Pedijatarot mi vika ne. Prvo napreduvase 40g na den prosek vo posledno 20-25

9. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Ако напредува добро, не го буди, нека си спие. Моето спие од кај 2ипол-3 месеци цела ноќ без цицање, не сум го разбудила никогаш. Напредува супер.

10. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Napreduvanjevo ok e 20tina grama vo prosek? Mnogu kasno edvaj zaspiva navecer

11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Женчиња ај хелп....легнуваме навечер 22 часот.
    Ноќе знае некогаш да се разбуди, некогаш накај 6 амани давам млекце и презаспива до 8 сабајле.

Сакам да променам да легнува порано, 20-21 часот.
    Дали кога ќе стане сабајле пример 6 да не ја презаспивам?

12. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Кога ви е последна дремка?

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Оооо женче, немаме ред.
    Спиеме во раце претежно.
    А последно ја фаќа дремка 20-20:30, си дремнува 15-20 мин.

14. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Епа во 8 почни и ја ноќната рутина. Фактички ќе и ја споиш последната дремка со ноќното спиење. Може неколку дена ќе се буди, ама не пали светло, не и збори, не ја заигрувај ако се разбуди. Нишкај ја или цицето за да презаспие. После ќе се научи и ќе си заспива во 8. И нормално следи секоја вечер во исто време да ја заспиваш +-30мин максимум. :)

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    А сабајле кога ќе ми се буди пример во 6 да не ја презаспивам со млекце?
    Колку треба ноќното спиење да биде?

16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.477
    Допаѓања:
    17.329
    Кога е првата регресија во спиењето?

17. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Не бе мама, презаспиј ја. Не значи дека ако си легне порано треба и порано да стане. Ноќно спиење треба да е 10-12 часа. Мојата пример во 20:30 е веќе заспана, сабајле 7-8 станува. Денес дури 8:30 стана. Нормално со цицање измеѓу ама не се буди.
    После 4ти скок. Накај 4ти месец.

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Окииии, фала мама.
    Сега почна и ноќе да се буди ама со цице презаспива( барем имам толку млекце за залажување).
    Дење маки за спиење веќе месец и пол. А најново и млекото не го пие, морам да ја шетам по дома, а и тоа со плачки. Преморена сум.
    Па барем да ја заспивам порано, да имам барем саат двА јас за мене и по дома навечер.

На mjay.yyy и kostovaivana им се допаѓа ова.
  19. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Штом педијатар ти кажал дека е добар напредокот, нека си спие.

20. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    29.064
    Може преку ден не ѝ треба толку сон, навечер колку спие?
    Еве ја оставам ќерка ми да спие по 30-40 мин од дремка, вкупно 4 ги има, тука се негде со старост таа е 4+++, навечер секогаш заспива околу 21ч, се буди еднаш накај 22 ама веднаш ја презаспивам. Потоа станува отприлика уште 2-3 пати за цицање. До 07.30ч е станата. Значи спиење околу 10часа. Вкупно во едно деноноќие спие 13-14 часа. Мислам дека тоа ѝ е доволно. Не се сите бебиња спијачи и не сите имаат иста потреба за сон. Таа супер си функционира преку ден и со 30 мин дремка. ‘Проблемот’ е кога сакам да продолжам буден прозорец па кенкава е и потешко заспива ама ќе се навикне.
    Два дена пробував да спие повеќе преку ден, па ноќеска журки правеше будна по 2 часа, тос никако не ми одговара. Таа ме води јас ја слушам, не е идеално ама мислам дека е ок и се издржува.
    Будниот прозорец пред ноќното спиење е секогаш најголем 2+ часа башка убаво измори ја за да не се буди како мојава хахаха :))) сега се во таа возраст кога тешко се заморуваат, сѐ им здодадува брзо, ама така е до 6 месец, тогаш ќе бидат поактивни, сами ќе седат и ќе играат. :)

Последна измена: 5 декември 2021
    На Емина1, brm_brm и Snowflake92 им се допаѓа ова.