Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    6.189
    Тоа тегнење во сон плачејќи го има бебе повремено последниот период. Јас па секогаш го зимам и се тегне и во мене во раце и писка. Мислев ноќен терор или кошмар е. Може да му помогнам некако или стварно да го оставам да плаче? Не знам дали ќе имам храброст да не реагирам. Блокмакс или нешто за болка да давам?

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Како да се решиме од будење и цицање на секои 2 часа ноќе?
    Бебе 6м.
    Преуморна сум,плачам за малку поврзан сон:x

3. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.816
    Допаѓања:
    5.806
    Немам искуство со доење меѓутоа дали веќе сте почнати со вкусови или оброк?

Знам дека на Ад е комплетно различно меѓутоа кај мене ноќе се будеше/буди често кога е гладна односно храната преку ден и била малку.
    Во случај на период со вадење заби е друга приказна ама тоа траело кратко.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Сега почнавме ао вкусови,од Бадник навака.
    Не е гладен,зошто дење се случува и по 5 часа да не побара да цица.
    Некогаш ноќе само ќе ја пошмата брадавицата и уште не надошло млеко презаспива и ја пушта.

Му нудам цуцла секогаш кога ќе се разбуди ретко ја прифаќа,ама пак за 30мин ќе се разбуди. Најчесто ја плука како да се гади и отвара устата бара цицка:D

Инаку ова трае подолг период,можеби од 4тиот месец па навака. Претходно знаеше да ги поврзе 3-4 часа

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Можеш да пробаш да дадеш, јас му давав и му помагаше и ќе видиш како ќе ти реагира и дали ќе се подсмири.

Не нуди цуцла, периодот за одвикнување цуцла е најлесен од 3-6 месеци. Ако се навикне со цуцла после кога ќе му падне ќе плаче по нејзе. :) ќе исфорсираш дење да јаде повеќе за навечер да не бара. Единствено да пробаш да го галиш само без да нудиш града само да знаеш дека бебе може да плаче :) си има створено навика сега дека кога ќе стане одма цице добива.

На јolene и Anturium им се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    4.580
    Мајка мојов е 8++ и две-три недели сме вака, се буди на час-два и не презаспива освен ако не цица. Сношти ми прекипи, стана да цица, се нацица, заспа, и кога го ставив во креветче се разбуди и нормално мораше пак да цицне за да заспие. Ме фати инает, го легнав до мене, го галев, го бакнував, добри 20-30 мин плачеше, ама нервозно плачење, стварно ми беше тешко на моменти и скоро ќе се откажев, ама знаев дека не е гладен, дека бара од навика. Престана со плачење и заспа и спиеше до сабајле.
    Треба многу нерви :)

На sencuk, Spidy, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  7. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Да не пробува да лази/седнува. Мојов тој период ист беше и откога усоврши седнување а потоа и лазење пак си спие убаво(1-2 будења за цицање и си презаспива).

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Лази наназад од 4тиот месец. За седење пробува малку се подигнува со главата ,но далеку е од седење. Освен ново гугање та-та нема друго ново.
    Вечер ќе пробам во количка да спие само за да го нишкам кога ќе се разбуди да го избегнеме цицањето. Ако не ќе пробам и со плачење,не можам веќе:sweat:
    Кога ќе ми текне дека за 4м на работа ќе тргнам,а он си го држи ова темпо....:worried:
    Он уствари само како новороденче успеа 5 часа да поврзе и тоа е се.

Или да пробам со адаптирано млеко пред спиење,да не го држи посит :^)
    Напредува и повеќе од што треба ,има 6м а 9ипол кг и повеќе од 71см.

9. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    395
    istiot problem go imame i nie...6meseci sme a se vudi sekoja vecer na saat dva za cicanje,ama ke cicne 2min i zaspiva...navika im e ama nezz kako da gi odvikneme.
    i na nas ova ni se slucuv sekoja vecer od 4 mesec navaka...cucla ne saka sisinja pa ic samo lazica igra kaj nas....nie od 5 meseci pocnavme so vkusovi i veke si jademe skoro se i dete jade kasa i za dorucek i rucek i vecera...gladna e i si jade...nikogas ne bese da proba samo 2 3 lazicki i tolku,ne li i dadam uste vristi kako da ja kolam...
    si vikam takvo si e deteto...od 15ti mart ke ja nosam vo gradinka pa ke vidime so ke bide,jas od 1 april sum na rabota

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.705
    Допаѓања:
    11.231
    @Brpbrp здраво :)
    Да го пишам искуството од овие три ноќи.
    Првата вечер саботата кога го легнав, дур го наместив, плачеше се контраше, со тапкање заспа ама 20 минути му треба или повеќе, не памтам точно немам спиено салам :$
    Знам дека беше малку борба, се скичмив над креветчето обесена да го тапкам, раката под главчето му ја држев, сѐ со ред како кога спиеше на спална.
    Вчера втора вечер. Дојде и мајка ми на помош.
    Му давав млеко од шише кај мене во скут налегнат. Ѝ велам на мајка ми излези од соба да го средам јас да не те осеќа дека си тука. Млекото му го давав со светло странично вклучено и го згаснав откако го легнав, за да знае каде го легнувам. Мајка ми ноќта спиеше покрај него и таа рече дека добро спиел до кај 3 часот, еднаш му дала чајче, а после 3 ноќта пак се подразбуди, носето му беше со секрет поткашлуваше и така...
    Пак види го ти него манга, реков ајде ќе му дадам млеко легнат од старт во креветче. Почна да пие и се сети дека нешто му е различно, го тргна шишето и си почна да си плачка. Ајде реков да не го лошам, го зедов во скут.
    А инаку си направи една навика, кога пиеше млеко и кога заспиваше, си почна самиот по лице да ме чепка и во устата прсти ми пикаше. Како некој вид смирување и заспиваше.
    И саботата бараше со рачето да пикне негде ама не дозволив.
    Вчера си ги прибра рачињата.

Денес трета вечер.
    Млеко во скут, го легнувам, гасам светло, закенка малку, ставам цуцла и ќебенце и само на душечето тапкав.
    Леле за 10 секунди заспа. Јас :wasntme:
    Зарем е можно?
    Дали детево досега фактички си барало самото место за него за спиење и самото да си спие?
    Ме зачуди ептен. И рачињата си ги прибра покрај него, ниту бараше нешто да чепка ништо.
    Дали ова значи дека ако си заспа вака, вечер барем повеќе ќе спои?

Навистина бебињава лесно стекнуваат ама и лесно одвикнуваат навики. Повеќе ние големите се плашиме.

На LiquidLuna, Carolin. и Brpbrp им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Можно е, навиките сами им ги правиме, нормално е во некои фази да се бунат и некогаш мака да имаат ама тоа би било 2-3 дена не со недели и месеци. Се надевам на добар исход обично на бебињата им требаат 3 пати исти работи да им правиш за да сфатат дека така ќе биде од сега. :)

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Пробај со чај за добра ноќ, и давав на малата само една недела во Ад пред спиење и почна да спојува повеќе сон навечер, иначе претходно по 100 пати се будеше.

13. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Исто сме и ние 5ипол месеци будење на 2 часа понекогаш и пред тоа :sweat:. Првото дете исто вака беше и кога имаше 7 месеци АД дадов пред спиење. Тогаш имаше некое Хумана ноќно и веднаш прифати шише.

14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Од кој чај,може слика да ми пратиш?

15. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.091
    Јас додека го чекам чајот за добра ноќ 8-| кој се надевам ке ни даде и на мене и на бебо подолг сон од 3ч.

16. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    375
    И јас го сакам чајот ве молам и мене пратете ми го. Бебо е 5 месеци и задњиве 4 недели (од 4 месец) сум зомби, спие само ако е меѓу нас и цицне на саат - два, а претходно спиеше во креветче. Сега кога и да го ставам сам да спие вришти :(
    А ако не зацица ноќта, спиење нема...

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Јас вчера ја измив количката,наместив корпата,ја паркирав во дневна да биде подготвена кога ќе стане.
    Го бањавме и заспа во 21. Се буди во 21и50. Го понишкав заспа. Се буди во 22и30,нишкам не спие,плаче,мижи. Му дадов да цица и заспа. Се буди 00и30 го понишкав,заспа и стана за 15мин. Плаче бара да цица,не давам. Пуштив бели звуци се развртува од каде доаѓа звукот. Го однесов во количка и се расони.
    Прво дигна ноџињата да ги јаде,па ја гледаше количката,па пробуваше да ја фаќа количката,па пробуваше да се сврти во количка. Па си гугаше. И така си игравме 1 час,јас веќе очајна за спиење,го земав и цицаше. Не заспа. Беше свртен на страна,јас пред него заспав. По некое време се разбудив гледам спие. Следно будење 4ипол,следно 6ипол.

Да ја имам моќта со гума да му ја избришам меморијата да се буди на 2 часа и да бара да цица.
    Во очај триста мисли ми поминаа низ глава, од тоа да му давам ад пред спиење, да воведам прв оброк вечера,да пијам чај за лактација и да измолзам поголема количина млеко кое ќе го испие пред спиење....не знам веќе ќе побудалам.

На sencuk и Carolin. им се допаѓа ова.
  18. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    На бекутан е чајот за добра ноќ виолетово пакување има во кесички и рефус. Моето прво дете не го сакаше а сега најискрено не би ни дала зашто има шекер.

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    4.580
    И ние имавме ваков сличен период околу 5.5 месеци. Ужас е мал збор за да го опише :D
    Моето бебе ем стануваше често, ем плачеше. Не знам што беше, ама не беше гладен сигурно. Мајка тоа е, има деца кои се поосетливи на промени во развојните фази, има деца кои топ не ги буди. Нас лотаријата ни ги даде првите, нека се живи и здрави, освен челични нерви друго не помага. Периоди се и поминуваат, колку и да звучи клише навистина е така. Ќе помине ова, ќе имате колку толку нормален сон некој период, па пак јово на ново, ќе дојде нова ваква фаза. Бар кај нас е вака. :hug:

На sandza, Mandela и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  20. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.091

Како да ми ги пишуваш мисливе. Ова со воведување вечера оброк само тоа го зборам зошо после доручек се комира на прва дремка не мрднува 2 саати да го оставам мислам ке спие уште ама од пусти страв ноќе да не не ми спие го будам после 2часа.