Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.347
    Допаѓања:
    5.240
    На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lady123*

lady123* Нов член

Се зачлени на:
    7 декември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво,малата ми е 13месеци,ко беше помала се будеше навечер 2пати навечер за цицање и одма си презаспиваше и спиеше,но негде околу 11м пред годината и почна да ми се буди навечер за цицање но не презаспива,туку се буди и почнува да си кажва,да лази и да се исправа ко да е наспана и будна седи саат ипол,два часа после заспива.пробвам и да ја нишкам да презаспие ама не успева.оваа трае подолго време значи не е скок,ако една вечер не се разбуди другите два вечери се буди и се во круг.
    Да напоменам нема забче уште и не е проодена цело време сака да оди,да лази,да се исправа по цел ден.
    И денски има една дремка од 2,2ипол часа.
    Ако има некој искуство да ми кажи што можи да биди

3. @Zvezda

@Zvezda Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    265
    Здраво!
    Дали може совет како успеавте да ги научите сами да заспиваат бебињата?
    Моето сега е 10 месеци,но веќе неколку месеци се трудам да го научам да спие само,го оставам и по два часа на спална(лежам до него),игра па плаче и се така во круг,но никако да заспие,а во креветче па нема шанса.
    Многу ретко заспива,од кога веќе му паѓаат очињата после час и половина лежење на спална,но пак само со цицање.
    Само во раце со нишкање заспива,но некогаш заспива за 10 мин некогаш 30-40 мин.
    А има веќе 10 кг

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.961
    Допаѓања:
    4.841
    Моето до 6-7 м заспиваше во раце, пота не сакаше во раце не сакаше ни на кревет па го заспивав во количка, и после роденденот сам смени не сакаше ни во количка( му стана мала тесна) и почна на кревет да заспива. Ќе си легнеме двајцата тој сис е вртка си лежи и заспива. Дај му време само ќе покаже кога е спремно да заспива само. Пробај други алтернативи за заспивање дали ќе успеат.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Здраво женски,
    Ние колку и да бркаме прозорец на будност бебчо ( 2 ипол недели) некогаш знае да седи буден и од едно до друго јадење- три часа, мирен е, не плаче, ама ова ме секира..
    Навечер си спие без проблем, одвај го будиме за јадење а еве поручек сабајле знае да е буден и по 2/3 часа..
    Како да го средам ова.. Има начин?
    Да се секирам ли?
    Двајца педијатри ми кажаа чим е мирен немај гајле ама пак ме секира..

6. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Мамич 2ипол недели е премало да следиш прозорец на будност. Тоа ќе почнеш од кај 2 месеци. Сега за сега, само воведи и следи рутина за ноќно спиење, секој ден во исто време +-30мин. И преку ден ставај го да спие на светло и на 'галама', пример во дневна. А ноќе во тивко и темно. За да научи што е ден што ноќ. Прво тоа. Исто за јадење, ако добро напредува и качува килажа мислам дека немаш потреба ноќе да го будиш.

На tina2018, Сара Лав, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Na 2ipol nedeli ne znar kade e kakov prozor....nema prozor toj se trosi za da cica i nazad na spienje. Ni gleda ni slusa togas....jas usisavav okolu bebe gajle nemase. Ko sto ti pisala @kostovaivana gledaj rutina na banjanje vo skoro isto vreme, da cica na max 3 saati i da ima kakani peleni

На tina2018, Speechless, Naatashka123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.299
    Допаѓања:
    33.607
    Мајки кога почнаа бебките да ви преминуваат од 3 на 2 дремки?

Преминот од 4 на 3 многу долго траеше, можеби 1 месец. Имаше денови кога имаше 4, па 5, па 3 дремки, ред никаков.
    Таман влеговме во шема со 3 дремки, пак почна да ме зафркава. Ми станува 2ч порано од ноќно спиење и прави 4 дремки или пак 2 ч покасно и прави 2 дремки.
    7+ е

9. Barbie*world

Barbie*world Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    105
    Ние сме 8++ сеуште има 3 дремки ретко кога има 2, зависи колку му била последната и до кога спиел...

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Кај нас 8ми месец точно премина на 2, многу лесно

11. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Баш имав пишувано претходно дека од 4 дремки скрати на директно на 2 дремки од кои едната и беше 1ч а 2рата 2-2ипол часа(ова се случи во 5ти скок). Пред неколку недели се врати пак на 3 дремки и секоја и трае по 1ч ретко кога 1.30. Заспива 7-7.30 и спие до 6-6.30 зависи. Последниот прозор на будност и е најдолг и е околу 3-3.30часа. 7++ сме и ние.

12. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Кога кратат од 3 на 2 дремки, која дремка ја кратат? Првата или третата?

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.299
    Допаѓања:
    33.607
    Моментално кај мене 2 има ако стани покасно од ноќно спиење, 4 ако стани порано.

Инаку ми е логично да кратат дремка на сметка на зголемување прозорец на будност, а не прва или последна.

На Snowflake92, Pacient srna и kostovaivana им се допаѓа ова.
  14. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Прашувам пошто ја слушав негде др. Гудмакт и она баш кажуваше дека се кратела првата дремка као. А после од 2 на 1 кога преминуваат се кратела втората и демек оваа едната пладневна до 4 години требало да ја има.

Ама малку ми е чудно па затоа прашувам.

15. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    А кога се крати од 4 на 3 дремки ?
    Прозорот на будност ние поголем преку ден едвај се заспиваме а до нокното спиење прозорот на будност ни е пократок се е имешано .. на вечер често се буди ..
    Совет 4++

На nevermet18 и sani99 им се допаѓа ова.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    5.614
    Од 3-5 месеци.
    Пробај измеѓу дремки зголеми за 15-20 мин. прозорци на будност и заспиј го порано, последниот прозорец на будност треба да е најдолг, а последната дремка најкратка за да има доволно sleep pressure да се оддржи ноќното спиење.

*Мал апдејт од нас: ја симнав Huckleberry апликацијата и сега за сега се водиме според неа за дневни дремки, детево заспива малтене веднаш и многу често имаме дремки подолги од 45 мин. (со исклучок на 17 та недела-четврти скок, тоа не се опишува со зборови :x).

Дали се погоди со возраста или е чудо апликацијава, не знам, ама ќе продолжам да се водам според нејзе дури не дојдеме до некои предвидливи 2 дремки :D.

На Tea SK, IRBBB, Емина1 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.094
    Допаѓања:
    10.201
    На 5 месеци ние скративме.
    И кај нас беше хаос додека премина од 4 на 3, ама сега е како швајцарски часовник, мислам секој ден до минута исто време и станува и преспива и легнува навечер.

На Емина1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Mojata na 8 mes....nekako preminuvanjeto ne bese mnogu macno imase period koga te ke prodolzi edna dremka poveke od 45min te nema pa nekoi denovi bea 3 nekoi 2. Jas poucena od iskustvoto na premin od 4 na 3 dur ne vidam prozevanje ili cesanje oci ne ja uspivam. Periodov isto poveke fokus imase jadenjeto,zabi,skok nego ova taka da ne bese strasno.

Sega prviot prozor i e okolu 2-2.5 casa i obicno spie dokaj 1 cas i potoa e budna okolu 3-3.5 casa i spie okolu 1.5-2 casa. Mnogu e podobro koa spie 2 casa imas vreme doma i za rucek i za sreduvanje i dusa da zemes

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.299
    Допаѓања:
    33.607
    Ај можи и јас некогаш ќе го искусам тоа чувство. :D

Инаку сега сме нешто пред 6ти скок, вади заби, лази во сонот, уште сега е лудница. :drunk:

На kostovaivana, Zumbulche, Autumn Love и 2 други им се допаѓа ова.
  20. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    По сите вебинари што ги следев, по некое правило(а не дека има правила со бебињава) кога преминува од 3 на 2, последната дремка што е најкратка фактички ја снемува, зошто веќе нема простор за неа. Првата им треба од прилика до 10ти месец, а средната односно најдолгата попладневна дремка ја задржуваат и после годинака.

Ние сме 7+, денови имаме со 2 дремки и долги прозори на будност од по 3 часа. А имаме и денови до 3 дремки, и најчесто од третата морам да ја будам да не завлече.

едвај чекам да се навикнеме на 2 дремки, викаат дека тек тогаш имаат убав ред.

На IRBBB и kostovaivana им се допаѓа ова.