@stevemila ke pomine period e taka. I mojata taka malku po malku sega ja nauciv sama da si zaspiva. Ke ja stavam na krevet cuclata vo usta nesto okolu nea igracki da gi gleda i spie. Navecer gasam svetlo tisina i zaspiva gledajki me. Samo imame maka so gosti koga ke ni dojdat. I se spie a nemoze da zaspie od galamata.
Sekogas e nastrana.So povrakase mnogu norav nastrana da ja stavam.Sega radi refluksot isto,i potkrenata
@stevemila 100% е период и ние го поминавме тоа само што кај нас траеше 2 дена,кај вас не знам.И од тогаш дека не знаевме што да и правиме само враце заспива о тоа со тешки маки.Навечер по 2-2ипол сати се успиваме. Имам едно прашање за мајките што дојат навечер по колку пати ви се будат малечките за цицање?
Мајки знам дека сум досадна по кој пат пишувам ама си имам мака Не знам дали е до мене, каде грешам што бебчево ич не ми спие. Преку ден спие по 15 мин неколку пати, реткооо да поспие саат два, ама одамна не било. Овие два дена пак од што се трудам да ја заспијам ќе ја ставам во транспортер или ја нишкам после цицање, ќе задреме, ја оставам се буди. Пак после така и цело време како поспана, а всушност не спиела ич, не врзала, само јас сум врзана за неа. Никако да направам некој ред, не знам како. Ај тоа преку ден, туку навечер Заспива кај 8ч некогаш порано, почесто покасно и се буди 12-1ч. Цица и после тешко ја презаспивам, одвај и тоа по саат време некогаш. И после почнува маката, се буди за саат-два, и после на саат време И цело време немирно спие, тоа не е спиење, мрда, прета, крева рачиња, се фаќа за глава за лице, испушта звуци врти со главата лево десно, и така цееела ноќ! Па и обавезно кака еднаш, па пресоблекување, расонување Некогаш ја мачи стомачето, ќе се разбуди и ќе се расплаче ги крева ножињата се стега и се слуша прди, па откако ќе цица ќе се иксака. Ама не може секоја и цела ноќ тоа да е проблем Зошто не спие? Сите кажувате еднаш два пати стануваат бебињата, мојата 4-5 и фактички толку пати цица.(@kristii ) Цела ноќ не спијам, па и дење нема кога. Мислам дека не и е ни ладно, ни топло, температурата е 20 степени, покриена со тенко јорганче, облечена боди, пижамки и потенки шпихозни. Може ли да е гладна штом толку често станува? Ама мочкани пелени супер, вчера и денес па и какани, само ноќеска два пати какаше и си цица на саат ипол два. Млеко имам. Ама кога цица некогаш и тоа само дење, се трга фати пушти, се нервира, со рацете го трие главчето, па ќе се расплаче. Не знам зошто така. Навистина не знам до кога вака. Ми се чини како да сум единствената со ваков проблем. Имам впечаток дека сите други спијат повеќе. Дали јас некаде грешам?
@Вереничка пробај на страна да ја легнеш да спие и ти до неа легни стави ја твојата дланка на нејзиното грпче. Моево така лесно заспива. Не знам што друго да ти кажам, едноставно такво е детето. И многу ја облекуваш, боди на долги, пижами и кебе и доволно. @kristii Стануваше во 2 и 5 порано, а сега почна во 4 и 6,7.
@forumce епа добро штом е така,и мојава така прави.Една баба ми направи филм многу ти е слабо млекото штом толку ти себуди ми рече и толку психата проработе кај мене.Башка то многу тешко се успиваме навечер сака само да цица дур заспие убаво и не фаќа два сати заспивање.
Колку има бебето? Да не јадеш многу благо навечер,може и од тоа да е нервозно,мене ми се има случено така неколки пати,избегнувај благо навечер. Не го облекувај бепчето премногу,и од тоа може да прета... Ако спие до тебе , кога ќе почне да мрда фати го рачето или главчето и ќе се смири. Кога ќе заспие преку ден,нишкај ја повеќе па потоа стави ја во релаксатор, одоздола стави меко ќебенце за да осети топлина. Доколку при цицање се нервира,смени ја градата и продолжи на таа,па ако треба и повторно на другата. Направи некој ритуал пред спиење,пример бањање (ако не ја бањаш секој ден барем газето),па малце масажа па цицање, нишкање и спиење. За преку ден нека биде цицање,па играње за да се измори па потоа пробај да ја заспиеш. Само знај дека додека има грчеви е малце потешко, кога ќе поминат ќе си направите ред. Не си единствена не се секирај,ќе помине тој период, само трпение. И никогаш не споредувај со тоа што другите кажуваат,секое бепче си е своја приказна...не грешиш никаде,ќе си дојде се како што треба.
@Вереничка многу е облечено, затоа мрда и прета. Поубаво спијат ако не им е жешко. Полесно ладно поднесуваат. Благо и кафе, па и чај исфрли од исхрана и види дали ќе има промена.
@Вереничка , навистина многу го облекуваш за спиење. Доволно е само пижами или шпикозни, нема потреба од двете наеднаш. Јас еве се породив во јуни и летово нели беше пекол и бебето многу малку ми спиеше. Бебе е поубаво во поладно да спие отколку во топло.
Колку пати се будат вашите бебенца на 3 месеци навечер? Моето заспива во 10,се буди во 5 па во 8 за цицање. Да не е многу спиењето од 10 до 5 ,без цицање?
Моето е речиси 2 месеци и исто се буди во 4 или 5 а заспива 9 или 10. И јас бев загрижена на почетокот, но педијатарот кажа штом добро напредува нема потреба од будење и да си го оставам да спие колку сака.
Ne e mnogu spienje i kaj mene e slicno zaspiva 9/10h kaj 4h pocnuva da guga za mleko(ne ni place) i davam i odma prodolzuva da spie do 8/9 sabajle..nie sme uste malku 4meseci
Мајки каква ви е рутината џа спиење на бебињата, имате ли воопшто рутина? Моето е 2+, и мака мачам да го успијам, и кога ќе заспие се буди за 5мин, па од почеток, така се додека не успее. На пример синоќа тоа го правевме до 23:30 а сабајле стана во 06:30, во текот на денов еднаш спиеше 3h и малку дремна во раце откако цицаше. А рутина никаква, со саати е буден, цица или пие ад и продолжува да прета и да се смее. Ај совет некаков ве молам, некогаш е исцрпувачки а не знам тој како издржува
ние сме 4+ и уште не сме како што треба со времево и сативе да се прилагодиме. само на сабајле обавезно станува во 09 и после еден сат ја презаспивам пак и после на два и пол три саати интервал за преспивање ама не е секогаш исто незнам како фатиме секогаш исто време. дајте ми некој совет или уште ние рано незнам
5+ сме, за една недела 6. Последните две недели имам проблем со ноќното спиење. Ќе заспие и кога ќе ја ставам во креветче по пола сат се буди. Како во полусун плачи и кога ќе ја земам в раце одма презаспива. Некогаш се смирува само ќе и ја подадам раката ќе ме фати ќе ме стега и ќе заспие. Пак ќе ја ставам во креветче и по 15 минути пак истото. Така околу 4-5 пати додека не заспие убаво. Прета мрда, некогаш испушта некој крици. Некогаш се разбудва скрос, некогаш тоа го прави со замижани очи. Дали се плаши од нешто или е некој друг проблем не знам. Некое искуство или совет.
Moze zabcinja ja macat.Imate zabcinja? Mojata na pet meseci izvadi prvi zabcinja.Isto nemirno spiese noke.
@kiki_riki исти сме и ние, 5+ сме. Во креветче по стопати се буди, така прета, испушта крици. Ни јас не знам што е.