Спиењето на вашето бебе

Discussion in 'Бебе' started by captivating, Oct 2, 2013.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Синоќа иста песна.
    Дремна, ама пола саат од 18.30 до 19.
    И после не ја оставив сама..песни, шетање и вежбање на подлога и веќе во 20.30 почна да и се приспива.
    И во раце на цицка, демек цица (замена на цуцла) и не ја пушта, мижи и шмука. Јас си ја држам и седам. Си викам ова иста песна е, ќе ја оставам и ќе се разбуди наспана за игра. Ја оставав и презаспивав 3-4 пати до 23 часот и се успа.
    Се изнамачив, цел ден во круг.

2. zverkica

zverkica Популарен член

Во скокмое да е сега, ама ова трае со недели а само 7 недели сме, за глад не е, за умор мпже да е понекогш, ама и кога е одморен истото се случува. Незнаѓ, секоја вечер е исто, и сируп за грчеви му даваме кога плаче, да не се случајно грчеви, ама и тоа џабе, продужува да плаче и 11,12 веќе заспива

3. zverkica

zverkica Популарен член

Ајде д се надеваме дека ќе.помине

matilda258 likes this.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Ај да си се пожалам може некој со слично искуство, некој совет, како и дали надминал, фаза што и да е. 11 недели е, после втор скок почна да врзува навечер 4-5 саати и од 3 будења намали на 2, ова траеше 3-4 дена. Таман се израдував, сега пак ми се понаша ко во скокот, не спие во кревет, а ја спуштам 5мин не поминале ќе се штрецне нешто ќе мрдне и почнува да кенка, мафта со раце со нозе. Не плаче од одма, додуша не ни оставам да се расплаче кујзнае колку, ама знае да прокенка 15 мин и после почнува да плаче. Не е гладна, грчеви претпоставувам не се пошто не плаче интензивно, преморена не е, пошто па преку ден исто неќе во креветче ама во раце ја држиме и спие или надвор во количка. Сме имале периоди кога спиела преку ден без да се разбуди и навечер да стане само за јадење. Ова сега што е не знам, плис кажете како да преживееме. :sweat:

5. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Здраво мамички имам едно прашање бебчето е 5 дена старо и вечерва приметив дека се штрека во сонот па сакам да прашам дали е тоа нормално некогаш испушта и крици.
    Кога ќе се штркни некогаш цело се заприметува па сакам да прашам дали некој има искуство со тоа или тоа е нормално, бебчето спие на страна малку завртено за да не поврати во текот на ноќта.
    Доколку некој има слично искуство пишете ми ве молам

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Нормално е штрекањето, ќе исчезне по некој месец. Инаку за бебиња се препорачува да спијат на грб.

unearthlysarah, Iphone7 and Anaroz1 like this.
  7. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Ali mene mi e strav da go ostavam na grb koga spieme so soprugot poradi povrakjajne nedaj bog da se zasrkni ili slicno nema da go seti covek, inaku koga mi e pred oci si go ostavam i na grbce ali go pazam celo vreme

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Ти го разбирам стравот, но бебето не може да се засркне од бљуцкање, имаат вроден рефлекс да го искашлаат или голтнат. Спиењето на страна ја зголемува опасноста од СИДС.

9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Se strecaat toj period mojata pruzase race ko da paga i placese mn tesko vo krevetce ja ostavav. Denski groto vo race.mi spiese....ke projde period e.

Mucika likes this.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Majki bebevo moe od 10.5mes vcera bese budno odkaj 11i nesto skoro do 7....bev sigurna deka baba i ke ja zaspie okolu 3-3ineso mi vika sansa nema placese. Jas si dojdov kaj 4 ja gledam taa vesela seta po cel stan aber nema. Trebase i na pedijatar i tamu se smee si igra guska doktorka sestra....duri doma kaj 6 pocna da trie oci,jadese i pres 7 kufer do sabajle uste spie. Ova do sega ne se desilo na kraj na 7skok e. Bebe e sto ima red vo spienje ama ete se biduva

sani99 likes this.
  11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се случуваат такви работи без гајле ќе се врати на старо брзо брзо. Мојата е со ред заспива навечер во 7-7:30, имаше 2-3 дена каде не сакаше да заспие. Чак накај 10 легнуваше. Ти ја заспиваш она станува и оди накај вратата и гребе, пробува кваката да ја докачи :D 3 дена некаде траеше, зошто поима немам. Првиот ден со гости имавме дома 10 луѓе може и дојде многу

Pacient srna likes this.
  12. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Имам читано дека во тој период ,почнуваат повеќе да разбираат и да го осознаваат светот и им се чини многу возбудлив,па затоа не легнуваат или се будат во сон.
    И моето девојче кое имаше беспрекорен ред до минута во спиење , се сеќавам дека тој период,се будеше во 2 часот наутро и цела жива среќна ,расположена,а јас од такт извадена зошто утрото ја носев кај баба и,и требаше да ја будам.
    Краток минлив период е,потоа повторно ќе си се врати во редот.

13. Mucika

Mucika Популарен член

Мука е ама чим се преживува да се утешам:D

14. marta993

marta993 Форумски идол

Да не плашам никого, но ова е загревање:) Допрва почнуваат ‘маките’ што се нормални :D

Dancewere, Mucika and Pacient srna like this.
  15. Speechless

Speechless Популарен член

И моето бебе на почетокот многу повраќаше и мене ми беше страв д- спие на грб, ама верувај дека спиењето на страна е полошо, самото дете има рефлекс кога ќе повраќа да се сврти на страна, знам дека е страшно ама читни низ нет како им се "движи" тоа што треба да повраќаат и дека нема шанси да се загушат.

За штрецањето е скроз нормално, бебињата имаат моро рефлекс, сметај до сега биле кај мама во стомак, се им е ново.

И совет, кога јаде малце на накосено за да не им е толку тешко, и обавезно кревајте после јадење за да ждригне.. Ги знам маките :)

Iphone7 and Tiny Love like this.
  16. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Девојки, скок ли е, регресија во спиење ли е не знам, ама не полуде беби неделава.
    Преку ден е ок, можеби покенкав од обично, ама ништо страшно.
    Ама а дојде време за спиење навечер, го фаќа нервоза, иако му се спие, не сака никако, пробува да стане од креветче, не сака цуцла, плаче нервозно.. таман ќе заспие во раце, само што ќе затвори очи ете ти го пак се буди со нервоза со вриштење. Само што ќе го доближам до креветче вришти.
    Го земам со нас во кревет, не сака ни така, кенка, плаче, сака да стане, го соблеков да не му е топло, чај му дадов, млеко веќе имаше пиено, ништо не сака. Три саати вака и после се изморува од плачење и заспива. И сабајлето никому ништо, како друго дете.
    За една недела прави 8 месеци бтв.

17. Marge

Marge Популарен член

Дојдов за истото да прашам, ама добро е што не сум сама. Преку ден почна да спие само по еднаш, т.е. некогаш по еднаш, некогаш по 2 пати и расположен и полн со енергија цел ден, како кој знае колку да спиел. Пред некој ден така само еднаш спиеше и беше буден од 12 до 18.30, кога заспа во 18.30 спиеше до сабајле до 8.30. Не можев да поверувам. Нели се мали сеуште за една дремка?

sani99 likes this.
  18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Да не е до денот нешто :^)?
    Син ми е 6+++, вчера беше буден од 2 попладне до 8 вечер.
    Не е во скок.
    Три пати пробував да го заспијам, јок, а ко што викаш весел и полн со енергија шета по цел стан.
    Додуше во онаа црвена зона е ама сепак за негова возраст 6 саати стрејт е премногу.

sani99 likes this.
  19. sani99

sani99 Популарен член

Леле исто е и кај нас и завчера исто буквално
    А имате ли некоја промена во зоната?

20. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Епа ваљда е до тоа.
    Уште пред неколку недели почна да покажува знаци на сепарациска анксиозност, сега ништо посебно и поразлично освен ова со (не)спиењево.