Мамички имаме еден проблем ние. Си спиеме се е тоа ок ама кога спие неможам ништо да работам се буди ммогу. Не сум ја учела да спие на тишина тв нонстоп работи. Ама кога беше помала ништо не и сметаше а сега е вака. Синоќа маж ми кивна лелеее кога почна да плаче. Се плаши од сркаков звук во сон. Ај нвечер тивко е се ама прекуден сакам нешто да сработам тешко. Ќе стане и кенка зашо нема да е отспиена. Што да превземам?
Јас знам за ваков случај на бебенце, па сега кога спие дневна дремка му пуштаат бели звуци на тел или аспиратор вклучуваат за да не го штрекнуваат другите звуци кои се создаваат при нормално функционирање дома.
Мајки до пред 3 дена мислев дека фативме ред за спиење. Се бањавме цицање и ја заспивав кога побрзо кога подолго. Заспиваше најкасно 9ч најрано 8ч. Спиеше до 1-2ч па цицање и одма заспиваше. Па 4-5ч со малку нишкање и после во 6ипол 7 цицање и во дневна веќе станувавме. Последниве три вечери пак стара песна (имам пишувано) се буди во 12ч и не заспива со цицање само, мора нишкање, песни па да презаспие. Па се буди во 3ч и после на саат време до сабајле. Не спие цврсто мрда прета, врти со главата, цело време ја слушам не спијам, само нишкам лулам. Не знам што се случи, единствено што приметив е дека има гасови, си пртка, а и некое будење е со плачење, се стега, ја боли меше, обично таму после 4-5ч ама и пред тоа си прди, а и обавезно ми кака ноќе кога ќе ја слушнам (најчесто цица и кака) ја пресоблекувам одма, ама после одвај заспива расонета. Ама една ноќ ја оставив какана до сабајле и цело време не спиев од мака, после ми беше жал што ја оставив какана Ама некогаш и по два саати ја презаспивам ако ја пресоблекувам. Не знам што да правам. Многу тешко заспива. А преку ден не врзува туку спие по 15-20 мин на секој саат така почна последно време. Саат време будна и почнува да плаче, се прозева, се гледа дека и се спие. И ќе ја нишкам ама пола саат додека заспие, само си гледа полузаспано, очите отвори затвори додека заспие .. и за 20 мин се разбудила. И цел ден така. Никако да врзе саат два, како да го променам тоа не знам, цел ден само тоа правиме, таман заспала станала. Вечерва ја ставив прв пат во вреќичка, дека поладно и деновиве ама скроз заборавив дека ја имаме. Вреќичката е како јорганче потенко, само во вид на вреќичка, со патент. Има и ракави со нитни ама тие ги извадив дека голема и е. Ја заспав ја легнав и ја покрив од горе со едно од оние тенки мекани кебенца. По саат време се разбуди почна да плаче досега не се случило, штом заспие не се буди пред 12 никогаш. Ајде ја земав ја понишкав песна на тел и заспа. И сега не ја покрив. Си реков да не се разбуди дека може и е топло. Не знам како треба. Облечена е нормално, горе дупло, долу едни и тенки чорапчиња, во спална температурата е 20-19 степени, само претходниве денови сабајле рано паѓаше и до 18. Да биде само со вреќичка или и да ја покријам? Да и ставам капа и ракавички или не? И сега дремам и се мислам кога ќе се разбуди и каква ноќ ме чека. Не знам зошто се промени, а убаво ред си фати последните две недели. Инаку сме скоро 2 ипол месеци.
А на пример кога и се спие и така квичка за спиење а се буди кратко да пробаш да ја носиш малку низ соба да разгледува да и збориш нешто пееш и така пола саат и да се умори повеќе па да заспие.да не ја веднаш успуваш што се прозева нели подолго ја нишкаш.или да гледаш да цица па да заспие.а вечерта дали палиш светло кога ја пресоблакаш? Или спие со ламба во пригушено светло.а може се буди и од влажните марамчиња ако се ладни и да ја расонат.пробај ставај на меше да спие.а капки за грчеви даваш?мислам треба и капичка од тенките малечко е.
@Вереничка а да пробаш на страна да ја ставеш да спие или да ја умоташ во кебе и така да спие? Во креветче можеби се осеќа несигурно затоа се буди. И кога е какана прво да ја пресоблечеш па да продолжиш со доење потоа?
@Вереничка да пробаш да на повиеш? Кај мене не плачеше ама многу мрдаше, стенкаше после првото будење ноќеска. Една тетра пелена во триаголник и само рачињата повиени, го покривав и со моите раце му ги држев стопалцата. Така спиевме до кај 3 и нешто месеца, додека не почна да спие помирно навечер.
@Вереничка Будењето и е од гасовите. Малата моја исто така правеше и кога ќе ги испуштеше гссовите ќе и олеснеше и ќе продолжеше со спиење. По пола сат, сат пак исто. Кај нас помогна цуцлата лажалка. Кога ќе почнеше да прета само со тоа се смируваше и исто така ја држев за раче. Таа ме стегаше и креваше ноџиња од болка. Среќа поминува период е.
Спие со пригушено светло @muchacha_a не вклучувам дополнително. Не ја бришам со влажни, со туферчиња и со топла вода. А за преку ден не ја заспивам одма, напротив се прозева и се спие, а многу тешко заспива. Кенка плаче за спиење и сака навалена да ја држам да шетам и она си гледа занесено и полека полека додека заспие пола саат поминува како што кажав, а после за 15 мин се буди. @forumce како на страна, ќе морам да ја потпрам со нешто позади, дека и преку ден кога ќе ја легнам така одма си се исправа т.е доаѓа на грб. Или јас правилно не ја ставам тоа на страна не ми било никогаш јасно.. едното раче треба да биде под неа, и ножињата да дојдат едно врз друго? А инаку она кака најчесто откако ќе се нацица, тука не можам ништо. @Mia.milicka се мислев и јас за тоа да ја виткам, ама дека од почеток не правев така па да не и е чудно уште повеќе да не се нервира. Ама морам да пробам. @kiki_riki И давам цуцла, некогаш успева, ама она многу мрда, прета, сабајле цело косиче и е на пеленката под глава, и позади како тапирано Си има мака сигурно, дека си прди, и некогаш ќе заплаче. Ама факт е дека не спие мирно. Барем дење да спие. Не знам зошто се буди толку брзо, се фаќа со рацете за лице, за глава за очи и се врти и се буди. И некој погоре имаше пишано многу лесно се буди. И ние на почетокот тел тв, гласно си зборуваме, ама сега од малку се буди, ако мрднеш, ако шушнеш, не смеам ни да тропнам, мора тишина за да ги поспие и тие преценети 15 мин. 15 мин спие се буди наспана, свежа, насмеана. Игра 10 мин додека лежи, па кенка ја земаш малку, па малку во релаксатор, па цицање и за саат време почнува да кенка и се спие, ги трие очињата, се прозева и додека ја заспиеш пола саат во раце и пак за 15 мин станала и пак истото цел ден.
Мамички , имаме 14 дена и по цели ноќи до 7/8 саат сабајле не спиеме ,а преку ден спиеме 2/3 пати по околу 4 саати ваши искуства , дали можам нешто да сменам?
И моето така спиеше, па смени. Потруди се преку ден погласни звуци да имаш по дома. Навечер темно и со многу слабо светло. Ќе си дојде се на свое место
Мамички совет? До пред 2 дена бебушка си спиеше по цела ноќ. Легнува накај 8 9 спие до 5 се буди јаде и пак заспива до 7 8. Ама овие два дена станува многу често седи будна. Ноќеска беше врв од 2 до 5 никако да заспие. @Annath советуваше да не им пбрнуваме внимание и тоа го пробав и не и не. Си гуга па ќе заплаче и се така. Многу ми е чудно зашо така. Што може да е. Спие во темница со ептен слабо светло ништо не сум сменила. И преку ден почна само во раце да сака. Дали зашо носето и е затнато па се смени незнам.
Majki pomos pomos ziva nemaspana sum veke so meseci od sedmi mesec mi pocna ova nokno budenje na po pola saat vreme eve 9+ sme sinoka na pet minuti se budi koga ja niskam spie I koga prestanam odma se budi.Znaci se beter stanuva so toa budenje se probav na sekoj nacin veke nemam sili nemam idei
И кај мене почна да се буди почесто,изгледа е период. Мислам дека ни се тука со возраста бепчињата,4+. Пак си бараат некоја блискост како на почетокот, тоа приметив. Ќе помине, само смирено, бебе осеќа се
Ќе менуваат. Како растат почесто се будат, ама не би требало да седат будни. И моево знае така да ми направи, па станувам го успивам со нишкање, оти не сака да цица. Се трудам да не го оставам да биде буден долго време, ама затоа после јас не можам да заспијам. Период е секако, затнати носиња, вадење заби, па дури и преживување на денот во сонот (ако му бил особено возбудлив).
Мајки ајде и јас да се приклучам на темава. И моето бебче до пред неколку дена беше мирно, навечер спиеше од кај 8-9 до 2,2ипол па во 4-5 и 7 будење. Дење не спиеше т.е не врзуваше, туку на секој саат-два по 15-20мин. Едноставно се гледа и се спие почнува да кенка и мора да дремне. Не знам колку е паметно и нормално тоа ама не можам да го променам. Но овие неколку дена сé се промени. Плаче на секое заспивање, кога ќе дојде време нервозна е, се лути, и се спие, а не дава да ја легнам со солзи плаче, или кога ќе ја легнам да ја заспијам се пика кај мене во пазуви, нажалено воздивнува, заплакува не знам зошто така. Знам дека мали бебиња не памтат и нема да имаат трауми од тоа што им се случувало, но тоа е за кога ќе пораснат, можно ли е сега да е исплашена од нешто да ја вознемирил, па затоа така да прави? Деновиве беа такви, празници, по гости со гости и си имаше некоја епизода на плачење па да не се исплашила или не е можно? И почна да спие по пола саат до 40мин овие два дена, а претходно одвај 20мин, а некогаш и за 10мин се будела. Ај тоа преку ден, а навечер две вечери се буди рано прв пат, во 23-00ч, и после скоро на секој саат цело време немирно спие, прета прстите ги става во уста, се фаќа за лице, цела ноќ над креветче висев, само нишкај, ставај цуцла, тргај раце Што му случи на детево не знам. Дали е скок во развој 3+ сме, дали е најава за заби, дали е вознемирена и исплашена, од тоа и јас најмногу се плашам Некој совет, искуство?
Seto od ova sto go nabroja moze da bide..sin mi ima 3ipol godini pa uste znae da stane i da zaplace vo son a ne pa bebe od 3 meseci ..nemozes da mu stavis red i celo vreme da e taka ..bebe e ke menuva sekoj mesec nesto novo..jas so prvoto taman ke pomislev aa super si fativme red i ete go ke izmeni nesto pak stanuvanje pak placki i se barav pricini ili od setanjeto ili od gostite so dosle a tocno nemozes da znaes... Sega vtorovo mi spie ama ne ocekuvam deka se taka ke bide,znam deka koga togas ke smeni.. i se naviknav veke cetvrta godina kako ne spijam bez nekoj da me razbudi toa e se pomiriv veke ,ke porasnat posle ke ni fali da ne budat
@Вереничка немој да ме сфатиш погрешно, ама мислам дека многу си преплашена за ништо. Бебиња се, не се роботи да имаат правилен ред за се. Еве синко е скоро 5 месеци и нема воспосравен ред на будење. Единствено константни е заспивање во 19:30 спиење до 6-7 наутро. Будењата измеѓу се различни. Некогаш знае да врзе 5-6 саати, а некогаш на секој саат се буди. Го ставам на цице и си продолжува. Исто и за денските некогаш по 15 минути дремнува неколку пати во ден, некогаш знае и по 2 саати да врзе. Дополнително што самата кажуваш дека има големи промени во секојдневието, во смисла на присуство на многу луѓе особено во оваа фаза кога почнува се да ги интересира. Знам дека е тешко и мачно, ама едноставно мора да стиснеме заби. Период е и ќе помине. И мораш да се опуштиш. Те приметувам по постовите дека многу си напната и испаничена, а верувај сето тоа влијае на бебе. Јас ако нешто сум растревожена синко не сака да цица додека не се смирам.