Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спиењето на вашето бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од captivating, 2 октомври 2013.

1. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    374
    Ве читам за ова со тапкање на душек и ставање рака на душек, што значи тоа? дали можеби има некое видео пример?

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Бебињата се смируваат при тапкање по газето зошто тоа ги асоцира на откуцаите на срцето на мајката истото и по кревет ако тапкаш :)

На Amore123 и Shaya им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    11.063
    Само тапкаш со раката по душекот, тропкаш полека, ритмично. И навистина делува смирувачки.
    Ем не го допираш ем го смируваш. За наредните дена да можеш и да се оддалечиш на пример.
    Јас сѐ уште не се оддалечив, си тапкам по душекот, ама нема гајле, не ми пречи, уште не е спремен да се тргнам скроз.

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Венерче❤

Венерче❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Здраво фала ти на одговоров и јас касно гледам дека си пишала. Да сега спие 10-12саати преку ноќ без да станува сега направивме 7 месеци

5. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    664
    Кои тактики за заспивање ги користите/сте ги користеле за заспивање на новороденчиња и ви се покажале како најуспешни? :)
    20 дена имаме.

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.434
    Допаѓања:
    8.667
    Шшкање додека не ти стане сахара устата :D
    Мене кога ќе ми се успие на града па на рамо одма го симнувам во креветче и малце само на грпчето го држам и нишкам да си задреме а ако се расони цуцла шшкање и нишкање во креветче ама тешко пали додека не го земам во раце за да заспие за 5секунди. :xКај моето помага галкање по чело во 8ца над веѓи и по носето

На LiquidLuna, Brpbrp и n0Limits им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Шшкање, тапкање по газот, клацкање на нозе(оваа ми е нај оќеј место да ја клацкаш во раце. И најчесто ја успивам легната на кревет и да ја држам за стомачето она ќе претка едно време и после ќе си задреме.

На Fenix05 и n0Limits им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    11.063
    @Secret-Angel7 здраво како сте?
    Те памтам многу мака измачи со малиот за спиење. Како е сега, дали се подобри ситуацијата?

9. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    876
    Имате на Јутуб шшкање:D

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.442
    Баш убаво памтиш. Уште неизлечени трауми имам од тоа неспиење, а второ бебе само што не стигнало :)
    Фала Богу, некаде после регресијата во 8ми месец, кога се префрли на 2 дремки почна дремките да ги спие над 45мин (се до тогаш моето бебе си спиеше 30-45мин). Сега е скоро 13 месеци, навечер легнува околу 20ч, се буди еднаш за млеко околу 5, продолжува да спие до 7 и во 8ч го носам во градинка. Е сега, на една дремка е веќе од кога направи годинка, баш пишував тука дека е мал за една дремка, ама не сака да чуе да заспие и еве веќе скоро месец е на една дремка :)
    Како и да е, прогрес невиден имавме!
    Сега ќе видам второво какво (не)спијаче ќе биде.
    Вие како сте? Научи само да заспива? Спиете?

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Еј не мора да значи еве ние сме 2 и пол скоро месеци со второ бебе глас не му се слуша, кога е будна паѓа од смеење и гуга многу. За разлика првото хроничен замор 3 години имав.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.442
    Леле што убаво. И јас така си се молам секоја вечер да имам различно бебе од првото :)

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    11.063
    Со лесно да ти е! :) :hug:
    Јас мислам дека ќе ти биде полесно второто, бидејќи првото ти беше многу захтевно бебе, има наплатено и за второто. :D
    Ти немај очекувања, најдобро така, а после што ќе биде здравје Боже.

Добро е штом се смирил, почнал да спие. Каква година човече! И со маж ми тоа викаме, од лани февруари немаме цела година салам спиено.
    Поголемото имаше испади секој втор ден, имаше ноќни вриштења скоро секоја вечер цело лето беше ужасно, малово си сакаше тинтрање за да спие, иии изморени сме. :sweat:
    365 дена, 20тина дена ако имаме спиено без стрес без штрек некаков.

А кажи ми ти спие од 20 до 5 без будење? Како успеавте?

Сега кај нас моментално вака е.
    Малиот кој за нецели две недели прави годинка, успеав да го префрлам во креветче да заспива сам. И тоа успеав без ничија помош. Маж ми велеше дај ќе платиме и 100 евра само некој да го научи. А бе седи мирен велам какви пари, ќе си искористам знаење од првото. ^_^ И така се решив една вечер, па работата била само да пробаш.
    Бебево си заспива самото, кога за 2 минути кога 10 ама битно знае каде го спуштам и што да прави. Плачка се буни се поткрева некогаш, ама го враќам и чекам до него, тапкам на душек, него не го чепкам. Ама сѐ уште го немам сам оставено јас да излезам пример.
    Интересното е што со првото дете, кога го учев, имаше недела дена плачеше првите ноќи вриштеше и почна да ја спие скоро цела ноќ. Му требаа две недели да дојде до тоа.
    А ова другово, сеа ем научи да заспива on his own ем ноќта се буди пак, му треба помош, ммка. Значи зошто?
    Нели услов беше да заспива самото во свое место. А инаку не плачеше ко поголемиов, онака полежерно, ко за први ноќи ме изненади навистина.
    Ама еве ноќта не ја спие, да речам легнува во 21 и сестро до утрината.
    Зошто па :(
    И сеа шо, треба да го учам да сврзува сред ноќ. Некогаш и го креваме сред ноќ бидејќи не се смирува, како да ммка липка, некогаш со тапкање по газе.
    Користи цицла за право, и мислев да зазнае редов па да работам на тргање на цуцлата. Не знам кога неа да ја тргнам.
    Јас им завидувам на тие бебиња што спијат од легнување до сабајле, алал!
    Тоа не знам што е стварно.
    Нели врват низ развој, учат нови нешта, забите растат, тие самите растат и сонот недопрен?! Немам збор. Стварно завидувам. Колку значи да си одморена, ноќе сонот квалитетен.
    Мајка ми да не е, јас ќе пукнам од нервози.

Ете тоа. Значи ако знаете чаре некое за вакви работи, давајте.
    И плус имаше перид, да додадам, значи сред ноќ се подразбудува, и не продолжува брате по два часа, ама тоа не е гугање, туку ммкање, приплакување, како нервозно што не може да продолжи. А не беа заби, пораснаа 6те први заби.
    Скок по апликацијата вели уште некој ден, само ме буни. Едино ако е порано почнат, тој секако си учи по нешто ново секој ден, се менува баш, посвесно реагира.

Се распишав амн и јас :D

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.777
    Допаѓања:
    17.747
    Леле нас после 4ти скок спиењето ни е крш, тоа не знаев дали е до скокот до регресијата до боже ме сачувај се.
    Сега вади заб, порано почна 5ти јас не знам како функционирам верувајте. Се надевам дека ке се смири после забчево и скоков, ако не тешко мене.
    Многу убав ред имавме, легнуваше 9ипол 10, стануваше во 1ипол 2 и во 5ипол за цицање и во 8 бевме будни. Тоа биле станувања ама ке се нацица 10 12 минути и продолжува да спие, јас бев во фазон дека ке почне да јаде па ке врзува повеќе сон ама ова е сега страшно, до кога ке тераме ке видиме.
    Знам дека и него му е мачно го боли, ептен е жален, плаче кенка ама немам како да му помогнам, гушкам, нишкам, бацувам он само гризе душава..

15. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    664
    Дали на бебе кое нема уште ни месец дена може да му се направи некаков ред на спиење или премали се за тоа?

Бебче се буди на 2 саати обично навечер, си пие млекце и си продолжува... до околу 4 сабајле, а потоа на секои 10-15 мин се буди, а во 5 е спремен за станување :sweat: мене ми се спие ми се плаче тогаш :D на 1ви февруари правиме месец дена.

Или совет кога ги капите, кога си легнуваат, дали преку ден да го држам повеќе будно за да спие навечер подобро? бар до 7 сабајле :D

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Премало е. Можеби со регулирање на млекото на 3 часа да јаде. Големиот кога беше бебе и јаден и пресоблечен и бањат и во раце џабе буден си беше 22часа само 2 саати му се собираа од цел ден да спие се имав пробано џабе беше. Оваа цуцкава сега сама си направи ред уште од почеток и така тераме ќе видиме до кога.

17. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    4.029
    Премало е за ред. До една година ќе менува постојано. Сега уште се учите што сака како сака, ќе сфаќаш полека што му одговара.
    Има деца неспијачи има деца како по книга растат. Не е до нас до детето какво ќе ти се погоди е. :)
    За последното прашање, бебе колку повеќе спие толку подобро и подолго спие. Не важи правилото држи го будно да се умори подобро ќе спие. :)

На LiquidLuna и Fenix05 им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    20.149
    Ќерка спие ко у штекер бркната ко е преморена, цело време мрда.
    А и цело време е преморена оти инаетот е поголем од желбата за спиење.

Колку пати сум слушнала ако се истрча пред спиење повеќе ќе спиела :( Да се насмееме слатко за тоа :lol:

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    4.029
    Мхмм ќе спие во школо кога ќе треба да оди, до тогаш спиење е сосема непотребно. :D

На AlchinovaR1979, Sofi.ja и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  20. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    1.762
    Мојот од околу 11 месеци почна сам да заспива, па пак се буди секоја ноќ. Еден период стануваше по едно 100 пати, па сега дојдовме до 2-3 пати. Дал да славам или да плачам од што ми се спие :D