Можеби малку смешно прашање, дали ги преслекувате вашите малечки на сабајле ( кај 3-4 ) кога ќе станат да цицаат и слушнете дека се покакало дури цица ? Нас ни се случува секоја вечер, ја преслекувам но секогаш се расонува и останува будна по 2-3 часа не сака да презаспие, а доколку случајно не се покака ( не ја преслекувам ) си продолжува со спиење најнормално. Ја преслекувам со минимално светло, воопшто не и зборувам, значи тивко е и темно е но повторно се расонува... ( Инаку има 2месеци, сеуште не ни имаме некој ред на спиење, мала е )
На 2 месеци некогаш и по 2-3 пати ми какаше ноќе на секое одвај го презаспивав. Колку можеш побрзо и потивко пресоблече ја и одма врати ја на цице. Уште малце ќе престане да кака навечер
кога беше мала и какаше често првите месец два ја пресоблакав и исто ми се расонуваше и ми седеше будна по 2-3 саати, сега ја пресоблакам навечер само ако е какана, ама многу ретко неколку пати ни се има случено, најчесто не
Дали е ок да ја оставам на под да спие ако заспие на бејби џимот? На тепих е па бејби џим, вака тврдо е ама не кујзнае колку. Ако ја префрлам 100% ќе се разбуди, дури и полу заспана одма се расонува. А вака многу често знае да си се успие доле.
Ти си го знаеш детето. Јас го преслекував до 2 месеци на секое цицање,ама шемата ни беше слекување-цицање и инстант презаспивање. Ако би требала да го презаспивам 1 саат, или да ми остани будно 3 саати од шо ми се расонува од преслекување, тогаш ќе си спие со каки. Ептен ако е прокиснато, жива вода па тек тогаш слекување. Од 3-4 наутро до 6-7, ништо не му е ако спие покакано. Ноќта нека му биде ноќ, тоа е и за понатаму здрава навика за спиење.
Кога е покакан обавезно го чекам 5 минути во случај уште да "има работа" и одма го пресоблачам. Ако го оставам до сабајле со искакана пелена ќе му се вжари газето. Додуша ова траеше до кај 2 и пол, 3 месеци, после тоа си фати ред, ноќеска не кака.
Мајки ние сме 6 месеци и беба сега идам да ја зирнам кога она на стомак и спие. Не знам дали да ја будам дали да ја оставам да спие. Некако ми е шубе.
I nie sme 6m i jas veke 3 dena stanuvam nokje bidejki se svrtela na stomak i ili e so cuclata upikana u usta i place ili saka da se vrati na grb a nemoze i pocnuva da place...poima nemam otkako ke se prevrti kolku vreme spie na stomak. Dushekot ni e bezbeden i moze da dishi na nego iako e so stomak i jas bi ja ostavila taka dokolku ne place, od shto sum citala ovde gi ostavaat na stomak i bas ubavo si spijat ama mojava neznam zosto neznae da se vrati na grb sama i pocnuva da place
Ако може да се сврти сама од грб на стомак и од стомак на грб, остај ја. Како почнав да ја оставам мојава, се изнаспавме по дома поише спие.
И кај мене спие на стомак,или навалена скроз на десна страна со раката преку глава, вака спие од 5месеци. Јас тргни ја раката (од страв да не не може да дише она врати си ја одма) се откажав. Не ја чепкам како ќе се намести така. Така и е убаво. Секако спие само не на грб
Мојава на 5 почна да се врти од грб на стомак, а не знаеше да се врати. Две недели не спиев , ама не ја будев не ја пипкав ја оставав. За две недели научи да се врати на грб. Извади се од креветче, прекривки, перничиња, играчки и нека се врти како сака, битно да не се сплетка во нешто.
Фала ви мајки ја оставив седев до неа пусти страв да ја видам дали дише (муж ми ми се изнасмеа). Си де врати на меше па почна да плаче
Дали се водите според прозорците на будност ? За два месеци пишува дека треба да има дремки на секој час, до час и половина максумум, а малава се случува некогаш да е будна и по 3-4 часа и никако да не сака да заспие...
И мојата беше таква и таква и си остана. Да не те вадам од памет и сега на 6 месеци и на 3 ретко кога врзуваше саат два спиење преку ден у неделата 1. Маж ми вика да ми кажуваше некој дека вакво дете има нема да му верував. Еднодтавно не спие
не и не пробувај да се водиш секое дете е различно. и мојата не спие и подолго од кога се роди е таква, сега ќе прави 5 месеци една дремка има само саат два , секогаш различно и толку, станува отприлика за време ручек и до 9 па и 10 ја фаќа некогаш си заспива до 7 сабајле, како саат е, нормално и навечер станува пошо се доиме
Пробав една недела и ме смрзе само на саат гледав, се отакажав и почна сама да заспива. Сега е скоро 5м и едвај има 3 дремки по пола саат. Мене многу полошо ми е кога не е наспана, а знам дека и се спие, оцени сама дали му треба или не, ако не спие навечер или е кенкаво преку ден тогаш му треба сон.