Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    На 15 месеци првото премина од две на една дремка.
    Каков мелатонин на бебе 4 месечно,жено,што зборуваш ?
    Пратиш ли прозорци на будност?
    Бебе треба да спие и дење за да спие мирно ноќе. Откако ќе се разбуди после 2 часа прва дремка,без оглед на должината на дремката од будење до следно заспивање повторно треба да поминат два часа. И се така до ноќното заспивање. На 4 месеци би требало да има 4 дневни дремки.
    Плаче бидејќи е преморена.

На KuklickaSk, lackygirl и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.545
    Допаѓања:
    23.124
    Луѓе, ова е трета вечер шо оваа мојава не спие. Абе уопште нема легнато, цело време трча, лумпува, се дере.... ни денски не спие, ќе легне 30-40мин и станува и пак поново. Само еднаш денски спие. Подочнаци имам до колена, нервоза ме јаде, незнам ни како се викам. Незнам шо и е, зошто така. Обично цела вечер си ја преспиваше без проблем па и денски спиеше неколку саати. Ова е веќе кошмар. Ако потрае уште некој ден, ќе си ископам гроб и ќе си легнам еднаш засекогаш.
    ;(:D
    Незнам дали да се смеам или да плачам.

3. 77Seven77

77Seven77 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    22
    Zdravo, dali nekoja ima iskustvo so kapkive za spienje. Ke patuvame, ne ceka mnogu dolg let, strav mi e mnogu kako ke izdrzi pa se mislam za ovaa opcija dali da i dadam vakvo sirupce ili b6, bebceto ima tocno godina

Прикачени фајлови:

4. roberta-rubi

roberta-rubi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    64
    Здраво
    Бебе ми е 3 и пол месеци и на доење сме. За спиење сме во раце цело време, преку ден се топли на мене додека цица и заспива, кога ќе пробам да го ставам на страна од мене се буди. Мислам дека незнам да ја наместам да спие настрана од мене, а раце болат и друго ништо неможам да фатам.. барам ваши совети и искуства
    Овој позиционер дали го има некој видено во живо и за што се користи? Сакам да го земам за да го заспијам со нишкање во раце па после да го преместам на кревет.. Незнам колку е добра идејава, секој совет и искуство би ми било добредојдено.

Прикачени фајлови:

5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.094

Прво што ми падна на памет е да пробаш да доиш легната, бебе до тебе наместете се двајцата и прибај. Или пак да го ставаш во количка па малку ке го подвозиш низ дома да се доуспие

6. MeryS

MeryS Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2023
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    114
    Здраво мајки, за 1 недела полниме 6 м. До 5 м бебе спиеше само со цицање до нас во кревет и цицаше цела ноќ. И до вц да отидев веднаш плачеше.
    На 5 м веќе се ме болеше и решив да го учам да спие во креветче до нас. Цица, го пресоблекувам, пееме песничка и го легнувам во креветче а јас легнувам на спална и се преправам дека спијам. Првата вечер плачеше 15 мин ама стана само 2 пати за цицање. Наредните 3 вечери за 15 мин заспиваше само а скоро и воопшто да не плачеше. Веќе од петти ден престана воопшто да плаче. Заспиваше за 10 мин околу 8 и 30 и се будеше да цица во 5, па за 10 мин го легнував пак во креветче и продолжуваше до 7 и 30, 8. 2 недели потоа беше одлично, и со дремки и со ноќно спиење.
    Последниве 2 дена нешто му се има сменето. За навечер плаче пак по 10тина мин, ама за денски дремки вришти и со ништо не се смирува. Имаше 4 дремки по пола час на секои 2 часа, сега пробувам на 3 часа да го легнам да не му се сменило тоа, ама пак е исто.
    Незнам како да продолжам...Има ли некој вакво искуство? Скокот му завршува за некој ден ама не би требало да е до тоа пошто цел скок си беше супер.
    Сега почнува да ползи војнички па да не е до тоа?
    Страв ми е да не му го расипам редот, таман го воспоставивме.
    Да го оставам преку ден со цицање да заспива веднаш ќе заспие ама не сакам да се вратиме на старо.

7. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    5.897
    6 недели бебе

спие од 21 до 00 потоа се буди на 30 мин
    во 05и30 е последно спиење ,потоа дури пд 13 до 14 часот о се чека 21 часот пак

Дајте решение кај грешам како се успива дете
    ми се спие ми се плаче ххх

8. dans

dans Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Среќна нова година мајки, ви посакувам многу среќа и проспиени ноќи, сакам да прашам вашите бебиња на 7 месеци колку дремки имаат и кое е растојанието меѓу нив?

9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    6.189
    Ќе пишам овде да не одам оф топик во другите теми. @AngelOfArh памтам дека ти имаше кратење на една дремка кога беше помало. Моето е валда спремно, 14++ е, по неколку месеци натегање се решив да му кратам. Многу касно заспива навечер, веќе 11ипол почна да го наоѓа, не бива веќе така. Втор ден го заспивам покасно за денско, околу 2, и ми спие до 3ипол 4, а невечер го легнувам во 9. Лесно заспива навечер ама многу се буди со цркање. Ова трае докај 11(додека да му дојде навикнатото време за спиење), и после си продолжува убаво да спие. Не можам да ти го најдам мислењето па прашањето ми е дали и вие имавте ваква фаза при кратење? Не знам дали е период и поминува, или дека не е спремен за една дремка.
    Ај хелп и други што се имале сличен проблем. Кога и како скративте на една дремка?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.200
    Да, да, имавме ваква фаза, буквално додека не дојдеше 10 не се зацврстуваше. Се среди за брзо.

11. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    637
    Зошто го сменивте креветчето, како помага тоа?

12. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    6.549
    Незнам, таков совет ни даде а и доста се вртеше и немирно спие па помогна да не се удира

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.705
    Допаѓања:
    11.231
    Сосема нормално е, иако одговоров веќе не е важечки. :) ама случајно ти го начекав прашањево, и да те прашам дали спие и понатака по толку часа?

На Венерче❤ и Dpokahontas им се допаѓа ова.
  14. ludicka

ludicka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    27
    Srekni praznici kralici.
    Majki stanuvam ocajna a tek mi e pocetokot.Uste malce pravime 2 meseci (red nema seuste znam i malo e za da se vovede red na spienje)
    Detevo ne bas nokeska mi spie poradi povrakanje na visak mleko od cicanje (pedijatar isfrla moznost za refluks bidejki napreduva ama mislam deka e toa).
    Kako za dete koe ima vakvo nesto moze da se vospostavi red na spienje ama i na cicanje .Nokno vreme znae da se budi na dva pati dodeka dnevnite mi gi menuva.
    Ima nekoja clenka da dade resenie i sovet.
    Fala majki

15. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Ние сме 6 недели, со страшни грчеви и не спиеме до 5 на сабајле.
    Жива ненаспана сум максимум спиење ми е 3 часа и не можам да издржам.
    Малце страв ме фаќа да не се навикне на ова темпо, ноќе да лудува- кога ќе поминат грчевите.
    Какво е вашето искуство?

16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.094

Нема, ке поминат грчевите и ке си фатите ред. Внуката имаше грчеви исто плачење цела ноќ, кога поминаа почна да спие од 9 до 9 со едно будење ноќе. Издржи само овој период па ке со створите ред после

На l-a-d-y-di му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    401
    Мајки, дали некоја се нашла во слична ситуација? 6+++ сме, спие во креветче од старт ама навечер веќе месец дена се буди па можеби 10 пати, од кои 2 до 3 пати само за цицање (некогаш само и еднаш), а другите пати само за да ја кренам и да презаспие. Сум пробала да ја оставам во креветче кога ќе почне да кенка ама само се зголемува јачината на плачењето и морам да ја кренам.
    Среќа брзо призаспива ама јас сум ненаспана. Има решение?

18. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    637
    Будно го спушташе во креветче, имаше плачење?

19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    8.807
    Нормално е да има плачење, ако не се смирува бебето, го земате во раце го смирувате па го враќате во креветче, поспано но БУДНО!
    Само така ќе се научи да заспива и презаспива само. Следете прозор на будност, гледајте да не е преморено бебето, тоа прави контра ефект, пред спиење нека цица или нека пие АД, ама не му давајте да заспие така, ако заспие така секое негово будење ќе го бара истиот начин за да презаспие. Постепено намалувајте ноќни подои, не одеднаш.
    Се е навика и за вас, и за бебето.
    Гледајте да не е во скок кога правиѕе било какви промени во спиењето или храната кај бебето, бидејќи така дополнително ќе биде раздразнето и плачливо.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    637
    Пробував така, ама после 30тина минути се преморува, и секое спуштање плаче повеќе и се потешко се смирува.. пратам прозори на будност, најадено, пресоблечено..
    После неколку кревања-спуштања ептен се нервира, прета, дише плитко и како се подалеку да сме од заспивање.