Dajte mi sovet ziva nenaspana sum. Kerka mi ima 15 meseci i nikogas ne ja prespiva nokta, aj toa se izdrzuva ama denovive ne mi spie do 4 sabajle e budna. Preku den spie dokaj 12 i ima edna dremka do 17h posle toa do 22 ja drzam budna ja umoruvam i edvaj ceka da legne i spie samo 30 min posle toa stanyva polna do energija sedi do 4 sabajle. Neznam sto da i pravam
Ако станува во 12, не знам што очекуваш, го преспива пола ден. Биоритамот и е изместен. Мелатонинот кај децата доаѓа природно и најмногу делува накај 8-9 часот навечер што е погодно време за најдобар сон и одмор на мозокот. И дремка до 5 поручек е многу. Ако добро разбрав. буди ја накај 7-8 надабајле, почните го денот со прошетка додека е поладно, па дремла накај 12 до 2-3 макс. Вечерно легнување околу 8. Тешко ќе е ама откако ќе фатиш ред, подобро ќе и биде и спиењето.
Се согласувам потполно со членката, ако спие до 12 не можеш да очекуваш да спие навечер...станувај ја макс 8, дремка од 12ч и макс разбудена до 3ч..од 3 до 9 тамам имаш време да ја умориш..моето така спие и имам приметено ако го оставам да спие до 4 (а некогаш знае да се заборави) после немирно ми спие навечер..значи 3 будна и гледај кај 9 да е заспана, макс 9 и пол
Ќерка ми има 16 месеци и оди во градинка и си има фиксен распоред на спиење преку недела и за викенд истото се придржуваме. 7 саат станува сабајле, една дремка во градинка од 12 ипол 1, зависи некогаш повеќе спие некогаш помалку, и навечер 8 ипол 9 максимум е веќе легната и спие до сабајле. Скоро никогаш немаме отстапено од овој распоред. Премногу касно станува сабајле, поради тоа и до касно ти седи ноќе. И една дневна дремка е доволна според мене. Имаше периоди и кај нас кога ја фаќаше криза и после градинка сакаше пак да спие, но ако ја успиев исто седеше после до касно. Вака имаме активности и 8 ипол си легнува. Мораш да и го смениш распоредот на спиење постепено.
Мами колку дневни дремки имате на 12месеци? И последната кога ви завршува? Кај нас периодов е вака: станува накај 8. (Ноќе мноооогу се буди) Дремнува накај 12 до 13.30 отприлика Повторно дремнува накај 16.30 до кај 17.30. Секогаш е различно. Ич нема постојан сон нит преку ден нот ноќе. Заспива 21.30-22.00.
11++, две дневни дремки (вкупно 3,5-4 часа). Станува во 7, првата дремка во 9:30, втората околу 14:30. Навечер до 21ч е заспана (станува во 1 и во 5 пие млеко).
како ви спијат толку многу? И јас сакам Моево е 11м, навечер максимум 8-9ч спие, најчесто со 2 будење за цице. Заспива околу 9-10 вечер, станува во 6 сабајле. Преку ден една дремка во градинка и толку.
Се приклучувам во тим љубоморни. Сега како се приближува до 11тиот месец почна да поспива денски околу 2 саати, па барем за тоа сум среќна колку толку. Ноќеска си легнува во 10 или 10 30, се буди накај 4, па дежураме околу еден саат и после пак заспива.
Од кога се крати на една дремка? Еве ја 11 ипол мес, вчера без проблем си седеше со една дремка само.
Во тој период и моето почна некои денови да има по една дремка, но почесто му беа уште по две. После роденденот веќе беше на една.
Што е со спиењево во 8ми месец? До сега или преспиваше до 7 или еднаш во 5 за млеко ќе станеше само, сега три пати насмеан и наспан преку вечер и еден саат се успиваме
ние сме веќе одамна со една дремка .. навечер си спие на спална со нас, а кога беше помало без проблем спиеше во креветче ама сега откако направи 11 месеци и се до денес нема шанси во креветче.. Да не сме во скок или што , незнам ... Не ги следам веќе
Аха, исто, ќе заспие 9 30, со што само што ќе го ставам се буди пресреќен и брчи си игра, па пак заспивање, во 2ч еве го стане да си поигра, не реагирам ако не плаче, па ќе си заспие по пола саат. У 4 30 станува за млеко, па до 7 30 пак поспива.
Мајки на 4м нормално ли е денеска да спие буквално по 15 мон. Ме побудале секоја дремка и е едвај 15 мин, не соба сменив не темно тивко светло џабе и џабе за 10 15 мин пак е будна и плаче и се спие. Ај божем да не ја заспивам рано ај покасно ај порано не и не 15 мин дремка, незнам што спиење ќе беше ова
Некој ќе ме тепа, јас обратен проблем имам. Не е проблем ај, дилема. Може ли бебе многу да спие? Вака ни е "редот" не е идеален ама со поголемава дада така се снаоѓаме. Станува во 04- 05 и цица, заспива после 45мин. Станува во 8, цица, до 9 пак е заспан. Спие до 11-12. Заспива околу 13-14ч. тера до 16. Односно дур дојде дада му од градинка. Буден е до кај 18, ради галама ваљда весел е и и се радува на дадата. Дремка има околу 19, кратка, максимум 1ч. Околу 21, веќе се спремаме за во кревет, кога одма кога 21 и 30 не фаќа, заспива кога ќе заспие дадава. И спие до 04 сабајлето. Не ли е многу спиење? Треба да е поактивен веќе е 3 месеци. Прв месец качи кило и 400гр. Втор кило и 300 Третиот околу 800грама. На цицање е само. А спанко си е од сам старт. Кога е буден е весел, насмеан, не следи сите со поглед. Имаме време за на меше, држи главче, не е само сеуште стабилен скроз ама држи. Првово дете ми беше вриштало на секои 15 минути и не спиеше, па сега почнав маани да барам зашто овој волку врзува. Знам, ненормална сум.