Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.382
    Допаѓања:
    5.244
    На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lady123*

lady123* Нов член

Се зачлени на:
    7 декември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво,малата ми е 13месеци,ко беше помала се будеше навечер 2пати навечер за цицање и одма си презаспиваше и спиеше,но негде околу 11м пред годината и почна да ми се буди навечер за цицање но не презаспива,туку се буди и почнува да си кажва,да лази и да се исправа ко да е наспана и будна седи саат ипол,два часа после заспива.пробвам и да ја нишкам да презаспие ама не успева.оваа трае подолго време значи не е скок,ако една вечер не се разбуди другите два вечери се буди и се во круг.
    Да напоменам нема забче уште и не е проодена цело време сака да оди,да лази,да се исправа по цел ден.
    И денски има една дремка од 2,2ипол часа.
    Ако има некој искуство да ми кажи што можи да биди

3. @Zvezda

@Zvezda Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    265
    Здраво!
    Дали може совет како успеавте да ги научите сами да заспиваат бебињата?
    Моето сега е 10 месеци,но веќе неколку месеци се трудам да го научам да спие само,го оставам и по два часа на спална(лежам до него),игра па плаче и се така во круг,но никако да заспие,а во креветче па нема шанса.
    Многу ретко заспива,од кога веќе му паѓаат очињата после час и половина лежење на спална,но пак само со цицање.
    Само во раце со нишкање заспива,но некогаш заспива за 10 мин некогаш 30-40 мин.
    А има веќе 10 кг

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Моето до 6-7 м заспиваше во раце, пота не сакаше во раце не сакаше ни на кревет па го заспивав во количка, и после роденденот сам смени не сакаше ни во количка( му стана мала тесна) и почна на кревет да заспива. Ќе си легнеме двајцата тој сис е вртка си лежи и заспива. Дај му време само ќе покаже кога е спремно да заспива само. Пробај други алтернативи за заспивање дали ќе успеат.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    5.985
    Здраво женски,
    Ние колку и да бркаме прозорец на будност бебчо ( 2 ипол недели) некогаш знае да седи буден и од едно до друго јадење- три часа, мирен е, не плаче, ама ова ме секира..
    Навечер си спие без проблем, одвај го будиме за јадење а еве поручек сабајле знае да е буден и по 2/3 часа..
    Како да го средам ова.. Има начин?
    Да се секирам ли?
    Двајца педијатри ми кажаа чим е мирен немај гајле ама пак ме секира..

6. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Мамич 2ипол недели е премало да следиш прозорец на будност. Тоа ќе почнеш од кај 2 месеци. Сега за сега, само воведи и следи рутина за ноќно спиење, секој ден во исто време +-30мин. И преку ден ставај го да спие на светло и на 'галама', пример во дневна. А ноќе во тивко и темно. За да научи што е ден што ноќ. Прво тоа. Исто за јадење, ако добро напредува и качува килажа мислам дека немаш потреба ноќе да го будиш.

На tina2018, Сара Лав, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Na 2ipol nedeli ne znar kade e kakov prozor....nema prozor toj se trosi za da cica i nazad na spienje. Ni gleda ni slusa togas....jas usisavav okolu bebe gajle nemase. Ko sto ti pisala @kostovaivana gledaj rutina na banjanje vo skoro isto vreme, da cica na max 3 saati i da ima kakani peleni

На tina2018, Speechless, Naatashka123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.329
    Допаѓања:
    33.672
    Мајки кога почнаа бебките да ви преминуваат од 3 на 2 дремки?

Преминот од 4 на 3 многу долго траеше, можеби 1 месец. Имаше денови кога имаше 4, па 5, па 3 дремки, ред никаков.
    Таман влеговме во шема со 3 дремки, пак почна да ме зафркава. Ми станува 2ч порано од ноќно спиење и прави 4 дремки или пак 2 ч покасно и прави 2 дремки.
    7+ е

9. Barbie*world

Barbie*world Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    105
    Ние сме 8++ сеуште има 3 дремки ретко кога има 2, зависи колку му била последната и до кога спиел...

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Кај нас 8ми месец точно премина на 2, многу лесно

11. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Баш имав пишувано претходно дека од 4 дремки скрати на директно на 2 дремки од кои едната и беше 1ч а 2рата 2-2ипол часа(ова се случи во 5ти скок). Пред неколку недели се врати пак на 3 дремки и секоја и трае по 1ч ретко кога 1.30. Заспива 7-7.30 и спие до 6-6.30 зависи. Последниот прозор на будност и е најдолг и е околу 3-3.30часа. 7++ сме и ние.

12. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Кога кратат од 3 на 2 дремки, која дремка ја кратат? Првата или третата?

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.329
    Допаѓања:
    33.672
    Моментално кај мене 2 има ако стани покасно од ноќно спиење, 4 ако стани порано.

Инаку ми е логично да кратат дремка на сметка на зголемување прозорец на будност, а не прва или последна.

На Snowflake92, Pacient srna и kostovaivana им се допаѓа ова.
  14. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Прашувам пошто ја слушав негде др. Гудмакт и она баш кажуваше дека се кратела првата дремка као. А после од 2 на 1 кога преминуваат се кратела втората и демек оваа едната пладневна до 4 години требало да ја има.

Ама малку ми е чудно па затоа прашувам.

15. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    106
    А кога се крати од 4 на 3 дремки ?
    Прозорот на будност ние поголем преку ден едвај се заспиваме а до нокното спиење прозорот на будност ни е пократок се е имешано .. на вечер често се буди ..
    Совет 4++

На nevermet18 и sani99 им се допаѓа ова.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.485
    Допаѓања:
    6.256
    Од 3-5 месеци.
    Пробај измеѓу дремки зголеми за 15-20 мин. прозорци на будност и заспиј го порано, последниот прозорец на будност треба да е најдолг, а последната дремка најкратка за да има доволно sleep pressure да се оддржи ноќното спиење.

*Мал апдејт од нас: ја симнав Huckleberry апликацијата и сега за сега се водиме според неа за дневни дремки, детево заспива малтене веднаш и многу често имаме дремки подолги од 45 мин. (со исклучок на 17 та недела-четврти скок, тоа не се опишува со зборови :x).

Дали се погоди со возраста или е чудо апликацијава, не знам, ама ќе продолжам да се водам според нејзе дури не дојдеме до некои предвидливи 2 дремки :D.

На Tea SK, IRBBB, Емина1 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    10.436
    На 5 месеци ние скративме.
    И кај нас беше хаос додека премина од 4 на 3, ама сега е како швајцарски часовник, мислам секој ден до минута исто време и станува и преспива и легнува навечер.

На Емина1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mojata na 8 mes....nekako preminuvanjeto ne bese mnogu macno imase period koga te ke prodolzi edna dremka poveke od 45min te nema pa nekoi denovi bea 3 nekoi 2. Jas poucena od iskustvoto na premin od 4 na 3 dur ne vidam prozevanje ili cesanje oci ne ja uspivam. Periodov isto poveke fokus imase jadenjeto,zabi,skok nego ova taka da ne bese strasno.

Sega prviot prozor i e okolu 2-2.5 casa i obicno spie dokaj 1 cas i potoa e budna okolu 3-3.5 casa i spie okolu 1.5-2 casa. Mnogu e podobro koa spie 2 casa imas vreme doma i za rucek i za sreduvanje i dusa da zemes

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.329
    Допаѓања:
    33.672
    Ај можи и јас некогаш ќе го искусам тоа чувство. :D

Инаку сега сме нешто пред 6ти скок, вади заби, лази во сонот, уште сега е лудница. :drunk:

На kostovaivana, Zumbulche, Autumn Love и 2 други им се допаѓа ова.
  20. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.130
    По сите вебинари што ги следев, по некое правило(а не дека има правила со бебињава) кога преминува од 3 на 2, последната дремка што е најкратка фактички ја снемува, зошто веќе нема простор за неа. Првата им треба од прилика до 10ти месец, а средната односно најдолгата попладневна дремка ја задржуваат и после годинака.

Ние сме 7+, денови имаме со 2 дремки и долги прозори на будност од по 3 часа. А имаме и денови до 3 дремки, и најчесто од третата морам да ја будам да не завлече.

едвај чекам да се навикнеме на 2 дремки, викаат дека тек тогаш имаат убав ред.

На IRBBB и kostovaivana им се допаѓа ова.