4 месеци е и се уште знае да се разбуди од штрекањето ама многу поретко од претходно. За спиењето, секако не треба да се успива многу ноќе. Видов дека и жолтица имало значи најверојатно ќе спие подолго ама треба да го будиш на 3-4 саати. Моето е на ад ама го будев првиот месец. Инаку и ад не ти е гаранција дека ќе спие, до бебето си е. За ад нели треба подолго да се свари, па затоа се сити ама пак бараат на 3 саати. Бебево како аларм да има, денски обавезно си бара на 3 саати, а ноќе спие мада се случува и да се разбуди за млеко.
Првиот месец колку ти спиеше? Во мене заспива со цицање, гп префрлам и по некое време де штрека и морам пак да го земам. Ќе пукнам вака Бар да знам дека ок сега е вака. Што ако е вака месеци. Инаку прва ноќ нѝ е вака да го следам. До вчера во Плодност го земаа за јас да одморам и сабајле ги носат. Денеска преку ден спиеше, и до 23 и пол. Ама оттогаш до сега со сецкање
Првиот месец спиеше 24/7 Сериозно, го будев на секои 3 саати инаку сам никако да се разбуди. Од вториот месец го оставам ноќе да си спие колку сака зашто напредна убаво, а денски врзуваше и по 5-6 саати, спанко е ептен. Сега почна да забушава. А сецкањето знаеш нормално е, сигурно и поголемиот така ти правел. Ако имаш вреќичка да пробаш така или да го повиеш во ќебенце, тетра така постегнато ќе биде и нема да мрда.
Сега е 5месеци и сеуште нема сврзено повеќе од 3сати. Еве во 11-12 заспива а во 7 е буден за играње, а од 12 до 7 три пати станува. И ништо не правам освен што се навикнав.
Не значи дека ако пие АД ќе спие подолго. Исто се будат на 2-3 часа за цицање/пиење. Моро рефлексот исчезнува најчесто околу 2-3 месец.
Јас читав дека моро рефлексот исчезнува меѓу 3 и 6 месец, мада еве мојов 2 и пол месеци има и еве ко да се губи рефлексот веќе. Можеш да го повиваш за спиење навечер за да не се стресува и да не се буди. Инаку, првиот месец мора да го будиш, мене ме советуваа на 2 или 2 и пол часа да го будам. Јас и молзев, а и некогаш давав АД навечер и бидејќи давав од шише многу лесно му беше, не се будеше, го пиеше во сон. Деновиве малиот како вознемирен беше и цело време на саат - два се будеше и бараше да цица, пукнав значи и вчера бев преморена реков ќе дадам АД вечерта и му го дадов на сопругот да го успие. Се разбуди тек во 4:30 за цицање, се изнаспав. Ако ова помага да спие подолго, искрено би му давала, бидејќи и тој и јас ќе сме наспани и нема да сме нервозни, така што од вториот месец види што ќе функционира најдобро за тебе и така прави
И првото така правеше. До 7 8 месеци, дека цицаше навечер, и се будеше на два три часа, некогаш и побрзо и јас само фучев. Почнав самата тренинг да му правам и вриштеше, баталив. На 9 месеци почнав кај доктор гуднајт и имаше ефект, до нареден скок, негде пред година. Потоа на година и 3 месеци самиот почна ноќното доење да го отфрла, само доењето пред спиење му остана, и тоа го средив полека и веќе пред 2 години спие цела ноќ. Значи и кај нас имаше будење, плачки, немирност ама ете полека почна да спие. Велиш првиов месец да терам доење, да видам до 40 дена како ќе е. А бе сфаќам дека е многу мал, и рефлексот е ок, и грчкање јачкање, забрзано дишење. Тие исчезнуваат низ месециве. Со првото ептен се живцирав на овие работи и не можев од нив да спијам. Едвај чекам помирно да спие. А по 40 дена, да видам со вештачко навечер. Таман да се научи да цица, да влече, зш сега не знае ни цицката да ја најде. Не знам како ќе биде, господ сила трпение нерви да дава.
Кај мене на првиот преглед, односно 4 дена после испуштање од болница немаше качено килажа и педијатарот ме советуваше да го будам на два саати. Ноќе беше успан, па дури и да станеше ќе цицнеше неколку пати и заспиваше, мал беше, немаше сила и затоа молзев и давав молзено, а кога ќе немав веќе залихи, давав АД. Со шишето ноќе најлесно поминав, искрено. Ем не го расонував, ем ќе се најадеше без мака и за 10 дена тогаш качи 500гр. Е после кога питпорасна и имаше сила си цицаше навечер и уште си цица ама ете ти велам овие неколку дена не знам што му е нонстоп се будеше и бараше цице, вчера ми се споија жичките од умор и дадов АД, па за среќа се наспавме двата.
Добро си направила. Некогаш и ќе комбинираш, па што е најдобро за двајцата, тоа ќе правиш. Барем имаш ефект. Јас ќе чекам за килажа до нареднава недела. Вака прееска каката беше веќе накај златно, помешана со малку зеленкасто. А вчера уште црна беше. Вчера си дојдовме дома. Твоето колку направи, Ирис? Грчка навечер, јачка? А еве сега спие, нит јачка нит ништо, по малку кога се истегнува. Ама сега ела легни, големиов е станат, јес да мајка ми е тука, ама кај сум мирна сега да легнам, а ова може да се разбуди било кога. Тоа е, на штрек сум.
2 и пол месеци е моето. Добар е, имаше некој ред фатено, убаво мирно спиеше ама неколку дена по ред вознемирен беше и многу тешко заспиваше, па дури и немирно спиеше, а излезе од скок. А и тоа што велиш, не можеш да легнеш секогаш кога ќе спие бебуш, на штрек сум и јас секогаш, дури и на маж ми да му го оставам некогаш за да одморам, не можам, го мислам, ќе заспијам ама како будна да сум, не сум раат... А и премногу се приврза за мене, а и јас за него, не сака да спие в креветче и спие со нас, јас кога ќе одлучам да излезам, да прошетам сама, не сум раат, го мислам и ми фали, ете веројатно треба време да помине па да се ослободиме малце и двајцата
Даа, дефинитивно малце време треба. Со првото така бев, на штрек, дека само со цицање бевме, и ако излезев го мислев, па и ќе ми се набабреа градиве и велев ете мождс се буди. Немс шанси нит сега да заспијам. Од кај 5 6 месеци е полабаво, а и ние сме поспласнати Туку, кажете како се прави повивање?
@elenaklasik ,моево е 99% на адаптирано, ретко успевам 10-15мл да измолзам, а реално и не се трудам. 4та недела ја почнуваме и веќе и преку ден, а и ноќе се разбудува на секои 2,5-3 часа максимум. Тоа со моменталните дози на млеко кои се препорачани од педијатар да ги даваме. Планирам за месец или месец и пол, пред ноќно спиење да зголемам количина, во зависност од тоа колку ќе пие тогаш, да видам дали ќе спие повеќе часа.
Мене ми е ок на толку часа да де буди. Зборов и макава ми е дека кога го легнував вчера во креветче, ќе го наместа малку настрана, ќе поспие малку и де штрекнува и почнува да се врти и да јачка и знам дека не е цврсто заспан. Ама изгледа треба да почекам бар овие новороденечки рефлекси да се стишат. Инаку да цица и да продолжува со спиење, среќна ќе сум. И вчерс видов не видов дека во креветче не можам да се натегам, го зедов на спална меѓу двајцата, го гушнав со една рака, па продолжи некој сат. Ако е така поарно, ќе терам првиов период.
Има периоди и кај мене кај што не сака в креветче туку да е на спална до мене гушната ама гледам да се тие колку што може помалку, пред се ради безбедност на детето. Инаку кај мене од старт сака слободни раце, па не повивам. Сега веќе со грчеви повремено пак и нозете сака да и се слободни, да може да ги движи и собира.
Zdravo majki, sakam da ve prasam malku se zagriziv. Bebeto mi e 2 ipol meseci prilicno od 1mesec mozi i pokje mu pustav fen za spienje, e sega me kopka dusata dali toa mozi da mu nasteti na bebeto na mozoceto nesto? Bi mi znacelo da mi kazite nesto, da me utesite oto pocnuva panika da ke fakja.
Zdravo majki, sakam da ve prasam malku se zagriziv. Bebeto mi e 2 ipol meseci prilicno od 1mesec mozi i pokje mu pustav fen za spienje, e sega me kopka dusata dali toa mozi da mu nasteti na bebeto na mozoceto nesto? Bi mi znacelo da mi kazite nesto, da me utesite oto pocnuva panika da ke fakja.
Не може да му наштети на мозочето. Од она што сум читала ако е премногу гласно и го слуша премногу долго, со тек на време може да му наштети на слухот. И син ми само со фен заспива преку ден. Има видеа на јутјуб со звук од фен кои се подобра варијанта зашто јачината може подобро да се контролира. Немаш причина за паничење, смири се. Не го ставај фенот блиску до бебето, гаси го на кратко на секои 15 минути или пуштај од мобилен.
Od mob mu pustav, a deka sega so mu pistav nemozi naednas sluhot da mu se vlosk taka? Treba sigurno pokje vreme za da mu nasteti na sluhot?