Последниве денови многу слабо ми спие и преку ден. Покажува знаци за спиење,ќе почнеме со нишкање,музика дете паѓа ама нејке да заспие,плаче многу,двете рачиња ги брца во уста у плаче,бара цицка да заспие,иначе многу тешко,може и еден саат да се нишкаме за да дремне 15 минути и тоа ретко. Чаре?
Да не сте влегле во 4ти скок порано вие? Чаре во тој хорор мене ми беше држење во раце за да спие. Ќе поредев перници околу мене и ја држам да спие. Пробај со цуцла, може ќе упали. На таа возраст ќерка ми не правеше разлика цуцла, цицка. Кога порасна почна да приметува и ми ја фрлаше цуцлата.
Мајки кажете ми како функционираат прозорци на сон/ будност? Не ми е баш јасно а бебе почна да ми седи до 2-3, немирно да спие навечер а преку ден цел ден да го преспива. Или апликација некоја на која да следам?
Ај да ти го кажам нашиот редослед може нешто ќе ти помогне. Ама многу е и до детето, има деца што преку ден обожаваат да спијат повеќе и мош ништо нема да можеш да сменеш. Мојот станува околу 7, пие млеко менуват памперс и го ставам на спална му зборувам пејам прво после смирувам атмосфера пуштам бели звуци го галам лежејќи до него и заспива околу 9. Преку ден спие кратко, ама гледам макс по 2 саата да е буден. Поручек околу 4-5 е потежок за заспивање и најчесто дремнува во раце или на кревет на меше во дневна, ама баш кратки дремки од по неколку минути. Околу 7-8 го бањам, масажа, пие млеко тогаш веќе затемнувам соба скроз и пуштам бели звуци или моцарт и макс до 9 часот заспива, некогаш во креветче галејќи го, некогаш си “думкам” и по цел саат. Речиси за секое заспивање се спуштени ролетните да е минимална светлината и има пуштено бели звуци или моцарт, и ден и вечер. Ако има повеќе светло не заспива туку е презаинтересиран за се што има во собата Во глобала се трудам да го заспијам за 2 саати од претходното будење, без разлика дали ќе спие 15 минути или неколку часа. Ама мојот е вечерен спијач изгледа, денски е мнооогу тежок за заспивање. Се надевам ќе ти помогнам со нешто. Ако не, не се обвинувај, многу е и до детето
Фала ти Нас ни се поремети рутината откако дојдовме кај баба и дедо на гости. И тука ајде еден ја држи, друг, не и е тука креветчето, спие во гнездо, седи до касно се е интересно... Неколку дена сме тука, не дека е лошо и се жалам ама утре си одиме и после сме сами дома, нема баш да ни е интересно... Се надевам ке си се вратиме на старо... Е јас се чудам како ви заспиваат бебињата легнати на кревет? Дали јас не сум стрплива или не знам што е, мојава плаче и одма ја земам ми е жал.. Може треба повеќе да се потрудам. Фала ти на објаснувањето , ке пробам од утре и јас да ја заспивам така на 2 саати па ке видиме .
Моето на страна, со позиционер. Така спие од почеток, може не е најправилно ама ми е страв и го користам позиционерот да ја држи во таа положба. На секое спиење и менувам страна. Преку ден спие на грб со главата свртена на страна.
Мила престимулација и доаѓа. Пробај да ја успиваш на 2 саати ама ако не успееш не се обвинувај. Дома ќе си фатите редот. И моето кога е баба ми сега овде преку ден само во раци спие во неа. Нека и се радуват па ние ќе и враќаме ред после
Majki jas neznam so e ova.. za 10 dena 6 meseci ke sme. Navecer spie ubo so stanvanje za jadenje normalno amaaa denski po pola sat mu e edna dremka. A takvi ima 3 max vo denot. I od so spie tolku malce denski izmegju dremkite po 1h i pol mozi da izdrzi samo... kako da mu gi zgolemam denskite dremki? Cudno mi e vaka da spie i malce da izdrzva budno
Дали имате искуство со Dr. Goodnight тренинг за спиење? Ќе полудам веќе како расне, така помалку спие ноќе Додека беше помала знаеше некогаш цела ноќ да преспие, некогаш еднаш, некогаш 2 пати ќе се разбудеше за цицање и толку. Сега секој саат се буди, ајде заби беа па ете го никна, други симптоми нема сега дека и растат други. Жива ненаспана сум, уште малку треба да тргнам на работа, став ме фаќа. Приметувам и дека сама сака да си тргне една дневна дремка, првата ќе ја преспие, за втората тешко се дава. 8++ месеци е
Почнаа ноќните терори кај ќерче. Кој сака нека честита. Језиво ова бе мме. Вриштење со затворени очи по неколку минути, од памет ме извади. Како можам да и помогнам? Вчера беше пострашна, буквално се тресеше и не сакаше да спие ако не е допрена до мене, а денес ја галкав и и пројде. Да продолжам така или има некоја тактика за ова? Да пробам да ја разбудам, да не пробувам? И колку време трае ова чудо од искуство да ми каже некој?
Годинка е мојата. Појма неам кога се дешава вообичаено. Значи само шо ќе ја заспијам, после 2 саати отприлика и вчера и денес, седнува или се исправа у креветчето и вришти неутешно, вчера препотена беше, преплашена, не можам да ја смирам никако. И само од себе ко да поминува. Еве ја сега спие ко ангелче.
Минатата недела и мојата имаше една епизода таква. Рикаше, не можеше да се разбуди. 10 минути и требаше да се смири и после уште 15 минути си липаше. Јас ја земав и ја нишкав и ја галев.
Јас ко што читав ноќни терори покасно се јавуваат кај децата. Ама има и мојата некои такви епизоди и јас си врзав да не има врска, скок, заби, не знам што беше нешто тој период, е не станала до сега да се исправи. Обично плаче и вика и не се буди, прекинува и си продолжува со спиење како ништо да не било после некоја минутка. Инаку не треба да се буди, тоа повеќе стресно ќе им биде. Галкање, шшшш, гушкање, тоа.
Аи ова ако е епизода, тогаш не сакам терори. Завчера мислев ај нешо се исплашила, не знам шо ама и вчера пак, затоа ми личеше на терор. Вчера седна у креветчето, ја видов на бејбифонот, отидов у спална она веќе се исправи на оградата и вриштеше од петици го извади мислам. Не ја земав, ја легнав само и ја галкав и заспа и после си стана стандард уште 50 пати ама без плачење. Забче нема ниедно, 8ми скок има ко демек ама вака преку ден ништо не и е. До шо е појма немам веќе, не сум паметна