Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    Lele isto kako sama da se citam 5h e buden posledna dremka neznam dali ke ima 3ta
    Vo 5ti skok sme

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sirenah

sirenah Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    60
    Каде ви спијат децата преку ден?

Некои велат надобро е каде било, во галама, светло и сл.
    Некои велат стрикно во темна соба, тивка, најдобро во креветчето. Не можам да се одлучам.
    Бебе е 4 недели, навечер некогаш креветче, некогаш до мене и најлесно заспива така.
    Преку ден нема проблем сама да заспие.

И не можам ред да и фатам, освен за ноќното јадење во 2 наутро и после спие до 7-8 сабајле.

3. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    220
    Преку ден најубаво е да спие во светла соба а навечер во темна, за да разликува ден од ноќ. Сакаш во спална нека спие, во дневна нема врска кај спие преку ден важно да е светло и ти функционирај си најнормално. А навечер нека ти биде тивко и темно.
    Мојава е 6 месеци на почетокот спиеше преку ден на мене зашто имаше многу грчеви а навечер спиеше во креветче. Сега во креветчето не може ни еден саат да сврзе навечер. Остај ја кај сака нека спие и преку ден и навечер, еднаш се бебиња, си сакаат топлина.

На marta993 и sirenah им се допаѓа ова.
  4. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    29.047
    До 3 месеци спиеше во дневна во гнездо, тоа е во однос на дремките. Различно времетраење секој ден во различно време. До 3 месеци нема ред и редослед на дремките. Барем кај нас беше така.
    Ќерка ми има 6 и пол месеци, па ниту ние немаме секој ден ист број на дремки и ноќеска се буди секоја вечер во различно време за цицање.
    Најважно е да знае што е ден а што ноќ, за да спие подолго навечер. Толку малечки прозорецот на будност им е 45-60 мин што значи после дремка менување пелена цицање и пак нанање :). Важно е да не се доведе бебе да е преуморно, но сепак тоа најубаво ќе покаже.
    Никогаш не е рано за воведување на рутина пред вечерно спиење, пр бањање, облекување пижамки, цицање и спиење. Ќе се навикне на ова и ќе знае дека е време за спиење. :)
    За дремките не се грижи, кога ќе порасне ќе бидат попредвидливи.

На nevermet18 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  5. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    5.612
    Кога имаше 4 недели по цел ден цицаше и спиеше во раце во дневна/спална каде ќе ми беше мене позгодно.

Мала ти е уште за ред.

Како што пиша Марта, во овој период е најбитно да не измеша ден/ноќ, така да сега преку ден нека спие во галама и на светло, после трет месец негде ќе видиш по бебето дали ќе сака преку ден темница и тишина или ќе е океј како дотогаш.
    Исто и ноќна рутина помага да се разграничи ден од ноќ.

На sirenah и marta993 им се допаѓа ова.
  6. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Дали има друг вакво бебе ко моево? Дневните дремки си ги спие во креветче без проблем. Навечер заспива си ја ставам во креветче и си спие до кај 1-2, некогаш бара цице некогаш не. И коа бара цице во 1-2 никако не сака во креветче. Некогаш ќе ја легнам ќе заспие и по 5-10 мин коа ќе сконта кај е :rofl: бара да си ја земам со нас. И така до сабајле си спие со мама и тато. И тоа си врзува 4-5 саати, следно цице бара как 5-6.
    Ич не се жалам, супер ми е, ем сум наспана ем нагушкана ама баш ми е чудно зошто преку ден си спие во креветче а навечер не сака? :?:

7. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Еве го, исто е. Денски нема проблем, кај и да е ќе спие, ама навечер мора да е мама до него. Да станам до вц да отидам одма осеќа и вришти на цел глас. (facepalm)

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    :hai: еве сме,ИСТА! Ко за неа да си пишала.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    483
    Девојки како ги заспивате вашите бебиња? Моево има месец и навечер многу тешко заспива. Од 20:00 до 02:00 свашта пробувам никако не сака. Преку ден нема гајле , а штом дојде време за спиење хорор е.

10. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    4.056
    Кај нас е скрос обратно, денски не смеам да мрднам, навечер си спие во креветче. Ептен сабајлечки после 5 го земам да поспиеме да се погушкаме. :D Пологично ми е да е обратно ама кој може да ги разбере. :)

На kostovaivana и sirenah им се допаѓа ова.
  11. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    2.409
    Кога беше 4 недели денски спиеше во количка во дневна, со уклучен телевизор, со галама, најнормално функциониравме дома.

После тоа а и ден денес 2 и пол месеци е, почнав да го ставам на тросед да спие ќе постелев тетра пелена, или на baby gym. Исто во дневна со галама.

Во креветче и во темно само навечер. Кога ќе му дојде време за спиење се префрламе во спална го преслелувам и цицањето пред спиење му е во темна просторија со бела бука или со музика бебешка за спиење.

Мала е уште да и фатиш ред мислам. Потака таму кога ќе е поголема после 2 месеци лека полека ќе фаќате ред. Сега треба да разграничи ден ноќ, и направиси навечер како рутина некоја капење/јадење/заспивање пример.

На sirenah му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Добро има ли друго бебе како моево, ке ме пукне веке. Денските дремки по дваесетина мин, невечер се буди на 20 мин за цицанје дур не ја легнам до мене. Накај 1-2 навечер веке не можам да шетам па ја зимам до мене. Се буди во 6 и толку е. После секоја дремка 20тина мин. 11 месеци има. И јас од неа сум хронично ненаспана и ништо не можам да чепнам. Кога спие ако шушнам одма се буди.

13. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    1.669
    Еден од најтешките периоди ми беше од 10ти до 12 месец и да кажам уште и трае еве 12++ сме, тешко заспивање, мн често будење, нередовни дремки, станување во 1 по полноќ па играње до 4 и се така во круг. Не те утешив ама да знаеш не си сама:sweat:

На tamarce.j му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Дали некоја мајка од тука има правено тренинг со д-р Гуднајт?

Кај мене ситуацијата е неподнослива до тој степен што се решив за тренинг. Арно ама и пишав на фб страната, уште ми нема вратено.

Чисто ме интересира како сте ја контактирале? Работи ли уште со тренинзи?

Ако има некој некое инфо нека сподели.

15. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Каков е тој тренинг може ли нешто повеќе да ми објасниш пошто и ние сме катастрофа со спиење?

16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    На 5 мес колку дремки треба да има? Некако многу нагло од 5 ми скрати на 3 дремки, а само се прозева по цел ден.

17. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    https://www.facebook.com/doctorgoodnight/

Еве линкче до страната на фб. Таму можеш да си прочиташ и да ја отвориш веб страната. На веб страната ги пишува пакетите и услугите што ги нуди. А и на инстаграм можеш да ја најдеш.

На кратко кажано, со тренинг можеш да воведеш некој ред со спиењето, т.е. да го научиш детето само да заспива.

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    9.301
    Во кратки црти, го оставаш детето да вришти и да се умори од плачење и да си заспие само.

На Pacient srna, Bubamaricka и Noranora им се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.697
    Допаѓања:
    9.301
    Мене на почеток на 5 мес ми скрати на 3, сега за 3 дена пуни 6 мес, се врати на 4 дремки. Ваљда периоди се дур не преминат на 3 конечно.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Фала ти.